MDF-ul și PAL-ul sunt materiale folosite frecvent pentru piese de mobilier, pardoseală sau izolație, alături de plăcile de OSB și de plăcile din fibre de lemn (PFL). Cea mai mare diferență dintre cele două este prețul, care variază mult între PAL și MDF, acesta din urmă fiind cu 5-300% mai scump. Această diferență majoră depinde de calitatea materialului, de dificultatea de procurare, precum și de ușurința sau greutatea necesară, pentru a-l transforma în piese de mobilier.
În continuare, poți citi mai multe despre ce înseamnă, de fapt, MDF și PAL, ce avantaje și dezavantaje au, cum pot fi folosite, precum și un scurt ghid pentru a alege materialul potrivit pentru nevoile tale.
Avantaje și dezavantaje ale MDF
Avantaje și dezavantaje ale PAL-ului
Utilizări particulare ale PAL-ului
Sfaturi pentru a alege materialul potrivit
Ce este MDF-ul
Plăcile de MDF (medium density fiberboard) au fost descoperite din greșeală, atunci când William Mason a dorit să obțină un panou izolator din resturi de lemn. Descoperirea noului material s-a făcut în 1925.
Cum s-a ajuns aici? Se pare că Mason a pus o placă la presat și a uitat de ea. Au trecut ore bune până când a revenit în atelier. În acest timp, mașina de presat a continuat să funcționeze. Astfel, a apărut MDF-ul. Un proces similar, însă cu particule mai puțin dense, a dus la apariția PAL-ului.
În România, plăcile din MDF se găsesc în grosimi diferite: 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm, 19 mm, 22 mm și 38 mm. O foaie de MDF are dimensiuni standard de 2800 x 2070 x 18 mm. Pentru un plus de eleganță, după frezare, plăcile de MDF se înfoliază și se vopsesc, prețul putând ajunge la 60-100 euro/mp sau chiar mai mult.
Tipuri de MDF
În funcție de aplicațiile sale, plăcile de MDF pot fi de mai multe tipuri:
- MDF vopsit – înainte de vopsire, suprafața este șlefuită, iar după ce devine fină, se aplică un strat de grund, iar mai apoi, email colorat; datorită acestui tratament, rezistă mai bine la temperaturi ridicate și umiditate;
-
- Tips&tricks: dacă este zgâriat, poate fi revopsit, recăpătându-și strălucirea inițială.
- MDF furniruit – este obținut prin aplicarea unei plăci de lemn subțire; după lipirea cu un adeziv, placa de MDF se lăcuiește;
-
- Tips&tricks: față de alte tipuri de MDF, are un aspect mai elegant.
- MDF înfoliat – peste placa standard de MDF se aplică o folie de PVC; aceasta poate avea grosimi variate, finisaj mat sau lucios și culori diverse;
-
- Tips&tricks: există inclusiv modele care imită realist textura lemnului masiv.
- MDF melaminat – placa de MDF este acoperită cu un strat de melamină, iar apoi cu un strat decor.
-
- Tips&tricks: acest tip de MDF poate imita esența de cireș, nuc, fag, brad sau stejar.
Avantaje și dezavantaje ale MDF
Plăcile de MDF au câteva avantaje și dezavantaje, de care este important să ții cont, în alegerea materialului pentru mobilierul tău.
Avantaje ale MDF
Mai jos sunt principalele avantaje ale MDF:
- rezistă la umiditate mai bine decât PAL-ul;
- poate fi vopsit și revopsit;
- este potrivit inclusiv pentru mobilierul din baie
- este lipsit de noduri și crăpături interne, specifice lemnului masiv;
- are densitatea ridicată, iar plăcile nu se deformează;
- este de două ori mai rezistent decât plăcile de PAL – rezistența ridicată este dată de folosirea rășinilor sintetice și de lignină; aceasta este un agent de legare în interacțiunile fibroase;
- are un risc de umflare mai mic decât plăcile de PAL;
- poate fi modelat destul de ușor, prin frezare;
- termoizolează bine – folosirea unei plăci de MDF de 12 mm pentru izolare este asemănătoare izolării cu un perete de beton armat de 260 mm grosime sau cu un perete de caramizi pentru constructii, de 150 mm grosime;
- izolează acustic;
- este ignifug;
- absoarbe mai puțină vopsea – deci îți poți schimba ușor culoarea mobilei;
- permite realizarea de elemente decorative în relief, un avantaj imposibil pentru PAL;
- are proprietăți ecologice similare lemnului natural – cu 74% produse sustenabile, Brico Depot reprezintă o soluție optimă, daca iti doresti sa amenajezi o casa de lemn;
- emite cantități mici de formaldehidă, prin comparație cu PAL-ul – poate fi folosit în bucătărie sau în camera copilului;
- are rezistență ridicată la ciuperci și germeni.
Dezavantaje ale MDF
MDF-ul are și câteva dezavantaje, printre care:
- este mai puțin puternic decât lemnul;
- sub presiune, de exemplu dacă mobila este ridicată incorect, poate ceda;
- absoarbe apa mai repede decât lemnul, se poate umfla și cauza degradarea pieselor de mobilier.
Utilizări particulare ale MDF
Mobila din MDF este căutată datorită proprietăților fizico-mecanice superioare PAL-ului. Plăcile din MDF sunt folosite pentru:
- ramele ușilor;
- sertare;
- birouri;
- mese;
- bibliotecă;
- mobilă de bucătărie;
- mobilă pentru living;
- baza pentru un sistem de incalzire prin pardoseala. Află pe de blogul Brico Depot dacă încălzirea prin pardoseală ți se potrivește;
- tăblii de pat;
- dressing;
- comode.
Pot fi alese și pentru mobilă colorată, dar și în spațiile cu umiditate mai mare, cum este cazul băii.
Cum se întreține mobila din MDF
Mobila din MDF necesită un plus de atenție, prin comparație cu cea din PAL. Mai jos, sunt câteva sfaturi pentru întreținerea mobilei din MDF:
- folosește soluții de curățare adaptate pentru mobila de acest tip;
- deși are o rezistență mai mare la umiditate, dacă se stropește, este recomandat să ștergi cât mai repede;
- evită să folosești hârtia de bucătărie sau șervețelele dure; acestea pot deteriora MDF-ul.
SFAT PRACTIC
Poți curăța suprafețele decorative, folosind o lavetă moale și umedă, apă călduță și detergent de vase. Dacă folosești detergent pentru curățare, diluează-l în proporție de 20: 80 (la 20 ml de detergent lichid, adaugă 80 ml de apă).
După ștergerea suprafețelor cu acest amestec, clătește laveta și mai șterge o dată. Lăsarea apei cu detergent pe mobila din MDF poate duce la formarea petelor.
Ce este PAL-ul
PAL înseamnă „plăci aglomerate lipite”, care se obțin prin presarea resturilor tocate de lemn cu ajutorul unuia sau al mai multor adezivi. Deși procesul de producție este asemănător fabricării MDF-ului, în cazul PAL-ului, vorbim despre particule mai puțin dense.
Din acest motiv, este mai puțin rezistent, motiv pentru care este recomandată doar folosirea la interior; sub acțiunea apei sau a soarelui, începe să se degradeze.
În general, se fabrică în dimensiuni standard, 2800 x 2070 mm, iar grosimea variază. Există plăci de 6 mm, 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 25 mm, 28 mm și 32 mm. Cu toate acestea, cel mai des se folosesc plăci de 18 mm. Dacă îți dorești plăci de PAL cu alte dimensiuni decât cele standard, este necesar să comanzi minimum un palet, adică 30 de plăci.
PAL-ul a început să fie folosit pe scară largă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, în lipsa lemnului, se foloseau resturi care erau, apoi, lipite cu un adeziv pentru lipire. În timp, procesul de producție s-a schimbat.
Astăzi, producția de PAL implică mai mulți pași decât cea de MDF. Mașinile trebuie să sorteze resturi mici de lemn de dimensiuni diferite, pentru a se asigura că sunt distribuite uniform.
De asemenea, se folosesc adezivi în funcție de proprietățile dorite pentru produsul finit. Unele tipuri de PAL pot fi tratate pentru a rezista acțiunii apei, focului sau insectelor.
Mai apoi, pentru producția PAL-ului se folosește o presă la rece și nu la cald, așa cum este în cazul producției de MDF.
Tipuri de PAL
În funcție de necesități, poți alege din mai multe tipuri de PAL. Mai jos, sunt cele mai folosite dintre acestea:
- Plăci aglomerate de densitate graduală – sunt plăci de PAL cu trei straturi. La mijloc au un strat de particule de lemn grosiere, intercalat între straturile exterioare cu particule mai fine. Spre deosebire de alte plăci de PAL în straturi, în acest caz, tranziția dintre straturi se realizează în mod gradual.
-
- Tips&tricks: sunt folosite pentru dulapuri și alte componente de mobilier pentru dormitor sau living.
- Plăci aglomerate de particule laminate – se fabrică prin atașarea unui strat subțire pe suprafața plăcilor de PAL, ceea ce oferă un aspect estetic plăcut și crește durabilitatea plăcilor.
-
- Tips&tricks: sunt folosite mai ales la fabricarea bucatariilor modulare, pentru dulapuri și pentru rafturi deschise.
- Plăci aglomerate de particule de lemn furniruite – furnirul este o felie subțire de copac. Plăcile de acest fel se fabrică prin atașarea unei felii pe suprafața superioară a PAL-ului.
-
- Tips&tricks: sunt mai rezistente la deformare. Oferă un aspect asemănător lemnului natural, la un cost redus.
- Plăci aglomerate de particule cu un singur strat – se realizează prin presarea particulelor de lemn de dimensiuni asemănătoare.
-
- Tips&tricks: sunt indicate pentru mobila de interior, pentru că au o ușoară rezistență la apă, însă nu sunt impermeabile; totodată, nu sunt recomandate pentru mobila colorată.
- Plăci aglomerate de particule cu trei straturi – constă tot în intercalarea unui strat de particule mai mari între două straturi de particule fine. Însă, de această dată, straturile exterioare au o cantitate mai mare de adeziv decât stratul interior.
-
- Tips&tricks: pot fi folosite pentru mobila colorată, însă sunt mai puțin rezistente.
- Plăci aglomerate de particule cu adeziv cu ciment – așa cum le spune și numele, adezivul folosit pentru lipirea particulelor de lemn este pe bază de ciment pentru constructii. Astfel de plăci sunt fabricate din ciment (60%), resturi de lemn, în special așchii și rumeguș (20%), și apă (20%).
-
- Tips&tricks: rezistă la umiditate, foc și termite; sunt recomandate pentru piese de mobilier rezistente la foc, tavan fals, pereți interiori, cofraje permanente pentru pardoseli.
- Plăci aglomerate de melamină – constă în acoperirea PAL-ului standard cu o foaie de hârtie impregnată cu melamină. Plăcile sunt lipite cu rășini și emulsie de ceară, motiv pentru care sunt rezistente la apă.
-
- Tips&tricks: au rezistență ridicată la zgârieturi și o durată mare de viață; sunt folosite pentru placarea pereților, bucătării modulare, dulapuri și mobilă de birou.
Avantaje și dezavantaje ale PAL-ului
Plăcile din PAL au câteva avantaje și dezavantaje, care ar trebui cunoscute, dacă îți dorești mobilă din acest material.
Avantajele PAL-ului
Mai jos sunt principalele avantaje ale PAL-ului:
- este ieftin, prețurile pornind de la 25 lei/mp;
- se fabrică ușor și se montează rapid;
- este disponibil în multe nuanțe, în special plăcile standard de 18 mm;
- este mai ușor decât lemnul, deci mobila poate fi mutată mai facil;
- se fixează mai ușor cu șuruburi și cuie, prin comparație cu MDF-ul;
- se curăță mai ușor;
- izolează fonic.
Dezavantajele PAL-ului
Precum alte materiale, și plăcile de PAL au o serie de dezavantaje:
- se degradează rapid prin expunerea la lumina soarelui și la umiditate;
- sunt de evitat în bucătărie, baie sau pentru mobilierul pentru gradina;
- prezintă o rezistență redusă la șocurile fizice – forțarea poate duce la rupere. Cu toate acestea, plăcile mai groase au o rezistență mai bună.
Utilizări particulare ale PAL-ului
Plăcile din PAL au o gamă largă de aplicații:
- măsuțe pentru televizor;
- mese de cafea;
- bibliotecă;
- dulapuri pentru dormitor;
- lambriuri;
- uși;
- ramele ferestrelor;
- podele;
- tavan.
Deoarece sunt destul de ușoare, piesele de mobilier din PAL pot fi folosite și dacă stai într-o casa construita din containere.
Cum se întreține mobila din PAL
Mobila din PAL se curăță destul de ușor, cu soluții din comerț. Poți folosite lichide pentru PAL sau produse de curățare.
SFAT PRACTIC
Folosește soluție pentru geamuri pentru a îndepărta petele de grăsime de pe mobila fabricată din plăci de PAL.
Utilizează o lavetă moale, înmuiată în această soluție, iar după ce ai șters, stoarce-o bine și îndepărtează resturile.
De asemenea, evită soluțiile pe bază de alcool, substanțe abrazive, înălbitori sau acizi. Acestea pot degrada iremediabil mobila din PAL.
PAL vs MDF
PAL sau MDF? Aceasta este una dintre întrebările de bază, atunci când alegi mobilă. Este de preferat folosirea de PAL pentru părțile care nu se văd, respectiv pereții laterali ascunși, structurile de susținere și compartimentele interioare.
Părțile vizibile sunt puse în valoare dacă apelezi la MDF. Rama ușilor, blaturile și rafturile vor ieși mai ușor în evidență. Mai jos, sunt câteva diferențe între MDF și PAL:
- Densitatea – MDF-ul este mai dens decât PAL-ul. Acesta din urmă prezintă unele goluri care sunt absente la MDF, deoarece acesta se obține printr-o presare mai intensă a particulelor de lemn.
- Greutatea – PAL-ul este mai ușor decât MDF-ul, întrucât acesta din urmă este un material mult mai dens.
- Rezistența la umiditate – MDF-ul este mai rezistent. Mobila din PAL poate suferi daune dacă este expusă în mod constant la umiditate ridicată (de exemplu, în bucătărie, baie, pe terasă).
- Rezistența – MDF-ul are o structură mai rezistentă decât PAL-ul.
- Caracteristici legate de suprafață – MDF-ul poate fi modelat prin frezare, iar suprafața mai netedă îl face ideal pentru vopsire.
Sfaturi pentru a alege materialul potrivit
Alegerea dintre MDF și PAL depinde de preferințe, de timpul pe care ești dispus să îl acorzi pentru întreținerea mobilei etc. Unele persoane preferă dulapurile din PAL, deoarece pot fi vopsite, iar modul de prindere cu șuruburi este unul rezistent.
Mai jos, sunt câteva aspecte de care să ții cont, în alegerea materialului pentru mobilă:
- Cât de practic este – înainte de a stabili culoarea, este important să te gândești la aspecte practice. Ai copii? Ai animale de casă? Mobila va fi așezată într-o zonă cu trafic intens, cum este cazul livingului? Unde vei așeza mobila? Dacă o vei așeza aproape de fereastră și este din PAL, vei avea nevoie de jaluzele sau rolete interioare, deoarece altfel, riști degradarea sa. Aceste întrebări sunt esențiale în alegerea mobilei de MDF sau de PAL.
- Durabilitatea – după ce stabilești cum vei folosi mobila și unde o vei așeza, este important să te gândești cât de folosită va fi. Dacă ai animale de companie, scaunele vor fi expuse. Dacă ai copii mici, este de preferat o masă care se curăță ușor.
- Confortul – este esențial mai ales în cazul mobilei folosite zi de zi.
- Stilul și culoarea – îți dorești o piesă modernă, clasică, minimalistă? Ai la dispoziție o gamă largă de stiluri de amenajare. Mobila ar trebui aleasă pentru a se integra ușor, indiferent dacă o așezi în dormitor sau în bucătărie. Variantele clasice de maro, negru sau alb sunt populare mai ales în cazul mobilei din MDF, în timp ce modelele colorate sunt produse aproape exclusiv din PAL. Totuși, alegerea unei mobile colorate necesită echilibrarea camerei prin folosirea de alb, crem sau bej.
De ce să îți iei mobila de la Brico Depot
Indiferent că îți dorești mobilă din MDF sau PAL, Brico Depot este un prieten de nădejde pentru a alege piese de mobilier care îmbină practicul cu esteticul. Mai jos, sunt câteva motive pentru care ar trebui să îți iei mobila de la Brico Depot:
- creezi un spațiu definit de funcționalitate, simplitate și sustenabilitate (74% dintre produsele de la Brico Depot sunt sustenabile, iar procentul este în creștere);
- te poți orienta spre bucătării modulare – acestea îți permit să înlocuiești mânere, uși sau blaturi fără a afecta designul bucătăriei tale;
- poți cumpăra produsele direct din magazin sau online; dacă faci comandă online, le poți ridica în doar patru ore din magazin sau pot veni la ușa ta;
- alegi produse durabile și sustenabile, la prețuri avantajoase;
- poți alege dintr-o gamă variată de produse, care se îmbogățește în fiecare lună;
- beneficiezi de servicii de proiectare 3D, măsurare și montaj, complet gratuit, pentru amenajarea bucătăriei așa cum ai visat;
- te bucuri de garanție de 25 de ani la piesele de mobilier pentru bucătărie – o dovadă în plus a calității materialelor folosite.
Alegerea pieselor de mobilier poate fi o sarcină dificilă, însă depinde, într-un final, și de restul mobilei și decorațiunilor din casă. Un dulap din lemn masiv cu mici sculpturi este nepotrivit într-o cameră cu mobilă modernă din MDF. Similar, doar în anumite cazuri, mobila în culori clasice se potrivește cu mobila colorată din PAL. Încearcă, pe cât posibil, să folosești același material și maximum 2-3 culori. Atât MDF-ul, cât și PAL-ul sunt materiale rezistente, moderne și relativ ușor de curățat. Alegerea ține de nevoile, prioritățile și gusturile tale.
Sursa foto: Shutterstock