Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum aplicăm tapetul, pas cu pas

Cum aplicăm tapetul, pas cu pas

Aplicarea tapetului nu e o muncă grea, însă cu siguranță ți-ar prinde bine câteva mâini în plus ca să termini mai repede treaba. Cu unul sau doi prieteni care să te ajute, o să ți se pară un proiect simplu, gata în doar câteva ore.
 
Tapetul a cunoscut o mare popularitate în țara noastră în anii ‘90, după care, o vreme, a părut că a ieșit din modă. Pe alte meleaguri însă – ca, de exemplu, în Marea Britanie – tapetul a fost întotdeauna o alegere clasică, fără vreo legătură cu tendințele de moment, lucru care a început să fie înțeles și la noi. Dacă te-ai decis să decorezi pereții din living sau dormitor în acest fel, dar amâni momentul pentru că întreg procesul se anunță mult prea complicat, iată ce trebuie să faci pentru ca totul să devină foarte simplu.

Pregătirea suprafeței și a materialelor
• Înainte de toate, ne vom asigura că pereții sunt bine curățați, netezi, uscați, fără praf și urme de grăsime; de asemenea, prizele și întrerupătoarele trebuie demontate.
• În al doilea rând, vom pregăti o suprafață de lucru, unde vom putea tăia tapetul în fâșii – de exemplu, o masă liberă și curată, de mari dimensiuni, sau chiar podeaua.
• Adezivul ales trebuie să fie compatibil cu tipul de tapet pe care urmează să îl aplicăm pe perete, dar o altă posibilitate poate fi lipirea tapetului cu aracet. Printre instrumentele necesare aplicării tapetului se numără cutter-ul, rigla, pensula, trafaletul (pentru aplicarea adezivului pe perete) și o scară, mai ales dacă este vorba despre încăperi destul de înalte.

SFAT UTIL: Există diferite variante de tapet, așa încât respectarea instrucțiunilor producătorului, înscrise pe rolă, este extrem de importantă, pentru a evita greșelile de montaj.
 
Aplicarea tapetului pe perete, pas cu pas
1. Primul lucru pe care îl avem de făcut este măsurarea înălțimii pereților, de la podea la tavan.
2. Mai departe, vom trece la decuparea tapetului în fâșii, cu ajutorul unui cutter și al riglei, adăugând aproximativ 5-10 centimetri față de măsurătorile obținute anterior.
3. Dacă tapetul prezintă diverse imprimeuri, vom urmări să păstrăm continuitatea desenului, în momentul în care tăiem sau lipim fâșiile.
4. Dacă instrucțiunile producătorului nu indică altceva, adezivul se aplică în mod uniform direct pe tapet, dar și pe perete, cu ajutorul pensulei și al trafaletului. Întindeți foliile pe masă, în această etapă, pentru o aplicare uniformă și corectă.
5. Pentru ca tapetul să nu fie prea rigid înainte de aplicarea pe perete, vom îndoi ușor capetele părții pe care am aplicat adezivul. Pe de altă parte, dacă lăsăm adezivul să acționeze 5-10 minute, acest lucru va duce la o înmuiere suficientă a tapetului.

SFAT PRACTIC: Este important să aplicăm adezivul în același timp pe mai multe fâșii (în mod ideal, 3 fâșii), pe care, de asemenea, le vom monta aproximativ simultan pe perete, pentru a obține cele mai bune rezultate.

6.Fixarea foliilor de tapet se realizează de sus în jos, în ordinea în care fâșiile au fost tăiate din rolă, urmărind în același timp să eliminăm aerul care se poate forma la interior, prin netezirea tapetului cu o perie sau cu o rola de cauciuc moale, prin mișcări care, de asemenea, coboară.
7.Surplusul de tapet rămas în zona tavanului și a podelei poate fi tăiat cu ajutorul cutter-ului și al riglei.
8.Este important ca la îmbinarea fâșiilor să nu suprapunem marginile acestora, așadar să nu lipim tapet peste tapet, ci doar să le apropiem suficient de mult, în așa fel încât să nu rămână spații libere.
9. Un alt pas de care trebuie să ținem cont este îndepărtarea excesului de adeziv, care poate fi realizată cu ajutorului unui burete sau a unei cârpe moi.

Acum, că ai aflat cum se face aplicarea tapetului pas cu pas, nu mai rămâne decât să îți iei toate uneltele și materialele necesare ca să te apuci de proiect. Găsești tot ce ai nevoie în magazinele Brico Depot. Spor la treabă!

te-ar mai putea interesa

Basm de iarnă Basm de iarnă
Închide ochii și imaginează-ți cum timpul stă în loc, în timp ce te apropii ușor de o ușă din lemn, înaltă și masivă, care se deschide ușor pentru a dezvălui o încăpere i...
citește mai mult
Cum ne alegem spotul potrivit? Cum ne alegem spotul potrivit?
Te-ai gândit vreodată ce rol joacă iluminatul în căminul tău? Ziua, lumina naturală ce îmbie casa face ca totul să pară mai primitor. Atunci când te trezești, deschizi ușor och...
citește mai mult
Stabilitate și eficiență în iluminare Stabilitate și eficiență în iluminare
Nu este nimic mai frustrant decât acel moment în care, după ce ai stat și ai ales cu atenție toate sursele și tipurile de iluminat din cămin, ajungi la clipa în care dorești să pregă...
citește mai mult
Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate Cum schimbi cilindrul pentru un plus de securitate
Casa, familia, dar și bunurile personale sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, este foarte important să le știm în deplină siguranță. Cum toate acestea se afl...
citește mai mult
Siguranță la nivel înalt Siguranță la nivel înalt
Știai că simplul fapt de a-ți ști bunurile în siguranță înseamnă un confort psihologic sporit, dar și undă verde pentru a ne concentra la activitățile zilnice importante? Siguranța est...
citește mai mult
Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale Lacătul, prietenul cel mai bun al bunurilor tale
Un plus de siguranță poate face diferența între vacanța perfectă sau un concediu în care ne gândim că cineva ar putea să ne invadeze intimitatea casei sau de ce nu, să ne deschid...
citește mai mult