Comandă de minim 300 lei și ai transport gratuit până pe 9 august! Consultă aici regulamentul campaniei. Spor la cumpărături!
Idei și inspirație
foisor din lemn

Cum construiești un foișor dreptunghiular în grădina ta: etape și materiale necesare

Se încarcă...
1086 vizualizări

Atunci când te gândești la construirea unui foișor, trebuie să ai în vedere faptul că acesta, pe lângă funcția utilă de a servi drept loc de relaxare, are și rolul de a înfrumuseța o curte sau o grădină. Pentru a te asigura că foișorul de grădină pe care îl construiești corespunde tuturor nevoilor tale, urmărește sfaturile din acest articol. 

De ce să construiești un foișor de grădină

Construirea unui foișor pentru grădină îți aduce numeroase beneficii de care te poți bucura împreună cu familia și prietenii. Iată care sunt cele mai importante avantaje ale unui foișor de grădină:

 • Extinde spațiul de relaxare. Scopul principal al unui foișor pentru grădină este să fie un spațiu exterior umbrit, în care să te poți relaxa în weekend sau după o zi petrecută la birou.
 • Oferă mai mult confort. Pentru că te protejează împotriva factorilor de mediu, un foișor de grădină îți permite realizarea unor activități în aer liber, indiferent de momentul zilei sau de anotimp, oferind, în același timp, un grad sporit de confort.
 • Înfrumusețează proprietatea. Pe lângă avantajele practice, un foișor va îmbunătăți aspectul grădinii, fiind un excelent element de decor exterior.

Un foișor din lemn este o structură de sine stătătoare destul de complexă, însă, dacă urmezi cu atenție toți pașii necesari pentru construirea unui foișor de grădină, cu siguranță vei obține rezultate excelente care te vor încânta atât pe tine, cât și pe membrii familiei tale.

Nu trebuie să îți faci griji nici cu privire la procesul de construcție a unui foișo. Brico Dépôt îți pune la dispoziție sfaturi utile, care să te ajute în acest proces, și materiale necesare, precum cherestea și placi OSB. Poți alege dintre mai multe tipuri de plăci din lemn, în funcție de nevoile tale, pentru că Brico Dépôt are o gamă extinsă de materiale de construcție la prețuri competitive, care să te ajute să finalizezi proiectul mult visat. Totodată, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin inclusiv accesoriile necesare și poți opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore de la plasarea comenzii.

Etape de construcție a unui foișor dreptunghiular

 

amenajare foisorProcesul de construcție a unui foișor dreptunghiular de grădină este compus din 8 pași care, pe lângă timp, necesită îndemânare și folosirea unor materiale de calitate, cum ar fi mai multe tipuri de placi din lemn. Pentru a te asigura că foișorul de grădină va arăta conform așteptărilor tale, este important să parcurgi următorii pași:

1. Alege locul de construcție al foișorului dreptunghiular

cum construiesti un foisor

Când începi construcția unui foișor dreptunghiular de grădină, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să decizi locul în care îl vei amplasa. Pentru a te asigura că iei o decizie cât mai bună, în realizarea foișorului trebuie să ții cont de câteva elemente importante: 

 • zona grădinii în care amplasezi foișorul; 
 • distanța față de casă;
 • tipul de teren potrivit pentru construcția unui foișor din lemn.

În ce zonă a grădinii amplasezi foișorul de grădină

Un foișor de lemn poate fi considerat un refugiu, departe de zgomotul orașului și de aglomerație, așa că este indicat să îl construiești într-o zonă mai retrasă a grădinii. Nu este recomandată amplasarea lui lângă poartă, de exemplu, din cauza zgomotului stradal și a lipsei de intimitate.

Cel mai bun loc de construire a unui foișor dreptunghiular este în spatele casei, în cazul în care există o zonă verde suficient de spațioasă, astfel încât să permită amplasarea acestuia. De asemenea, dacă vrei un grătar în grădină, ține cont și de locul unde acesta este amplasat, pentru că foișorul trebuie să fie așezat în imediata lui apropiere. Astfel, vei avea o zonă practică amenajată în grădină, unde să poți pregăti prânzul sau cina și să iei masa alături de familie și de cei dragi.

La ce distanță de casă construiești foișorul

În funcție de nevoile tale și de spațiul disponibil, trebuie să analizezi la ce distanță față de casă poți să construiești foișorul. În cazul în care dorești să instalezi aici un frigider sau un televizor, atunci e bine ca foișorul să nu fie foarte departe de casă, întrucât trebuie să te asiguri că poți să instalezi corespunzător electronicele sau electrocasnicele dorite.

Dacă, însă, dorești ca foișorul să servească doar ca spațiu de relaxare, unde să poți bea o cafea dimineața sau să stai la povești cu prietenii, atunci îl poți construi la o distanță de câțiva metri de casă, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.

Ce fel de teren este potrivit pentru un foișor de grădină

Evită terenurile mlăștinoase sau nisipoase, pentru că pământul s-ar putea tasa, din cauza greutății foișorului de grădină. De asemenea, este indicat să nu îl amplasezi nici peste alte utilități ale casei, precum diversele cabluri electrice sau canalul colector al fosei septice, deoarece, dacă vei avea nevoie de o intervenție, la un moment dat, va fi foarte dificil de ajuns la utilități.

2. Creează o schiță a foișorului de lemn

O schiță a foișorului de lemn nu necesită o foarte mare îndemânare și o poți face de unul singur, fără a apela la un arhitect. Odată ce ai stabilit locul amplasării foișorului, trebuie să stabilești doar dimensiunile, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil și de modul în care îți dorești să arate. Aici te poți inspira și din numeroasele tipuri și modele de foisoare de gradina, disponibile pe blogul Brico Dépôt.

Dacă ai deja experiență în construcții, poți alege un model de foișor complex, care să îți pună în valoare proprietatea sau, dacă nu ești sigur ce tip de foișor se potrivește grădinii tale, poți apela la specialiști, pentru recomandări utile.

etape construire foisor

3. Pregătește terenul pentru construcție

Odată ce ai ales locul în care vei amplasa foișorul de grădină, trebuie să nivelezi pământul, să elimini iarba și pietrele, iar mai apoi, să delimitezi cu o sfoară spațiul viitorului foișor. După ce ai parcurs acești pași, urmează construirea structurii foișorului, care poate fi o podină din lemn sau o platformă de beton. 

Gropile pentru stâlpii de susținere trebuie să aibă cel puțin un metru adâncime și un strat de aproximativ 10 centimetri de pietriș. Fixează stâlpii de susținere în gropi și verifică unghiul corect, cu ajutorul unui poloboc. Ultimul pas din această etapă este turnarea cimentului, iar mai apoi, trebuie să aștepți 48 de ore, ca să se întărească.

4. Construiește podeaua și grinzile de susținere ale acoperișului

Atunci când te apuci de construcția podelei foișorului, trebuie să fii foarte atent, deoarece este o etapă extrem de importantă pentru construcția foișorului de grădină. Plasează patru grinzi pe margini, pentru a delimita podeaua, iar mai apoi, în funcție de dimensiunea foișorului tău, plasează și grinzile din mijloc, pe orizontală, la distanțe egale. Nu uita să folosești polobocul, pentru a te asigura că grinzile sunt aliniate perfect.

Bine de știut: 

 • grinzile trebuie să fie suficient de uscate și să nu aibă crăpături, pentru că, în acest mod, oferă o durabilitate cât mai îndelungată foișorului de grădină. 
 • pentru a asigura durabilitatea în timp a foișorului tău de grădină, poți să folosești cherestea și grinzi nerindeluite.

Mai departe, pune scândurile podelei peste grinzile așezate orizontal și fixează-le cu ajutorul unor șuruburi sau cuie. Indiferent ce opțiune de fixare alegi, asigură-te că șuruburile sau cuiele nu sunt prea aproape de marginea scândurii, altfel, riști să crape.

 5. Construiește un acoperiș în două ape

Odată ce ai trecut de etapele anterioare, vei vedea că foișorul de grădină începe să prindă contur, astfel că a venit timpul să treci la următoarea etapă: construirea acoperișului. Aici poți opta pentru un acoperiș în două ape, construit din foi de tabla și  format din două laturi care formează un triunghi.

După ce amplasezi grinzile orizontale în vârful stâlpilor și le fixezi cu șuruburi, trebuie să amplasezi un stâlp vertical mai lung, de aproximativ 3 metri, în mijlocul foișorului, pentru a susține acoperișul. În vârful acestui stâlp, amplasează un butuc de aproximativ 10 centimetri lungime, iar mai apoi, taie colțurile astfel încât să obții 8 laturi: în fiecare dintre ele va fi fixată o grindă de susținere. Următorul pas este să fixezi căpriorii în grinzile superioare la un capăt și în butucul din centru la celălalt capăt, iar mai apoi, prinde-i în șuruburi, cu ajutorul unei bormașini, pentru o siguranță cât mai mare. 

Pentru construirea acoperișului propriu-zis, poți să folosești un placaj din lemn lăcuit sau tratat chimic, care să reziste împotriva umezelii sau mucegaiului. O alternativă a foilor de tablă este opțiunea de a îmbrăca placajul în sindrila bituminoasa, pentru o rezistență mai mare, în cazul intemperiilor.

6. Construiește balustrada foișorului dreptunghiular

Această etapă este una opțională. Dacă îți dorești un foișor de grădină cu un aspect cât mai plăcut, poți să construiești o balustradă, în trei pași simpli. Prima dată fixează cu șuruburi traversele inferioare între stâlpii de susținere ai foișorului, la o distanță de aproximativ 10 centimetri de podea, iar mai apoi, fixează traversele superioare la o distanță de aproximativ 80 de centimetri de cele superioare. Al treilea pas și ultimul este de a fixa balustradele verticale în funcție de cum îți dorești să arate.

foisor dreptunghiular

foisor

7. Finalizarea lucrării

Construcția foișorului este gata, însă, înainte de amenajare, trebuie să te asiguri că îi oferi o imagine de ansamblu unitară și finisată. Pentru asta, trebuie să șlefuiești cu un smirghel de calitate toate suprafețele din lemn și să aplici câteva straturi de vopsea protectoare pentru lemn, care îl va proteja de ploi și îngheț.

8. Amenajarea foișorului

materiale necesare pentru foisor

Dacă îți dorești un foișor simplu, unde să petreci câteva momente de liniște după o zi lungă la birou, atunci este suficient să optezi pentru o masă și câteva scaune din lemn. Dacă spațiul îți permite, poți să amplasezi și un dulap într-un colț, în care să depozitezi diverse ustensile utile. Pentru un foișor de grădină mai complex, poți să instalezi și un frigider, unde să poți depozita diverse băuturi ori mâncare sau un televizor care să contribuie la buna dispoziție în clipele petrecute în foișor. Nu uita să adaugi și niște flori în ghiveci sau plante verzi, pentru un aspect deosebit.

Materiale necesare pentru construcția unui foișor de grădină

constructia unui foisor de gradina

Atunci când plănuiești să începi un proiect de construcție a unui foișor de grădină, este bine să știi din timp care sunt materialele de care vei avea nevoie, pentru a duce construcția la bun sfârșit. Pe lângă folosirea unui echipament corespunzător, precum mănușile și ochelarii de protecție, iată o listă cu materialele de care vei avea nevoie pentru construcția unui foișor de grădină:

 • stâlpi groși de lemn;
 • forme cilindrice pentru turnarea betonului;
 • ciment, nisip, pietriș;
 • betonieră compactă;
 • stinghii și scânduri;
 • cuie și șuruburi;
 • mașină de găurit/înșurubat;
 • fierăstrău circular/pendular;
 • șlefuitor orbital;
 • daltă de lemn;
 • ruletă, poloboc, scară, creion de tâmplărie;
 • balustrade.

Pentru a duce la bun sfârșit construcția unui foișor de grădină, este important, în primul rând, să fii echipat cu echipament de protecție, iar mai apoi, trebuie să te asiguri că folosești ustensile și materiale de calitate. 

Construind un foișor de grădină, nu numai că vei schimba complet aspectul grădinii, ci vei crea un spațiu intim și relaxant, perfect pentru a petrece timp împreună cu familia și prietenii. Procesul de construire necesită timp și îndemânare, însă rezultatele finale cu siguranță îți vor aduce o satisfacție majoră.

Sursă foto: Shutterstock

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2021 Brico Dépôt România