Originile construcției de șeminee sunt foarte îndepărtate și, cu toate acestea, șemineul rămâne un element aflat mereu pe lista tendințelor în amenajări. Dublul rol – funcțional și decorativ – și aerul aristocratic pe care un astfel de sistem de încălzire îl imprimă întregii case, fac din el o alegere spre care se îndreaptă tot mai mulți arhitecți și proprietari de case.
În continuare, îți propunem o colecție de informații utile în construcția unui șemineu în propria locuință, cu precizarea că un astfel de proiect implică o mare responsabilitate și, din acest motiv, este obligatoriu ajutorul unui specialist.
Despre șeminee
Șemineul este o structură realizată din cărămidă, piatră sau metal destinată, de obicei, încălzirii livingului. De-a lungul timpului, rolul șemineelor s-a îndepărtat tot mai mult de aspectul practic pentru care au fost gândite inițial, astfel că designul lor a fost adaptat cerințelor pur decorative.
Astăzi, ele pot îndeplini ambele roluri – estetic și de încălzire – însă mulți proprietari aleg șemineul pentru atmosfera primitoare pe care o creează.
Șemineul a devenit un simbol al confortului și al eleganței, însă începuturile acestui tip de construcție interioară au fost modeste.
Strămoșul șemineului, așa cum îl cunoaștem în prezent, datează din epoca medievală, când era folosit că sistem de încălzire și sursă de foc pentru preparerea mâncării și încălzirea apei menajere.
Primele coșuri de evacuare au apărut în nordul Europei, în secolele 11-12 d. Hr., acestea rezolvând multe dintre problemele pe care modele anterioare le aveau. Ideea de a completă construcția cu un coș de fum a făcut posibilă instalarea de seminee într-un număr mai mare de camere și proiectarea mai eficientă a întregului sistem.
Orice discuție despre realizarea unui șemineu care va conține foc trebuie să pornească de la recomandările specialiștilor – meșteri, firme care dețin autorizație pentru astfel de lucrări, arhitecți – deoarece erorile de proiectare și construcție pot avea urmări grave.
În plus, funcționarea șemineului este diferită de cea a unei sobe de teracotă, o soluție mult mai familiară și, din acest motiv, cere o mai mare atenție.
Tipuri de șeminee
Clasificarea șemineelor se realizează în funcție de tipul de focar (vatra șemineului) și în funcție de combustibilul folosit, rezultând o astfel de împărțire:
- Seminee cu focar închis – Închiderea se realizează cu sticlă termorezistentă, în timp ce construcția focarelor poate fi realizată din fontă simplă, oțel căptușit la interior cu șamotă sau fontă căptușită la interior cu șamotă. Focarul se izolează pentru a evita fluctuațiile aerului din camera, ceea ce conduce la un randament termic foarte bun.
- Seminee cu focar deschis – Modelul de șemineu clasic, în care focul arde liber în vatră, iar evacuarea se realizează prin coș. De obicei, construcția este realizată folosind cărămidă sau plăcile prefabricate. În ciuda aspectului natural, rustic, nu este o alegere foarte populară, deoarece construcția și întreținerea focului implică un efort mai mare.
- Seminee care funcționează cu combustibil solid (lemn, cărbuni, peleți) – Varianta cea mai cunoscută o reprezintă șemineele pe lemne, care încălzesc prin radiație și convecție și au avantajul costului redus, dar au un grad scăzut de autonomie. Unele dintre aceste modele includ și cuptoare cu termometru.
- Seminee pe gaze – Pot fi montate în diferite spații și funcționează fără coș de fum, care este înlocuit printr-o evacuare concentrica, similară celei cu care sunt echipate centralele de apartament. Cele mai multe modele sunt echipate cu sisteme electronice de control prin telecomanda.
- Seminee cu aprindere electrică – Sunt modele avansate, simplu de montat și utilizat, care permit accesarea unui număr mare de funcții, că afișajul digital, încălzirea cu termostat, efectele de flacără.
- Bioșeminee – Funcționează cu bioetanol – un combustibil natural lichid, nu elimină fum și gaze, nu necesită sistem de ventilație și pot fi instalate în orice locuința. Sunt disponibile în două variante: fixe (montate pe perete sau încastrate în perete) și mobile (ușor de transportat în diverse spații ale locuinței, inclusiv pe terasă, sau chiar în grădina).
Dintre acestea, modelele cu focar deschis sau cele cu ardere de peleți (rumeguș și deșeuri de lemn) sunt cel mai puțin solicitate de către proprietari, în timp ce șemineul cu focar închis este o alegere frecvent întâlnită.
Cum funcționează și cum încălzește un șemineu
În timp ce sobele clasice, de teracotă, funcționează după principiul radiației (acumulează și radiază căldură), șemineul funcționează, de obicei, prin convecție (încălzirea și circularea aerului din încăpere, care este transmis către tavan, podea și zonele mai îndepărtate).
Un caz special este cel al șemineelor pe lemne, care folosesc ambele principii de încălzire – radiația și convecția.
Elementele componente ale unui șemineu
Principalele elemente ale construcției unui șemineu diferă de la un model la altul, dar, într-o schemă generică – luând exemplul unui șemineu clasic, cu focar închis – acestea ar putea fi:
- placă de bază (fundația) și placă superioară (realizate din cărămidă sau alt material)
- focarul
- cărămizile refractare (șamotă)
- hotă
- coșul de evacuare
- gurile de ventilație
- ușa din sticlă termorezistentă (la modelele cu focar închis)
Acestora li se adaugă diverse accesorii: peria de curățare, mănușile de protecție, vătraiul.
Cum se construiește un șemineu
Realizarea unui șemineu în propria locuință nu reprezintă un proces complicat, atâta timp cât sunt respectate indicațiile specifice și sunt alese cele mai bune materiale.
Cu toate acestea, din motive de siguranță, rămâne o lucrare care necesită intervenția unui specialist – recomandare valabilă și în cazul montării unui șemineu achiziționat din magazin. Asta nu înseamnă că informațiile referitoare la pașii care trebuie urmați nu rămân utile. Iată care sunt aceștia:
Alegerea focarului pentru construirea unui șemineu
În construcția oricărui tip de șemineu, alegerea focarului va reprezenta întotdeauna primul pas. Ce criterii trebuie urmărite? În funcție de tipul de ardere, focarul potrivit va avea un volum suficient de mare încât să poată încălzi întreagă încăpere și un design adaptat spațiului în care va fi montat.
Alege cel mai bun focar în funcție de următorii factori și de nevoile casei tale:
- dimensiunea optimă, corelată cu măsurătorile realizate în locuință;
- puterea calorică, cu valori cuprinse, de obicei, între 2,5 și 21 kW și adaptată suprafeței care necesită încălzire; aici trebuie luat în calcul și gradul de izolare termică a casei; în cele mai multe cazuri, o putere calorică medie – de 9-12 kW poate acoperi nevoile unor camere de suprafețe diferite;
- materialul din care este confecționat focarul – de exemplu, focarele din fontă, îmbrăcate în cărămidă sau șamotă, au prețuri accesibile și randament foarte bun, în timp ce focarele din oțel, cu șamotă, ating rapid o temperatură ridicată în camera de ardere;
- tipul de ramă – clasică sau modernă, cu un design simplu sau elaborat, ramă este disponibilă de cele mai multe ori în culori ca negru, gri, argintiu, auriu;
- modelul sticlei termorezistente – aceasta poate fi de formă dreaptă, curbă, prismatică, de tip tunel;
- modul de deschidere a ușii – deschidere laterală sau verticală.
SFAT PRACTIC: Dacă alegi un focar pe lemne, modelele cu dublă combustie sunt cea mai bună alegere, atunci când se urmărește performanța acestora. Sau, în cazul în care nu ai găsit o altă soluție pentru încălzirea apei din locuința, poți alege un tip de șemineu cu boiler încorporat, cum sunt unele modele cu ardere pe peleți.
Stabilirea locului pentru construirea șemineului
În funcție de amenajarea camerei în care va fi amplasat, șemineul poate fi construit pe unul dintre pereți sau într-un colț. Locul potrivit trebuie ales, însă, nu doar în funcție de suprafață încăperii, ci și ținând cont de elementele care vor compune șemineul: focarul, ancadramentele, accesoriile de montaj (printre care coșul de evacuare).
Alegerea spațiului destinat șemineului devine însă mult mai simplă atunci când acesta face parte, de la bun început, din proiectul de construcție și amenajare a casei sau a livingului.
Calitatea materialelor pentru construirea șemineului
Materialele destinate construcției unui șemineu diferă în funcție de modelul acestuia, însă poți avea parte de calitate foarte bună – rezistență, eficiență termică, design plăcut – oricare ar fi tipul de șemineu pe care plănuiești să îl construiești. Cele mai utilizate materiale sunt fonta, oțelul, cărămida și piatra. Solicită însă și sfatul specialiștilor, care vor alege cele mai potrivite materiale pentru casa ta.
Alegerea șemineului în funcție de suprafața încălzită și izolația camerei
Așa cum am precizat deja, alegerea șemineului trebuie să țină cont de suprafața încăperii, focarele potrivite fiind cele care asigură un volum suficient de mare încât să poată fi încălzit întreg spațiul.
Un alt criteriu esențial este puterea calorică, cu valori de 2,5 – 21 kW, adaptată și ea dimensiunilor camerei. Într-o casă bine izolată termic, o putere calorică medie este alegerea optimă, însă este bine de știut că există și posibilitatea izolării șemineului, cu plăci izolante – operațiune pentru care te poți adresa unei firme specializate în astfel de servicii.
SFAT PRACTIC: Alege plăcile izolante pentru izolarea șemineului și evită materiale ca vata minerală și rigipsul roșu.
Importanța coșului de fum eficient în construirea șemineului
Construcția corectă a coșului de fum (coș de evacuare) este esențială pentru siguranța casei. Parametrii acestuia, materialele folosite și normele de întreținere diferă de la un model la altul, în funcție de structura șemineului și de tipul de combustibil utilizat.
Câteva reguli sunt însă obligatorii pentru orice tip de coș de evacuare:
- acesta trebuie să ajungă la o înălțime de cel puțin 0,5 metri deasupra acoperișului casei
- capacitatea de evacuare a coșului trebuie corelată cu puterea focarului
- coșul trebuie să să fie impermeabil la gaze și bine izolat termic
- este necesar să asigure un traseu neîntrerupt și perfect vertical pentru fum și gaze.
Coșul de fum poate fi realizat din șamotă, cărămidă sau inox, cea mai bună alegere fiind adesea cărămida refractară cu formă specială.
Etapele construcției unui șemineu
Etapele construcției, că și elementele utilizate în acest scop, sunt diferite în funcție de modelul de șemineu ales. Îți poți face însă o idee despre toate acestea, dacă urmărești exemplul realizării unui șemineu clasic, cu focar închis, pentru care pașii sunt următorii:
- Construcția picioarelor șemineului – realizată din cărămidă sau BCA
- Turnarea fundației – turnarea plăcii de bază, în interiorul căreia se instalează cărămizi
- Turnarea plăcii superioare – realizată din cărămizi și armata cu plasa sudată
- Instalarea focarului
- Zidirea părții superioare (a consolelor)
- Fixarea coșului de fum și izolarea termică – aceste două etape sunt aproximativ simultane
- Construcția hotei
- Etapa de finisare – rostuirea cărămizilor, montarea blaturilor din lemn și a grătarelor.
Șemineul, ca element de design interior
Șemineul face parte, cel mai adesea, din living. De aceea, designul sau trebuie adaptat la stilul de amenajare a întregului spațiu, mai ales că unii proprietari aleg șemineele exclusiv pentru rolul lor decorativ. Iată o colecție de imagini care să te inspire: