Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum obții un gazon mai des? 4 lucrări esențiale de întreținere a peluzei

Odată ce plantezi gazonul, principala provocarepe care o întâmpini este menținerea să într-o formă plăcută ochiului. O peluza uniformă, deasă și îngrijită poate fi atracția principala în oricecurte, însă gazonul cu „pete” oferă întregului ansamblu unaspect neîngrijit și inestetic.

Dacă îți face plăcere să ai grijă de curtea ta și dacă îți dorești ca peluza ta să arate ca înfilmeleamericane, încearcă să faci și aceste lucrări, până când iarba va ajunge la desimea pe care o dorești.

Tunde gazonul des

Cunoști mitul acela despre par, conform căruia, dacă îl tunzi în mod regulat, el va crește mai des? Ei bine, dacă în cazul părului uman acest principiu este doar un mit, în cazul gazonului chiar funcționează.

Fiecare vârf de iarbă conține hormoni care suprimă creșterea ierbii pe orizontală. Astfel, atunci când tunzi gazonul, încurajezi dezvoltareacoroanei în altă direcție decât cea verticală. De asemenea, plantele tunse își vor concentra apoi energia pe refacerea părților tăiate.

Însă tunderea incorectă a gazonului este o greșeală destul de comună, care poate duce la distrugerea să. Idealeste să tăi doar jumătate sau cel mult două treimi din lungimea firului. Înălțimea ideală la care ar trebui să rămână iarba tunsă este de 5 cm. De asemenea, este indicat să tunzi gazonul o dată pe săptămâna. Pe timp de secetă sau de caniculă, ar trebui să lași iarba să crească mai mult.

Pentru precizie și viteză, folosește o mașină de tuns gazonul și, pentru o creștere uniformă, schimbă de fiecare dată sensul de tăiere, astfel încât iarbă să nu fie de fiecare dată presată în aceeași direcție.

Îndepărtează buruienile și alte obiecte nedorite

Unul dintre motivele pentru care gazonul nu crește des și uniform poate fi prezența buruienilor, care pot priva firele de iarbă de apă, nutrienți și lumina solară de care au nevoie. Gazonul poate fi însă destul de sensibil la acțiunea erbicidelor. Chiar și atunci când folosești un fertilizant pentru gazon, este bine să le eviți pe cele care conțin și erbicide, deoarece acestea pot încetini indesirea ierbii.

Lucrările de îndepărtare a buruienilor ar trebui făcută întâi manual și mecanic. Folosește un plivitor pentru a îndepărta buruienile din rădăcina, însă unele pot fi eliminate și cu ajutorul unui scarificator electric. Acel dispozitiv te poate ajuta să elimini și alte resturi de plante rămase de la tuns, rădăcini moarte sau mușchi.

Manual, curăță orice bețe, pietre sau alte obiecte care au ajuns dintr-un motiv sau altul pe gazon.

Aereaza gazonul

Una dintre lucrările cele mai des ignorate de cei care își doresc un gazon sănătos și des este aeratul – o lucrare simplă, care nu presupune decât realizarea unor găuri de mici dimensiuni în pământ. Prin aceste găuri, apa, aerul și nutrienții ajung direct la rădăcina ierbii, facilitând dezvoltarea armonioasă a plantelor.

Lucrarea trebuie făcută doar de două ori pe an, primăvara și toamna, iar cel mai simplu mod de a face găurile este cu ajutorul unei furci. Dacă ai o grădină mai spațioasă cu porțiuni mari acoperite de gazon, poți folosi un aerator electric, pentru o economie substanțială de timp și efort.

Supraînsămânțarea

Această operațiune mai poartă uneori numele de „renovarea” gazonului, deoarece este folosită nu doar pentru îndeșirea ierbii, ci și pentru a revitaliza complet un gazon cu prea multe pete de pământ. Lucrarea este destul de simplă, scopul ei principal fiind acela de a împrăștia semințe noi peste gazonul existent.

Înainte de a face asta, tunde iarbă la cea mai mică lungime pe care o poți obține cu mașina de tuns, apoi folosește o greblă pentru a îndepărta resturile de iarbă rămase. Împrăștie semințele uniform pe toată suprafața peluzei și apoi aplică îngrășământ. Nu în ultimul rând, menține gazonul umed prin udări dese. Este indicat să faci această lucrare primăvara sau toamna, pentru a profita de ploile sezoniere.

Nu scapa din vedere nicio lucrare de întreținere, dacă vrei să ai în permanentă un gazon des, uniform și sănătos.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult