Idei și inspirație
Cum ții tânțarii la distanță. Cele mai bune soluții fără insecticid

Cum ții tânțarii la distanță. Cele mai bune soluții fără insecticid

Se încarcă...

Țânțarii pot deveni foarte deranjanți în zilele de vară, când tot ce vrei este să te relaxezi. Există câteva spray-uri și alte tipuri de soluții pentru a te proteja de ei, însă la fel de eficiente sunt și câteva plante de care țânțarii nici nu se apropie.

Ți-am pregătit un articol complet în care vei găsi mai multe soluții naturale pentru a uita complet de țânțari vara asta.

Țânțarul – inamicul zilelor de vară


Țânțarii încep să-și facă apariția la începutul verii, în luna iunie. Deși par minusculi și fragili, ei pot deveni foarte deranjanți. Sunt răspândiți în toată lumea, în România existând peste 50 de specii de țânțari.

Femelele se hrănesc cu sângele mamiferelor, printre care și oamenii, iar în urmă lor pe piele rămân porțiuni înroșite și umflate care provoacă prurit (mâncărimi). Aceste reacții depind și de sensibilitatea fiecărei persoane în parte la pișcătură acestei insecte.

Produse recomandate

Cum apar țânțarii?

Țânțarii se înmulțesc începând cu perioada aprilie – mai, când temperaturile din apele stătătoare ajung la 10 grade. În orice loc unde se adună apă – iazuri, dar și streșini, bălți și jgheaburi – țânțarii găsesc un mediu potrivit pentru înmulțire.

Dacă temperaturile le sunt favorabile, populația țânțarilor poate deveni foarte numeroasă, pentru că generațiile din primăvară și vara se succed la fiecare 15–20 zile.

De ce sunt periculoase mușcăturile de țânțar

Mușcătura țânțarilor nu este problematică în sine, însă, pentru că ei se hrănesc cu sânge de la mai mulți indivizi, pot transmite o mulțime de afecțiuni.


Printre cele mai frecvente afecțiuni răspândite de țânțari se numără malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika. Din fericire, însă, la noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.


În afară de răspândirea unor afecțiuni, țânțarii pot provoca și reacții alergice. Ele sunt minore, dar asta nu le face mai puțîn deranjante. Dacă în cazul unor persoane mușcătura de țânțar se transformă doar într-un punct înroșit, în cazul altora, în zona mușcăturii apare o umflătură ce este însoțită de un prurit intens.

În cazul copiilor, care suportă cu dificultate mâncărimile, există posibilitatea că locul respectiv să se infecteze din cauza scărpinatului intens.


Care sunt cele mai expuse persoane la înțepăturile de țânțari


Unele persoane sunt mai des înțepate de țânțar decât altele. În general, țânțarii înțeapă mai des copiii și femeile însărcinate. Viitoarele mame sunt piscate de țânțari de două ori mai des decât alte persoane, din cauza că temperatura corpului lor este puțin mai crescută, și expiră cu peste 20% mai mult CO2, la fel și copiii.


De asemenea, s-a observat că țânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa sanguină 0. Acestea au fost înțepate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A, în vreme ce persoanele care au grupa B se află pe undeva la mijloc.

Cum ținem țânțarii la distanță?

Există mai multe moduri în care țânțarii pot fi ținuți la distanță. Fie se folosesc diverse spray-uri cu insecticide, fie se amplasează dispozitive special create pentru eliminarea lor, fie diverse soluții naturale care îi țin la distanță. Insecticidele se identifică foarte ușor, așa că vom descrie mai jos soluțiile naturale pe care le ai la dispoziție pentru a scapă de țânțari.

Nu te expune mușcăturilor

SFAT PRACTIC: Prima soluție este să nu te expui la mușcăturile țânțarilor. Iată câteva sfaturi care te vor proteja toată vara:
• nu te îmbracă în culori aprinse
• poartă haine cu mâneci lungi
• nu folosi parfumuri sau deodorante cu arome puternice
• instalează plase la ferestrele locuinței
• evită să iluminezi prea tare terasa și zonele din apropierea ușilor și ale ferestrelor
• evită activitățile în aer liber dimineața și seară, când țânțarii sunt mai activi
Soluții de îndepărtare a țânțarilor, fără folosirea insecticidelor
Poți uita complet de insecticidele pline de substanțe nocive pentru sănătatea ta, pentru că și soluțiile naturale au efecte rapide. Dacă respecți regulile de mai jos, faci un prim pas pentru a ține țânțarii departe de casă ta:


Evită ai zone în care se strânge și stagnează apa, în jurul casei
Așa cum îți spuneam mai sus, țânțarii se înmulțesc în orice loc în care se adună apa, așa că evita să lași afară:
Recipiente care pot aduna apa de ploaie
• Robinete stricate
Piscine gonflabile cu apă în ele sau în care se adună apă de ploaie
• Dacă ai piscină, menține apa curată și folosește substanțe speciale pentru tratarea ei
• Desfundă jgheaburile, pentru că apa de ploaie să nu se adune în ele
Tunde regulat arbuștii și gazonul
Un alt sfat important este să menții gospodăria curată și ordonată:
• menține spațiul verde curat – tunde iarba regulat și îndepărtează firele de iarbă tăiate, tunde arbuștii și toaletează copacii
• nu arunca resturi vegetale în curte, deoarece reprezintă un mediu propice pentru înmulțirea țânțarilor
nu uda excesiv gazonul și plantele din curte, apa care băltește atrage țânțarii
• dacă ai un iaz în curte, poți să iei în calcul popularea lui cu un dușman natural al tantarului, precum carașul auriu, care se hrănește cu larvele acestei insecte


Amplasează un ventilator pe terasă
Vântul le displace total țânțarilor, pentru că le îngreunează zborul și îi dezorientează. Așadar, un ventilator amplasat pe terasă în apropierea locurilor în care îți petreci timpul îi va ține departe de ține.

 

Produse recomandate


Plantează flori și plante ce acționează ca repelent pentru țânțari
Unele flori și plante au un efect de repelent pentru țânțari. Iată mai jos care sunt aceste flori și plante care nu te vor ajută doar să ții departe țânțarii, ci îți vor și înfrumuseța curtea sau pervazul.


Lavanda – proaspătă sau uscată
Lavanda, plantă cu flori mov și un miros amețitor este de mare ajutor în alungarea țânțarilor. Este deja cunoscut efectul sau benefic împotriva moliilor, însă este utilă și împotriva țânțarilor. În plus, lavanda are și câteva proprietăți medicinale de excepție, astfel încât ea poate fi utilizată în mai multe scopuri. Ceaiul de lavandă, cu aroma lui îmbietoare, are efecte de calmare și este un somnifer natural.

Produse recomandate


Poți folosi lavanda împotriva țânțarilor în mai multe moduri:


Plantează lavanda în grădina sau în glastră
Poți folosi lavanda și ca plantă decorativă în curte sau într-o jardinieră pe balcon sau la ferestre. De asemenea, poți planta direct în grădină semințe, răsaduri sau butași de lavandă sau poți să amplasezi în curte astfel de ghivece cu lavandă.
Lavandă nu este o plantă foarte pretențioasă, ceea ce o face o soluție utilă împotriva țânțarilor, pentru grădină. Semințele se plantează într-un loc luminos, neumbrit, când temperatura de afară ajunge la 15-18 grade Celsius. Pentru ca planta să se dezvolte are nevoie de umiditate crescută, așa că, după semănare este recomandat să pulverizezi apă pe sol astfel încât el să fie mereu ușor umed. După 12-21 de zile vor răsări primele plante.


Pune lavanda uscată la ferestre
Pentru a împiedica intrarea țânțarilor în locuința ta, poți folosi și buchete sau săculețe cu lavandă uscată, pe care să le amplasezi la ferestre.


Folosește ulei esențial de lavandă
Țânțarii pot fi alungați și pulverizând o soluție din ulei esențial de lavandă și apă pe la ferestre. Atunci când petreci timp afară, în curte și nu numai, poți folosi aceste amestec și direct pe piele pentru că țânțarii să nu se apropie de ține.


 

Mușcatele
Mușcatele sunt și ele de mare ajutor pentru a ține țânțarii departe. Le poți pune oriunde, în balcon în ghivece suspendate, în curte sau la ferestre. Nu sunt doar fermecătoare, ci și foarte utile împotriva țânțarilor.

Produse recomandate

Gălbenelele
Gălbenelele, deși cunoscute mai mult pentru utilizările medicinale, sunt și de mare ajutor împotriva țânțarilor. Plantează niște gălbenele în grădină sau în jardiniere în balcon pentru a ține departe aceste insecte atât de deranjante. Gălbenelele se plantează ușor și se găsesc inclusiv în ghivece, gata crescute.


Lemongrass
O altă plantă foarte utilă în lupta cu țânțarii este lemongrass-ul. Poate fi plantat în curte sau în ghivece și jardiniere amplasate fie în curtea casei, fie în balcon sau la ferestre.


 

Busuiocul și rozmarinul
Busuiocul și rozmarinul nu sunt utile doar pentru a da gust mâncării, ci și pentru a îndepărta țânțarii. Plantează-le în ghivece amplasate pe pervazul ferestei sau chiar în curte. Îți vor fi de folos și când gătești, dar și pentru ține departe musafirii nepoftiți.
Iarba mâței


Iarba mâței sau cătușnică reprezintă o altă soluție naturală și eficientă împotriva țânțarilor. Planteaz-o în curte, pe lângă gard, și vei vedea că țânțarii îți vor ocoli casa și grădina.
Tu ce soluții împotriva țânțarilor folosești? Ai plantat vreuna dintre florile de mai sus? Ți-au fost de ajutor?

 

Vezi si alte idei despre daunatorii din gradina:

  1. 7 soluții eficiente pentru a scăpa grădina de cârtițe și popândăi

  2. 10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă

  3. Zeama bordeleza, leacul pentru dăunătorii din grădină. Cum o prepari și cum o aplici

  4. Cum să controlezi buruienile și dăunătorii de grădină
     

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360