Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cum obții un gazon mai des? 4 lucrări esențiale de întreținere a peluzei

Cum obții un gazon mai des? 4 lucrări esențiale de întreținere a peluzei

Odată ce plantezi gazonul, principala provocarepe care o întâmpini este menținerea să într-o formă plăcută ochiului. O peluza uniformă, deasă și îngrijită poate fi atracția principala în oricecurte, însă gazonul cu „pete” oferă întregului ansamblu unaspect neîngrijit și inestetic.

Dacă îți face plăcere să ai grijă de curtea ta și dacă îți dorești ca peluza ta să arate ca înfilmeleamericane, încearcă să faci și aceste lucrări, până când iarba va ajunge la desimea pe care o dorești.

Tunde gazonul des

Cunoști mitul acela despre par, conform căruia, dacă îl tunzi în mod regulat, el va crește mai des? Ei bine, dacă în cazul părului uman acest principiu este doar un mit, în cazul gazonului chiar funcționează.

Fiecare vârf de iarbă conține hormoni care suprimă creșterea ierbii pe orizontală. Astfel, atunci când tunzi gazonul, încurajezi dezvoltareacoroanei în altă direcție decât cea verticală. De asemenea, plantele tunse își vor concentra apoi energia pe refacerea părților tăiate.

Însă tunderea incorectă a gazonului este o greșeală destul de comună, care poate duce la distrugerea să. Idealeste să tăi doar jumătate sau cel mult două treimi din lungimea firului. Înălțimea ideală la care ar trebui să rămână iarba tunsă este de 5 cm. De asemenea, este indicat să tunzi gazonul o dată pe săptămâna. Pe timp de secetă sau de caniculă, ar trebui să lași iarba să crească mai mult.

Pentru precizie și viteză, folosește o mașină de tuns gazonul și, pentru o creștere uniformă, schimbă de fiecare dată sensul de tăiere, astfel încât iarbă să nu fie de fiecare dată presată în aceeași direcție.

Îndepărtează buruienile și alte obiecte nedorite

Unul dintre motivele pentru care gazonul nu crește des și uniform poate fi prezența buruienilor, care pot priva firele de iarbă de apă, nutrienți și lumina solară de care au nevoie. Gazonul poate fi însă destul de sensibil la acțiunea erbicidelor. Chiar și atunci când folosești un fertilizant pentru gazon, este bine să le eviți pe cele care conțin și erbicide, deoarece acestea pot încetini indesirea ierbii.

Lucrările de îndepărtare a buruienilor ar trebui făcută întâi manual și mecanic. Folosește un plivitor pentru a îndepărta buruienile din rădăcina, însă unele pot fi eliminate și cu ajutorul unui scarificator electric. Acel dispozitiv te poate ajuta să elimini și alte resturi de plante rămase de la tuns, rădăcini moarte sau mușchi.

Manual, curăță orice bețe, pietre sau alte obiecte care au ajuns dintr-un motiv sau altul pe gazon.

Aereaza gazonul

Una dintre lucrările cele mai des ignorate de cei care își doresc un gazon sănătos și des este aeratul – o lucrare simplă, care nu presupune decât realizarea unor găuri de mici dimensiuni în pământ. Prin aceste găuri, apa, aerul și nutrienții ajung direct la rădăcina ierbii, facilitând dezvoltarea armonioasă a plantelor.

Lucrarea trebuie făcută doar de două ori pe an, primăvara și toamna, iar cel mai simplu mod de a face găurile este cu ajutorul unei furci. Dacă ai o grădină mai spațioasă cu porțiuni mari acoperite de gazon, poți folosi un aerator electric, pentru o economie substanțială de timp și efort.

Supraînsămânțarea

Această operațiune mai poartă uneori numele de „renovarea” gazonului, deoarece este folosită nu doar pentru îndeșirea ierbii, ci și pentru a revitaliza complet un gazon cu prea multe pete de pământ. Lucrarea este destul de simplă, scopul ei principal fiind acela de a împrăștia semințe noi peste gazonul existent.

Înainte de a face asta, tunde iarbă la cea mai mică lungime pe care o poți obține cu mașina de tuns, apoi folosește o greblă pentru a îndepărta resturile de iarbă rămase. Împrăștie semințele uniform pe toată suprafața peluzei și apoi aplică îngrășământ. Nu în ultimul rând, menține gazonul umed prin udări dese. Este indicat să faci această lucrare primăvara sau toamna, pentru a profita de ploile sezoniere.

Nu scapa din vedere nicio lucrare de întreținere, dacă vrei să ai în permanentă un gazon des, uniform și sănătos.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult