Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Aerarea gazonului: Cum se realizează corect

Aerarea gazonului: Cum se realizează corect

Se încarcă...
6424 vizualizări

Ce este aerarea

Aerarea este un proces prin care se decompactează solul care găzduiește gazonul, pentru a permite aerului, apei și microorganismelor benefice să ajungă mai ușor la rădăcina ierbii. Aerarea se realizează prin executarea de găuri în solul gazonului cu ajutorul unui aerator electric, mecanic sau al unei unelte, precum o greblă echipată cu dinți sau țepi pentru aerare.

De ce are nevoie gazonul de aerare

Ca să te poți bucura de un gazon sănătos, trebuie să îl tunzi regulat, să îl uzi și să îi pui îngrășământ. Aerarea nu e decât un alt proces care ajută gazonul să se dezvolte. Solul în care crește gazonul se compactează în timp, devine mai dens, în special în zonele circulate. Acest lucru poate afecta gazonul tău care se va dezvolta mai greu sau chiar se va ofili pe alocuri. Ai nevoie de aerare pentru ca apa, aerul și nutrienții să ajungă mai ușor la rădăcinile ierbii, iar gazonul tău să se dezvolte mai ușor și mai repede.

Metode de aerare

Aerarea gazonului se poate face în două moduri diferite. Aeratoarele electrice extrag pământul din găurile pe care le produc cu ajutorul unor cilindri metalici, lăsând în urmă niște mici cilindri de pământ. Aeratoarele mecanice și uneltele pentru aerat fac găuri în sol, însă nu extrag pământul din aceste găuri.

Când se face aerarea

Cea mai potrivită perioadă pentru aerare e primăvara, aceasta fiind perioada în care gazonul crește cel mai mult. Astfel, gazonul își va putea reveni mult mai ușor. Frecvența cu care trebuie aerat un gazon depinde de sol. Solurile mai dense și mai compacte trebuie aerate mai des, cam o dată pe an, pe când solurile mai nisipoase pot fi aerate chiar și o dată la 2-3 ani.

Pregătirea gazonului pentru aerare

Ca să pregătești gazonul pentru aerare, curăță-l mai întâi cu o greblă de resturile care se adună la nivelul solului. Această operațiune se mai numește și scarificare și presupune eliminarea resturilor vegetale din gazon. Scarificarea se poate realiza fie cu o greblă, fie cu un scarificator.

După curățarea gazonului, pasul următor este irigarea lui. Aerarea merge mult mai bine și mai ușor pe un gazon proaspăt irigat, așa că asigură-te că îl uzi suficient înainte să începi. De asemenea, ar trebui să îți planifici traseul înainte să începi. Ar trebui să treci de 2 ori peste suprafețele unde se circulă des, pentru că solul e mult mai compact, iar aerarea va ajuta gazonul să-și revină mai usor.

Cum se face aerarea gazonului

Pentru aerarea gazonului poți folosi un aerator electric, un aerator mecanic sau o greblă-aerator. Aeratoarele mecanice sau grebla-aerator sunt o alegere potrivită pentru suprafețele mici de gazon, însă pentru suprafețele mai mari ar trebui să folosești aeratoare electrice.

Ca să începi aerarea, poziționează aeratorul într-unul din colțurile terenului pe care l-ai pregătit. Mergi cu aeratorul înainte în linii drepte până când ajungi în capătul terenului, apoi întoarce aeratorul și avansează pe lângă zona proaspăt aerată. Urmează acest tipar de zig-zag până când termini de aerat întreaga suprafață și nu aera de 2 ori aceeași zonă decât dacă este una circulată.

Ultima etapă din aerarea gazonului

Dacă ai folosit un aerator care extrage pământ în timpul aerarii, lasă bucățile de pământ pe gazon. Acestea sunt folositoare, pentru că vor alimenta gazonul tău cu nutrienți.

După ce procesul de aerare e gata, urmează fertilizarea .

Gazonul tău va avea nevoie de îngrășământ ca să își revină mai repede, așa că va trebui să te asiguri că îl primește. Asigură-te că împrăștii îngrășământul uniform pe gazon, ca să previi creșterile disproporționate.

Vezi și alte articole despre îngrijirea gazonului:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360