Noile măsuri luate de autorități vin și cu unele schimbări la programul magazinelor noastre. Incercăm să ținem pasul în timp real cu toate modificările comunicate. Îți recomandăm să folosești cu încredere serviciul nostru de livrare la domiciliu, din confortul casei tale sau să apelezi la serviciul gratuit de comandă online cu ridicare în maxim 4h din magazin pentru eventuale proiecte urgente.
Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

7 soluții eficiente pentru a scăpa grădina de cârtițe și popândăi

7 soluții eficiente pentru a scăpa grădina de cârtițe și popândăi

Atunci când încerci să amenajezi o grădină, una din problemele cu care poți să te confrunți este prezența tunelurilor făcute de cartițe sau popândăi.

Înainte de a încerca să scapi de ele, ar trebui să știi cu ce tip de mamifere ai de a face.

Diferența dintre cârtițe și popândăi

Cârtitele (numite și talpide) sunt mamifere insectivore. Ele nu atacă plantele, ci se hrănesc cu insectele din sol, dar și cu râme.

În dieta lor sunt incluse și insecte dăunătoare precum cărăbuși sau coropisnițe; astfel, cârtitele pot fi chiar utile pentru întreținerea culturilor din grădina ta.

Pagubele pe care le produc sunt mai degrabă de natură estetică, deoarece nimănui nu-i place să aibă un gazon plin de mușuroaie. Înainte de a încerca să scapi de ele, ține minte că talpidele sunt ocrotite de Legea 13/1993.

 

Popandaii, in schimb, sunt rozatoare care se hranesc cu radacinile plantelor. Si ei sapa tuneluri asemanatoare celor de cartita, deci ar trebui sa fii atent sa nu faci confuzie intre cele doua specii.

7 metode de a alunga cârtițele și popândăii

Chiar dacă popândăii nu se bucură de aceeași protecție că talpidele, există soluții etice de a-ți curața grădina de ambele specii, fără a fi nevoit să folosești capcane sau chimicale mortale.

Aparatele cu ultrasunete

Fiind oarbe, cârtitele au mirosul și auzul foarte bine dezvoltate. Dar tocmai aceste calități deosebite ale animalelor pot fi transformate cu ușurință în slăbiciuni și folosite pentru a-ți curața grădina.

Aparatele cu ultrasunete sunt de departe cea mai ușoară metodă de a scapă de cârtite și de rozătoare. Dispozitivele sunt fabricate în formă de pironi, iar tot ce trebuie să faci este să le înfigi în pământ pentru că acestea să înceapă se emită ultrasunete.

Poți alege între un dispozitiv solar sau unul care funcționează doar cu baterie. Ultrasunetele emise pot acoperi o suprafață de la 700 până la 1.000 de metri pătrați.

Pastile cu naftalină

Nu doar moliile se tem de aceste pastile, ci și cârtitele și popândăii. Tot ce trebuie să faci este să introduci pastilele în tunelurile săpate de aceștia, iar mirosul puternic va ține mamiferele la distanță.

Reține însă că naftalină este toxică. Dacă ai animale de companie, ține-le departe de mușuroaiele în care introduci pastilele.

Uleiul de ricin

Această metodă este folosită în mod tradițional pentru a îndepărta micile mamifere din grădină, deoarece nici popândăii și nici cârtițele nu-i suportă mirosul. În plus, uleiul ucide o mare parte din insectele din sol, privand cârtițele de sursă principală de hrană.

Poți să amesteci uleiul de ricin cu apă în părți egale și să aplici apoi soluția obținută în găuri și mușuroaie. O alternativă este să pui grăunțe de ricin din loc în loc, însă acestea sunt foarte toxice.

Anumite tipuri de flori

Ia în calcul și plantarea unor flori al căror miros nu poate fi tolerat de cârtițe sau de popândăi. Poți crea straturi de:

  • lavandă
  • narcise
  • gălbenele
  • lalele pestrițe

În timp ce mirosul lor va ține dăunătorii la distanță, culorile lor îți vor împodobi grădina.

Cârpe imbibate în petrol sau terebentină

Mirosul acestor substanțe poate fi neplăcut, însă este suficient de puternic pentru a alunga mamiferele nedorite. Tot ce trebuie să faci este să îmbibi o cârpă fie în terebentină, fie într-o substanță pe bază de petrol (motorina pare a fi soluția cea mai eficientă) și să o întroduci în galeriile cârtițelor sau popândăilor.

Deoarece terebentina este produsă din rășina coniferelor, o alternativă bio ar fi să introduci crengi proaspete de brad direct în galerii.

Excrementele animalelor de companie

Poate că nu e cea mai plăcută metodă, însă câinii și pisicile sunt dușmani naturali ai cârtițelor și ai popândăilor. Dacă introduci o cantitate mică de excremente în habitatul lor, dăunătorii vor crede ca un pradator se afla în apropiere, așa că vor fugi.

De asemenea, dacă ții găini în curte, găinațul lor amestecat cu apă se poate dovedi eficient la alungarea cârtițelor.

Plasa de metal

Aceasta este mai degrabă o metodă de prevenire a dăunătorilor. Operațiunea se face înainte de plantarea gazonului și presupune plasarea unui strat de sârmă zincată peste pământul nivelat. Stratul de sârmă este apoi acoperit cu un strat nou de pământ de cel puțin 10 cm și doar peste acestea se plantează rulourile de gazon.

Deși această metodă va preveni apariția mușuroaielor pe gazon, plasele de metal nu pot fi aplicate în cazul straturilor de flori sau legume.

Înainte de a folosi oricare din aceste metode, nu uita să te înarmezi cu multă răbdare. Nici cârtițele și nici popândăii nu vor dispărea peste noapte; chiar și în cazul aparatelor cu ultrasunete va dura cel putin o săptămână până când vei vedea rezultate. În final, vei avea grădina frumoasă pe care o dorești, fără a fi nevoit să vătămezi aceste animale.

Vezi si alte idei despre daunatorii din gradina:

  1. 10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă

  2. Zeama bordeleza, leacul pentru dăunătorii din grădină. Cum o prepari și cum o aplici

  3. Cum să controlezi buruienile și dăunătorii de grădină

  4. Cum ții tânțarii la distanță. Cele mai bune soluții fără insecticid

te-ar mai putea interesa

Totul despre coronitele de Craciun. Rol. Semnificatii. Tehnici eficiente de confectionare Totul despre coronitele de Craciun. Rol. Semnificatii. Tehnici eficiente de confectionare
Descopera materialele ideale pentru confectionarea coronitelor de Craciun, cu rol religios sau decorativ. Invata tehnicile eficiente de lucru si aplica-le. 1. Cand au aparut coronitele si de ce l...
citește mai mult
Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece Cele mai eficiente sisteme de încălzire pentru sezonul rece
Odată cu scăderea temperaturii, gândul nostru se îndreaptă către modalităţi eficiente de încălzire a locuinţei pe timpul iernii. Cu toţii dorim să găsim un sistem de încălzire...
citește mai mult
6 soluții creative prin care poți să-ți transformi balconul într-o grădină luxuriantă 6 soluții creative prin care poți să-ți transformi balconul într-o grădină luxuriantă
Balcoanele sunt de obicei microclimate care diferă semnificativ de climatul de pe pământ. Pot exista chiar diferite microclimate într-un balcon mic. Dacă o zonă este umbrită, se creează un...
citește mai mult
10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă 10 soluții simple și eficiente prin care poți scăpa de furnicile din casă
Furnicile nu sunt insecte dăunătoare, însă atunci când apar în număr mare în casă sau apartament ne pot da adevărate bătăi de cap. Există numeroase soluții simple pe care le ai...
citește mai mult
7 soluții alternative de a planta căpșuni roditoare în grădină 7 soluții alternative de a planta căpșuni roditoare în grădină
Idei practice pentru plantarea căpșunilor la tine în curte, indiferent de spațiul pe care îl ai la dispoziție Spre deosebire de alte fructe populare, căpșunile nu au nevoie de spații &i...
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar dori să blochez...
citește mai mult