Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

7 soluții eficiente pentru a scăpa grădina de cârtițe și popândăi

Atunci când încerci să amenajezi o grădină, una din problemele cu care poți să te confrunți este prezența tunelurilor făcute de cartițe sau popândăi. Înainte de a încerca să scapi de ele, ar trebui să știi cu ce tip de mamifere ai de a face.

Diferența dintre cârtițe și popândăi

Cârtitele (numite și talpide) sunt mamifere insectivore. Ele nu atacă plantele, ci se hrănesc cu insectele din sol, dar și cu râme. În dieta lor sunt incluse și insecte dăunătoare precum cărăbuși sau coropisnițe; astfel, cârtitele pot fi chiar utile pentru întreținerea culturilor din grădina ta.

Pagubele pe care le produc sunt mai degrabă de natură estetică, deoarece nimănui nu-i place să aibă un gazon plin de mușuroaie. Înainte de a încerca să scapi de ele, ține minte că talpidele sunt ocrotite de Legea 13/1993.

 

Popandaii, in schimb, sunt rozatoare care se hranesc cu radacinile plantelor. Si ei sapa tuneluri asemanatoare celor de cartita, deci ar trebui sa fii atent sa nu faci confuzie intre cele doua specii.

7 metode de a alunga cârtițele și popândăii

Chiar dacă popândăii nu se bucură de aceeași protecție că talpidele, există soluții etice de a-ți curața grădina de ambele specii, fără a fi nevoit să folosești capcane sau chimicale mortale.

Aparatele cu ultrasunete

Fiind oarbe, cârtitele au mirosul și auzul foarte bine dezvoltate. Dar tocmai aceste calități deosebite ale animalelor pot fi transformate cu ușurință în slăbiciuni și folosite pentru a-ți curața grădina.

Aparatele cu ultrasunete sunt de departe cea mai ușoară metodă de a scapă de cârtite și de rozătoare. Dispozitivele sunt fabricate în formă de pironi, iar tot ce trebuie să faci este să le înfigi în pământ pentru că acestea să înceapă se emită ultrasunete.

Poți alege între un dispozitiv solar sau unul care funcționează doar cu baterie. Ultrasunetele emise pot acoperi o suprafață de la 700 până la 1.000 de metri pătrați.

Pastile cu naftalină

Nu doar moliile se tem de aceste pastile, ci și cârtitele și popândăii. Tot ce trebuie să faci este să introduci pastilele în tunelurile săpate de aceștia, iar mirosul puternic va ține mamiferele la distanță.

Reține însă că naftalină este toxică. Dacă ai animale de companie, ține-le departe de mușuroaiele în care introduci pastilele.

Uleiul de ricin

Această metodă este folosită în mod tradițional pentru a îndepărta micile mamifere din grădină, deoarece nici popândăii și nici cârtițele nu-i suportă mirosul. În plus, uleiul ucide o mare parte din insectele din sol, privand cârtițele de sursă principală de hrană.

Poți să amesteci uleiul de ricin cu apă în părți egale și să aplici apoi soluția obținută în găuri și mușuroaie. O alternativă este să pui grăunțe de ricin din loc în loc, însă acestea sunt foarte toxice.

Anumite tipuri de flori

Ia în calcul și plantarea unor flori al căror miros nu poate fi tolerat de cârtițe sau de popândăi. Poți crea straturi de:

  • lavandă
  • narcise
  • gălbenele
  • lalele pestrițe

În timp ce mirosul lor va ține dăunătorii la distanță, culorile lor îți vor împodobi grădina.

Cârpe imbibate în petrol sau terebentină

Mirosul acestor substanțe poate fi neplăcut, însă este suficient de puternic pentru a alunga mamiferele nedorite. Tot ce trebuie să faci este să îmbibi o cârpă fie în terebentină, fie într-o substanță pe bază de petrol (motorina pare a fi soluția cea mai eficientă) și să o întroduci în galeriile cârtițelor sau popândăilor.

Deoarece terebentina este produsă din rășina coniferelor, o alternativă bio ar fi să introduci crengi proaspete de brad direct în galerii.

Excrementele animalelor de companie

Poate că nu e cea mai plăcută metodă, însă câinii și pisicile sunt dușmani naturali ai cârtițelor și ai popândăilor. Dacă introduci o cantitate mică de excremente în habitatul lor, dăunătorii vor crede ca un pradator se afla în apropiere, așa că vor fugi.

De asemenea, dacă ții găini în curte, găinațul lor amestecat cu apă se poate dovedi eficient la alungarea cârtițelor.

Plasa de metal

Aceasta este mai degrabă o metodă de prevenire a dăunătorilor. Operațiunea se face înainte de plantarea gazonului și presupune plasarea unui strat de sârmă zincată peste pământul nivelat. Stratul de sârmă este apoi acoperit cu un strat nou de pământ de cel puțin 10 cm și doar peste acestea se plantează rulourile de gazon.

Deși această metodă va preveni apariția mușuroaielor pe gazon, plasele de metal nu pot fi aplicate în cazul straturilor de flori sau legume.

Înainte de a folosi oricare din aceste metode, nu uita să te înarmezi cu multă răbdare. Nici cârtițele și nici popândăii nu vor dispărea peste noapte; chiar și în cazul aparatelor cu ultrasunete va dura cel putin o săptămână până când vei vedea rezultate. În final, vei avea grădina frumoasă pe care o dorești, fără a fi nevoit să vătămezi aceste animale.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult