Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi pentru construcția unui solar

Sfaturi pentru construcția unui solar

Se încarcă...
4780 vizualizări

Amenajarea unui solar nu este neapărat dificilă, dacă știi pașii pe care ii ai de urmat și faci alegeri informate. Îți explicăm noi tot ce trebuie să știi pentru a-l construi.

Există mai multe moduri în care poți construi un solar în funcție de suprafața pe care o dorești, de bugetul de care dispui, dar și de tipul de plantă pe care vrei să o cultivi în el. În acest articol îți vom explică pe larg tot ce trebuie să știi despre amenajarea unui solar, de la proiectarea structurii, până la alegerea foliei și racordarea la apă.


1.Tipuri de solar – cum aleg în funcție de suprafață, buget, climă sau tip de cultură

I.Alegerea locului potrivit pentru solar și pozitionarea lui în spațiu

II.Alegerea arhitecturii solarului – înălțime, lungime, forma acoperișului

III.Proiectarea ușilor de acces și a gurilor de aerisire

IV.Alegerea materialelor pentru structura de rezistență a solarului

V.Alegerea foliei profesionale pentru acoperirea solarului


VI.Accesorii utile pentru un solar

2.Pregătirea solului pentru solar în funcție de cultură

3.Racordarea la apă sau modalități de irigare a solarului

4.Modalități de încălzire a unui solar

Tipuri de solar – cum aleg în funcție de suprafață, buget, climă sau tip de cultură

Primul pas spre un solar care să se plieze perfect pe nevoile tale este să stabilești câteva coordonate clare – suprafața dorită, bugetul de care dispui, climă din zona în care îl amenajezi, dar și plantele pe care vrei să le cultivi în solar. Mai jos vom detalia fiecare dintre aceste aspecte.

Alegerea locului potrivit pentru solar și poziționarea lui în spațiu

Scopul unui solar este de a ne furniza legume și verdețuri de timpuriu, astfel încât să ne putem bucură de salată verde, roșii și castraveți cât mai devreme în timpul anului. Pentru a grăbi dezvoltarea acestor plante este nevoie de o temperatură ridicată, de lumină și de o anumită umiditate. Practic, este nevoie de crearea condițiilor naturale pentru dezvoltarea lor, dar într-un mediu controlat. Pentru asta, primul lucru de care trebuie să ținem cont este amplasarea solarului într-un loc însorit, fără copaci în jur.

SFAT PRACTIC: De asemenea, pentru rezultate optime este nevoie că terenul să aibă un nivel de umiditate scăzut, să fie într-o pantă ușoară pentru a facilita scurgerea apei, dar și pe un teren înalt, care să fie ferit de inundații.

Dacă este posibil acest lucru, alege să poziționezi solarul pe un sol fertil, cu o concentrație mică de sare. Desigur, dacă amplasarea se face pe un teren cu un sol sărac în nutrienți, se poate aduce pământ de pădure, pământ nisipos sau marnita, pentru a crea un mediu propice dezvoltării plantelor.

Alegerea arhitecturii solarului – înălțime, lungime, forma acoperișului

Alegerea arhitecturii solarului este dictată de suprafață de care dispui și pe care vrei să o dedici solarului, dar și de scopul pentru care construiești solarul. Dacă intenționezi să amenajezi un solar pentru o cultură de legume pe care să o comercializezi ulterior, vei avea nevoie de un solar mare și cu o înălțime ridicată, care să faciliteze și eventuala utilizare a unor echipamente profesionale.

În cazul în care îți dorești un solar în care să pui legume pentru consumul propriu, te poți limita și la unul de 6 metri pătrați, în care să pui mai multe tipuri de verdețuri și legume, dar în cantități limitate. Înălțimea recomandată pentru solar este de 2 metri, însă poate varia în funcție de plantele cultivate și de forma acoperișului.

În ceea ce privește forma solarului, ai de ales între cea cu acoperiș în două pante, care arată precum o căsuță în miniatură, cât și o formă curbată ce formează un semicerc. Cele mai populare și ușor de realizat solarii sunt cele cu structura curbată, cele cu acoperiș în două pante implicând o structură mai complexă.

Proiectarea ușilor de acces și a gurilor de aerisire

Solarul are nevoie și de o ușa de acces, care poate fi proiectată în mai multe moduri, în funcție de bugetul pe care plănuiești să-l investești. Poți proiecta o ușă pe structură metalică sau din lemn, ușa glisantă, dacă alegi, de pildă policarboantul, sau poți alege o ușa tip perdea, confecționată din plastic, asigurată prin cabluri, pe cadru metalic.

Gurile de aerisire se proiectează fie în lateral, fie în capătul solarului și sunt gândite asemeni ferestrelor. Un alt sistem util pentru ventilarea solarului este cel pe macara automată sau manuală. Cu ajutorul respectivei macarale, folia poate fi ridicată până la un anumit nivel pentru a permite aerisirea.

Alegerea materialelor pentru structura de rezistență a solarului

Pentru structura de rezistență a solarului ai de ales între următoarele materiale:

· Solar din lemn – costuri reduse pentru construcție, dar necesită o întreținere riguroasă, este recomandată o structura de lemn doar pentru solarii de hobby, pentru cultivarea legumelor de consum propriu.

· Solar din țevi din PVC (plastic) – indicate pentru solarii de mici dimensiuni, de gospodărie, nu și pentru solarii profesionale. Au un cost redus și se manevrează ușor.

· Solar din țevi din PPR (polipropilena) – deși se folosesc de obicei pentru instalații, sunt suficient de rezistente și pentru construcția unui solar. Se pot folosi la solarii neprofesionale și au un cost mic în comparație cu țevile metalice.

· Solar din profile din aliaj de aluminiu – sunt ușoare, se asamblează fără dificultate, dar sunt vulnerabile în față vântului, dacă solarul nu este bine ancorat.

· Solar din țevi din oțel negalvanizat (țeavă neagră) – sunt rezistente, nu au nevoie de o întreținere riguroasă precum lemnul, însă pot rugini.

· Solar din țevi din oțel galvanizate – au un cost mai ridicat, dar pe termen lung reprezintă un material economic, deoarece nu necesită tratamente și rezistă cu brio la trecerea anilor. Un dezavantaj l-ar putea constitui faptul că sunt greu de reparat.

Alegerea foliei profesionale pentru acoperirea solarului

Folia pentru solarii este de obicei din polietilenă și tratată pentru a avea proprietățile necesare unei culturi sănătoase de legume și plante aromatice.

Un prim factor de care trebuie să ținem cont este rezistență foliei la razele soarelui. Proprietatea această se numește stabilizare UV, iar aditivul folosit pentru că folia să aibă această calitate se numește aditiv UV.

O altă proprietate importantă ține de blocarea pierderilor de căldură acumulate în timpul zilei. Folia trebuie să aibă un aditiv denumit IR, care să îi confere termicitate.

Totodată, folia pentru solar trebuie să fie și transparență pentru că plantele să primească lumina necesară fotosintezei. Când alegi folia este nevoie să te uiți după mențiunea trasparenta în zona PAR (photosynthetically active range).

Folia trebuie să fie rezistentă la variațiile de temperatură – la dilatare și contractare. Este vorba, practic, despre elasticitatea foliei. Pentru că ea să capete această rezistență se tratează cu aditivul etil-vinil-acetat – EVA.

Mențiunile adivitilor le vei găsi pe eticheta foliei pentru solar. Așadar, ai putea vedea pe eticheta o mențiune de tipul – aditivata (UV, EVA, IR).

În locul foliei de solar se poate folosi și policarbonat, foarte practic și rezistent, mai ales pentru solariile de dimensiuni mici, din gospodării.

Accesorii utile pentru un solar

Printre accesoriile necesare pentru construcția unui solar se numără:

· Clipsuri pentru folie – metalice sau din PVC

· Jgheab

· Sârmă sau fir din poliester

· Scotch din polietilenă

· Baghete metalice

· În funcție de material și structura aleasă ai putea avea nevoie și de holsuruburi, scânduri sau cărămizi pentru cadru etc.

 

 

Pregătirea solului pentru solar în funcție de cultură

Una dintre lucrările imperative indiferent de cultură este dezinfecția solului din solar. Pentru asta se folosesc produse speciale din magazinele de agricultură. Există produse care au chiar această denumire – dezinfectant pentru solul din seră sau solar. Poți urmări pe eticheta substanțele active, pentru dezinfectarea solariilor fiind utilizate produse pe baza de metam de sodiu sau fostiazat. Produsele pe bază de fostiazat sunt de ajutor pentru a combate bolile și dăunătorii din solarii la culturile de cartof, castraveți și tomate.

Pentru dezinfectarea solului din solarii se pot folosi și procedee care nu implică produse chimice – solarizare sau dezinfectarea cu abur supraîncălzit cu ajutorul unui generator.

După ce a fost dezinfectat, solul se grapează, se fertilizează și se aplică un erbicid. Ulterior se face mobilizarea solului cu freza și se pregătește pentru plantare în funcție de particularitățile și necesitățile plantelor pe care urmează să le sadesti.

Racordarea la apă sau modalități de irigare a solarului

Irigarea solarului se face cel mai des prin două metode – picurare și microaspersie.

Irigarea prin picurare se face montandu-se fie un tub de picurare, fie o bandă de picurare la baza plantelor. Irigarea prin microaspersie se face prin dispersia fină a apei și presupune montarea aspersoarelor la nivelul tavanului solarului.

Modalități de încălzire a unui solar

Pentru încălzirea solariilor iarna se folosesc cel mai des sobe artizanale pe lemne sau rumeguș. Este cea mai utilizată, dar și una dintre cele mai ieftien modalități de încălzire a solariilor.

Încălzirea solarului se poate face și cu centrale termice, dar acest lucru presupune costuri mai ridicate, deoarece implică și îngroparea țevilor în pământul din solar.

Există și variante electrice precum radiatoarele electrice. O altă modalitate pentru menținerea unei temperaturi optime este folosirea de răsadnițe cu cablaj electric ce se încălzesc.

Construirea unui solar nu este neapărat dificilă și, după cum vezi, cu o informare temeinică și alegând produsele potrivite îl poți amenaja de unul singur.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360