Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Lucrări de efectuat în grădină în luna mai

Lucrări de efectuat în grădină în luna mai

Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în mai

Luna mai este una dintre cele mai extraordinare luni în grădină. Aduce cu sine o abundență de flori noi, cu boboci proaspeți care se deschid aproape de fiecare dată când pășești afară. Clopoțeii și invazia primelor flori de trandafir sunt printre cele mai evidente semne ale acestei perioade. Grădina este acum mai proaspătă și mai luxuriantă decât oricând, iar aerul freamătă de ciripitul păsărilor și zumzetul insectelor. Aceasta este cea mai potrivită lună pentru a ieși afară și a te ocupa de acele sarcini care fac începutul verii atât de special.

Lucrări universale în grădină

Pe măsură ce grădina ta revine la viață, tot la fel fac și buruienile și dăunătorii care se bazează pe ea pentru următoarea lor masă. Ține pasul cu combaterea buruienilor și dăunătorilor pentru ca grădina ta să rămână luxuriantă.

Cum vremea este mereu imprevizibilă, mai există șansa să pice vreo brumă întârziată. Dacă se prognozează vreuna, asigură-te că protejezi delicatele plante pentru straturi cu pături de horticultură.

De la jumătatea lunii poți începe să plantezi plante exotice nerezistente, legume nerezistente la ger și sângele-voinicului care s-au dezvoltat sub sticlă, sau în seră.

Tunde gardurile vii

Tunde puțin gardurile vii cu forme decorative, cele de buxus și gardurile vii formale; astfel, vor avea un aspect îngrijit pentru marea parte a verii, până mai târziu, când vor fi curățate în mod adecvat. Efectuează primul tuns pe anul acesta al gardurilor vii de chiparos Leyland și taie gardurile vii care cresc repede, cum ar fi cele din păducel. Nu uita să uzi și să aplici mulci la baza gardurilor vii nou plantate. Pentru mai multe sfaturi privind modul în care se tund gardurile vii, consultă ghidul nostru practic.

Îngrijirea legumelor

Este esențial în luna mai să reușești să ții pasul cu toate activitățile din grădină, pentru că este luna în care plantarea și însămânțarea sunt în toi. Cu cât umpli mai mult spațiu, cu atât mai mult vei avea de irigat, de smuls buruieni, de prășit și de rărit mai târziu. Irigarea va trebui să se facă aproape zilnic, atunci când vremea este secetoasă, fiindcă majoritatea legumelor au rădăcinile foarte scurte și vor avea probleme dacă se usucă. Acestea trebuie udate în mod constant, pentru a crește uniform, de la început până la sfârșit, altfel vor deveni lemnoase și fără gust, sau se vor grăbi să scoate semințe. În cazul în care cauți un sistem de irigare eficient și flexibil pentru grădina ta, încearcă un sistem de irigare prin picurare.

Crește-ți propriile fructe

Hrănirea fructelor în luna mai înseamnă:

 • Irigarea arbuștilor fructiferi cu fructe moi în formare și a pomilor fructiferi nou plantați.
 • Afinul și merișorul preferă apa de ploaie, dar poți folosi și apă de la robinet atunci când butoaiele de apă sunt goale.
 • Protejează căpșunii care au fost plantați luna trecută întinzând plase de protecție împotriva păsărilor. Află mai multe despre cum poți să-ți cultivi propriii căpșuni delicioși din ghidul nostru practic și simplu.

În spațiile acoperite

Acum că vremea s-a mai încălzit, s-a ridicat temperatura și în sera ta. Este important să aerisești sera în cursul zilei și să uzi plantele mai des. Trebuie, de asemenea, să scoți și să transplantezi în ghivece răsadurile, butașii și plantele tinere și să întărești plantele sensibile la îngheț.

Întărirea răsadurilor și plantelor efectuată în mod gradual, de-a lungul a 7 până la 10 zile, va obișnui plantele cu lumina puternică a soarelui, cu nopțile reci și cu o cantitate mai redusă de apă, astfel încât vor fi pregătite pentru a fi plantate în aer liber.

Asigură-te că plantezi roșiile la începutul lui mai și ardeiul gras, ardeiul iute, vinetele, pepenii verzi și castraveții la sfârșitul lui mai.

Copaci, arbuști și plante cățărătoare

În cazul plantelor de dimensiuni mai mari, ca de exemplu copaci, arbuști și plante cățărătoare, vei dori să ancorezi lăstarii noi. Asigură-te că faci acest lucru atunci când tulpinile sunt fragede și pliabile, însă nu le lega prea strâns, deoarece le poți răni și deteriora.

Curăță gardurile vii și tunde-le, dacă este cazul, dar nu uita să verifici mai întâi să nu ascundă cuiburi de păsări. Dacă găsești vreun cuib, nu trebuie să te atingi de gardul viu până după plecarea puilor. Aceștia pot deveni o sursă de încântare și divertisment, urmărită de întreaga familie.

De asemenea, nu uita:

 • Irigă plantele noi și ai grijă să nu se usuce.
 • În zonele cu climă blândă, poți scoate afară din seră ghivecele cu arbuștii sensibili.

Vezi lucrarile de efectuat in gradina pe toata perioada anului:

 1. Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

 2. Lucrări de efectuat în grădină în februarie

 3. Lucrări de efectuat în grădină în martie

 4. Lucrări de efectuat în grădină în aprilie

 5. Lucrări de efectuat în grădină în iunie

 6. Lucrări de efectuat în grădină în iulie

 7. Lucrări de efectuat în grădină în august

 8. Lucrări de efectuat în grădină în septembrie

 9. Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

 10. Lucrări de efectuat în grădină în noiembrie

 11. Lucrări de efectuat în grădină în decembrie

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult