Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi pentru îngrijirea și întreținerea piscinei, inclusiv a piscinei gonflabile

Sfaturi pentru îngrijirea și întreținerea piscinei, inclusiv a piscinei gonflabile

Se încarcă...
17800 vizualizări

Ne apropiem cu pași repezi de sezonul cald, așa că acesta este momentul în care te poți apuca de operațiunile de curățare și de întreținere a piscinei.

Întreținerea și îngrijirea piscinei, de ce este importantă pentru sănătate

Operațiuni specifice pentru curățarea și întreținerea piscinei pe timpul verii

Care sunt costurile de întreținere și îngrijire ale unei piscine


Cât de des trebuie curățată o piscină

Măsurarea calității apei din piscină


Alegerea și dimensionarea corectă a substanțelor de curățare pentru apa din piscină

Întreținerea unei piscine gonflabile

Tot mai mulți proprietari de case profită de spațiul din curte pentru a-și amenaja o piscină. Aceasta a devenit mai mult decât un lux; este locul în care te răcorești și îți poți petrece timpul liber alături de familie și prieteni, în zilele călduroase de vară. Însă, una dintre cele mai importante operațiuni este legată de modul în care îți întreții piscina, astfel încât să nu te expui riscului unor boli sau afecțiuni și să o păstrezi în stare bună cât mai mult timp.

Întreținerea și îngrijirea piscinei, de ce este importantă pentru sănătate

Întreținerea piscinei nu ține doar de aspectul estetic al acesteia, ci este o operațiune esențială pentru a ne menține sănătatea. Există numeroase bacterii sau ciuperci care se formează și se multiplică în mediile umede, la temperaturi ridicate, iar ele pot cauza o serie de afecțiuni periculoase sau neplăcute.

Boli ce se pot transmite prin apa din piscină

Majoritatea bolilor pe care le putem contracta prin apa din piscină sunt cele dermatologice sau cele gastrointestinale.

Dintre bolile dermatologice, cele mai frecvent întâlnite sunt alergiile, dermatitele, eczemele, ciupercile, micozele și iritatiile. Și acneea poate fi agravată de clorul folosit la dezinfectarea apei din piscine.

Granulomul de piscină apare frecvent la cei care înoată în apa încălzită din piscine și se manifestă sub formă unei leziuni cutanate superficiale, care se umflă ușor, își schimbă culoarea în violet și ulcerează după câteva săptămâni.

Ciuperca piciorului poate apărea pe talpă sau în spațiile dintre degetele de la picioare. Este o afecțiune care poate fi tratată în câteva zile, însă simptomele sale sunt neplăcute, deoarece apar senzații de usturime sau mâncărime la nivelul zonei afectate.

Ținea versicolor (pitiriazis versicolor) este o ciupercă, iar infecția la nivelul corpului se caracterizează prin apariția pe piele a mai multor pete închise la culoare. Nu are simptome neplăcute, însă se poate extinde, iar tratamentul ei durează cel puțin o săptămână.

Bolile gastrointestinale apar mai ales în cazul contactului cu apă murdară din piscine. Disenteria bacilară sau sighellioza apare din cauza ingestiei de apă contaminată cu bacterii. Simptomele includ greața, febra, vărsăturile și durerile abdominale. E.Coli este o bacterie care provoacă infecții la nivelul aparatului digestiv și, netratată, poate fi extrem de periculoasă. Giardioza este o infecție a intestinului subțire, poate fi contractată prin apa contaminată din piscină, iar copiii sunt mult mai vulnerabili în față ei.

Interdicții de utilizare a piscinei

Pentru a preveni apariția și răspândirea unor boli, piscinele trebuie să utilizeze pentru îmbăiere numai apă potabilă și să fie prevăzute cu sisteme de filtrare și dezinfecție a apei. Reglementările legale pentru piscinele publice sunt și mai stricte, iar unele unități și-au creat și un set propriu de reguli, astfel încât apă din piscină să rămână cât mai curată.

În cazul strandurilor sau al piscinelor publice, sunt necesare buletinele de analiză a apei, care oferă detalii despre concentrația de clor din apă, periodicitatea de primenire a apei, precum și modalitatea de filtrare și dezinfecție folosită. Există, de asemenea, și reglementări privind numărul maxim de persoane care pot intră în apă, precum și dispoziții legate de igienă piscinelor. Legea cere că unitățile să fie dotate cu dușuri, iar accesul persoanelor cu boli transmisibile, plăgi deschise, dermite sau dermatoze să fie restricționat.

Produse recomandate

De ce să nu exagerezi cu curățarea piscinei

Igienizarea apei din piscină se face, de regulă, cu clor. Acesta are trei funcții: dezinfectează apă, distrugând germenii și bacteriile, oxidează și inhibă dezvoltarea algelor. Însă clorul are efecte adverse pentru organismul nostru: are un miros puternic, cauzează alergii, poate favoriza apariția conjunctivitelor și este una dintre substanțele cancerigene. În plus, expunerea prelungită în apă cu clor accelerează îmbătrânirea pielii și uscarea părului, iar în timp duce la apariția ridurilor.

De aceea, apă din piscine trebuie să fie curată corect, dar nu excesiv de mult. Unele operațiuni de întreținere presupun doar adunarea frunzelor sau a impurităților de la suprafață apei, astfel încât nu va fi nevoie să adaugi clor săptămânal, pentru a dezinfecta apă. Un filtru de piscină sau o pompă de piscină va ajută la recircularea și dezinfectarea apei, astfel încât această să fie sigură pentru ține și familia ta.

Dacă ai acasă o pisicina gonflabilă, capacitatea redusă a acesteia face mai ușoară înlocuirea apei. Ai grijă însă să folosești doar apă potabilă și, chiar și atunci când mergi la plajă cu ea, evita să o umpli din apă marii, întrucât această poate fi deja contaminată cu bacterii sau microbi care se înmulțesc rapid atunci când apa se încălzește.

Operațiuni specifice pentru curățarea și întreținerea piscinei pe timpul verii

Dacă ai o piscină în curte, poți economisi bani, dacă te ocupi singur de întreținerea acesteia, mai ales pe timpul sezonului cald. Va trebui să monitorizezi calitatea apei de câteva ori pe săptămâna și să îți cumperi câteva accesorii pentru curățarea piscinei. Vei avea nevoie de:

· O plasă cu mâner telescopic. Aceasta va fi folosită pentru a adună frunzele și alte resturi de pe suprafața apei și o vei curața ocazional, pentru a evita formarea unor bacterii care să contamineze apa.

· O perie de piscină. Se folosește pentru a curața marginile piscinei scările sau treptele care fac intrarea în apă.

· Un aspirator de piscină, pentru curățarea podelei.

Zilnic, va trebui să aduni frunzele și resturile de la suprafața apei. Acesta este primul pas pentru îngrijirea piscinei, nu este o operațiune dificilă și oricine o poate face.

Săptămânal, curată marginile și treptele piscinei. Pe acestea se depun sedimente care le pot face alunecoase, deci periculoase pentru oricine intră în apă sau trece pe lângă piscina ta din curte.

SFAT PRACTIC: Caută o perie care să poată fi atașată mânerului telescopic. Astfel, îți va fi mult mai ușor să ajungi în zonele greu accesibile și să le cureți corespunzător.

Aspiratorul de piscină este utilizat pentru a curată podeaua piscinei. Există mai multe tipuri de aspiratoare, în funcție de modelul de piscină pe care îl ai. Poți alege un aspirator automat, însă va trebui să îi reglezi funcția de suctiune, astfel încât să nu deteriorezi sistemele de filtrare ale apei, sau un aspirator manual, care are avantajul de a fi mult mai ieftin. Cele manuale se atașază mânerului telescopic și sunt manevrate apoi pe suprafață podelei, la fel că un aspirator obișnuit.

Care sunt costurile de întreținere și îngrijire ale unei piscine

Costurile de întreținere ale unei piscine variază în funcție de mai mulți factori: dimensiunile acesteia, sistemele de filtrare, purificare și încălzire a apei pe care le instalezi, precum și substanțele folosite pentru dezinfectarea și limpezirea apei.

Cheltuielile principale sunt reprezetate de umplerea cu apă a piscinei și completările ulterioare. Piscina se umple cu apă, de obicei, în primăvară, însă piscinele care au fost bine întreținute și acoperite pe timpul iernii pot păstra și apa din sezonul trecut, urmând să se facă doar completări.

Costurile cu încălzirea apei depind foarte mult și de temperaturile de afară, crescând mai ales în timpul perioadelor mai reci. Unele piscine sunt dotate cu sisteme de încălzire a apei, care sunt utile mai ales în lunile aprilie, mai și septembrie, atunci când temperaturile de afară nu sunt foarte ridicate. Piscinele acoperite nu pot funcționa fără un sistem de încălzire a apei, iar acesta este util pe tot parcursul anului.

Costurile cu pregătirea piscinei pentru sezonul rece depind de metoda aleasă pentru acoperirea acesteia. Prelatele manuale sunt cele mai ieftine, în timp ce sistemele automate sunt semnificativ mai scumpe.

Există și firme specializate care oferă servicii de întreținere și curățare a piscinelor, însă în acest caz, și cheltuielile vor fi mult mai mari. Prețurile pornesc de la 50 de euro pe fiecare deplasare și includ doar cheltuielile cu manoperă. Costurile pentru substanțele și accesoriile folosite vor fi suportate tot de proprietari.

La ce trebuie să te aștepți atunci când construiești o piscină

Construirea unei piscine necesită angajarea unei echipe de profesioniști care să pregătească solul, să sape groapa, să plaseze conductele de bază și să consolideze pèreții. Urmează apoi montarea armăturilor metalice și instalearea spoturilor, pentru cei care intentionează să folosească piscina și seara sau în timpul nopții. Pèreții și podeaua sunt apoi cimentate cu ajutorul unui pulverizator și modelate după forma dorită. Se instalează apoi echipamentele necesare pentru piscină, care includ pompa de apă, filtrul, clorinatorul și oxigenatorul. Se montează ulterior plăcile alese și se pavează zona din jurul piscinei.

SFAT PRACTIC: Pentru a evita accidentele, este recomandat să pui pietriș în jurul pisicinei. Acesta este rezistent, împiedică alunecarea și conferă piscinei un design modern și atractiv.

Construiești o piscină? Secrete pentru a reduce costurile de întreținere

Prețul pentru construcția unei piscine variază în funcție de formă și de dimensiunea acesteia, de complexitatea construcției, de firma aleasă, precum și de modalitățile de finisare sau accesoriile ori echipamentele suplimentare pe care doriți să le instalați.

Nu este indicat să încerci să construiești singur piscina, cu atât mai mult dacă nu ai experiență în construcții. Fisurile care pot apărea duc la pagube mari în timp, iar instalrea conductelor de apă și a echipamentelor este mai complicată decât ai crede inițial.

Pentru a reduce costurile cu construcția unei piscine, ia în calcul o dimensiune mai mică a acesteia, optează pentru o formă clasică (pătrată sau dreptunghiulară) și încearcă să scazi costurile alegând materiale de calitate.

Cât de des trebuie curățată o piscină

Operațiunile de întreținere a piscinei sunt de patru tipuri:

Operațiuni zilnice de întreținere a piscinei

Acestea includ adunarea frunzelor și a resturilor care ajung pe suprafață apei, se realizează cu ajutorul unei plase, care să adune toate aceste depuneri. Este o operațiune simplă și poate fi făcută de oricine. În plus, nu durează mult, așa că nu va trebui să depui un efort considerabil pentru a menține apă curată zilnic.

Operațiuni săptămânale de întreținere a piscinei

La acest capitol se încadrează curățarea podelei cu ajutorul aspiratorului, curățarea marginilor, a scărilor și a treptelor și verificarea concentratilor de substanțe din apă (o dată la trei zile).

Curățarea apei după petrecerile în piscină

După o petrecere în piscină, este necesar să verifici pH-ul apei, precum și nivelul de clor și cel al altor substanțe. Apă trebuie să fie menținută în parametri recomandăți, astfel încât să nu cauzeze probleme de sănătate. O pisicina întreținută în mod regulat va avea o apă cristalină și limpede, fără depuneri de sedimente, alge sau resturi aflate pe suprafață apei.

Care sunt semnele că trebuie să cureți piscina

Când observi că apa a căpătat o culoare verzuie, că s-au depus sedimente pe podea, iar marginile și treptele devin alunecoase, este timpul să le cureți temeinic.Vei distruge astfel coloniile de bacterii, vei împiedica formarea algelor, a ciupercilor și a mucegaiului. Iată care sunt celelalte semne că piscina ta trebuie curățată:

· Mirosul puternic de clor indică faptul că apa din piscină nu este sigură pentru sănătatea ta. În mod normal, apa nu trebuie să aibă niciun fel de miros. Clorul se simte mai puternic atunci când în apă se acumulează substanțe organice provenite de la transpirație, urină sau de la acumularea de bacterii.

· Apa tulbure arată un dezechilibru chimic între substanțele din apă și poate apărea în urma ploilor, a lipsei soarelui, a filtrării insuficiente sau a circulației proaste a apei.

· Apa verzuie este un semn că au început să se dezvolte alge pe marginile piscinei.

· Apa cu bule sau spumă arată că în piscină se găsesc substanțe contaminante. Acestea apar din cauza loțiunilor de soare, a săpunului, a unei concentrații mari de bacterii sau din cauza unui filtru defect.

Când trebuie schimbată total apă din piscină

Cât de frecvent schimbi apa din piscină depinde foarte mult de cât de bine o întreții și de cât de des o cureți, dar și de climatul în care locuiești. Experții recomandă înlocuirea completă a apei o dată la 5-7 ani, deoarece, după acest timp, tratarea apei nu se face poate face eficient, astfel încât să nu fie periculoasă pentru cei care fac baie în ea. În principiu, o piscină bine întreținută necesită doar completări ocazionale cu apă, iar curățarea se poate face fără probleme și subacvatic.

În principiu, filtrarea apei, utilizarea soluțiilor și a unor pastile pentru piscină, asigurarea unei recirculari optime a apei, măsurarea calității apei și operațiunile de curățare sunt suficiente pentru a nu fi nevoie să golești piscină mai des și să o reumpli.

Măsurarea calității apei din piscină

Confortul piscinei și calitatea apei sunt direct legate de pH-ul apei. Cu ajutorul unui pH metru digital sau tester de apă se măsoară cu exactitate nivelul pH-ului, care trebuie să se situeze între valorile 7-7,4.

Aducerea nivelului de pH în limitele normale se face folosind corectorii de pH. Există și teste simple pe care le poți folosi pentru analiză apei din piscină.

Acestea îți vor oferi informații despre alcalinitatea apei, concentrația de clor și nivelul pH-ului, parametri pe care ii poți ajusta ulterior. Întreținerea unei piscine nu este completă fără a analiză apă, dacă vrei să te asiguri că această nu prezintă niciun risc major pentru sănătatea ta.

 

Alegerea și dimensionarea corectă a substanțelor de curățare pentru apă din piscină

Există pe piață numeroase substanțe și soluții pentru tratarea apei din piscină. Acestea conțin un amestec de chimicale care ajută la distrugerea germenilor și bacteriilor, echilibrează nivelul pH-ului, inhibă dezvoltarea algelor și pot echilibra concentrațiile clorului din piscină.

Întreținerea unei piscine gonflabile

Piscinele gonflabile sunt alternativă mult mai ieftină la construirea unei piscine și sunt printre preferatele copiilor. Nivelul mic al apei, faptul că se încălzesc ușor și sunt sigure pentru cei mici le fac perfecte pentru copii. Există însă numeroase modele, iar prețurile piscinelor gonflabile variază în funcție de capacitate, design, dotări sau costurile de montaj. O piscină gonflabilă de curte trebuie amplasată pe o suprafață plană, dreapta, fără denivelări și departe de sursele de curent electric.

Dimensiunile sale mai mici decât ale unei piscine construite nu înseamnă că ești scutit de dotarea bazinului gonflabil cu un sistem de filtrare, format dintr-o pompă de filtrare și recirculare a apei și un filtru cartuș, precul și o prelata de protecție și accesorii pentru curățare sau skimere. La fel că în cazul piscinelor clasice, întreținerea piscinei gonflabile presupune că apă să fie curățată, dezinfectată și analizată, astfel încât să parametrii de clor și pH-ul să fie menținuți în limitele normale.

Golirea sau acoperirea piscinei pentru iarnă sau plecări prelungite

Pregătirea piscinei pentru iarnă este o operațiune importantă, dacă vrei să previi deteriorarea componentelor și formarea unor depozite de calcar sau mucegai dificil de îndepărtat. Există două opțiuni atunci când știi că nu vei mai folosi piscina pentru o perioadă lungă de timp: o poți goli sau o poți acoperi. Există numeroase sisteme pentru acoperirea piscinei, de la prelatele pentru piscină, acționate manual, până la cele semi-automate sau automate. Acestea ajută la menținerea apei în condiții bune, protejează apa de poluare și împotriva intemperiilor, previn accidentele și simplifică întreținerea piscinei.

Prețul acoperirii piscinei depinde în primul rând de metodă pentru care optezi. Prelata de piscină este cea mai ieftină, urmată de sistemele semi-automate, pe role, sau cele automate, care sunt acționate prin simplă apăsare a unui buton. Ține cont și de rezistență fiecărui tip de sistem și durata să de viață. O prelată simplă se poate îndoi și se deteriorează în timp, fiind o investiție mai mică, dar de scurtă durata, în timp ce un sistem automatizat este realizat din materiale mai dure, rezistente la intemperii, căldură și uzură.

În concluzie, întreținerea piscinei este una dintre cele mai importante lucruri, dacă vrei că apă să fie sigură și să nu îți pună în pericol sănătatea. Nu sări peste pașii de curățare și îngrijire a piscinei, iar apă va fi mereu cristalină, numai bună pentru o sesiune de înot sau distracție în apă.

Citeste si: O vară plină de distracție – Răcorește-te în propria ta piscină!

 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360