Nelipsite din bucătării, plantele aromatice pot transforma orice preparat culinar anost într-o sărbătoare a gustului și orice cocktail banal într-unul cu personalitate, iar felul în care arată în ghivece și jardiniere te-a cucerit definitiv.
Deși pare complicată, creșterea și îngrijirea lor este de fapt foarte simplă și vine la pachet cu o mulțime de beneficii, de la rolul decorativ la cel de îmbunătățire a sănătății. Iată 6 plante aromatice care îți vor face casa mai frumoasă și masa mai gustoasă cu minimum de efort:
1. Coriandrul
Poți planta chiar tu semințele de coriandru sau poți achiziționa planta în ghiveci. Până la sfârșitul lunii aprilie însă, plantă va trebui să fie ținută în interiorul casei. În cazul în care decizi să o muți într-un alt ghiveci sau într-o jardinieră, vei alege un sol nisipos, care se drenează ușor.
Coriandrul se udă câte puțin o dată la 3-4 zile în zilele aride și mai rar în restul anului. Planta preferă lumina și căldura și se poate dezvolta și fără îngrășăminte, însă cel mai probabil vei fi nevoit să folosești un insecticid pentru a o proteja de dăunători.
2. Busuiocul
Busuiocul preferă pământul bine hidratat și temperaturile moderate. Crește optim în locuri luminoase, poate fi plantat într-o jardinieră mai mare alături de pătrunjel și cimbru.
Alege un sol care se drenează bine și menține-l hidratat, fără a îneca planta. Greblează pământul din ghiveci o dată la două săptămâni și tunde inflorescentele când acestea apar. Evită fertilizatorii sintetici și folosește-i pe cei naturali, dacă este nevoie.
3. Cimbrul
Poți planta semințele de cimbru după prima jumătate a lunii martie, alături de busuioc sau într-o jardiniera separată. Optează pentru una înaltă, deoarece rădăcinile cimbrului se pot dezvolta destul de mult.
Cimbrul preferă uscăciunea, așa că pământul va trebui hidratat doar atunci când capătă un aspect uscat. În ceea ce privește fertilizatorii, cei pe bază de azot îl pot ajuta să se dezvolte mai bine.
4. Rozmarinul
Rozmarinul nu este o plantă pretențioasă, singura sa sensibilitate fiind temperaturile sub 0 grade Celsius. Rezistă și într-un sol sărac în nutrienți și nu iubește excesul de apă, așa că se va uda câte puțin, doar seara.
Pentru a controla creșterea, tufa trebuie tunsă în mod constant. Nu vei avea nevoie de fertilizatori, deoarece tufele de rozmarin se dezvoltă foarte mult în mod natural, fără eforturi suplimentare din partea ta.
5. Oregano
Oregano se simte bine într-un sol nisipos și aerat. Această plantă iubește lumina și este foarte rezistentă la temperaturi înalte și secetă. Nu are nevoie de o irigare abundentă, însă trebuie să te asiguri că pământul din ghiveci nu se usucă, dacă vrei să te bucuri de un frunziș bogat.
Pământul trebuie să fie unul ușor drenabil, iar în privința fertilizatorilor nu ai de ce să îți faci griji, planta va crește fără ajutorul lor dacă are parte de suficientă lumină și este îngrijită corespunzător.
6. Menta
Menta este regina cocktailurilor, dar se potrivește de minune și cu iaurturi, smoothie-uri sau salate. Aceasta are nevoie de căldură, așa că ghiveciul în care o vei planta trebuie să fie unul mobil, pe care să îl poți muta în interior în timpul iernii.
Menta se simte bine într-un sol bogat în nutrienți și într-un loc umbros. În jumătatea caldă a anului trebuie udată zilnic, iar în sezonul rece o dată la 2-3 zile. Fertilizarea este opțională, însă dacă solul este de calitate nu vei avea nevoie de fertilizatori suplimentari.
Vezi și alte articole despre întreținerea plantelor:
- Cum să te pregătești pentru plantare
- Recomandări pentru plantarea răsadurilor: cum pregătești solul și cum trebuie să îngrijești plantele tinere
- Cum să împarți grădina în zone folosind plante și borduri
- Ghivecele pentru exterior - soluția ideală pentru plantele tale
- Irigarea prin picurare, soluția optimă pentru udarea plantelor
- Un ghid esențial al nutrienților și fertilizatorilor pentru plante
- Ghid pentru îngrijirea și plantarea florilor de primăvară