Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Sfaturi pentru a construi singur o grădină verticală la interior sau la exterior

Sfaturi pentru a construi singur o grădină verticală la interior sau la exterior

Se încarcă...

Gradinile verticale nu sunt doar splendide, ci și foarte practice. Cu puțină îndemânare și urmând pașii corecți, o poți amenaja singur și cu un buget minimal.

Grădinile verticale

Cum se construiește o grădină verticală

Beneficiile unei grădini verticale

Grădinile verticale

O grădină verticală este soluția perfectă pentru a avea parte de verdeață când stai la apartament, dar este și un mod de a profita de tot spațiul pe care îl ai la dispoziție atunci când stai la casă. Ele se pot amenaja pe un perete interior al livingului, biroului, balconului, al unui magazin, sau în exterior – în curte, în parc, pe pereții unei case sau orice altă construcție.

Materialele utilizate pentru construirea unei grădini verticale pot fi reciclabile – sticle de plastic, cutii de vopsea, paleți; obiecte casnice – scări, cutii, lăzi, saci de pânză / plastic sau kit-uri speciale procurate din comerț. În grădinile verticale se cultivă plante ornamentale – flori, plante agățătoare / curgătoare sau plante pentru consum – căpșuni, mentă, mărar etc. Beneficiile grădinilor verticale sunt multiple: izolează fonic, termic, vizual; împrospătează aerul, reduc și consumul de energie; economisesc și eficientizează spațial; au rol estetic.

Ce sunt grădinile verticale

Grădinile verticale reprezintă un concept nou în domeniul grădinăritului. Aceste grădini verticale sunt, de fapt, panouri înverzite, cu plante dintre cele mai diverse, dispuse pe verticală, pe un perete, pe un gard sau un panou decorativ.

Botanistul francez Patrick Blanc este cel care a amenajat pentru prima dată astfel de grădini. Denumite într-un mod sugestiv „pereți vegetali”, grădinile amenajate de Blanc pot fi văzute în muzee, hoteluri, clădiri comerciale sau de birouri din Paris, Madrid, Istanbul, Kuala Lumpur și alte mari orașe ale lumii.

Grădinile verticale au ajuns în prezent populare în toată lumea și sunt amenajate inclusiv în multe dintre locuințele și curțile particulare. Ele aduc un plus de valoare din punct de vedere estetic, dar sunt și foarte practice. Îți permit să ai în propriul balcon și într-un spațiu restrâns verdeață din plin sau plante aromatice diverse, pe care să le folosești la gătit.

Se pot amenaja după mai multe principii, pe suporturi diverse – chiar și pe peturi de plastic fixate pe gardul curții – și cu o mulțime de plante accesibile. Pentru un proiect de grădina verticală simplu nu ai nevoie de ajutorul unui specialist peisagist, însă pentru proiecte complexe, vei avea nevoie de părerea unui profesionist.

Dacă îți dorești o astfel de grădina, ai la dispoziție mai multe tipuri:

· Grădini verticală artificiale sau naturale

· Grădini verticale cu plante exotice sau grădini cu plante endemice

· Grădini verticale de interior sau de exterior

Plantele cele mai potrivite pentru o grădina verticală la interior

Este foarte ușor să-ți dai seama care sunt plantele cele mai potrivite pentru o grădina verticală la interior – tot ce ai de făcut este să te gândești care sunt plantele pe care le vezi de obicei în case și apartamente.

Așadar, pentru grădinile verticale de interior sunt recomandate plante precum Ferigă, Hosta, Spathiphyllum, Hedera, Peperomia, Calathea, Begonia, Palmieri. La interior se pot folosi și lichenii, tratați special pentru a fi folosiți în grădinile verticale. În ultimii ani lichenii sunt foarte utilizați pentru a aduce natură la interior, fiind în mod special folosiți la realizarea unor tablouri verzi, mai ales în localuri și clădiri de birouri.

Plantele cele mai potrivite pentru o grădina verticală la exterior

Pereții exteriori verzi au o frumusețe aparte și cu ajutorul lor putem avea parte de verdeață chiar și în inima orașului, într-un paradis mai degrabă urban decât verde. Pentru grădinile verticale exterioare poți opta pentru un perete de licheni, dar și pentru orice tip de plantă curgătoare, așa cum este iederă englezească, iederă suedeză sau orice altă plantă agățătoare. Pentru grădinile verticale poți folosi și azalee, campanulă, gloxinia, dar și sedum, sagina, mentă sau geranium.

Pentru grădinile verticale exterioare poți opta inclusiv pentru cultivarea căpșunilor sau a zmeurei, sau poți alege chiar și grădini verticale de legume, atâta vreme cât le pui la dispoziție pământ, lumina și nutrienți, legumele vor crește fără probleme.

SFAT PRACTIC: Alege mereu plante tinere pentru grădinile verticale. Ele au puterea să se dezvolte repede și armonios, așa că sunt cele mai potrivite pentru o astfel de grădina. Totodată, poți folosi atât la interior, cât și la exterior plante aromatice pentru grădina verticală.

Cum se construiește o grădina verticală

Poți achiziționa o grădină verticală gata făcută sau poți să o amenajezi singur prin diverse tehnici. Există mai multe idei pentru amenajarea lor – fie folosind polițe suspendate, peturi sau recipiente fixate pe perete/gard, cât și utilizarea paleților din lemn pe care sunt așezate vasele cu plante curgătoare. Totodată, poți alege și suportui special concepute pentru grădinile verticale, gândite special pentru a fi suspendate de perete și pentru a permite dezvoltarea plantelor.

Alegerea suprafeței potrivite pentru grădina ta verticală

Primul pas în orice proiect de amenajare este alegerea locului cel mai potrivit. Pentru că vorbim despre plante, este nevoie să găsim un loc în care să fie multă lumină. Indiferent câtă îngrijire și atenție le oferi plantelor, dacă ele nu au lumina solară, nu se vor dezvoltă foarte bine. Alege, așadar, un loc în care soarele bate cât mai multe ore din zi.

Materiale necesare pentru construirea unei grădini verticale

În funcție de tipul de grădină pentru care ai optat, poți avea nevoie de paleți de lemn, suporturi special concepute pentru grădini verticale, dar și vase clasice pentru plante (așezate pe polițe). Poți, la fel de bine, să mergi pe un proiect tip Do It Yourself și să folosești peturi de plastic fixate de perete/gard sau orice alt suport.

Etapele de construire pentru o grădină verticală

În funcție de tipul de grădină verticală pe care ai ales-o etapele pot fi diferite. Totuși, în mare, pașii de parcurs rămân cam aceiași:

· Alegerea locului potrivit pentru grădină

· Așezarea/montarea/fixarea suporturilor pentru plante – ghivece, jardiniere, peturi de plastic, sau buzunare speciale pentru grădini suspendate

· Așezarea pământului pentru flori în fiecare dintre vase

· Udarea plantelor

Dacă optezi pentru panouri gata realizate, tot ce ai de făcut este să le fixezi de perete sau de gard. Este o grădina versatilă, ce poate fi concepută în mai multe moduri, dimensiuni și folosind exact plantele și florile preferate.

Îngrijirea grădinilor verticale

Îngrijirea grădinilor verticale presupune irigarea lor periodică – zilnică dacă e nevoie – dar și aplicarea de îngrășământ și, desigur, tăierea plantelor efectuată periodic. Aceste trei aspect sunt cele esențiale pentru a avea o grădină verticală cu un aspect sănătos. Udarea se face că la orice altă plantă și, desigur, se adaptează la dimensiunea și tipul plantei – unele plante nu au nevoie de prea multă apă și trebuie udate mai rar, însă acest aspect ține în mod special de specia de plante pe care ai ales-o.

Schimbarea plantelor dintr-o grădină verticală se face la nevoie. Nu există un termen de valabilitate clar pentru ele. Atunci când plantele se usucă, ele trebuie schimbate cu tot cu pământ. Suportul se spală, se adaugă pământ proaspăt și se pune altă plantă.

Beneficiile unei grădini verticale

O grădina verticală vine la pachet cu o mulțime de avantaje. Este, în primul rând, un perete viu, cu o frumusețe aparte, și care ajută atât la mascarea unor zone mai puțin estetice – un gard de beton total neatrăgător, de exemplu – cât și la animarea unei curți.

La interior, beneficiile grădinilor verticale sunt și mai evidente. Într-un apartament mic poți avea un mic colț de răi, plin de verdeață. De altfel, grădinile pe verticală au fost concepute tocmai pentru a aduce natură mai aproape de fiecare dintre noi și pentru a folosi la maximum spațiul pe care îl avem la dispoziție. În locul unui perete gol, lipsit de personalitate, un perete viu, plin de flori și verdeață este o adevărat binecuvântare pentru ochi și minte, știute fiind efectele relaxante ale plantelor verzi asupra minții noastre.

După cum vezi, amenajarea unei grădini verticale nu este atât de grea pe cât pare. Este simplu de amenajat și se pliază perfect pe orice tip de spațiu.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360