Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Top 6 plante aromatice sănătoase, delicioase și ușor de îngrijit

Nelipsite din bucătării, plantele aromatice pot transforma orice preparat culinar anost într-o sărbătoare a gustului și orice cocktail banal într-unul cu personalitate, iar felul în care arată în ghivece și jardiniere te-a cucerit definitiv.

Deși pare complicată, creșterea și îngrijirea lor este de fapt foarte simplă și vine la pachet cu o mulțime de beneficii, de la rolul decorativ la cel de îmbunătățire a sănătății. Iată 6 plante aromatice care îți vor face casa mai frumoasă și masa mai gustoasă cu minimum de efort:

1. Coriandrul

Poți planta chiar tu semințele de coriandru sau poți achiziționa planta în ghiveci. Până la sfârșitul lunii aprilie însă, plantă va trebui să fie ținută în interiorul casei. În cazul în care decizi să o muți într-un alt ghiveci sau într-o jardinieră, vei alege un sol nisipos, care se drenează ușor.

Coriandrul se udă câte puțin o dată la 3-4 zile în zilele aride și mai rar în restul anului. Planta preferă lumina și căldura și se poate dezvolta și fără îngrășăminte, însă cel mai probabil vei fi nevoit să folosești un insecticid pentru a o proteja de dăunători.

2. Busuiocul

Busuiocul preferă pământul bine hidratat și temperaturile moderate. Crește optim în locuri luminoase, poate fi plantat într-o jardinieră mai mare alături de pătrunjel și cimbru.

Alege un sol care se drenează bine și menține-l hidratat, fără a îneca planta. Greblează pământul din ghiveci o dată la două săptămâni și tunde inflorescentele când acestea apar. Evită fertilizatorii sintetici și folosește-i pe cei naturali, dacă este nevoie.

3. Cimbrul

Poți planta semințele de cimbru după prima jumătate a lunii martie, alături de busuioc sau într-o jardiniera separată. Optează pentru una înaltă, deoarece rădăcinile cimbrului se pot dezvolta destul de mult.

Cimbrul preferă uscăciunea, așa că pământul va trebui hidratat doar atunci când capătă un aspect uscat. În ceea ce privește fertilizatorii, cei pe bază de azot îl pot ajuta să se dezvolte mai bine.

4. Rozmarinul

Rozmarinul nu este o plantă pretențioasă, singura sa sensibilitate fiind temperaturile sub 0 grade Celsius. Rezistă și într-un sol sărac în nutrienți și nu iubește excesul de apă, așa că se va uda câte puțin, doar seara.

Pentru a controla creșterea, tufa trebuie tunsă în mod constant. Nu vei avea nevoie de fertilizatori, deoarece tufele de rozmarin se dezvoltă foarte mult în mod natural, fără eforturi suplimentare din partea ta.

5. Oregano

Oregano se simte bine într-un sol nisipos și aerat. Această plantă iubește lumina și este foarte rezistentă la temperaturi înalte și secetă. Nu are nevoie de o irigare abundentă, însă trebuie să te asiguri că pământul din ghiveci nu se usucă, dacă vrei să te bucuri de un frunziș bogat.

Pământul trebuie să fie unul ușor drenabil, iar în privința fertilizatorilor nu ai de ce să îți faci griji, planta va crește fără ajutorul lor dacă are parte de suficientă lumină și este îngrijită corespunzător.

6. Menta

Menta este regina cocktailurilor, dar se potrivește de minune și cu iaurturi, smoothie-uri sau salate. Aceasta are nevoie de căldură, așa că ghiveciul în care o vei planta trebuie să fie unul mobil, pe care să îl poți muta în interior în timpul iernii.

Menta se simte bine într-un sol bogat în nutrienți și într-un loc umbros. În jumătatea caldă a anului trebuie udată zilnic, iar în sezonul rece o dată la 2-3 zile. Fertilizarea este opțională, însă dacă solul este de calitate nu vei avea nevoie de fertilizatori suplimentari.

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult