Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum construiești un coteț de găini - etape de construire și sfaturi practice

Cum construiești un coteț de găini - etape de construire și sfaturi practice

Se încarcă...
19066 vizualizări

Dacă te-ai decis să crești găini în propria grădină ca să te bucuri de o alimentație sănătoasă și curată, e nevoie să le construiești și un adăpost special. Construirea unui coteț pentru găini este un proiect ușor de realizat, iar în articolul de mai jos vei găsi toate informațiile de care ai nevoie ca să te apuci de treabă.

Pași premergători pentru construcția cotețului de găini

Cum construiești un coteț de găini, pas cu pas

Pași premergători pentru construcția cotețului de găini

Găinile își petrec cea mai mare parte din timp în coțet. Aici păsările se odihnesc, dorm, se adăpostesc pe timp de ploaie și fac ouă, motiv pentru care trebuie să construiești un coteț confortabil și suficient de spațios, în funcție de numărul de găini.

În principiu, un adăpost pentru găini este format din cușcă sau căsuță pentru păsări și volieră, partea exterioară a cotețului.

Alegerea locului potrivit

Pentru amplasarea cotețului de găini ține cont de următoarele aspecte:

  • expunere la lumină – găinile preferă căldura și lumina naturală, așa că acesta trebuie amplasat pe un loc luminos și cu foarte puțină umbră
  • fără vânt – găinile se feresc de vânt, așa că trebuie să amplasezi cotețul într-un loc ferit de vântul puternic, de preferat sub un copac mare, dar fără să fie umbrit prea mult
  • fără umiditate – terenul trebuie să fie ușor ridicat, astfel încât să nu se acumuleze multă apă atunci când plouă
  • caldura – plasează cotețul astfel încât ieșirea în volieră să fie orientată spre partea sudică, deoarece solul va fi încălzit mai bine
  • acces ușor – găinile trebuie hrănite de mai multe ori pe zi, așa că este recomandat să așezi cotețul într-o zonă ușor accesibilă. Ține totuși cont de faptul că păsările fac destul de mult zgomot, așa că evită să îl contruiești prea aproape de casă

Dimensiunea cotețului

O singură gaină are nevoie de un spațiu de aproximativ un metru pătrat. Așa că, în funcție de numărul de găini pe care vrei să le crești, poți să calculezi spațiul total necesar pentru construirea cotețului.

De exemplu, pentru sașe găini ai nevoie de o volieră care să aibă cel puțin șase metri pătrați, iar pentru 10 găini, voliera ideală ar trebui să aibă o suprafață de 2×7m. Pentru găinile mai mici, așa cum sunt găinile pitice, spațiul necesar scade la 0.5 mp pentru fiecare găină.

Dacă spațiul este prea mic, găinile nu vor fi fericite și se vor stresa, cotețul va mirosi urât și păsările se vor îmbolnăvi mai repede.

Înălțimea cotețului o poți calcula astfel încât să ai suficient spațiu și acces ușor înăuntru atunci când va trebui să faci curățenie.

Amenajarea cotețului

Un adăpost confortabil pentru găini trebuie să aibă câteva elemente care să le asigure condițiile optime de care acestea au nevoie:

  • cuibar – este locul în care găinile depun și clocesc ouăle. Numărul necesar de cuibare este de un cuibar la două păsări, amplasate fiecare la 25 – 50 cm deasupra solului, și acoperite cu paie. Dimensiunea standard pentru un cuibar este de 30x30x30 cm.
  • ferestre – acestea asigură ventilația cotețului, mai ales că păsările au nevoie de o ventilație corespunzătoare și suficientă lumină ca să nu se îmbolnavească des
  • adapatoare și sisteme de hrănire la care toate găinile să aibă acces cu usurință
  • câteva suporturi din lemn pe care să se odihnească și să doarmă găinile
  • iluminat artificial – în special pe timpul iernii, mai ales că o lumină caldă poate crește numărul de ouă pe care le fac găinile.

Cum construiești un coteț de găini, pas cu pas

După ce ai aflat care sunt caracteristicile și aspectele esențiale care sporesc gradul de confort al adăpostului pentru găini, e timpul să treci la treabă și să pui în practică proiectul. Noi îți vom explica, pas cu pas, care sunt toate etapele de construire ale cotețului pentru păsări:

Pasul 1. Realizarea temeliei

Realizarea temeliei este prima și cea mai importantă etapă din construirea cotețului. Fundația oferă protecție împotriva umezelii, frigului, insectelor și dăunătorilor din sol. Uite cum realizezi fundația cotetului:

  • îndepartează stratul superior al solului la o adancime de 35 de cm
  • toarnă un pat de nisip și pietriș cu o grosime de 10 cm
  • construiește un cofraj din scânduri, cu o grosime de aproximativ 25 de cm
  • contruiește carcasa de armătura din nuiele cu o grosime de 8 mm; peste acestea vei turna beton M300, care trebuie lăsat aproximativ trei săptămâni să se usuce
  • după ce s-a întărit betonul, poți trece la montarea podelei de scânduri, din pasul următor

Dacă nu vei construi fundația, asigură-te cel puțin că îngrădești zona de sub coteț cu câteva table din fier, băgate la 30 cm adâncime sub pământ. În acest fel, vei proteja găinile de rozătoare.

Pasul 2. Construirea podelei

La construirea podelei, ține cont de următoarele aspecte:

  • podeaua trebuie construită din materiale naturale, uscate și durabile; aceste materiale pot fi scândură, ciment sau lut amestecat cu pleavă
  • deasupra podelei așază un așternut din nisip, rumeguș sau paie mici; acestea asigură igiena și curățenia adăpostului
  • pe timpul iernii, culcușul trebuie să aibă cel puțin 20 cm grosime, astfel încât să asigure o izolare termică optimă

Pasul 3. Ridicarea pereților

Pereții cotețului trebuie să fie puternici și să asigure căldura pe timpul iernii și răcoare pe timpul verii. Cele mai bune materiale sunt grinzile și bârnele din lemn sau cărămizile din chirpici. Iată cum trebuie să ridici pereții cotețului:

  • montează structura din grinzi
  • captușește apoi cu scânduri, lambriu, placaj sau placi PAL
  • între cele două straturi pune un material termoizolant din paie, rumeguș sau vată minerală
  • pentru pereții volierei, folosește o plasă de sârmă cu care sa împrejmuiești cușca exterioara

Pasul 4. Acoperișul cotețului

Acoperișul protejează cotețul de condițiile meteo nefavorabile și menține caldura în interior. Acoperișul potrivit pentru un coteț este cel în două ape sau într-o apă, cu o pantă înclinată corespunzator, astfel încât să permită scurgerea apei cu ușurință și să nu rețina prea multă zăpadă:

  • construiește scheletul acoperișului cu bârne sau șipci
  • pentru învelitoare poți să folosești papură, șindrilă, ardezie sau ruberoid
  • căptușește apoi acoperișul cu vată minerală și plăci PAL care vor asigura o izolare optimă

Pasul 5. Ventilarea cotețului

Ventilarea cotețului asigură o bună circulație a aerului și, totodată, te ajută să ai păsări sănătoase și fericite:

  • adăpostul trebuie prevăzut cu geamuri pentru aerisire și lumină; acestea nu trebuie să depășească 1/12 din suprafața totală a podelei
  • poți să montezi și țevi de aerisire, pe langă geamuri
  • montează o țeavă cu rol de hotă langă stinghii
  • o altă țeavă trebuie montată cu jumătate de metru mai sus; aceasta va asigura fluxul de aer
  • la final, construiește o cale de acces către voliera pentru găini și o ușă de acces în coteț

 

 

 

 

Uite și câteva imagini cu modele de cotețe pentru găini care să te inspire:

După cum ai văzut, construirea unui coteț pentru găini este destul de ușor de realizat. Cu sfaturile de mai sus și cu puțină îndemânare, vei reuși să construiești un adăpost eficient și confortabil.

 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360