Ca să ai un gazon sănătos și verde, care îți va înfrumuseța grădina este necesar să îl îngrijești corespunzător. Pe lângă tunderile regulate, irigarea gazonului este un aspect la fel de important, în special în sezonul cald, atunci când ploile sunt rare. Udarea gazonului în mod regulat va menține iarba verde pentru mai mult timp. Ține cont de aceste sfaturi utile:
Perioada potrivită pentru irigarea gazonului
Pe perioada primăverii și a toamnei gazonul trebuie udat o dată la două zile. Odată cu venirea verii este necesar să uzi gazonul mai des, de două ori pe zi, în funcție de condițiile meteo. Perioada din zi potrivită pentru udarea gazonului este dimineața, până în ora 8:00, sau seara, după orele 19:00 – 20:00. Nu este recomandat să uzi gazonul în timpul după-amiezii deoarece apa se va usca pe firul de iarbă și nu va ajunge la rădăcina.
În cazul rulourilor de gazon, acestea trebuie irigate din abundență de 3-4 ori pe zi, în primele 15 zile după ce le-ai montat. Irigarea lor va facilita prinderea rapidă de sol și crearea unui aspect uniform, fără spații între rulouri.
Timpul de irigare recomandat
După ce gazonul a crescut, timpul recomandat pentru irigare este de maximum 15 minute. Ai grijă la cantitatea de apă folosită. Apă în exces va rămâne în sol, rădăcinile vor putrezi din cauza umezelii și vei distruge gazonul.
Cantitatea de apă necesară
În general, pentru un metru pătrat de gazon este necesar să folosești în medie doi litri de apă. Cantitatea de apă poate să difere în funcție de condițiile meteo, în special în perioadele secetoase când gazonul are nevoie de mai multă apă.
Metode de irigare a gazonului
Dacă nu ai montat un sistem de irigare, poți să uzi gazonul folosind un furtun de grădină, însă trebuie să ai grijă să distribui uniform cantitatea de apă.
Dacă vrei să îți ușurezi muncă în grădina, poți să optezi pentru un sistem de irigare automat. Irigarea prin aspersie se face cu ajutorul unor sprinklere sau aspersoare pop-up telescopice, de diferite dimensiuni. Cele două tipuri de aspersoare sunt următoarele:
· aspersoare rotative – acestea sunt caracterizate de jetul de apă care se rotește pe un unghi prestabilit la proiectare, fiind recomandat pentru suprafețe de gazon cu deschidere mare. În funcție de tipul aspersorului, rază de udare variază între 5 și 15 metri
- aspersoare spray – acestea distribuie o perdea de apă uniformă, fiind recomandate pentru suprafețele de gazon cu deschidere mică. Raza de udare variază între 0,6 si 5,5 metri
Dacă optezi pentru un sistem de irigare automat, timpul de udare necesar variază între 20 și 30 de minute, astfel încât să ai siguranța că va primi cantitatea optimă de apă. Ține cont că în perioadele secetoase va trebui să uzi gazonul mai des.
Totodată, poți să alegi și un sistem de irigare automat. Ai posibilitatea să programezi orele de irigare, dar și intervalul de timp pentru udare pentru fiecare aspersor. Există și sisteme de irigare cu senzor de ploaie, așa că dacă sistemul a pornit, iar afară a început să plouă, acesta se va opri automat.
Vezi și alte articole despre îngrijirea gazonului:
- Cum să menții aspectul perfect al gazonului tău
- Mic ghid de îngrijire a gazonului. Cum îl menții perfect sănătos
- Cum obții un gazon mai des? 4 lucrări esențiale de întreținere a peluzei
- Cum alegi cea mai bună motocoasă pentru un gazon de poveste. Tipuri, funcții și întretinere
- Plantarea și îngrijirea gazonului. Secretul profesionistilor, pentru un gazon verde
- Aerarea gazonului: Cum se realizează corect
- Fertilizarea solului de la A la Z: ce lucrări sunt necesare toamna și primavara
- Cum pregătești solul grădinii de legume pentru iarnă?
- Îngrășămintele naturale: Ce soluții eco ai pentru un sol mai roditor