Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Tuia, coniferul perfect pentru grădina ta. Cum ai grijă de el

Tuia, coniferul perfect pentru grădina ta. Cum ai grijă de el

Se încarcă...

Tuia este una dintre cele mai folosite plante, atât în designul grădinilor interioare, cât și în designul stradal. Fiind o plantă puțin pretențioasă, nu are nevoie de îngrijire specială, însă trebuie tăiată, pentru păstrarea unei siluete frumoase. Este perfectă dacă vrei să ai o grădină mereu verde. Tuia este o plantă folosită și în medicină naturistă.

1. Tipuri de tuia și cum alegi specia potrivită

2. Cum se planteaza tuia

3. Cum se îngrijeste arborele de tuia

4. Tuia, mai mult decât un arbust decorativ

Tipuri de tuia și cum alegi specia potrivită

Tuia, sau Thuja, în engleză, este un conifer din familia Cupressaceae, cunoscut și sub denumirea de Arbovitae – Arborele Vieții. Originară din America de Nord și Asia estică, tuia are o dimensiune medie. Are tulpină dreapta, cu scoarță brun-roșcâtă și o coroana piramidală.

Tuia a pătruns de ani buni pe piață din România, fiind foarte populară, pentru că nu necesită o îngrijire specială, iar coroana lui poate fi modelată în forme inedite, chiar spiralate. Este un tip de conifer care poate fi plantat cu succes atât în zone rurale, indiferent de formă geografică de relief, cât și la oraș – la curte sau în parcuri și grădini publice.

Cele mai întâlnite specii de la noi din țară sunt: Tuia occidentalis, Tuia smaragd și Tuia brabant – subspecii ale Tuia occidentalis.

Despre tuia

Tuia este un conifer cu frunze așezate în scară. Acestea sunt orientate spre vârful tulpinii, fiind mereu verzi. Rezistent la temperaturi mari, poate fi totuși sensibil în anotimpul rece, când poate avea nevoie de protecție. Deși cu un trunchi aparent fragil, unele specii de tuia pot atinge chiar și 60 metri la maturitate. Coroana acestei plante poate fi ușor întreținută, prin tunderi repetate.

Tuia este livrată în general în ghivece cu turbă și îngrășăminte specifice. Plantă poate fi păstrată în ghiveci chiar și timp de câteva luni, până la plantarea propriu-zisă. Dacă vrei să generezi efectul de perdea verde într-o grădina, plantează arbuștii de tuia la o distanță de cel puțîn 75-80 de centimetri unul față de celălalt.

Specii de tuia

În funcție de zona geografică unde crește, există cinci specii de tuia:

· Tuia koraiensis – specifică Coreei de Nord și Sud, dar întâlnită și în nordul extrem al Chinei;

· Tuia occidentalis – cunoscută și sub numele de cedru alb, este cea mai populară specie de tuia, folosită mai ales în scopuri ornamentale, pentru garduri vii, este specifică estului Canadei, dar răspândită și în nordul, centrul și nord-estul Statelor Unite;

· Tuia plicata – întâlnită în vestul Americii de Nord, i se mai spune și cedru roșu de Pacific sau cedru uriaș;

· Tuia standishii – o tuia pitică ce crește în sudul Japoniei, mai exact în insulele Honshu și Shikoku. Nu atinge mai mult de 20-35 de centimetri la maturitate, cu un diametru al coroanei de aproximativ 1 metru;

· Tuia sutchuenensis -crește în China, mai ales în provincia Sichuan și în sudul munților Daba.

Tuia recomandate

Cum se plantează tuia

Fiind un arbust care nu ridică mari pretenții de îngrijire, tuia poate fi plantat atât primăvară, cât și vara.

· Locul ales trebuie să fie ferit de curenți uscați și de praf;

· Sapă o groapă cu 10-15 centimetri mai adâncă decât rădăcina arbustului și care să aibă de trei ori diametrul ghiveciului. Pereții gropii nu trebuie să fie netezi, așa că pot fi greblați;

· Plantă poate fi introdusă în pământ cu tot cu protecția biodegradabilă a balotului. Dacă protecția este din sârmă, indeparteaz-o;

· Poți adaugă și un îngrășământ pentru conifere, 1 lingură pentru plantele de 1 metru, 2 sau 3 pentru plantele mai mari de atât. Acesta se presară pe fundul gropii, apoi se introduce plantă și se acoperă cu pământ un sfert de groapă. Umple apoi restul gropii cu apă și așteaptă să se absoarbă. Adaugă pământ până când umpli trei sferturi de groapă și apoi din nou apă. La sfârșit umple toată groapă cu pământ;

· Toarnă din nou apă, atât cât primește pământul. Tuia se udă apoi de două-trei ori pe săptămâna;

· Pentru sănătatea plantelor, poți efectua și trei stropiri cu insecticire anual – primăvara, la mijlocul și la sfârșitul verii.

SFAT PRACTIC: Acoperă solul din jurul plantei cu rumeguș sau mulci din scoarță, care vor menține umezeală, având și scop decorativ. În caz contrar, menține solul afanat, prin săpare frecvența.

Alegerea locului pentru plantarea arbuștilor de tuia

Pentru plantarea arbuștilor de tuia, trebuie să alegi un loc însorit sau semiumbrit. De preferat, solul ar trebui să fie unul fertil, însă tuia este o plantă care se va descurcă bine și într-un sol calcaros.

Cum spuneam și mai sus, atenție la groapă pe care o faci pentru a planta tuia. Această trebuie să fie mai mare decât rădăcina arbustului. Nu curată rădăcinile de pământul care rămâne pe ele după scoaterea din ghiveci.

După ce tuia a fost plantată în sol, trebuie udată de două-trei ori pe săptămâna. La maturitate, este o plantă care nu are nevoie de udări, fiind rezistență chiar și la seceta, însă nu pe perioade foarte lungi.

Solul potrivit plantării de tuia

Tuia occidentalis, cea mai des întâlnită la noi în țară, preferă solurile revene, care sunt bine drenate și calcaroase.

Atenție însă, chiar dacă este perfectă pentru un pământ umed și răcoros, arbustului de tuia nu va suportă excesul de umiditate. Tocmai de aceea, odată plantat și cu rădăcina prinsă, nu necesită sesiuni îndelungate de udare, rezistand bine chiar și la seceta.

Distanța de plantare pentru arborii de tuia

Dacă vrei să realizezi un gard viu din tuia, îți trebuie exemplare de 1,2-1,5 metri înălțime, care se vor pune la distanță de cel puțin 80 de centimetri-1 metru între ele.

După plantare, se vor executa rigole circulare pentru udat. Arbuștii de tuia trebuie udați imediat după plantare.

Cum se înmulțește tuia

Tuia se poate înmulți prin butași sau marcotaj:

· Butașii – reprezintă fragmente de lujeri semilemnificati, de până la 10 centimetri lungime. Butășirea se face în luna august sau în decembrie, în rasadnite sau afară, într-un strat de nisip. Butașii – aleși din zonele cele mai însorite ale plantelor – se introduc la distanțe de câțiva centimetri între ei. Se udă periodic, astfel încât solul să fie mereu umed, dar nu exagerat. Iarnă, plantele trebuie protejate cu folie din plastic. După circa 1 luna, 1 luna și jumătate, ramurile vor avea rădăcini. Este cea mai bună varianta pentru că rezultatele sunt identice cu părinții;

· Marcotajul – este metodă de înmulțire prin care se îngroapă pur și simplu în sol o ramură mai joasă. Această va prinde rădăcini și va da naștere unei noi plante, moment în care poate fi separată de plantă mama. Este fenomenul prin care multe plante se înmulțesc în mod natural.

Creșterea tuiei din semințe

Înmulțirea prin semințe este cea mai eficientă, pentru că duce la obținerea unui număr mare de plante, însă acestea nu vor moșteni în totalitate caracteristicile plantei-mama. Puieții pot avea astfel forme și culori diferite, din cauza hibridarii.

În cazul arbuștilor de tuia, conuletele se recoltează în luna septembrie. Stratificarea semințelor se va face timp de câteva săptămâni. Semănătură în grădina se face neapărat în luna mai, la o adâncime de aproximativ jumătate de centimetru.

Cum se îngrijește arborele de tuia

Chiar dacă sunt foarte rezistente la boli, rășinoasele pot dezvoltă mai multe probleme, în funcție de condițiile locale. Cu o ingrjire corespunzătoare însă, tuia va avea o viață lungă și foarte-foarte verde.

Frecvența udării arborelui de tuia

Tuia are nevoie de apă o dată la două zile, în timpul sezonului cald. Cu ajutorul unui furtun, trebuie să uzi plantele timp de 20 de secunde.

Ține cont de faptul că, în primele două săptămâni după plantare, tuia va avea nevoie de apă zilnic. Apoi, arbuștii pot fi udați o dată la fiecare trei zile.

După prima lună de la plantare, poți să rărești frecvența udărilor la două pe săptămână, cu condiția să nu fie prea cald afară.

La șase luni se la plantare, tuia este deja înrădăcinată bine și nu mai are nevoie de apă în plus.

Fertilizarea corectă pentru o creștere rapidă

În afara fertilizantului pentru conifere de care vorbeam mai sus și care este indicat să fie adăugat în groapă unde puietul de tuia este plantat, acest conifer nu are nevoie de fertilizare decât dacă întreagă ta grădina este cu probleme și trebuie să treacă regulat printr-un astfel de proces.

Pentru o creștere armonioasă, frumoasă și rapidă, tuia trebuie retezat la vârfuri, fapt care accelerează creșterea și dezvoltă un foliaj frumos și bogat. Dacă ai plantat tuia cu scopul de a formă un gard viu, atunci plantele trebuie tunse o dată pe an, de obicei la începutul sezonului cald.

Dacă insiști, poți să folosești pe tuia fertilizant de două ori pe an. Fertilizarea se face primăvara devreme, imediat după ultimul îngheț sau toamna devreme.

Cum se tunde tuia. Sezonul potrivit, idei și unelte potrivite

Arborele de tuia se tunde o dată la doi trei ani, cea mai bună perioada pentru tunderea acestuia fiind sfârșitul iernii.

Prin tăierea coroanei arbustului de tuia se obține în primul rând împrospătarea frunzișului. Apoi, se pot corectă unele defecte de formă sau se pot obține forme deosebite, chiar spiralate. Acestea vor trebui întreținute mai des.

Pentru tunderea acestor conifere nu ai nevoie decât de o pereche bună de mănuși care să-ți protejeze mâinile de bătături și basici și un foarfece special pentru tuns gardul viu, pe care îl poți comandă și online. Sau poți alege scule de grădinărit profesionale, că foarfeca electrică sau trimmerul, dacă operațiunea se dovedește ceva mai complexă.

Dacă ai în grădină un gard viu din tuia, marchează cu ață regimul de înălțime și limitele gardului, că să te ghidezi atunci când vei începe să tunzi. Începe întotdeauna cu extremitățile.

 

Tunderea nu este completă până nu vei curața platele de ramurile uscate, deteriorare sau bolnave. Evită orele de varf atunci când vrei să tunzi arbuștii, pentru a evita pericolul uscări lăstarilor.

Boli specifice și tratamente aplicate arborelui de tuia

Arbuștii de tuia se pot usca din cauza secetei, a surplusului de apă sau în timpul adaptării după plantare. Aceștia pot fi însă afectați și de unele boli, foarte frecvente la tuia și foarte dăunătoare:

  • Berckmann’s Blight – reprezintă necrozarea ramurilor din exterior spre interiorul coroanei. Se instalează pe ramurile tinere și se extinde apoi și la cele bătrâne. Vârfurile ramurilor își schimbă culoarea din verde în maro roșcat. Evită udarea excesivă a plantelor și taie ramurile afectate încă de la primele semne de boală;

SCHEMA TRATAMENT

PERIOADA

LUNA

FRECVENȚA

STADIU DEZVOLTARE PLANTA

SUBSTANȚĂ

TRATAMENT I

Primavara

Sfarșit martie

1 tratament

Repaus vegetativ activ

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

TRATAMENT II

Primavara

Sfarșit aprilie – început mai

1 tratament

Perioada creștere

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

TRATAMENT III

Toamna

Sfarșit septembrie – început octombrie

1 tratament

Perioadă vegetație

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

TRATAMENT IV

Toamna

Început noiembrie

1 tratament

Repaus vegetativ activ

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

  • Cercospora Needle Blight – uscarea ramurilor din interior spre exterior. Uscarea pornește de la baza trunchiului, din interiorul coroanei spre exterior. Se instalează pe ramurile bătrâne, apoi evoluează și la cele tinere. Ramurile devin galbene, apoi maro brun. Controlează frecvent arbuștii, pentru a preveni boala. Tratamentele se aplică în serii, la distanța de 5-7 zile între ele. Înainte, planta se scutură bine și se spală cu jet de apă;

SCHEMĂ TRATAMENT

PERIOADA

LUNA

FRECVENȚA

STADIU DEZVOLTARE PLANTĂ

SUBSTANȚA

TRATAMENT I

Primavara

Sfarșit aprilie – început mai

1-3 tratamente

Intrarea în vegetație, lăstari noi

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

TRATAMENT II

Primavara-vara

Sfarșit iunie

1-3 tratamente

Perioada creștere

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobin

TRATAMENT III

Toamna

Început octombrie

1 tratament

Perioada vegetație

Produse cu: mancozeb, cupru și azoxistrobina

           
  • Kabatina Blight – provocata de o ciupercă pe nume Kabatina Thujae. Patogenul ierneaza în interiorul plantelor decorative, iar în lunile aprilie și mai fructifică și este răspândit de insecte, vânt și ploaie. După ce pătrunde în plantă, prin leziuni ale coroanei sau ale scoarței, se răspândește în tot arbustul. Semnele se văd abia după un an, în primavara urmatoare. Atacă lăstarii vechi, care devin galbeni sau roșii, apoi maro, se usucă și cad. Pentru a preveni boala, evită mai ales tunderea arbuștilor de tuia pe timp umed. Tratamentele se fac la constatarea simptomelor sau preventiv;

SCHEMĂ TRATAMENT

PERIOADA

LUNA

FRECVENȚA

STADIU DEZVOLTARE PLANTĂ

SUBSTANȚA

TRATAMENT I

Primavara

Sfarșit aprilie – început mai

2-3 tratamente la 7-10 zile

Intrarea în vegetație, lăstari noi

Produse cu: mancozeb, cupru și thiophanat-metyl

TRATAMENT II

Toamna

Sfarșit septembrie – început octombrie

2 tratamente la 21 de zile

Perioada de vegetație

Produse cu: mancozeb, cupru și thiophanat-mety

           

Tuia, mai mult decât un arbust decorativ

Tuia este mai ales apreciat că arbust ornamental, însă el are și proprietăți terapeutice. Indienii au fost cei care l-au botezat arborele vieții, considerându-l un veritabil leac pentru multe boli. Preparau din frunzele acestuia diverse medicamente cu care tratau, în special, cancerul de piele.

Atenție însă, studiile arată că niciun tratament naturist nu reprezintă un leac pentru boli, mai ales pentru cele grave. Orice tratament trebuie discutat cu medicul și urmând cu stricteze dozajul prescris de acesta. Produsele derivate din tuia pot avea atât uz extern, cât și uz intern.

Așadar, tuia este mai mult decât un arbore decorativ, are aplicații în medicină, însoțind schemele clasice de tratament. Este ușor de plantat, întreținut și înmulțit și poate fi modelat în forme spectaculoase.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360