Idei și inspirație
Totul despre îngrijirea plantelor suculente în ghiveci sau în aer liber

Totul despre îngrijirea plantelor suculente în ghiveci sau în aer liber

Se încarcă...

Plantele suculente au numeroase părți cărnoase, parcă sculptate, unde acumulează apa, sunt simplu de îngrijit și arată la fel de bine în grădină sau în apartament.

Plantele suculente – descriere

Plante suculente pe care le poti cultiva in ghiveci

Plante suculente rezistente la frig

Cele mai frumoase plante suculente


Ce conditii trebuie sa le asiguri plantelor suculente


Inmultirea plantelor suculente

Daunatori


Alte sfaturi de ingrijire

Plantele suculente – descriere

Plantele suculente – printre care Aloe, Yucca și Kalanchoe – au un aspect neobișnuit și tocmai acest lucru le face apreciate. Numeroase părți (frunzele și/sau tulpină) sunt îngroșate, cărnoase, aici fiind acumulată și reținută apa care le permite să supraviețuiască în condiții aride.

De obicei, tocmai pentru că sunt făcute să se “descurce” într-un climat neprietenos, unde apă nu este mereu disponibilă, aceste plante sunt simplu de întreținut și se adaptează bine nu doar în grădini, ci și în interior.

Speciile suculente sunt întâlnite în multe familii de plante: familia Agavaceae (Agave, Dracaena, Yucca, Hesperaloe), familia Crassulaceae (Echeveria, Kalanchoe, Rhodiola, Sempervivum), familia Asphodelaceae (Aloe), familia Euphorbiaceae (Euphorbia) etc.

Plante suculente pe care le poți cultiva în ghiveci

Plantele suculente se dezvoltă mai bine în aer liber, dar asta nu înseamnă că nu le poți cultiva în ghiveci. Cele mai bune ghivece sunt cele din lut sau ceramică, pe care trebuie să le umpli cu pământ de grădină, amestecat cu nisip, sau cu un pământ special pentru cactuși sau plante suculente. În unele cazuri, mai potrivit este pământul de flori universal sau pământul de pădure, așa că cel mai bine este să afli care sunt recomandările pentru fiecare plantă în parte.

Iată câteva dintre plantele suculente care pot fi ținute în ghivece:

Agava

Agave Americană (denumirea științifică) sau Aloe Americană este o plantă suculentă originară din Mexic. Frunzele sunt alungite, cărnoase și au țepi la vârf și pe margini, iar florile sunt verzi, cu stamine galbene.

Agava are nevoie de un pământ nisipos, bine drenat, foarte bun fiind pământul de flori. Iubește lumina, așa că poți ține ghivecele la fereastră sau chiar afară, sub acțiunea directă a soarelui. Este o plantă care preferă temperaturile ridicate, iarna fiind necesar să o muți în încăperi încălzite, unde are parte și de lumina. Înmulțirea se face prin separarea puilor.

Aloe

Aloe este o plantă suculentă în formă de rozetă, originară din Madagascar, Peninsula Arabă și Oceanul Indian. Frunzele sunt groase, suculente, uneori cu spini, iar florile sunt prezente doar la unele specii de Aloe.


Aloe se dezvoltă într-un sol bine drenat, dar trebuie udată cu măsură vara și toamna și cât mai puțin, sau chiar deloc, iarna. Preferă lumina directă, dar există și unele specii care trebuie ferite de razele directe ale soarelui. Temperatura ideală este de aproximativ 25°C. Aloe se înmulțește prin butași sau prin divizarea tufei.

Echeveria

Echeveria este o plantă originară din Mexic, cu frunze cărnoase, verzi-albăstrui, care la soare capătă nuanțe roșiatice. Florile pot fi galbene, roșii, roz sau portocalii. Se cultivă în ghivece cu pământ special pentru cactuși sau pământ de pădure amestecat cu nisip. Echeveria are nevoie de multă lumina, cantități moderate de apă și temperaturi pozitive inclusiv iarna (aproximativ 15°C în timpul zilei).

Euphorbia

Originară din Madagascar, Euphorbia (Euphoribia milii) este o plantă care nu-și pierde frunzele decât uneori, iarna. Atât frunzele, cât și florile (galbene, portocalii sau roșii) sunt mici. Se dezvoltă bine în ghivece cu pământ special pentru cactuși sau pământ de grădină amestecat cu nisip. Iubește lumina intensă și temperaturile de primăvară. Euphoria are nevoie de cantități moderate de apă. Înmulțirea se face prin butași.

Kalanchoe

Întâlnită în multe apartamente, Kalanchoe este o plantă care vine tot din Madagascar. Are frunze suculente și flori delicate și frumos colorate, în galben, roșu sau roz. Florile apar de obicei primăvara.

Kalanchoe se cultivă în pământ de grădină amestecat cu nisip și turbă și se udă moderat, cu apă la temperatura camerei. Are nevoie de lumină din belșug, însă fără a fi expusă la razele directe ale soarelui, și de temperaturi de 15-25°C.

Plante suculente rezistente la frig

Unele plante suculente sunt mai robuste și pot fi cultivate în aer liber pe tot parcursul anului.

Sempervivum

Numită popular urechelniță, Sempervivum este o plantă perenă, cu aspect de rozetă și frunze mari și cărnoase, cu vârf ascuțit. Culoarea frunzelor poate fi verde, roșiatică sau mov. Florile se află în vârful plantei și pot fi roz sau roșii. Sempervivum preferă pământul de flori, în amestec cu nisip, lumină din belșug și apă în cantități moderate. Momentul ideal pentru plantare este luna aprilie.


Sedum Sieboldii

Cunoscută și sub denumirea de iarbă-grasă și folosită adesea pentru decorarea teraselor și balcoanelor, Sedum Sieboldii este o plantă suculentă cu frunze căzătoare, originară din Japonia. Florile sunt mici, roz, și apar toamna.

Are nevoie de un amestec de pământ și nisip, soare și puțină apă, udatul în exces duce la putrezirea plantei. Sedum Sieboldii rezistă la temperaturile joase și de aceea poate fi întâlnită in grădinile alpine. Se înmulțește prin semințe, butași sau despărțirea tufei.

Rosularia

Sub această denumire găsim, de fapt, mai multe specii de plante originare din Europa, nordul Africii și Himalaya. Rosularia are formă de rozetă, frunze verzi sau rozalii și flori tubulare care pot fi de culoare albă, galbenă, roz sau violet. Plantă suportă temperaturile scăzute și diferite tipuri de sol și are nevoie de lumina, însă trebuie ferită de razele directe ale soarelui. Nu trebuie udată decât atunci când pămânul este aproape uscat.

Cele mai frumoase plante suculente

Euphorbia fulgens

Planta originara din Mexic, cu ramuri lungi, frunze asemănătoare celor de salcie și flori de un portocaliu intens, rosiatic. Are nevoie de temperaturi mai mari de 10 °C, apă din abundență în perioada de creștere și un pământ bine drenat.

Portulacă grandiflora (floarea de piatră)

Floarea de piatră este originară din America de Sud și este o specie anuală, care înflorește în sezonul cald (din iunie până în octombrie). Florile se deschid la soare și pot avea culori variate: alb, roz, roșu, galben, violet. Iubește locurile însorite și pământul nisipos, bine drenat. Planta trebuie udată rar, ea stocând în frunze apa din precipitații. Se înmulțește prin semințe.

Ce condiții trebuie să le asiguri plantelor suculente

Fiecare plantă suculentă are nevoi specifice, dar câteva recomandări generale rămân valabile:

Lumina

Plantele suculente au nevoie de multă lumină, însă multe dintre ele nu suportă să fie expuse în plin soare. În timpul iernii, sunt necesare surse de lumină artificiale, pentru a le asigura plantelor din ghivece cantitatea de lumină de care au nevoie.

Umiditate

De obicei, plantele suculente nu trebuie udate abundent, ci de două-trei ori pe lună și chiar mai rar în timpul iernii (o dată pe lună). Există însă și specii care au nevoie de mai multă apă în perioadele de creștere.

Temperatura

Cele mai multe plante suculente preferă temperaturile ridicate (20-30°C), dar unele dintre ele rezistă și la frig.

Sol

Multe plante suculente au nevoie de un sol lutos-nisipos și bine drenat. În cazul plantelor din ghivece, poate fi folosit pământul special pentru cactuși și plante suculente sau un amestec de pământ și nisip (două parți pământ, o parte nisip) sau pământ, nisip și turbă. Cel mai bine este să te documentezi în privința nevoilor specifice ale fiecărei plante.

Fertilizare

Îngrășămintele se aplică în principal vara și niciodată în timpul iernii.

Înmultirea plantelor suculente

Multe plante suculente se înmultesc prin butași sau divizarea tufei, iar uneori, prin semințe.

Dăunători

În aer liber, principalii dăunători sunt afidele, în timp ce la interior, pot crea probleme păduchii lânoși, păduchele testos, paianjenul roșu și acarienii.

Combaterea dăunătorilor se face cu insecticide sau cu ulei de neem.

Alte sfaturi de îngrijire

  • Folosește ghivece din lut sau ceramică, pentru o bună aerisire a pământului.
  • Nu uda prea des suculentele. Excesul de apă face ca plantele să putrezească.
  • Nu aglomera încăperile în care amplasezi aceste plante.
  • Experimentează cu diferite specii de plante suculente, pentru a vedea care dintre ele se adaptează mai bine la condițiile din casă sau grădină.
Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360