Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Lucrări de efectuat în grădină în martie

Lucrări de efectuat în grădină în martie

Vremea caldă se întoarce, iar odată cu ea grădina ta freamătă de viață și culoare. Pământul se dezgheață, iar narcisele galbene încep să înflorească. Dacă luna februarie a fost prea geroasă și nu ți-a permis să lucrezi în grădină, sau dacă vremea a fost deosebit de nefavorabilă, atunci în luna martie a venit vremea să recuperezi.

Întreținerea grădinii

Întreținerea grădinii în martie nu se limitează numai la spațiul propriu-zis. Pe măsură ce plantele revin la viață, a venit momentul să programezi o vizită în service pentru uneltele de care te vei folosi în curând. Trebuie să te asiguri că uneltele pe care le folosești regulat sunt pregătite pentru lunile aglomerate care vor urma. Dacă n-ai făcut-o deja, trebuie să investești în aceste unelte pentru a te putea ocupa de grădină așa cum se cuvine:

Straturi și borduri

Dacă din cauza vremii potrivnice nu ai putut îndepărta până acum buruienile rămase din iarnă, este timpul să te apuci de lucru. Curăță plantele perene și iarba ornamentală și îndepărtează frunzele uscate, apoi poți aplica mulci pe straturile de flori și pe borduri pentru a hrăni pământul cu nutrienții de care are nevoie.

Acum că treaba este pe jumătate terminată, poți începe să planifici ce flori de vară îți dorești să plantezi. Crinii și Crocosmia sunt două variante excelente care îți vor încânta ochii la început de august. Gândește-te să-ți însămânțezi straturile de flori cu flori anuale rezistente și flori sălbatice, floarea soarelui și macii fiind amândouă niște opțiuni excelente.

Martie este ultima lună în care vei putea să plantezi trandafiri fără rădăcină protejată. Cel mai bine este ca aceștia să fie plantați în afara perioadei lor de creștere pentru a se prinde mai repede, mai ales dacă sunt plantați în sol bine drenat și îmbogățit cu ameliorator de sol și bălegar din belșug. Dacă îi plantezi în martie, grădina ta va fi inundată de culoare și parfum pe durata verii.

Crește-ți propriile legume și plante aromatice

Să-ți cultivi propriile produse este o activitate distractivă la care poate lua parte întreaga familie. Martie este luna ideală pentru a începe să plantezi în grădină o mare varietate de legume, ca de exemplu:

 • Morcovi
 • Fasole lată
 • Cartofi
 • Ridichi

Dacă vrei să plantezi mazăre timpurie, conopidă de vară sau salată verde asigură-te că le protejezi acoperindu-le cu o pătură de horticultură. Dacă spațiul exterior este limitat, dar vrei totuși să încerci să-ți cultivi propria recoltă, busuiocul este ideal de plantat în această lună și îl poți ține pe pervazul bucătăriei, ca să nu mai vorbim că adaugă un plus de aromă delicioasă oricărei mâncăruri gătite în casă.

Crește-ți propriile fructe

Întreținerea plantelor fructifere este vitală pentru o recoltă bogată, așa că udă fiecare ghiveci în care crești pruni, piersici sau măslini.

Poți să protejezi de ger copacii înfloriți acoperindu-i fie cu o prelată, cu folii sau cu pânză de sac. Trebuie să acoperi copacul până jos la nivelul solului pentru a păstra toată căldura. De asemenea, poți folosi un cadru sau țăruși pentru limitarea contactului dintre coroana copacului și înveliș.

Curățarea

Toți arbuștii care înfloresc vor trebui curățați și tăiați imediat după ce au înflorit, pentru a putea reîncepe să crească, în așteptarea anului care urmează.

Dacă ai meri și peri în grădină, ai putea fi tentat să-i lași pe mai târziu, însă acum este momentul să începi curățarea crenguțelor, înainte de a da mugurii; astfel, copacii vor avea șansa să-ți ofere o recoltă bogată în acest an.

Martie este momentul ideal pentru a începe să cureți și să hrănești tufele de trandafir și trandafirii cățărători, astfel aceștia se vor regenera mai repede și vor înflori în timpul primăverii.

Copaci și arbuști

Fie că îți dorești un copac nou sau vrei să-ți pregătești grădina pentru vară, acum este momentul să începi plantarea arbuștilor care înfloresc în cursul verii, a viței de vie, dar și a copacilor ornamentali și veșnic verzi. Aceștia vor da viață grădinii tale la venirea verii - iată câteva opțiuni:

 • Hortensiile sunt alți arbuști care vor oferi un spectacol de culoare, însă nu vor înflori în regiunile mai reci.

Când îți plantezi arbuștii, trebuie să sapi o groapă care să fie puțin mai adâncă și mai lată decât rădăcinile. Nu uita să îndepărtezi cu atenție vasul sau ghiveciul în care era pus arbustul, apoi răsfiră cu grijă rădăcinile cu mâna. Înainte să termini de plantat arbustul, trebuie să te asiguri că acesta stă drept în pământ. Atunci când stă perfect drept, rotește arbustul astfel încât să se poziționeze așa cum vrei. La final, asigură-te că va crește drept și nu aplecat - raportează-te la mediul din jur pentru a verifica că este la nivel.

Atunci când îți plantezi copacii, arbuștii sau vița de vie, trebuie să fertilizezi solul din jurul lor, amestecându-l cu nutrienți care să ajute plantele să-și atingă potențialul maxim. Avem o gamă de fertilizatori care va fi ideală pentru solul tău.

 

Vezi lucrarile de efectuat in gradina pe toata perioada anului:

 1. Lucrări de efectuat în grădină în ianuarie

 2. Lucrări de efectuat în grădină în februarie

 3. Lucrări de efectuat în grădină în aprilie

 4. Lucrări în grădină în luna mai

 5. Lucrări de efectuat în grădină în iunie

 6. Lucrări de efectuat în grădină în iulie

 7. Lucrări de efectuat în grădină în august

 8. Lucrări de efectuat în grădină în septembrie

 9. Lucrări de efectuat în grădină în octombrie

 10. Lucrări de efectuat în grădină în noiembrie

 11. Lucrări de efectuat în grădină în decembrie

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult