Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
amenajarea gradinii

Pavele vs beton amprentat: care este soluția optimă pentru curtea ta

Se încarcă...

Cum să profiți la maximum de spațiul grădinii tale, indiferent de dimensiunile acesteia? Începe prin a te gândi foarte bine la ceea ce îți dorești: vrei o grădină de flori sau una de legume? Poate îți dorești un colț cu terasă și bucătărie de vară, unde să poți lua masa și să te relaxezi alături de familie și prieteni? De ce nu, ai putea amenaja chiar o zonă de joacă pentru copii. 

Sunt lucruri pe care le poți realiza ușor în grădina ta, alegând cele mai bune soluții și materiale, pentru a crea o oază verde, ușor de întreținut și de care te poți bucura tot timpul anului. Primul pas îl reprezintă curățarea grădinii și planificarea lucrărilor de amenajare. Apoi, două soluții la îndemână sunt pavajul și betonul amprentat. Iar dacă nu știi pe care dintre cele două să o alegi, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și câteva criterii care te pot ajuta să iei decizia potrivită.

Planificarea lucrărilor de amenajare

curatare gradina

Înainte de a începe amenajarea grădinii, aceasta trebuie mai întâi curățată: aruncă obiectele inutile, apoi curăță și tunde gazonul. Este prima etapă care va marca începutul lucrărilor de amenajare. Practic, pregătești o pânză goală, pe care vei începe ușor să creezi tabloul perfect al grădinii tale și sa planifici proiectul pentru gradina. Abia acum vei putea mai ușor să faci un bilanț al nevoilor și dorințelor tale și, mai ales, al bugetului necesar pentru aceste schimbări.

Dacă mărimea grădinii o permite, ideal este să creezi diferite spații: 

  • o zonă de joacă pentru copii;
  • mobilier de grădină pentru mesele în aer liber;
  • un petic de pământ, pentru a cultiva fructele și legumele preferate;
  • grădina de flori;
  • o cabană mică de grădină, pentru a depozita toate uneltele, accesoriile, dar și obiectele voluminoase, precum mașina de tuns iarbă, betoniera, ghivecele, sacii cu pământ, bicicletele copiilor etc.

De asemenea, dacă decizi să amenajezi terasa, bucătăria de vară sau locul de luat masa, nu uita că vor fi necesare lucrări de nivelare a terenului, cum ar fi realizarea unei sape. Alegând materialele potrivite, care îți vor ușura munca, poți face chiar tu aceste operațiuni.

La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere, vei găsi o mulțime de produse eficiente și practice, de la pardoseala pentru exterior, pavaje, dale, borduri până la numeroase accesorii, care îți vor ușura considerabil procesul de lucru și te vor ajuta să-ți pui în practică ideile. Disponibile la prețuri avantajoase pentru orice buget, aceste produse pentru exterior îți permit să amenajezi spațiul din curte exact așa cum ai visat. 

Avantajele și dezavantajele pavelelor

amenajare cu pavele

Pavelele sunt bucăți de beton, piatră, cărămidă sau țiglă, folosite în special pentru pavajul la exterior: alei, terase, piscine, chiar fațade sau, uneori, la construcția grătarelor. Nu sunt recomandate pentru parcările destinate mașinilor de tonaj greu și, de asemenea, nu se folosesc la interior. La fel ca dalele, pavelele pot avea finisaje diferite:

  • netede: lustruite, șlefuite, tăiate;
  • brute; sablate, tratate la flacără;
  • rotunjite: piatră veche, cubică.

Pavelele sunt o alegere nu doar estetică, ci mai ales practică, iar aici vorbim despre avantaje precum:

  • Costul de întreținere mic. Orice tip de pavele ai alege, se curăță ușor, doar cu apă, fără a avea nevoie de detergenți speciali.
  • Întreținerea facilă. Chiar dacă în timp se crapă sau se deteriorează, pot fi scoase și înlocuite ușor.
  • Gradul de siguranță ridicat, fiind antiderapante. Acest lucru le face o alegere potrivită nu doar când plouă și sunt umede, dar și pe timpul iernii, când reduc considerabil riscul de alunecare.
  • Designul variat, ușor de integrat în orice stil de amenajare. Pot fi executate într-o gamă largă de forme și culori; astfel, se pot combina facil, pentru a crea modele unice de alei sau terase.
  • Rezistența la trafic intens. Datorită materialelor din care sunt realizate, pavelele sunt foarte rezistente la trafic intens și intemperii. 
  • Investiția rentabilă. Dacă sunt bine întreținute, pavelele au o durată de viață lungă.
  • Versatilitatea. Sunt o soluție la îndemână, pe care o poți monta pe orice suprafață.

Tipuri de pavaj

Opțiunile în ceea ce privește pavajul sunt numeroase, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui:

  • pavaj din piatră compozită - cu aspect modern, îngrijit, în diferite finisaje și nuanțe de culori;
  • pavaj ecologic grilă - pentru pietriș și iarbă; se montează ușor și se întreține la fel de ușor;
  • pavaj din beton amprentat - deși estetic, este mai puțin rezistent și se crapă mai ușor; montarea lui este destul de costisitoare și poate fi realizată doar de către persoane experte, cu ajutorul unor echipamente speciale de amprentare;
  • pavaj din cărămidă - deși întreținerea lui este puțin costisitoare, prețurile de montaj sunt mai ridicate;
  • pavaj din beton simplu - costurile de montaj și întreținere sunt medii, însă riscă să se fisureze destul de ușor;
  • pavaj din piatră spartă sau pietriș - montarea este puțin costisitoare și ușoară, dar piatra va trebui înlocuită și nivelată constant;
  • pavaj din piatră cubică sau granit - costurile inițiale de montaj sunt ridicate, însă este mai ușor de întreținut și rezistă bine în timp.

La Brico Dépôt te așteaptă o gamă largă de tipuri de pavaj. De asemenea, beneficiezi de sfaturi și idei de amenajare a casei și grădinii, de inspirație pentru planurile tale și de produse și accesorii potrivite pentru orice stil și orice idee, oricât ar fi de îndrăzneață. În plus, ai posibilitatea de a comanda produsele dorite online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

Dezavantajele pavelelor

Dincolo de toate avantajele, pavelele au și câteva inconveniente pe care este bine să le cunoști în egală măsură, ca să poți alege în cunoștință de cauză. Iată care sunt cele mai importante dintre ele: 

  • Pavelele din beton își pot pierde culoarea în timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care nu sunt acoperite cu un strat rezistent la uzură.
  • Dacă pavelele nu au fost acoperite cu un strat protector, acestea sunt mai susceptibile la buruieni decât cele din cărămidă, de exemplu.
  • Așezarea pietrelor de pavaj necesită, uneori, multă muncă. Este important să se instaleze o bordură pentru a preveni mișcarea pavelelor, precum și un strat de nisip sau pietriș. Toate aceste lucruri contribuie la mărirea costului final al unei lucrări.

Avantajele și dezavantajele betonului amprentat

 

avantaje beton amprentatBetonul amprentat este un material de construcție compozit, ce conține agregate, ciment, coloranți, fibre elastice, aditivi și apă. El se obține printr-o tehnologie specială, iar montarea sa se realizează prin imprimarea cu ajutorul unor matrițe, reușind astfel să capete aspectul și forma pietrelor naturale, a cărămizii, rocilor sau chiar a lemnului. 

Este un tip de beton diferit de alte produse decorative de acest fel, iar această diferență este oferită de caracteristicile sale unice:

  • Originalitatea sa, întrucât se obține prin presarea unei amprente (matrițe) pe betonul proaspăt turnat. Astfel, vei avea pardoseli decorate, originale și unice.
  • Design personalizat: betonul imprimat face posibilă obținerea unor efecte variate asupra finisajului.
  • Are un efect estetic armonios: poți imprima, cu ajutorul șabloanelor, diverse modele, după dorințele tale.
  • Nu necesită întreținere specială, doar spălare cu apă.
  • Nu se scufundă și nu se deformează (nu apar denivelări).
  • Nu permite apariția vegetației nedorite sau a insectelor.
  • Poate fi curățat cu ușurință de pete (ulei, petrol etc.).
  • Perioada scurtă de execuție.
  • Este rezistent în timp, dar și la șocuri, uzură, schimbări de temperatură.
  • Este antiaderent; astfel, se previn riscurile de accidentare.

Dezavantajele betonului amprentat

În ciuda numeroaselor sale avantaje, acest beton ne poate rezerva, uneori, și surprize neplăcute. Acestea nu se datorează întotdeauna compoziției materialului în sine, ci, mai degrabă, condițiilor de instalare, costurilor de vânzare și de manoperă, uneori, foarte mari.

  • Realizarea lucrărilor: realizarea și așezarea betonului decorativ trebuie făcute cu meticulozitate, de către un expert în domeniu. Este nevoie de expertiză, deoarece instalarea sa depinde de un amestec echilibrat de apă și ciment. Dacă, de exemplu, amestecul este prea lichid, sigur va crăpa.
  • Prețul realizării: printre dezavantajele realizării acestui tip de beton se numără și costul ridicat de achiziție și furnizare de servicii. Într-adevăr, datorită numeroaselor sale caracteristici, betonul amprentat este mai scump decât alte soluții pentru acoperirile de sol. Dar, atunci când iei în considerare durabilitatea și expertiza necesare pentru realizarea acestuia, merită costul. 
  • Constrângerile climatice: anumite condiții climatice pot fi un obstacol pentru buna desfășurare a lucrărilor de așezare a betonului decorativ. Într-adevăr, montarea acestui material nu se poate face la temperaturi prea reci sau în perioadele prea umede. Uscarea ar putea avea de suferit, deoarece necesită temperaturi ridicate pentru a avea loc fără constrângeri.
  • În plus, chiar dacă betonul amprentat este solid și rezistă în timp, nu se recomandă instalarea lui în locuri unde este supus regulat presiunilor puternice, precum un garaj sau o parcare.

Cu toate acestea, betonul decorativ este un produs de calitate superioară. Dacă optezi pentru el, alege cu atenție meșterul, locul și perioada de instalare. Respectând acești parametri, vei beneficia mai mult timp de pe urma investiției tale.

Cum amenajezi cu pavele și beton amprentat - ponturi utile

În cazul în care te-ai decis deja pentru una dintre cele două opțiuni prezentate, iată câteva recomandări utile, pentru ca amenajarea curții tale să fie una de succes.

Amenajarea cu pavele

avantaje pavele

  • Înainte de toate, trebuie să măsori suprafața pe care vrei să o pavezi, pentru a afla cantitatea de materiale necesare, și nu uita să cumperi câteva pavele în plus, pentru eventuale retușuri. 
  • Grosimea pavelelor interblocate poate varia între 4 și 10 cm. Pentru construcția unei alei, se recomandă amplasarea pietrelor de pavaj de cel puțin 6 cm grosime.
  • Cu cât calea de acces va suporta mai multă greutate, cu atât piatra de pavaj folosită ar trebui să fie mai groasă. Pentru proiectarea unei terase sau a unui trotuar de grădină, o grosime de 4 cm poate fi suficientă.
  • Instalarea pavelelor, ca și a dalelor, este ușoară și la îndemâna oricui. Se așază una lângă cealaltă, pe un pat de nisip sau mortar stabilizat. Instalarea nu necesită întotdeauna aplicarea unui chit pentru rosturi.
  • Buruienile trebuie eliminate înainte de amplasarea pavajului, iar utilizarea unui nisip polimeric poate ajuta la prevenirea creșterii lor între îmbinări.
  • Dacă spațiul o permite, aleile ar trebui să aibă cel puțin 90 cm lățime, pentru a circula fără dificultate.

Amenajarea cu beton amprentat

  • Calitatea betonului, dar și a materialelor aditive care intră în compoziția betonului amprentat, precum praful întăritor colorant, praful antilipire, lacul protector, fibrele de polipropilenă, trebuie să fie una superioară, pentru a evita exfolierea sau crăparea lui rapid în timp.
  • Pentru alei, se recomandă o grosime de minim 6 cm, iar pentru spațiile unei parcări sau ale aleilor de acces auto, minim 10 cm.
  • Betonul amprentat are o structură elastică: iarna se contractă, iar vara se dilată. Așadar, va avea nevoie de spații de dilatare; altfel, apare riscul de a se crăpa.
  • Betonul amprentat trebuie întreținut în mod regulat, prin reaplicarea stratului protector. Astfel, își va păstra luciul și culoarea mult timp.

lucrari de amenajare

Indiferent dacă optezi pentru dale, pavele sau beton amprentat, nu uita să iei în calcul recomandările și criteriile de selecție menționate mai sus, pentru a face cele mai bune alegeri, în funcție de dorințele și nevoile tale.

Sursa foto: Shutterstock

Vezi și alte articole despre pavele și pavaje:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360