Alege un magazin
021.204.34.34
Prețuri mici zilnic Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Revino in meniul principal

Top 6 plante aromatice sănătoase, delicioase și ușor de îngrijit

Top 6 plante aromatice sănătoase, delicioase și ușor de îngrijit

Nelipsite din bucătării, plantele aromatice pot transforma orice preparat culinar anost într-o sărbătoare a gustului și orice cocktail banal într-unul cu personalitate, iar felul în care arată în ghivece și jardiniere te-a cucerit definitiv.

Deși pare complicată, creșterea și îngrijirea lor este de fapt foarte simplă și vine la pachet cu o mulțime de beneficii, de la rolul decorativ la cel de îmbunătățire a sănătății. Iată 6 plante aromatice care îți vor face casa mai frumoasă și masa mai gustoasă cu minimum de efort:

1. Coriandrul

Poți planta chiar tu semințele de coriandru sau poți achiziționa planta în ghiveci. Până la sfârșitul lunii aprilie însă, plantă va trebui să fie ținută în interiorul casei. În cazul în care decizi să o muți într-un alt ghiveci sau într-o jardinieră, vei alege un sol nisipos, care se drenează ușor.

Coriandrul se udă câte puțin o dată la 3-4 zile în zilele aride și mai rar în restul anului. Planta preferă lumina și căldura și se poate dezvolta și fără îngrășăminte, însă cel mai probabil vei fi nevoit să folosești un insecticid pentru a o proteja de dăunători.

2. Busuiocul

Busuiocul preferă pământul bine hidratat și temperaturile moderate. Crește optim în locuri luminoase, poate fi plantat într-o jardinieră mai mare alături de pătrunjel și cimbru.

Alege un sol care se drenează bine și menține-l hidratat, fără a îneca planta. Greblează pământul din ghiveci o dată la două săptămâni și tunde inflorescentele când acestea apar. Evită fertilizatorii sintetici și folosește-i pe cei naturali, dacă este nevoie.

3. Cimbrul

Poți planta semințele de cimbru după prima jumătate a lunii martie, alături de busuioc sau într-o jardiniera separată. Optează pentru una înaltă, deoarece rădăcinile cimbrului se pot dezvolta destul de mult.

Cimbrul preferă uscăciunea, așa că pământul va trebui hidratat doar atunci când capătă un aspect uscat. În ceea ce privește fertilizatorii, cei pe bază de azot îl pot ajuta să se dezvolte mai bine.

4. Rozmarinul

Rozmarinul nu este o plantă pretențioasă, singura sa sensibilitate fiind temperaturile sub 0 grade Celsius. Rezistă și într-un sol sărac în nutrienți și nu iubește excesul de apă, așa că se va uda câte puțin, doar seara.

Pentru a controla creșterea, tufa trebuie tunsă în mod constant. Nu vei avea nevoie de fertilizatori, deoarece tufele de rozmarin se dezvoltă foarte mult în mod natural, fără eforturi suplimentare din partea ta.

5. Oregano

Oregano se simte bine într-un sol nisipos și aerat. Această plantă iubește lumina și este foarte rezistentă la temperaturi înalte și secetă. Nu are nevoie de o irigare abundentă, însă trebuie să te asiguri că pământul din ghiveci nu se usucă, dacă vrei să te bucuri de un frunziș bogat.

Pământul trebuie să fie unul ușor drenabil, iar în privința fertilizatorilor nu ai de ce să îți faci griji, planta va crește fără ajutorul lor dacă are parte de suficientă lumină și este îngrijită corespunzător.

6. Menta

Menta este regina cocktailurilor, dar se potrivește de minune și cu iaurturi, smoothie-uri sau salate. Aceasta are nevoie de căldură, așa că ghiveciul în care o vei planta trebuie să fie unul mobil, pe care să îl poți muta în interior în timpul iernii.

Menta se simte bine într-un sol bogat în nutrienți și într-un loc umbros. În jumătatea caldă a anului trebuie udată zilnic, iar în sezonul rece o dată la 2-3 zile. Fertilizarea este opțională, însă dacă solul este de calitate nu vei avea nevoie de fertilizatori suplimentari.

Vezi și alte articole despre întreținerea plantelor:

te-ar mai putea interesa

Plante aromatice chiar în grădina ta! Plante aromatice chiar în grădina ta!
Îți aduci aminte când erai copil și mergeai la pădure? Mirosul de mentă proaspătă te îmbia din toate părțile. Iar când te opreai pe un câmp să culegi maci, găseai bus...
citește mai mult
Tunde iarba ușor și rapid cu mașina electrică de tuns iarbă de la Mac Allister Tunde iarba ușor și rapid cu mașina electrică de tuns iarbă de la Mac Allister
Credem că nimic nu se compară cu mirosul de iarbă proaspăt cosită. Parcă ne redă acel suflu de tinerețe, ne inspiră să fim creativi,  să ne simțim viguroși și energici. Natura, în general,...
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji! Cu...
citește mai mult
Top 20 plante care cresc armonios la umbră în orice gradină Top 20 plante care cresc armonios la umbră în orice gradină
Sfaturi pentru cultivare și îngrijire Dacă până acum nu ai știut cum să revigorezi acele colșișoare din grădină în care soarele se încăpățânează să pătrundă, acum ai o...
citește mai mult
Modalități ușoare de a crește propriile plante aromatice, legume și fructe Modalități ușoare de a crește propriile plante aromatice, legume și fructe
Există foarte multe avantaje în cultivarea propriilor plante aromatice, legume și fructe, și, de altfel s-a înregistrat în ultimii ani o creștere mare a cultivării plantelor alimenta...
citește mai mult
Plante ușor de întreținut Plante ușor de întreținut
Este de înțeles că, pentru multe persoane, a petrece mult timp cu grădinăritul nu este întotdeauna posibil. În aceste cazuri devine evidentă importanța plantelor ușor de întreț...
citește mai mult