Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Plantarea și îngrijirea gazonului. Secretul profesionistilor, pentru un gazon verde

Plantarea și îngrijirea gazonului. Secretul profesionistilor, pentru un gazon verde

Se încarcă...
21168 vizualizări

Gazonul este soluția ideală pentru cei care își doresc o grădină verde, simetrică și îngrijită. Rezistent, ușor de plantat și de întreținut, gazonul este și foarte accesibil că preț, astfel încât orice persoană care are la dispoziție o mică parcelă de pământ și-l poate permite. Iată tot ce trebuie să știți despre plantarea și îngrijirea gazonului:
Când este recomandat să se planteze semințele gazonului?
Există două perioade propice pentru plantarea gazonului, atunci când temperaturile nu depășesc 30 de grade Celsius și în afara perioadelor geroase din anotimpul rece. De regulă, cele mai bune luni când se seamănă gazonul sunt de la jumătatea lunii martie până la începutul verii, în iunie, apoi de la jumătatea lunii august până la sfârșitul lunii octombrie. Lunile caniculare nu sunt o alegere bună atunci când se pune gazonul, pentru că un pământ prea uscat nu îi va permite seminței să germineze.


Veți avea nevoie, în primul rând, de semințe de gazon, care trebuie să fie plantate uniform, astfel încât iarba să crească în mod egal pe suprafața grădinii. Tocmai de aceea, nu este recomandat să plantați gazonul în zilele ploioase, pentru că apa infiltrată poate deplasa semințele și astfel vor apărea parcele goale când iarba va crește.


Gazonul necesită o îngrijire deosebită mai ales în primele săptămâni după semanare, când semințele au nevoie de suficientă apă pentru a germina. Aveți grijă însă să nu udați gazonul prea mult. În caz contrar, riscați ca semințele să putrezească din cauza ciupercilor sau a mucegaiului. Varianta sigură este să apelați la un sistem de irigare inteligent, care să vă ajute să dozați corect cantitatea de apă necesară.
Gazonul tip rulou este soluția cea mai rapidă pentru curtea ta
Peluzele de gazon au avantajele că pot fi puse în grădină pe tot parcursul anului, nu mai este nevoie să așteptați tot anul ca semințele să încolțească, este mult mai comod, iarba deja crescută nu mai necesită o grijă atât de mare în primele săptămâni, iar iarba este crescută uniform pe toată peluza.


Spre deosebire de semințele de gazon, peluzele sunt mult mai scumpe, iar prețurile. La fel ca în cazul însămânțării, și pământul pe care vor fi așezate rulourile de gazon trebuie pregătit cu atenție. Solul trebuie săpat, mărunțit și nivelat cu ajutorul unei greble sau a unui utilaj profesional. Peste pământul afânat se toarnă apoi un strat de nisip și abia după aceea se vor putea așeza peluzele.

 

Plantarea gazonului primăvara: avantaje și dezavantaje
Dacă vreți să plantăți gazonul primăvara, trebuie să știți că însămânțarea pământului în lunile martie, aprilie sau mai conduce la cea mai rapidă creștere a gazonului. Unele soiuri pot germina încă din primele zile, astfel că în decurs de o lună veți putea tunde pentru prima oară peluza. Pe de altă parte, plantarea gazonului primăvara poate avea și un mare dezavantaj: buruienile abia își încep ciclul de viață, așa că va trebui să le îndepărtați periodic.

Plantarea gazonului toamna: avantaje și dezavantaje
Toamna este cea mai bună perioadă pentru a planta gazonul. Temperaturile sunt încă plăcute, solul își păstrează ușor umiditatea, buruienile dispar și, chiar dacă înghețul apare mai devereme decât era preconizat, acest lucru nu afectează gazonul, dacă ați apucat deja să îl semănați.


Pe de altă parte, va trebui să așteptați mai mult timp până când semințele vor germina, iar creșterea ierbii este mai lentă decât cea a gazonului plantat primăvara.


 

Cum știu ce tip de gazon este potrivit pentru curtea mea?
Există numeroase soiuri de gazon pentru care puteți opta, însă, dacă vreți să faceți cea mai bună alegere, trebuie să vă gândiți în primul rând pentru ce îl semănați. De exemplu, există soiuri ideale pentru sport, rezistente la călcare, în timp ce altele au un aspect mai frumos, dar sunt mult mai sensibile la călcare.

Cel mai des întâlnit gazon pe care îl veți găși în magazine este un amestec de semințe din mai multe soiuri, în diferite concentrații.
Iată care sunt principalele tipuri de gazon, în funcție de scopul pentru care îl plantăți:

• Gazon sport este ideal pentru practicarea activităților sportive, poate fi folosit și ca teren de joacă pentru copii sau animale de companie, este rezistent la călcare și se reface rapid.
• Gazonul englezesc ornamental este potrivit pentru cei care vor să își creeze o grădină impecabilă din punct de vedere estetic. Acest tip de gazon este, de fapt, o iarbă cu firul lung și subțire, cu creștere densă, care poate crea o peluza uniformă și compactă.
• Gazonul rustic poate fi folosit pe toate tipurile de sol, este rezistent la temperaturi extreme și nu necesită o îngrijire la fel de mare.


Alegerea gazonul în funcție de mediu
Puteți alege specia de gazon și în funcție de temperaturile din zona în care va aflați. De exemplu, există soiuri cu rezistență crescută în fața unui mediu arid, altele nu au nevoie de atât de multă lumină și pot fi utilizate în zonele umbrite, iar altele sunt ideale pentru a repara o parcelă de gazon stricată.
Gazonul shadow se dezvoltă cel mai bine în zonele umbroase din grădină, sub copaci sau în jurul casei, este dens, compact și ușor de însămânțat.
Gazon rustic mediteranean este creat special pentru zonele însorite sau secetoase și este format dintr-o iarbă cu fir subțire, densă și compactă, care va rezistă impecabil la temperaturi înalte, dacă este întreținută corect.

 

Plantare gazon: teren
O peluză frumoasă și perfect întreținută nu ține doar de atenția cu care semănați gazonul și de efortul pe care îl depuneți în a avea grijă de ea, ci și de terenul pe care îl insamantati. Unele tipuri de gazon nu vor rezistă anumitor tipuri de soluri, așa că este esențial să luați în considerare și acest aspect înainte să cumpărați semințele.
Cel mai bun tip de sol este pământul negru sau cernoziomul, care este ușor de săpat, de sfărâmat și afanat, apa pătrunde uniform în el, este bogat în nutrienți, astfel încât nu va fi nevoie să mai folosiți îngrășăminte.
Un sol argilos se va încălzi greu, așa că nu veți putea planta gazonul în lunile martie sau octombrie, când este prea frig. De asemenea, trebuie să aveți grijă cum udăți pământul, pentru că terenul argilos nu absoarbe uniform apa și se pot crea mici băltoace care să va strice semințele.


Pe de altă parte, solul nisipos nu reține apă, astfel încât în perioadele secetoase gazonul va avea nevoie de mai multă umiditate. Terenul nisipos poate fi semănat atunci când temperaturile sunt încă scăzute, în luna martie, în septembrie sau octombrie.


 

Sfaturi pentru plantarea gazonului în funcție de climat
Deși acum gășiți pe piață soiuri de gazon potrivite pentru orice tip de climat, trebuie să știți că perioadele de însămânțare se pot decala, dacă locuiți într-un climat rece sau într-unul cald. De aceea, dacă locuiți la câmpie sau la deal, puteți începe semanarea imediat cum a trecut perioada de îngheț, chiar și de la finalul lunii februarie și până la începutul lui noiembrie. În cazul în care locuiți la munte, este recomandat să așteptați trecerea primei luni de primăvară pentru a începe insamantarea abia în aprilie și puteți semăna chiar și în lunile iunie și iulie, dacă temperaturile nu depășesc 30 de grade Celsius. Nu depășiți însă luna septembrie, pentru că frigul instalat mai rapid nu va încuraja creșterea ierbii sau germinarea semințelor.

De ce unelte avem nevoie pentru a planta gazonul?
Pentru a planta gazonul, este nevoie în primul rând să săpați și să afânați solul. Pentru asta aveți nevoie de mai multe unelte precum acestea, printre care se numără o cazma, o lopată, o furcă și o greblă, un rulou pentru tasarea pământului, fie de un motocultor sau motosăpător cu ajutorul căruia să scutiți timp și efort. De asemenea, o roabă cu ajutorul căreia să transportați îngrășământul se va dovedi indispensabilă oricărui gospodar, dar și un recipient pentru distribuirea manuală a îngrășământului. Când gazonul crește, o mașină de tuns iarba vă ajută să îl intrețineți la un nivel corect, iar peluza va fi compactă, deasă și perfect îngrijită.


Plantare Gazon – pași necesari
Pentru a afla cum se pune gazonul în mod corect, este suficient să citiți pașii de mai jos și apoi să îi aplicăți în grădina voastră.
1. Pregătim terenul și solul
Începeți prin a elimina vegetația existență și folosiți un erbicid pe bază de substanță activă glifosat, care va preveni apariția și dezvoltarea buruienilor pe terenul pe care urmează să îl însămânțați. Odată ce terenul este săpat și tratat, urmează adăugarea unui îngrășământ care să ajute la creșterea uniformă a gazonului.
Puteți folosi un îngrășământ de fond, organic, în special toamna. Îngrășarea de fond ajută că răspândirea maximă a rădăcinilor și le oferă plantelor o rezervă de fosfor și potasiu, care va dura ani de zile. Primăvara, un îngrășământ din semințe este cel mai potrivit pentru a asigura dezvoltarea optimă a gazonului. Îngrășământul se aplică doar pe porțiunea de sol care urmează să fie semănată și este nivelat apoi cu ajutorul unei greble, astfel încât să fie distribuit în mod egal.
2. Plantăm semințele de gazon
Cea mai simplă și mai ușoară metodă pentru a însămânța uniform pământul este cu ajutorul unei mașini de însămânțare, însă, dacă nu ai de unde să faci rost de una, atunci poți efectua această operațiune și manual. O pungă de un kilogram de semințe este suficientă pentru însămânțararea unui teren de 35-40 de metri pătrați, așa că vă puteți calcula cantitatea de care aveți nevoie în funcție de acești parametri. Semințele trebuie amestecate în cutie, pentru că toate soiurile să se distribuie cât mai bine. Semințele trebuie distribuite cât mai uniform, însemănțând încrucișat, jumătate de cantitate într-un sens, jumătate în celălalt sens. Pentru a evita să însemânțați de două ori în același loc, puteți marca terenul cu ajutorul unor jaloane.
Semințele se acoperă cu un strat subțire de pământ, astfel încât să fie la mai puțin de 1 centimetru adâncime și se tasează pământul cu ajutorul ruloului. Zona semănată se udă apoi abundent, însă aveți grijă să nu folosiți un jet de apă prea puternic, deoarece acesta poate deplasa semințele. De asemenea, este indicat să nu pășiți pe pământul proaspăt însămânțat, tot pentru a nu schimba locul semințelor.

Sfaturi și pași de urmat pentru întreținerea gazonului
Atunci când se pune gazonul, va trebui să udați mai des solul, ori de câte ori este nevoie, pentru a intensifica procesul de creștere. Ulterior, după ce se seamănă gazonul și iarba crește, va trebui doar să întrețineți iarba prin tuns și prin fertilizare.
Îngrășământul este foarte important, întrucât acesta conține potasiu, care protejează de boli, dar și fosfor, care favorizează întărirea rădăcinilor. Fertilizarea gazonului se face aproximativ o dată la două luni, când iarbă este uscată, iar ingrasamantul trebuie întins cât mai uniform. Cele mai potrivite sunt îngrășămintele minerale care conțîn azot, fostfor și potasiu.
Când udați gazonul, acest proces trebuie să dureze între 20 și 30 de minute, în funcție de suprafață plantată. Astfel, solul va absorbi suficientă apă, fără să se îmbibe însă prea tare.


Tunderea gazonului se face când firul ierbii atinge 10 centimetri în înălțime și nu se tunde mai mult de o treime din înălțimea să.
După cât timp de la semănare ies primele fire de iarbă ale gazonului?


Ritmul de creștere al gazonului depinde foarte mult de soiul pe care l-ați ales, dar și de perioada în care ați efectuat semanarea. Primele fire de iarbă ar trebui să apară după o săptămâna, maximum două. Acesta este momentul în care puteți examina solul și să descoperiți eventualele parcele rămase goale, care vor trebui reinsamantate.


Foarte important este că, după semănare, solul să fie păstrat în permanentă umed, pentru a favoriza germinarea semințelor, așa că udați-l de câte ori este nevoie. De asemenea, nu călcați pământul proaspăt semănat, întrucât acest lucru va distruge sau va întârzia creșterea gazonului.

Când se tunde pentru prima dată gazonul?
După semănare, este bine să urmăriți cu atenție creșterea firelor de iarbă. Primul tuns al gazonului trebuie făcut în momentul în care iarba a atins 8-10 centimetri și este bine să nu luați foarte mult din înălțimea firului de iarbă, ci doar vârfurile. Procedați la fel și la următoarele 2-3 tunsori. Astfel, gazonul se va îndesi și va crește mai puternic și mai rezistent.

Cât de des se tunde gazonul?
Gazonul trebuie tuns o dată pe săptămână, mai ales în timpul sezonului de creștere, adică la începutul primăverii și al toamnei. Ritmul de creștere scade în timpul verii, așa că va trebui doar să îl tundeți pentru a-l întreține și a-l împrospăta. Un gazon lăsat să crească prea mult se va rări, așa că este esențial să nu săriți peste tuns. Aici trebuie să vă orientați și în funcție de soiul de gazon pe care l-ați plantat. Unele soiuri cresc mai repede și mai des, astfel încât trebuie tunse mai frecvent.


În principiu, înălțimea optimă a firului de iarbă este de 7-8 centimetri, așa că este recomandat să așteptați până când gazonul atinge înălțimea de 10 centimetri, pentru a începe să îl tundeți. În plus, un truc al grădinarilor profesioniști este să tundă iarba în direcții diferite de fiecare dată, astfel încât calitatea gazonului să se îmbunătățească în timp.

Sfaturi pentru udarea gazonului
Pentru a menține parcelele de gazon verzi cât mai mult timp, este important să acordați o atenție sporită felului în care le udăți. În timpul verii, pe caniculă, gazonul se udă dimineața, când afară este încă răcoare, sau pe înserat. Evitați perioada amiezii, întrucât apa se va usca pe firele de iarbă și nu va ajunge la rădăcină. Gazonul trebuie udat o dată la două zile primăvara și toamna și chiar de două ori pe zi în timpul verii.


SFAT PRACTIC: Când udăți iarba, aveți grijă ca apa să pătrundă în pământ suficient încât să ajungă la rădăcini. Pe de altă parte, prea multă apă poate duce la distrugerea gazonului, făcând rădăcinile să putrezească.

Care este durata de viață a unui gazon plantat?
Un gazon plantat și întreținut corect poate avea o durată de viață de până la 10-12 ani, însă în fiecare primăvară este recomandat să mai însămânțați în zonele care par să își fi pierdut din desime, astfel încât peluza să se păstreze uniformă și densă.
Rulourile de gazon au o durată de viață de până la 10 ori mai mare și pot rezista chiar și 100 de ani, dacă sunt întreținute corect.

Sfaturi finale
Un gazon des, verde și frumos necesită o îngrijire deosebită, iar muncă voastră va fi semnificativ înlesnită dacă folosiți o mașină de tuns iarba, cu ajutorul căreia să reușiți să tăiați exact cât trebuie din înălțimea ierbii. De asemenea, folosiți un pulverizator pentru distribuirea uniformă a îngrășământului, astfel încât parcelele de gazon să fie uniforme.


Nu lăsăți buruienile să crească pe deasupra gazonului. Acestea trebuie îndepărtate mai ales primăvara, când începe ciclul lor de creștere, și puteți folosi un erbicid pentru a le distruge rădăcinile.
Nu lăsăți goale parcelele în care semințele nu au prins. În aceste locuri puteți folosi un gazon de umplere, care va completă spațiile goale.

Vezi și alte articole despre îngrijirea gazonului:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360