Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Revino in meniul principal

Cum aplicăm tapetul, pas cu pas

Cum aplicăm tapetul, pas cu pas

Aplicarea tapetului nu e o muncă grea, însă cu siguranță ți-ar prinde bine câteva mâini în plus ca să termini mai repede treaba. Cu unul sau doi prieteni care să te ajute, o să ți se pară un proiect simplu, gata în doar câteva ore.
 
Tapetul a cunoscut o mare popularitate în țara noastră în anii ‘90, după care, o vreme, a părut că a ieșit din modă. Pe alte meleaguri însă – ca, de exemplu, în Marea Britanie – tapetul a fost întotdeauna o alegere clasică, fără vreo legătură cu tendințele de moment, lucru care a început să fie înțeles și la noi. Dacă te-ai decis să decorezi pereții din living sau dormitor în acest fel, dar amâni momentul pentru că întreg procesul se anunță mult prea complicat, iată ce trebuie să faci pentru ca totul să devină foarte simplu.

Pregătirea suprafeței și a materialelor
• Înainte de toate, ne vom asigura că pereții sunt bine curățați, netezi, uscați, fără praf și urme de grăsime; de asemenea, prizele și întrerupătoarele trebuie demontate.
• În al doilea rând, vom pregăti o suprafață de lucru, unde vom putea tăia tapetul în fâșii – de exemplu, o masă liberă și curată, de mari dimensiuni, sau chiar podeaua.
• Adezivul ales trebuie să fie compatibil cu tipul de tapet pe care urmează să îl aplicăm pe perete, dar o altă posibilitate poate fi lipirea tapetului cu aracet. Printre instrumentele necesare aplicării tapetului se numără cutter-ul, rigla, pensula, trafaletul (pentru aplicarea adezivului pe perete) și o scară, mai ales dacă este vorba despre încăperi destul de înalte.

SFAT UTIL: Există diferite variante de tapet, așa încât respectarea instrucțiunilor producătorului, înscrise pe rolă, este extrem de importantă, pentru a evita greșelile de montaj.
 
Aplicarea tapetului pe perete, pas cu pas
1. Primul lucru pe care îl avem de făcut este măsurarea înălțimii pereților, de la podea la tavan.
2. Mai departe, vom trece la decuparea tapetului în fâșii, cu ajutorul unui cutter și al riglei, adăugând aproximativ 5-10 centimetri față de măsurătorile obținute anterior.
3. Dacă tapetul prezintă diverse imprimeuri, vom urmări să păstrăm continuitatea desenului, în momentul în care tăiem sau lipim fâșiile.
4. Dacă instrucțiunile producătorului nu indică altceva, adezivul se aplică în mod uniform direct pe tapet, dar și pe perete, cu ajutorul pensulei și al trafaletului. Întindeți foliile pe masă, în această etapă, pentru o aplicare uniformă și corectă.
5. Pentru ca tapetul să nu fie prea rigid înainte de aplicarea pe perete, vom îndoi ușor capetele părții pe care am aplicat adezivul. Pe de altă parte, dacă lăsăm adezivul să acționeze 5-10 minute, acest lucru va duce la o înmuiere suficientă a tapetului.

SFAT PRACTIC: Este important să aplicăm adezivul în același timp pe mai multe fâșii (în mod ideal, 3 fâșii), pe care, de asemenea, le vom monta aproximativ simultan pe perete, pentru a obține cele mai bune rezultate.

6.Fixarea foliilor de tapet se realizează de sus în jos, în ordinea în care fâșiile au fost tăiate din rolă, urmărind în același timp să eliminăm aerul care se poate forma la interior, prin netezirea tapetului cu o perie sau cu o rola de cauciuc moale, prin mișcări care, de asemenea, coboară.
7.Surplusul de tapet rămas în zona tavanului și a podelei poate fi tăiat cu ajutorul cutter-ului și al riglei.
8.Este important ca la îmbinarea fâșiilor să nu suprapunem marginile acestora, așadar să nu lipim tapet peste tapet, ci doar să le apropiem suficient de mult, în așa fel încât să nu rămână spații libere.
9. Un alt pas de care trebuie să ținem cont este îndepărtarea excesului de adeziv, care poate fi realizată cu ajutorului unui burete sau a unei cârpe moi.

Acum, că ai aflat cum se face aplicarea tapetului pas cu pas, nu mai rămâne decât să îți iei toate uneltele și materialele necesare ca să te apuci de proiect. Găsești tot ce ai nevoie în magazinele Brico Depot. Spor la treabă!

te-ar mai putea interesa

GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI. Cum aplicăm corect vopseaua lavabilă GHIDUL ÎNCEPĂTORULUI. Cum aplicăm corect vopseaua lavabilă
Indiferent ca tocmai te-ai mutat intr-o casa noua sau planuiesti sa redecorezi, vopsirea peretilor poate dura destul de mult timp. Insa nu si atunci cand iti aduni o gasca de prieteni, care sa iti dea...
citește mai mult
O soluţie modernă pentru o locuinţă elegantă: tapetul O soluţie modernă pentru o locuinţă elegantă: tapetul
Tapetul a reprezentat dintotdeauna o formă modernă de design, reuşind să creeze un decor elegant, rafinat şi personalizat. Conform cercetătorilor, dacii şi romanii îşi decorau încăperile c...
citește mai mult
Cum se montează plăcile de faianță. Ghid ilustrat și explicații pas cu pas Cum se montează plăcile de faianță. Ghid ilustrat și explicații pas cu pas
Te gândeșți să-ti montezi singur plăcile de faianță? Te ajutăm noi cu explicații și imagini care te vor ajuta să obții rezultate perfecte. Montarea plăcilor de faianță nu este o operațiune fo...
citește mai mult
Zeama bordeleza, leacul pentru dăunătorii din grădină. Cum o prepari și cum o aplici Zeama bordeleza, leacul pentru dăunătorii din grădină. Cum o prepari și cum o aplici
Poți avea o grădină splendidă cu minimum de efort și cheltuieli cu ajutorul uneia dintre cele mai vechi și mai eficiente soluții contra dăunătorilor. O foloseau bunicii noștri și cu ajutorul ei aveau...
citește mai mult
Recomandări pentru plantarea răsadurilor: cum pregătești solul și cum trebuie să îngrijești plantele tinere Recomandări pentru plantarea răsadurilor: cum pregătești solul și cum trebuie să îngrijești plantele tinere
Preocupările de sezon în ceea ce privește grădinăritul gravitează în jurul plantării sau transferului de răsaduri. Deși acestea nu sunt mutate chiar la debutul primăverii, poți încep...
citește mai mult
Cum se construiește o afumătoare. Sfaturi și instructiuni, pas cu pas Cum se construiește o afumătoare. Sfaturi și instructiuni, pas cu pas
Foarte utilă într-o gospodărie, afumatoarea te ajută să dai un gust special cărnii și brânzeturilor. O poți construi chiar tu, dacă urmezi sfaturile noastre. Despre afumarea alimentelor...
citește mai mult