Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi pentru construcția unui grătar de grădină. De ce ai nevoie și ce pași să urmezi

Sfaturi pentru construcția unui grătar de grădină. De ce ai nevoie și ce pași să urmezi

Se încarcă...
11341 vizualizări

Cu puțină îndemânare și sfaturile potrivite, poți să îți construiești singur un grătar de grădină. E mai ușor decât pare și nu necesită nici cheltuieli prea mari.


De ce ar trebui să-ți construiesti un grătar de grădină

Pași de urmat în construirea grătarului de grădină

De ce ar trebui să-ți construiești un grătar de grădina

Indiferent de dimensiunile curții tale, un grătar de grădină este cu siguranță un element care nu trebuie să lipsească. De ce? Pentru că va prilejui o mulțime de întâlniri cu prietenii, te va ajută să îți pregătești mâncăruri delicioase și sănătoase și prepararea alimentelor pe grătar, în aer liber, este în sine o plăcere.

Tipuri de grătar de grădină

În funcție de propriile nevoie și gusturi, ai la dispoziție mai multe variante de grătare de grădină. Ele se diferențiază din mai multe puncte de vedere. Poți opta pentru grătare pe gaz, electrice sau grătare pe lemne, grătare fixe sau mobile, grătare rotunde sau dreptunghiulare. Grătarul poate avea numeroase forme, de la un simplu grilaj așezat pe foc, până la grătare permanente, construite pentru a rezistă mult timp și pentru a avea o capacitate considerabilă.

În funcție de materialul folosit și de tehnică de construcție, poți alege dintre un grătar din ciment turnat, grătar zidit din caramidă sau grătar zidit din piatră.

Produse recomandate

Dacă bugetul și spațiul îți permit, poți alege un grătar de curte care are și un cuptor de pâine sau afumătoare, sau un grătar cu două compartimente, astfel încât în partea de jos să pregătești carnea, iar în partea superioară să pregătești legumele. Fiecare dintre acestea vine cu propriile particularități și avantaje. Desigur, poți alege și un grătar gata făcut, pe care doar să-l așezi în curte, dacă nu vrei să-l construiești singur.

Care sunt avantajele unui grătar de grădină construit:

Pași de urmat în construirea grătarului de grădină

Construirea unui grătar de grădina nu este complicată și nici nu necesită cunoștințe aprofundate din aria construcțiilor. Cu îndemânare, materiale de calitate și parcurgând pașii corecți, poți chiar și tu să-ți construieșți un grătar în curte.

Construirea are mai multe etape: stabilirea locului, alegerea materialelor, gândirea / realizarea proiectului, construcția propriu – zisă (postament, focar, horn), decorarea.

Totodată, grătarul de grădină e preferabil să aibă alături o masă de piatră, spațiu pentru depozitat lemnele și o chiuvetă.

Îți explicăm mai jos care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru că rezultatul final să fie unul exact așa cum ți-ai dorit.

Alegerea locului pentru construirea unui grătar de grădină

Orice proiect începe cu acest pas esențial – alegerea locului. Ia în calcul spațiul de care dispui, dimensiunile grătarului, cât și proximitatea față de casă.

Suntem siguri că nu îți dorești să traversezi toată curtea pentru a aduce ustensilele de grătar, tacamurile și alte lucruri necesare când pregătești alimente pe grătar.

Nu îl amplasa într-un spațiu prea stramt, s-ar putea că pe viitor să vrei să introduci noi elemente în jur – un blat pentru a pregăti carnea sau o chiuvetă, de exemplu.

Nu uita să iei în considerație și fumul – cel mai probabil nu îți dorești că tot fumul de la grătar să ajungă în interiorul casei.

Acest aspect se poate rezolva cu ajutorul unui coș mai înalt sau direcționat spre parte opusă casei – dar nu spre casă vecinilor, pentru a nu-i deranja, desigur.

Produse recomandate

Alegerea formei și a dimensiunii grătarului

Acest pas dictează tot proiectul. O formă clasică – rectangulară – este mai ușor de realizat decât una rotundă, de exemplu. Dimensiunea este și ea foarte importantă, pentru că grătarul nu trebuie să ocupe tot spațiul din curte, dar nici să fie prea mic, pentru că pregătirea alimentelor pentru toată familia sau pentru o gașcă de prieteni va dura mult mai mult când va trebui să pui pe rând alimentele pe grătar.

Când calculezi dimensiunile pentru grătar, nu uită să iei în calcul și o mică prelungire pe care să amplasezi vasele necesare pentru pregătirea alimentelor, îți va fi de mare folos.

Materiale necesare construirii unui grătar de grădina

Materialele necesare construirii grătarului de grădina variază: cărămidă, blocuri de BCA, piatră, calupuri de beton. Pentru un grătar de cărămidă, cel mai des întâlnit, vei avea nevoie de următoarele materiale – pietriș, structura din metal pentru grătar, mortar, cărămizi și ciment.

Ustensilele necesare pentru a construi un grătar din cărămidă sunt o sapă, o dalta, ruleta pentru măsurare, boloboc și o mistrie.

Produse recomandate

Etapele construirii unui grătar de grădină

Odată ce ai toate materialele necesare, ai stabilit locul și dimensiunile grătarului, trebuie să treci la construcția propriu zisă a acestuia. Iată care sunt, pe scurt, etapele construirii unui grătar în curte :

· Turnarea fundației – începe cu săparea zonei și apoi turnarea betonului. Fundația ar trebui să fie peste nivelul solului și are nevoie de cel puțin o zi pentru a se întări bine.

· Ridicarea zidurilor grătarului – odată ce ai stabilit forma pe care o va lua grătarul, începi construcția zidurilor după modalitatea clasică, aceeași că în cazul ridicării zidurilor unei case – așezarea cărămizilor/blocurilor de BCA/bucăților de piatră unele peste altele cu mortar între ele.

· Turnarea plăcii superioare peste zidurile proaspăt construite – este suportul propriu zis pentru grătar, cât și blatul de lucru. Se montează un cofraj peste ziduri și apoi se toarnă betonul. Poți folosi și armătură (plasa sudată/bare din fier beton). Această placă nu trebuie să aibă denivelări, așa că vei avea nevoie de un boloboc. Pentru a se usca bine, este nevoie să aștepți circa o săptămână.

· Ridicarea grătarului – în această etapă zidești partea superioară a grătarului – focarul (vatra), partea care acoperă grilajul pe care se pregătește mâncarea (cuptorul) și hornul. Focarul ar trebui realizat din cărămidă refractară cu o lățime de minimum 3 centimetri, deoarece betonul crapă la temperaturi prea înalte. Blatul de lucru rămas după ce construiești vatra îl poți placă cu plăci ceramice.

· Finisarea grătarului – implică șlefuirea lui, apoi aplicarea unui lac de piatră. Poți apoi să fixezi câteva decorațiuni din fier forjat pentru un aspect mai atrăgător.

Prevenirea riscului de incendiu

Prevenirea riscului de incediu începe cu găsirea locului potrivit pentru grătar. Așază-l departe de vegetație sau construcții din lemn. Pot sări scântei care să provoace pagube enorme.

În același timp, este recomandată amplasarea unor plăci nonazbest între zidăria grătarului și termosistemul de pe fațadă. Nu lasă focul nesupravegheat și curată grătarul după fiecare utilizare.

Cu grijă și atenție atât în construcție, cât și în utilizare, accidentele pot fi foarte ușor prevenite.

 

Grătarul din curte îți va oferi nenumărate mese în familie și alături de prieteni, iar dacă ai o grădină este chiar păcat să nu ai și un grătar, nu-i așa?

Citeste si despre Relaxare în familie cu grătarele pe gaz sau pe cărbuni

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360