Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Zeama bordeleza, leacul pentru dăunătorii din grădină. Cum o prepari și cum o aplici

Poți avea o grădină splendidă cu minimum de efort și cheltuieli cu ajutorul uneia dintre cele mai vechi și mai eficiente soluții contra dăunătorilor. O foloseau bunicii noștri și cu ajutorul ei aveau grădini pline de verdeață și roșii pline de gust, așa că e, cu siguranță, o soluție de încercat. Este vorba despre zeama bordeleză, soluția care se prepară rapid și care ține la distanță dăunătorii plantelor.


Cum actioneaza zeama bordeleza?
Zeama bordeleza: mod de preparare si aplicare

Cum actioneaza zeama bordeleză?

Zeama bordeleză este un pesticid cu acțiune fungicidă și algicidă. Se folosește pentru protejarea unor pomi fructiferi, printre care piersicii, caișii, prunii sau merii, dar și a viței de vie, a căpșunilor, cât și a unor legume – cartofi și roșii, de pildă.

Acest produs fitosanitar conține piatră vanață (sulfat de cupru), var stins (hidroxid de calciu) și apă. De obicei, el se găsește în fitofarmacii sub formă de pudră micronizatî de culoare albastră care se amestecă cu apa.

Zeama bordeleză: mod de preparare și aplicare

Cel mai des se utilizează concentrații de 0,75 – 1%, maximum 2%. Pentru a prepara 100 de litri de zeamă bordeleză, cantitate suficientă pentru un hectar de vie pe rod, ai nevoie de:

· Un kilogram de piatră vânătă

· Un kilogram de var stins

· 100 de litri de apă

Pentru început, se dizolvă piatră vânătă în 50 de litri de apă și, separat, varul stins în alți 50 de litri de apă. Soluția de piatră vânătă se toarnă în cea de var într-un vas de lemn sau de plastic și se utilizează în ziua preparării. De obicei, în fitofarmacii se poate găsi o pulbere de culoare albastră care nu mai are nevoie decât de apă pentru a fi gata de aplicare. Totuși, produsul de la farmacie are și alți compuși în el, astfel încât nu mai poate fi considerată o soluție bio.

Aplicările se fac în funcție de specificul culturii, însă, indiferent de plante, este indicată folosirea unei cantități maxime de 2,5 kg de piatră vânătă pe an, din toate stropirile. Zeama bordeleză combate diverși fungi (ciuperci), dar și mana, rapănul, moniloza, alternarioza, bacterioza.

Precauții în aplicarea soluției

Deși este o soluție veche și utilizată încă de pe vremea bunicilor, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne luăm nicio măsură de precauție. În primul rând, fiind o soluție corozivă, ea nu se prepară niciodată în recipiente metalice – folosește așadar un bidon sau o găleată din plastic. Totodată, trebuie să mai avem în vedere și alte aspecte:

· Zeama bordeleză nu trebuie folosită în paralel cu alte pesticide

· Pentru aplicare se folosește un atomizor și un echipament special, care să împiedice inhalarea vaporilor și stropirea pielii

· Pentru determinarea pH-ului soluției de zeamă bordeleză se folosește hârtia de pH, care ar trebui în contact cu soluția să se coloreze într-o nuanță ușor albăstruie, care denotă că pH-ul este neutru sau alcalin.

· Tratamentele cu zeamă bordeleză se fac, de obicei, în perioada de repaus

· Legumele stropite cu zeamă bordeleză se pot consumă după 15 zile de la stropire și după o spălare temeinică

Stropirea cu zeamă bordeleză este practicată de decenii întregi cu rezultate excepționale, așa că reprezintă o cale sigură de a ține departe dăunătorii din grădină. Tu ai folosit vreodată această soluție?

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult