Gazonul este greu de întreținut, mai ales în timpul lunilor de vară, atunci când arșița persistă zile în șir, iar soarele arde totul în calea să. Există însă o serie de reguli pe care, dacă le respecți, vei avea și tu un gazon perfect în curte și în grădina.
Cât de importantă este o coasă electrică în îngrijirea gazonului
Unul dintre cele mai importante procese în îngrijirea gazonului este tăierea acestuia. Pentru asta vei avea nevoie de un instrument ușor de folosit, cum este motocoasa MacAllister, dotată cu un sistem inovator de cuțite și indispensabilă dacă stai la curte.
Această coasă electrică dispune de un meniu principal de pornire/oprire, dar și de un blocaj de siguranță, pentru evitarea accidentelor.
Capacitatea rezervorului motocoasei MacAllister este de 0,85 l și dispune de un motor de 32.6 CC. Tipul de tăiere al acestei ustensile insidpensabile din curtea ta este prin fir și lamă.
Mic ghid de întreținere a gazonului
Începem prin a-ți spune că iarna pH-ul solului se poate modifica. Când acest lucru se întâmplă, vor exista condiții optime pentru creșterea buruienilor. Însă un pH modificat înseamnă și un risc mai ridicat de apariție a bolilor. Tocmai de aceea un regim optim de îngrijire a gazonului, din care să nu lipsească tunderea frecventă sau fertilizarea, este extrem de important.
Dacă ai deja un gazon tuns și intretinut, tot ce trebuie să mai faci este să-l greblezi, atunci când solul s-a uscat. Zonele cu probleme, unde apar buruienile și bolile, în cazul în care acestea există, trebuie să fie tratate de urgență. În caz contrar, acestea pot contamina tot gazonul.
Pământul accidentat este una dintre marile probleme care stau în calea unui camp verde perfect. Punctele joase care există pe un astfel de teren înseamnă automat și un drenaj slab. Iar punctele înalte sunt deseori scăpate de motocoasă. Tocmai de aceea, un utilaj performant și inovator, precum cel de la MacAllister, este esențial în îngrijirea gazonului. La fel de importantă este și nivelarea solului, pe cat posibil.
Compactarea solului este urmatoarea problemă care trebuie rezolvată, dacă aceasta există. În caz contrar, acest lucru va impiedica dezvoltarea rădăcinilor de iarbă, în același timp favorizând dezvoltarea buruienilor cu rădăcini trainice. Cum verifici dacă solul este compactat? Ia o furcă și împinge pământul. Dacă nu reușești să ajungi până la cinci centimetri, solul trebuie aerat.
Fertilizările periodice sunt și ele la fel de importante și sunt cu atât mai necesare cu cât desimea gazonului nu este uniformă. Și asta pentru că un gazon des și uniform nu lasă loc dezvoltării buruienilor. Îngrășămintele pe care le folosești trebuie să aibă un nivel scăzut de nitrogen, cu eliberare treptată. Ajuns la maturitate, gazonul poate fi ajutat prin aplicarea unei combinații de fertilizant și erbicide. Aplică jumătate de kilogram de fertilizant la 100 de metri pătrați, atunci când gazonul este în creștere activă – acest lucru depinde de tipul de gazon pe care l-ai ales. Erbicidele trebuie aplicate cu grijă. Și asta pentru că eficientă lor depinde de momentul în care le folosești. De exemplu, dacă buruienile sunt foarte abundente, atunci erbicidul va fi aplicat înainte de germinare.
Atenție și la lungimea la care tunzi gazonul. Tunsul scurt duce la pierderea nutrienților din firele de iarbă. În plus, expune solul la razele solare, care vor crea mediul ideal pentru formarea buruienilor. Un gazon cu firul mai lung va tolera mai bine căldură și va domină buruienile, printr-un sistem de rădăcini bine dezvoltat. Nu în ultimul rând, un gazon lung și des va ține umbră solului, asigurând și un nivel optim de umiditate a solului.
Semințele de gazon pe care le plantezi trebuie alese în funcție de zona în care locuiești și de cantitatea de lumina din curtea sau grădina ta. Acestea trebuie plantate la o temperatura stabilă de 18 grade Celsius, această fiind temperatura la care semințele de gazon germinează. Gazonul trebuie udat constant, pentru menținerea unui nivel optim de umiditate. Primul tuns trebuie făcut atunci când firele de iarbă ating 7,5 – 10 centimetri. Nu lua mai mult de o treime din fire la un tuns, pentru a nu stresa inutil plantele. Resturile pot fi lăsate pe sol, materia organică fiind benefică pentru sănătatea acestuia.
Vezi și alte articole despre îngrijirea gazonului:
- Cum să menții aspectul perfect al gazonului tău
- Ghid util pentru irigarea gazonului în mod corect
- Cum obții un gazon mai des? 4 lucrări esențiale de întreținere a peluzei
- Cum alegi cea mai bună motocoasă pentru un gazon de poveste. Tipuri, funcții și întretinere
- Plantarea și îngrijirea gazonului. Secretul profesionistilor, pentru un gazon verde
- Aerarea gazonului: Cum se realizează corect
- Fertilizarea solului de la A la Z: ce lucrări sunt necesare toamna și primavara
- Cum pregătești solul grădinii de legume pentru iarnă?
- Îngrășămintele naturale: Ce soluții eco ai pentru un sol mai roditor