Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi practice pentru plantarea semințelor și bulbilor de flori

Sfaturi practice pentru plantarea semințelor și bulbilor de flori

Se încarcă...
19780 vizualizări

Zilele însorite și calde se apropie cu pași repezi și ce poate fi mai frumos decât să-ți bei cafeaua printre flori? Îți arătăm noi ce ai de făcut că balconul sau curtea ta să devină un adevărat colț de răi cu ajutorul florilor. Iată tot ce trebuie să știi despre plantarea semințelor și a bulbilor de flori.

Când și cum se plantează semințele de flori perene afară?

Florile perene sunt cele care, odată plantate, rezistă în grădina ani la rând fără să fie nevoie de replantare. Zambilele, narcisele, lalelele, bujorii, crizantemele (tufanelele) se înscriu în această categorie și înfrumusețează, fără îndoială, orice curte sau balcon.

Semințele de flori perene se plantează afară ori primăvara, ori spre finalul toamnei. Plantate în lunile de primăvară, ele au timp să prindă suficientă putere pentru a trece de iarnă. Și toamna este un moment bun, pentru că semințele vor rămâne inactive în lunile friguroase și vor începe să crească odată cu venirea primăverii. Toamna este o perioadă prielnică și pentru că unele semințe au nevoie de multă umezeală (specifică acestui anotimp) dar și de o temperatura răcoroasă pentru a germină.

Semințele de flori nu se plantează niciodată de la bun început afară. Semințele, indiferent dacă vrei florile afară în grădină sau în ghivece în interior, trebuie puse inițial în rasadnite (recipiente speciale, pe care le găsești în magazinele de grădinărit) și într-un amestec de pământ special pentru răsaduri. Nu folosi pământ din propria grădină, ci achiziționează unul cu o compoziție suficient de hrănitoare pentru semințe. Semințele trebuie pregătite pentru plantarea în rasadnite prin udarea lor chiar înainte de a fi puse în pământ. Ele se pun într-un recipient mai mare, se adaugă apă călduță puțin câte puțin și apoi se amestecă pentru că umezeală să se uniformizeze. După acest pas, semințele trebuie lăsate la uscat și abia apoi pot fi plantate.

Răsadnițele trebuie să permită drenajul solului, deci trebuie să aibă găuri în partea inferioară, așa încât să se scurgă apă. Așază sub ele tăvițe în care să se acumuleze apă și cu ajutorul cărora să hidratezi răsadurile punând apă în tăvițe și lăsând plantele să ia cât au nevoie.

SFAT PRACTIC: Dacă urmează transplantarea plantelor în pământul grădinii, alege vase de turbă sau cuburi nutritive pentru răsaduri, complet biodegradabile și pe care le poți introduce cu totul în solul din grădina.

Pământul care se pune în răsadnișe trebuie foarte bine îmbibat cu apă, așa că este recomandat să îl pui într-o găleată cu apă și să îl lași să absoarbă apă timp de 8 ore. După acest interval de timp, pune pământ în recipiente, apoi în fiecare dintre ele pune 2-3 semințe la adâncimea specifică fiecărei flori (o găsești specificată pe pliculețul de semințe, de obicei este suficient să împingi puțîn semințele cu degetul, nu e nevoie de o adâncime prea mare). Acoperă recipientele cu un capac, pentru a se crea un mediu cu o umiditate ridicată și așază-le într-o încăpere unde temperatura este constanța și este cuprinsă între 18 și 21 de grade Celsius. Semințele vor germina foarte repede indiferent de plantă și în doar câteva zile se vor vedea vedea primii lăstari.

După ce semințele germinează – apar primii lăstari – recipientele se lasă descoperite și se așază într-un loc cu multă lumina și cu o temperatura cuprinsă între 15 și 24 de grade Celsius. Răsadurile se udă o dată la 2-3 zile cu apă puțînă sau apă se pune direct în tăviță. Se păstrează în interior la lumina și la temperatura de 15-24 de grade timp de circa 2 luni, până plantele devin suficient de viguroase, și apoi se mută în grădina. Este de preferat să muți răsadurile afară cu 10 zile înainte de mutarea lor în solul din grădina, pentru că plantă să se obișnuiască la condițiile exterioare.

Mutarea ar trebui făcută în luna aprilie sau octombrie, deci semințele se pun în februarie sau august. Mutarea este simplă, dacă alegi vase biodegradabile, pentru că le pui direct în sol după ce ai săpat, în prealabil, o groapă în care să încapă. Dacă nu sunt vase biodegradabile, plantă se scoate cu tot cu pământ din ele și se așază în groapă săpată în grădina.

Când și cum se plantează semințele de flori perene în ghiveci (interior)?

Perioada de plantare a semințelor de flori în ghiveci este aceeași că și în cazul în care plănuiești să plantezi semințele în exterior. Plantarea se face la fel, cu rasadnite pregătite încă din februarie sau din august. Și mutarea în ghiveciul definitiv se face în lunile de primăvară, respectiv toamna. Urmează aceeași pași de mai sus, pentru a pune semințele în răsadnițe, iar când e momentul să muți tinerele vlăstare în ghiveci, asigura-te că ai așezat în el un sol potrivit pentru flori. Este indicat să adaugi și un strat de compost în vasul în care va stă floarea. Poți să pui semințele și direct în jardiniere, urmând că în primele zile/săptămâni să le îngrijești la fel că pe răsaduri.

Dacă plănuiești mutarea florilor în alte ghivece tot în interior, este suficient pentru ele să stea în rasadnite circa 6 săptămâni, iar transplantarea se face urmându-se aceeiasi pași că pentru plantarea în exterior. Vei găsi tot ce îți trebuie pentru plantare, inclusiv niște modele superbe de vase pentru flori, printre aceste produse de gradinarit.

Când și cum se plantează semințele de flori anuale afară?

Florile anuale nu sunt la fel de rezistente și trebuie plantate în fiecare an. Begoniile, petuniile, panseluțele, craitele și salvia sunt câteva exemple de flori anuale. Momentul prielnic pentru plantarea lor depinde foarte mult de soi și de toleranță lor la frig. Unele dintre florile anuale rezistă cu brio chiar și când sunt plantate într-un sol cu o temperatura de peste -4 grade, în vreme ce altele nu vor supraviețui unui pământ cu o temperatura mai mică de 4 grade.

În funcție de florile pe care ți le dorești, vei alege și perioada de plantare. Florile anuale de vara germinează în timpul primăverii (așadar în această perioda poți pune răsadurile), iar florile anuale de iarnă germinează în timpul lunilor de toamna (în această perioada pui și răsadurile).

Răsadurile plantelor anuale se fac la fel că și în cazul celor perene, după pașii explicați mai sus. Aceste răsaduri se mută afară când plantă este deja viguroasă. Ele se mută în solul de afară când pământul este încălzit, așadar undeva în luna mai.

Când și cum se plantează semințele de flori anuale în ghiveci?

Și pentru plantarea florilor anuale în ghivece regulile sunt aceleași. Se fac prima dată răsaduri după regulile de la primul punct, iar apoi se mută în ghivecele definitive. Pentru că nu le vei planta în exterior, poți să le muți din răsadnițe în ghiveci mai devreme, înca din luna aprilie.

Desigur, ai și varianta achiziționării răsadurilor gata pregătite sau a ghivecelor cu flori deja dezvoltate. Este mai puțin anevoios, însă dacă îți place grădinăritul și vrei să observi cu ochii tăi cum se dezvoltă o plantă superbă dintr-o sămânță, răsadurile sunt alegerea cea mai bună pentru tine. Nu uita că odată ce se dezvoltă florile, va trebui să le acorzi o îngrijire specifică.

Ce semințe de flori putem planta toamna?

· Trandafiri

· Crini

· Bujor

· Crizantema

Ce semințe de flori se plantează primăvara?

· Petunii

· Gură-leului

· Salvie

· Florile de piatră

· Levănțică

· Garofitele

· Nalba

Când se plantează semințele de flori de piatră?

Florile de piatră rezistă cu stoicism la frig și se găsesc într-o varietate mare de culori – alb, roz, galben, portocaliu, roșu, mov. Semințele se pun în răsadnițe și se transplanteaza în solul definitiv. Răsadurile se pun la începutul lunii martie, iar plantele se mută în grădină în luna aprilie.

Semințele de flori de piatră se pot pune și direct în grădină în lunile aprilie sau mai.

Când se plantează bulbii de flori în grădină?

Bulbii de flori se plantează în grădină de obicei toamna, preferabil în luna septembrie. Florile cu bulbi sunt lalelele, zambilele, narcisele, ghioceii, brândușele, anemonele, flori care înfloresc primăvară.

Când se plantează bulbii de flori în ghiveci interior?

Poți planta flori precum lalelele, zambilele sau narcisele și în ghivece de interior. Vei avea parte de un colț verde plin de parfum, chiar dacă nu dispui de o curte care să-ți ofere posibilitatea să le pui în grădina. Regulă de plantare este aceeași ca și pentru exterior. Bulbii se plantează în ghivece tot în luna septembrie.

Cate tipuri de bulbi există?

Există două tipuri de bulbi

    • Bulbul tunicat



    • – acoperit cu un strat subțire de frunze ca de hartie, este bulbul tip ceapă
    • Bulbul solzos



  • – frunzele nu sunt acoperite de un strat protector, ca în cazul celui tunicat, așa că au aspectul unor solzi ascuțiți. Crinul este un exemplu de floare cu bulbul solzos.


Tuberii sunt considerați și ei bulbi, însa tehnic vorbind ei fac parte din alta clasă. Pentru că în unele magazine îi vei găsi tot în categora bulbilor, îi încadrăm și noi tot în această categorie. Flori precum cala sau dalia au tuberi.


Rizomii sunt și ei adesea încadrați în categoria bulbilor, însă ei sunt mai degrabă un mănunchi de rădăcini. Canna, irisul sau lăcrămioara sunt flori care cresc din rizomi.

Sfaturi utile pentru plantarea bulbilor de flori

Bulbii de flori se plantează, așa cum explicăm și mai sus, toamna. Pentru că florile să se dezvolte bine, solul nu trebuie să fie foarte umed, însă ei nu sunt foarte pretențioși când vine vorba despre tipul de sol, rezistând bine în aproape orice tip.

Se plantează de obicei la o adâncime dublă, chiar triplă față de dimensiunile lor. Așadar, un bulb de cinci centimetri se plantează la o adâncime de 10-15 cm. Bulbii se plantează cu rădăcina în jos, iar dacă urmează o perioadă secetoasă trebuie udați o dată la câteva zile. În general, florile cu bulbi se amplasează în zone cu mult soare, însă există câteva flori care se dezvoltă bine și la umbră.

Plantarea bulbilor de lalele

· Se aleg bulbii viguroși, care nu au zone uscate

· Se plantează toamna, din septembrie până în noiembrie

· Se plantează în rânduri cu distanță de 5 cm între ele

· Odată pus în pământ, bulbul trebuie să primească din plin lumina naturală

· Nu este necesară udarea decât dacă toamna este foarte secetoasă

· Dacă îi plantezi în ghivece pentru interior, în prima perioada, până se înrădăcinează, au nevoie de temperaturi mai scăzute. Cu o luna înainte de a înflori, plantele trebuie mutate într-o camera mai caldă, temperaturile optime fiind de 14-15 grade noaptea și 18-20 de grade ziua.

Plantarea bulbilor de narcise

· Se plantează în octombrie

· Adâncimea de plantare este de 10 – 12 cm, cu o distanță între bulbi de 15 cm

· Bulbii mari au nevoie de o groapă de 10-15 cm adâncime, iar pentru cei mai mici e suficientă o groapă de 5-8 cm

· Se udă doar dacă este absolut necesar, în general ele nu iubesc apă prea mult, așa că e suficient să lași natură să-și facă treaba

Plantarea bulbilor de brândușe

· Se plantează toamna

· Adâncimea de plantare este de 5-7 cm

· Se udă o dată pe săptămâna, însă nu și în perioada rece

· După înflorire, pentru a avea o plantă sănătoasă și protejată de boli este nevoie de ingrasamnt o dată pe an

Plantarea bulbilor de gladiole

· Se plantează primăvară, de preferat în aprilie

· Adâncimea de plantare este de 10 de cm, iar distanță dintre plante ar trebui să fie de 20-30 de cm

· Se plantează într-un loc parțial însorit, pentru că este o floare care nu iubește caniculă

· În primele stadii de dezvoltare e nevoie să cureți zona de buruieni

Plantarea bulbilor de zambile

· Se plantează toamna

· Adâncimea de plantare este de 10 cm, iar distanță dintre plante este de 15-20 cm

· Se udă din belșug după plantare, apoi nu mai este nevoie decât în condiții de seceta

· Se plantează într-o zonă însorită

Având aceste sfaturi, poți fi sigură că vei avea parte de o mulțime de flori parfumate și colorate atât în grădină, cât și în casă sau în balcon. Nu este deloc greu să ai parte de propriul tău mic paradis, nu-i așa?

Vezi și alte articole despre îngijirea florilor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360