Idei și inspirație
Cum alegi tapetul pentru baie și ce reguli de aplicare să urmezi

Cum alegi tapetul pentru baie și ce reguli de aplicare să urmezi

Se încarcă...
Posted in: Baie

Amenajarea băii poate fi un proces simplu, deoarece nu necesită multe piese de mobilier sau decorațiuni. Cu toate acestea, folosirea unor elemente de efect poate schimba ambientul. Una dintre cele mai simple modalități de a face acest lucru este prin tapet pentru baie. 

Acest element de decor a apărut în secolul al XVII-lea, în Anglia, și era realizat din piele gravată. Ulterior, a apărut tapetul de hârtie, a cărui montare era îngreunată de piesele mici de tapet. 

În Renaștere, a început să fie la modă tapetul textil, din materiale prețioase precum brocart sau damasc. Mai târziu, în Baroc, predominau modelele inspirate din natură, cu decorațiuni ce imitau frunzele de acant. Odată cu secolul al XXI-lea, au început să apară din ce în ce mai multe modele și texturi de tapet, atât pentru dormitor și living, cât și pentru bucătărie sau baie. 

În continuare, poți citi mai multe despre materialele potrivite pentru baie, ce criterii să iei în calcul când alegi un tapet pentru baie, ce avantaje îți oferă, precum și câteva sfaturi pentru montarea sa.

Ce trebuie să știi înainte de a monta tapet în baie

baie amenajata cu tapet

 Montarea tapetului este relativ simplă, dacă ții cont de recomandările de mai jos:

  • evită modelele cu multe detalii – acestea vor face ca baia să pară mai aglomerată și pot stimula stările de neliniște;
  • asigură-te că baia este aerisită – deși are o rezistență ridicată la aburi, umezeala poate reduce durata de viață a unui tapet. De asemenea, poți aplica un lac protector. Acesta îi va oferi strălucire, va pune în valoare culorile, va proteja împotriva depunerilor de particule de apă și va permite curățarea facilă;
  • folosește soluțiile de curățare recomandate de producător – unele tipuri de tapet nu suportă soluțiile de curățare abrazive și se pot altera;
  • fii atent la locul în care montezi tapetul – modul în care cade lumina în baie influențează aspectul culorilor tapetului; dacă lumina este slabă, un aspect des întâlnit în baie, nuanțele închise vor închide și mai mult baia;
  • evită să montezi tapetul în locuri unde poate fi stropit ușor - nu îl monta lângă cadă sau lavoar, de exemplu;
  • înainte de achiziție, măsoară zona pe care dorești să montezi tapetul – alege tapetul doar în urma măsurării lungimii și a lățimii spațiului; măsurarea înainte de montare poate fi frustrantă, deci este indicat să măsori și să tai tapetul înainte de aplicare;
  • nu subestima numărul de foi necesare – pe lângă tapetul necesar pentru pereți, vei avea nevoie de 1-2 mp în plus, pentru a corecta eventualele probleme care ar putea apărea la montare sau pe viitor;
  • nu ezita să îmbini tapetul cu faianța – în ultimii ani, combinațiile de tapet cu faianță sunt din ce în ce mai folosite în băile amenajate în stil modern; dacă îți dorești acest lucru, poți chiar recondiționa faianța, folosind un tapet special.

Cauți inspirație pentru recondiționarea băii tale? Pe blogul Brico Dépôt afli cum poti sa reconditionezi gresia si faianta fara sa inlocuiesti placile.

  • asigură-te că ai la îndemână toate uneltele necesare (vezi mai jos);
  • acoperă masa pe care lucrezi cu plastic și nu cu ziare – cerneala de la ziar poate păta tapetul și îi poate afecta durata de viață;
  • evită să împăturești tapetul în patru – atunci când lași tapetul să se „odihnească”, pentru ca adezivul să fie activat de apă, evită să îl împăturești de mai multe ori; urmele rămase pot fi inestetice, odată ce tapetul este pus pe perete;
  • întrerupe energia electrică înainte de a aplica tapet în jurul întrerupătoarelor/prizelor;
  • verifică periodic dacă există bule de aer sau dacă tapetul are mici încrețituri - dacă observi bule, acestea trebuie nivelate cât mai repede, înainte ca adezivul să se usuce;
  • curăță excesul de adeziv – folosește un burete curat, pentru a elimina excesul de adeziv de pe tapet sau tavan; clătește buretele des.

Cu siguranță, vrei să alegi un tapet care să ofere atât un design plăcut, dar totodată să fie și calitativ. Descoperă produsele din categoria tapet si fototapet disponibile la Brico Dépôt și alege ce se potrivește cel mai bine. 

cum montezi tapet

Tapet în baie - cum îl montezi

Montarea tapetului în baie este relativ simplă și, deși poate fi realizată de oricine, este recomandat să apelezi la un specialist, pentru a evita golurile de aer, imperfecțiunile între diverse fâșii de tapet sau irosirea materialului. 

Produse recomandate

Un aspect important de știut este că, înainte de montarea tapetului, va trebui să măsori pereții pentru a putea tăia fâșiile la dimensiunile necesare. Pentru fiecare fâșie lasă 2-3 cm sus și 2-3 cm jos, față de dimensiunile peretelui. Mai jos sunt pașii pentru montarea tapetului în baie:

  1. Curăță suprafața pereților de impurități. Poate fi necesară tratarea pereților contra mucegaiului. De asemenea, tot la acest pas se vor trasa contururile pentru geam, ușă și fereastră, dacă este cazul. Dacă există fisuri semnificative ale pereților, acestea vor trebui acoperite cu o soluție specială pentru baie.
  2. Aplică amorsa pentru tapet. Aceasta va asigura buna fixare a tapetului, precum și îndepărtarea sa, la nevoie.
  3. Umezește tapetul în cadă sau chiuvetă și scufundă-l complet.
  4. Apucă partea inferioară și partea superioară și împăturește-le ușor la mijloc, fără a crea cute.
  5. Urmărește instrucțiunile producătorului legate de timpul necesar pentru umezirea tapetului.
  6. După trecerea timpului, ia fâșia de tapet din apă și ține-o câteva secunde în mână, până la eliminarea excesului de apă.
  7. Desfă tapetul și aplică fâșia pe perete, începând de sus. Dacă ai pereții înalți, vei avea nevoie de o mână de ajutor.
  8. După fixarea tapetului, uită-te cu atenție, pentru a vedea dacă există bule de aer sau încrețituri.
  9. Netezește tapetul de la interior spre exterior. Pentru îndepărtarea bulelor, vei avea nevoie de un prosop mic. Cu el vei șterge tapetul pentru ca bulele să iasă spre exterior.
  10. După ce ai aplicat toate fâșiile de tapet, taie excesul de sus și de jos, folosind un cutter. Asigură-te că ai oprit curentul electric, înainte de a lucra cu mâinile ude pe lângă prize.

Dacă te gândești să faci o schimbare în ceea ce privește aspectul băii tale, pe lângă tapet, poți să începi cu înlocuirea căzii. La Brico Dépôt găsești cazi pentru baie potrivite pentru orice design.

tapet pentru baie

De ce unelte și materiale ai nevoie pentru montarea tapetului

 Pentru a monta tapetul în baie, ai nevoie de următoarele: 

  • tapet – necesarul depinde de suprafața pe care o ai de acoperit;
  • adeziv pentru tapet – opțional, multe tipuri de tapet sunt autoadezive;
  • ruletă;
  • riglă;
  • nivelă;
  • creion;
  • foarfece;
  • pensulă (opțională) - permite aplicarea adezivului;
  • rolă de cauciuc - ajută la aplicarea tapetului aproape de margini;
  • cutter;
  • prosop mic sau cârpă curată;
  • mănuși și salopetă;
  • o găleată și un burete curat, pentru a îndepărta excesul de adeziv de pe pereți, de pe jos, de pe mobila din baie etc.;
  • scară cu trepte – pentru a ajunge în partea de sus a peretelui.

Ai nevoie să faci o schimbare în trusa de unelte și să o completezi? Descoperă pensulele pentru amenajari interioare de la Brico Dépôt în diferite forme și dimensiuni. 

De ce să îți iei tapetul, fototapetul și uneltele de la Brico Dépôt

Produse recomandate

Brico Dépôt îți oferă cele mai bune soluții pentru amenajarea băii tale. Mai jos sunt câteva motive pentru care să alegi tapetul, fototapetul și uneltele de la Brico Dépôt:

  • creezi un spațiu modern, funcțional, simplu, ușor de întreținut și sustenabil;
  • te bucuri de produse de calitate excepțională pe care le poți comanda online; acestea îți vin direct la ușă sau le poți ridica din magazin, la doar patru ore de la comandă;
  • ai acces la produse durabile la prețuri avantajoase;
  • peste 70% dintre produse sunt din surse sustenabile, iar procentul este în creștere.

tipuri de tapet

Tapet baie - ce tipuri se potrivesc cel mai bine

Cea mai frecventă întrebare pusă de persoanele care aud de tapet în baie este dacă și cum va rezista la umezeală. Din fericire, avansul tehnologiei în domeniul decorațiunilor a dus la apariția unor proprietăți specifice în ceea ce privește tapetul pentru baie. 

Produse recomandate

În general, pentru baie sunt recomandate două tipuri de tapet: 

  1. Tapet din vinil (PVC) 

Stratul exterior este acoperit de PVC, oferind un grad ridicat de impermeabilitate. De asemenea, este rezistent la razele soarelui, deci nu se decolorează, nu își modifică forma și se curăță ușor. În plus, vine într-o gamă mare de modele, perfecte pentru a scoate din anonimat orice baie. Totuși, nu este indicat să fie montat în apropiere de cadă sau chiuvetă, deoarece există riscul de apariție a unor defecte.

  1. Tapet pentru baie din fibră de sticlă  

Tapetul pentru baie din fibră de sticlă este realizat prin fibre rezultate prin topirea sticlei. Este o alegere ideală pentru baie și are numeroase avantaje: rezistă bine la uzură, se curăță ușor chiar și cu produse agresive, nu emană substanțe toxice, are un risc redus de igrasie și mucegai, permite pereților să respire, se aplică ușor.

Pentru a schimba ambientul băii tale, pe lângă tapet, poți să îți îndrepți atenția și asupra altor obiecte. Unul dintre ele ar fi lavoarul, care nu este deloc greu de schimbat. Accesează gama de produse de lavoar de la Brico Dépôt și alege-l pe cel potrivit.  

Criteriile în alegerea unui tapet pentru baie

cum alegi tapetul

Pentru ca locuința ta să aibă un aspect armonios, este indicat să acorzi atenția cuvenită renovării băii. Tapetul reprezintă un element simplu, care poate schimba rapid aspectul băii. Pentru a face o alegere bună, este recomandat să acorzi atenție următoarelor caracteristici:

Tapet baie rezistent la apă (impermeabilitatea) 

Rezistența la apă este foarte importantă, mai ales dacă ai un nivel ridicat de umiditate în baie și, eventual, nu dispui nici de o fereastră. Alegerea unui tapet realizat din material impermeabil reprezintă cea mai bună alegere pentru a proteja pereții împotriva igrasiei și mucegaiului. Totodată, pentru a asigura calitatea tapetului, acesta trebuie să aibă un răspuns bun la contactul cu aburii. Altfel, se va uza repede și se va desprinde de pe pereți.

Tapet cauciucat pentru baie 

Un tapet de calitate pentru baie ar trebui să aibă stratul superior cauciucat. O astfel de proprietate va permite scurgerea picăturilor de apă de la cadă sau cabina de dus, precum și picăturile de condens. Mai mult, vei evita absorbția umezelii pe material și trecerea sa pe perete.

Lavabil sau superlavabil 

Un tapet lavabil sau ultralavabil se va curăța ușor, cu o lavetă umedă sau doar cu apă și săpun.

Ai nevoie de inspirație pentru renovarea băii tale? Atunci nu trebuie să cauți foarte mult, pentru că vei găsi idei inspirate si modele creative, chiar pe blogul Brico Dépôt. 

model de tapet pentru baie

Alegerea tapetului în baie în funcție de model

Alegerea tapetului va depinde și de modul de amenajare a băii, precum și a restului casei. Prin aplicarea tapetului, poți înveseli încăperea sau o poți face să pară mai mare și mai aerisită. Mai jos sunt principalele modele de tapet:

  • Tapet baie 3D – oferă impresia de spațiu, prin crearea unei iluzii vizuale. Astfel, se conturează un decor unic și deosebit, contribuind la starea de relaxare specifică băii.
  • Tapet baie simplu (clasic) – are o singură culoare ori nuanță sau include un model simplu, minimalist. Este indicat pentru băile de dimensiuni reduse. În acest context, se merge pe tapet în culori neutre sau deschise. Un plus este și faptul că se potrivește ușor, indiferent de stilul de amenajare. Pentru un aspect armonios, poate fi asortat cu accesoriile din baie (corpuri de iluminat, mici decorațiuni, obiecte sanitare). Pentru a pune în valoare și mai mult tapetul, într-o baie mică, poți alege să montezi o oglindă. Aceasta va mări vizual baia și va dubla lumina existentă.
  • Tapet cu motiv floral – dacă iubești natura, tapetul cu motive florale ți se potrivește de minune. Poți alege dintre modelele cu flori micuțe sau supradimensionale, în nuanțe pastelate sau, din contră, în culori aprinse.
  • Tapet baie cu motive acvatice – asocierea băii cu apa face din această încăpere un loc ideal pentru alegerea unui tapet cu pești, scoici sau chiar delfini. Alege vietățile oceanului care îți plac cel mai mult și dă-ți frâu liber imaginației!
  • Tapet cu aspect de marmură – oferă eleganță și luminozitate băii și se potrivește mai ales în încăperile de mari dimensiuni.
  • Tapet baie cu dungi verticale/orizontale – în special tapetul cu dungi verticale se potrivește pentru băile mici de înălțime. Dacă ai o baie micuță, evită dungile groase (verticale și orizontale). Acestea vor aglomera și mai mult încăperea și o vor închide vizual.
  • Tapet baie peste faianță – dacă ai deja faianță pe pereți, însă este crăpată, pătată sau scorojită, poți schimba aspectul băii, folosind un tapet special pentru faianță. Acesta se aplică peste plăcile vechi și oferă o suprafață netedă. Reprezintă o alegere bună dacă te-ai decis să nu renunți la faianță complet sau dacă dorești o schimbare rapidă, fără a fi nevoie să spargi plăcile ceramice și să amenajezi un mini șantier în casă.

Pe lângă tapet, vrei ca și celelalte obiecte să fie amenajate și alese cu bun gust, de exemplu, oglinda. Descoperă câteva sfaturi practice pentru alegerea oglinzii in baie.

Cum alegi tapetul pentru o baie mică

tapet pentru baie mica

Amenajarea unei locuințe mici aduce numeroase provocări care pot fi soluționate prin aplicarea unor reguli simple de design. O baie mică nu face excepție. Chiar dacă spațiul este limitat, poți aplica anumite trucuri pentru un efect wow.

Primul lucru la care ar trebui să fii atent este culoarea. Dacă alegi o culoare închisă sau mult prea intensă, riști ca baia să pară mult mai mică și aglomerată. 

De aceea, este bine să mergi pe varianta unor culori deschise, fie nuanțe neutre de alb, crem sau gri, fie galben pai, verde deschis sau chiar un azuriu. Tapetul combinat cu oglinzile de dimensiuni mari și sursele de lumină îmbunătățesc considerabil aspectul băii. 

Sursele de lumină sunt necesare mai ales dacă baia nu dispune de fereastră, pentru a te putea bucura de lumina soarelui. Pe lângă lumina funcțională folosită în toate băile, sursele ambientale oferă o atmosferă relaxantă. 

avantaje tapet

Pentru a-și fi mai ușor, analizează înainte toate opțiunile disponibile de inspirație pentru amenajarea unei locuințe mici. Descoperă pe blogul Brico Dépôt sfaturi pentru amenajarea fiecarei incaperi, cât și greșelile pe care să le eviți în proces. 

Tapet baie - avantaje și dezavantaje

Băile amenajate cu tapet au numeroase avantaje, printre care:

  • ușurința în montare – cele mai multe tipuri de tapet se lipsesc destul de ușor, iar montarea este joacă de copil, fie că este un tapet tip gresie sau orice alt fel de model;
  • varietatea de modele – ai la dispoziție o gamă largă de modele care se adaptează ușor nevoilor tale;
  • designul – chiar dacă ai o baie mică, tapetul aduce un plus de stil, fără a încărca vizual încăperea; deci, reprezintă o opțiune excelentă dacă spațiul nu îți permite folosirea unor decorațiuni;
  • permite pereților să respire – acesta reprezintă un avantaj față de plăcile ceramice; modelele special create pentru baie vor preveni apariția igrasiei și a mucegaiului;
  • prețul accesibil – în funcție de modelul ales și de suprafață, prețul poate varia; totuși, acesta este mult mai accesibil decât te-ai aștepta, având în vedere modelele disponibile; de asemenea, manopera este mai ieftină decât în cazul montării faianței;
  • se curăță ușor;
  • nu rămân pete pe suprafața tapetului;
  • este versatil – se potrivește (în funcție de model) cu toate stilurile de amenajare și se integrează ușor în orice baie;
  • acoperă imperfecțiunile pereților.

dezavantaje tapet

Pentru a fi mai ușor procesul de montare a tapetului, pregătește-te cu toate ustensilele necesare. Nu uita de cutter, pentru că îți va fi de mare folos. 

Tapetul în baie are și câteva dezavantaje:

  • umiditatea - un nivel ridicat al umidității, care poate apărea atunci când faci duș sau baie în cadă, nu ar trebui să persiste mai mult de câteva minute; altfel, există un risc de apariție a mucegaiului; de asemenea, umiditatea ridicată poate contribui la dezlipirea tapetului din baie;
  • petele - picăturile de apă pot păta unele tipuri de tapet; contează aici și modelul ales; același lucru este valabil în cazul săpunului, al pastei de dinți sau al cremei de ras;
  • aspectul estetic - deși ai la dispoziție o gamă largă de modele de tapet pentru baie, este indicat să alegi de la început stilul de amenajare, pentru ca și tapetul să urmeze aceeași direcție; astfel, vei obține o încăpere armonioasă și aerisită; deseori, aspectul unei băi va fi dominat de tapet, deci este bine să îl alegi cu atenție.

Vrei ca baia ta să arate cu adevărat ca o oază de relaxare? Atunci încearcă să aduci mici modificări de amenajare. Descoperă seturi de cabine de dus care să te ajute în acest sens. 

cabina de dus

Alegerea tapetului pentru baie este o soluție perfectă, dacă dorești să schimbi aspectul acestei încăperi fără prea mult efort. Tapetul are o rezistență bună în timp, se montează ușor, se curăță facil și este accesibil. Folosind tapetul pentru baie, vei crea un efect spectaculos.

Sursa foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360