Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Top 6 plante aromatice sănătoase, delicioase și ușor de îngrijit

Top 6 plante aromatice sănătoase, delicioase și ușor de îngrijit

Nelipsite din bucătării, plantele aromatice pot transforma orice preparat culinar anost într-o sărbătoare a gustului și orice cocktail banal într-unul cu personalitate, iar felul în care arată în ghivece și jardiniere te-a cucerit definitiv.

Deși pare complicată, creșterea și îngrijirea lor este de fapt foarte simplă și vine la pachet cu o mulțime de beneficii, de la rolul decorativ la cel de îmbunătățire a sănătății. Iată 6 plante aromatice care îți vor face casa mai frumoasă și masa mai gustoasă cu minimum de efort:

1. Coriandrul

Poți planta chiar tu semințele de coriandru sau poți achiziționa planta în ghiveci. Până la sfârșitul lunii aprilie însă, plantă va trebui să fie ținută în interiorul casei. În cazul în care decizi să o muți într-un alt ghiveci sau într-o jardinieră, vei alege un sol nisipos, care se drenează ușor.

Coriandrul se udă câte puțin o dată la 3-4 zile în zilele aride și mai rar în restul anului. Planta preferă lumina și căldura și se poate dezvolta și fără îngrășăminte, însă cel mai probabil vei fi nevoit să folosești un insecticid pentru a o proteja de dăunători.

2. Busuiocul

Busuiocul preferă pământul bine hidratat și temperaturile moderate. Crește optim în locuri luminoase, poate fi plantat într-o jardinieră mai mare alături de pătrunjel și cimbru.

Alege un sol care se drenează bine și menține-l hidratat, fără a îneca planta. Greblează pământul din ghiveci o dată la două săptămâni și tunde inflorescentele când acestea apar. Evită fertilizatorii sintetici și folosește-i pe cei naturali, dacă este nevoie.

3. Cimbrul

Poți planta semințele de cimbru după prima jumătate a lunii martie, alături de busuioc sau într-o jardiniera separată. Optează pentru una înaltă, deoarece rădăcinile cimbrului se pot dezvolta destul de mult.

Cimbrul preferă uscăciunea, așa că pământul va trebui hidratat doar atunci când capătă un aspect uscat. În ceea ce privește fertilizatorii, cei pe bază de azot îl pot ajuta să se dezvolte mai bine.

4. Rozmarinul

Rozmarinul nu este o plantă pretențioasă, singura sa sensibilitate fiind temperaturile sub 0 grade Celsius. Rezistă și într-un sol sărac în nutrienți și nu iubește excesul de apă, așa că se va uda câte puțin, doar seara.

Pentru a controla creșterea, tufa trebuie tunsă în mod constant. Nu vei avea nevoie de fertilizatori, deoarece tufele de rozmarin se dezvoltă foarte mult în mod natural, fără eforturi suplimentare din partea ta.

5. Oregano

Oregano se simte bine într-un sol nisipos și aerat. Această plantă iubește lumina și este foarte rezistentă la temperaturi înalte și secetă. Nu are nevoie de o irigare abundentă, însă trebuie să te asiguri că pământul din ghiveci nu se usucă, dacă vrei să te bucuri de un frunziș bogat.

Pământul trebuie să fie unul ușor drenabil, iar în privința fertilizatorilor nu ai de ce să îți faci griji, planta va crește fără ajutorul lor dacă are parte de suficientă lumină și este îngrijită corespunzător.

6. Menta

Menta este regina cocktailurilor, dar se potrivește de minune și cu iaurturi, smoothie-uri sau salate. Aceasta are nevoie de căldură, așa că ghiveciul în care o vei planta trebuie să fie unul mobil, pe care să îl poți muta în interior în timpul iernii.

Menta se simte bine într-un sol bogat în nutrienți și într-un loc umbros. În jumătatea caldă a anului trebuie udată zilnic, iar în sezonul rece o dată la 2-3 zile. Fertilizarea este opțională, însă dacă solul este de calitate nu vei avea nevoie de fertilizatori suplimentari.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult