Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în octombrie

Zilele sunt mai scurte iar aerul mai răcoros, astfel că grădina ta încetinește ritmul, pregătindu-se de o bine-meritată pauză. Anul lucrărilor horticole se apropie de final, iar plantele încep să ne încânte cu noile lor frunze în culorile toamnei.

Dar asta nu înseamnă că ai terminat cu treaba – încă te mai poți distra îngrijindu-ți grădina, iar lucrările pe care le-ai efectuat de-a lungul primăverii și verii ți-au păstrat plantele sănătoase și puternice, pregătite pentru când revine primăvara.

Lista noastră de mai jos te va ajuta să te asiguri că ai rezolvat toate lucrările lunii octombrie.

Lista de cumpărături a lunii octombrie

Lucrări universale în grădină

Ca și în alte luni ale anului, activitățile precum curățarea bordurilor, îndepărtarea buruienilor și scurtarea tulpinii florilor sunt esențiale pentru a elibera spațiu, în așteptarea lunilor reci care vor urma.

Începe prin a composta toate resturile verzi pe măsură ce cureți grădina, acestea se vor descompune și vor deveni mulci excelent pentru straturile tale la venirea primăverii. Nu uita, nu amesteca și materiale lemnoase în compost decât dacă le-ai dat în prealabil prin tocător și nu adăuga rădăcinile buruienilor la compost pentru că îi vor reduce calitatea.

Schimbarea anotimpului este vestită de căderea frunzelor copacilor și a petalelor florilor, iar acestea vor trebui greblate pentru a împiedica melcii să le folosească drept ascunzătoare. Îndepărtându-le, vei putea împiedica descompunerea acestora peste florile tale, fapt ce le poate deteriora.

Copaci, arbuști și plante cățărătoare

Odată cu schimbarea vremii, zilele vânturoase de toamnă îți pot afecta copacii sau plantele cățărătoare. Dacă sunt preconizate furtuni, verifică benzile de legare și aracii copacilor, în caz că este nevoie de ranforsare.

Poți scurta arbuștii înalți care sunt prea stufoși, poți tunde gardurile vii din lemn-câinesc și curăța trandafirii cățărători cu înflorire târzie, precum și tufele de trandafiri obișnuiți cu înflorirea repetată.

Ai putea crede că este prea târziu să mai plantezi, dar să știi că mai este încă posibil. Poți folosi recipiente pentru a planta copacii, arbuștii, plantele cățărătoare și trandafirii adecvați cultivării în recipiente și ghivece.

Flori

Straturilor de flori ar putea să le lipsească strălucirea în această lună, dar poți continua să înlocuiești resturile de pe straturile de flori de vară cu flori care înfloresc iarna și primăvara. Acesta este momentul potrivit, pentru că florile de vară s-au ofilit, iar pământul nu s-a întărit încă de la ger. Atunci când îndepărtezi resturile florilor de pe straturile de vară, asigură-te că îndepărtezi și frunzele căzute, pentru a nu le da ocazia să putrezească.

Terase și ghivece

Atunci când faci planul pentru anul următor, folosește ghivece pentru a sădi plantele pentru straturi care înfloresc iarna și primăvara, precum și bulbii de primăvară. Pentru a umple grădina de culori în prag de iarnă, poți planta panseluțe de iarnă, iarbă-neagră (heather) și ciclame în ghiveci.

Dacă ai plante perene sau bulbi sensibili ca gazania și Coleus, care nu vor supraviețui înghețului și frigului, scoate-i din grădină, plantează-i în ghivece și mută-i în interior. Fie că alegi să-i pui într-o seră, într-o grădină interioară sau să le faci loc în casă, vei putea să-i replantezi afară imediat ce solul se încălzește din nou.

Dacă ai flori sau plante în ghivece, va fi nevoie să le uzi ocazional, dar ai grijă să nu uzi prea tare compostul, asigură-te doar că este ușor umed, altfel vei îneca plantele.

Crește-ți propriile fructe

Fructele încep să se dezvolte mai greu acum că zilele se răcesc, dar mai sunt încă lucruri pe care le poți face luna aceasta, cum ar fi să plantezi arbuști de afin în sol acid sau în ghivece cu compost de ericacee. Asigură-te că alegi doar aceste două opțiuni pentru plantare, altfel arbuștii de afin nu se vor dezvolta armonios.

De asemenea, poți crea noi straturi de căpșuni și poți planta plantele tinere pe care le-ai crescut din lăstarii de anul acesta.

Acum este momentul ideal să pregătești plantarea pomilor fructiferi - meri, pruni sau peri. Dacă ai deja pomi fructiferi din aceste soiuri, culege fructele spre mijlocul lunii și bucură-te de prospețimea lor.

 

Vezi lucrarile de efectuat in gradina pe toata perioada anului:

 1. Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

 2. Lucrări de efectuat în grădină în februarie

 3. Lucrări de efectuat în grădină în martie

 4. Lucrări de efectuat în grădină în aprilie

 5. Lucrări în grădină în luna mai

 6. Lucrări de efectuat în grădină în iunie

 7. Lucrări de efectuat în grădină în iulie

 8. Lucrări de efectuat în grădină în august

 9. Lucrări de efectuat în grădină în septembrie

 10. Lucrări de efectuat în grădină în noiembrie

 11. Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
   

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult