Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în iulie
Iulie este momentul de maximă înflorire, așa că majoritatea grădinilor sunt inundate de florile de vară în culori vibrante. Ghivecele și coșurile suspendate dau pe dinafară de flori, iar unele fructe și legume crescute în gospodărie sunt deja gata de pus pe masă.
Pe măsură ce vremea devine din ce în ce mai caniculară, este important să nu uităm de munca de întreținere care ajută grădina să rămână în formă. Ai grijă de plantele tale asigurându-te că elimini regulat florile uscate și că le uzi așa cum trebuie, în special în timpul perioadelor secetoase.
Eliminarea florilor uscate păstrează aspectul proaspăt și plin de viață al plantelor tale, iar udarea regulată le ajută să-și mențină aspectul chiar și în căldura verii.
În ajutorul tău vine această listă cu lucrările lunare recomandate.
Accentul lunii iulie: pregătirea grădinii pentru vacanța de vară
Nu lăsa să se irosească toată munca grea de până acum dacă urmează să pleci în vacanță pentru două săptămâni - în special dacă se preconizează vreme caniculară și uscată în absența ta.
Pregătește grădina înainte să pleci tunzând iarba și plivind straturile de flori. Elimină florile uscate de pe plantele pentru straturi, de pe plantele perene și de pe trandafiri, nu uita să culegi fructele și legumele și să hrănești plantele din seră.
Udă totul bine înainte să pleci și, dacă poți, roagă pe cineva să ude grădina în locul tău după ce pleci. Dacă nu găsești pe nimeni disponibil, setează un sistem de irigare automat; avem un ghid care îți arată exact ce ai nevoie pentru a instala unul.
Dacă nu poți să faci niciunul din lucrurile de mai sus, mută ghivecele și recipientele într-un loc cu umbră și răcoare și pune-le în farfurioare pentru a le putea uda din abundență înainte să pleci.
Elimină florile uscate
Eliminarea florilor uscate încurajează plantele să înflorească mai mult înainte de scăderea temperaturilor. Nu doar că plantele vor arăta mai proaspăt și mai îngrijit, dar acest lucru va și păcăli planta să-și canalizeze energia pe formarea florilor suplimentare și nu pe formarea semințelor. În funcție de tipul de plantă de pe care elimini florile uscate, poți folosi fie o foarfecă de grădină fie poți rupe cu degetele florile care atârnă. Taie chiar deasupra primului grup de frunze sănătoase de sub floarea ofilită.
Dacă planta are mai multe flori mărunte, așteaptă până majoritatea își pierd culoarea și apoi scurtează întreaga plantă cu aproximativ o treime. Poate că vei pierde câteva flori în acest mod, dar vei fi răsplătit din plin cu un alt mănunchi de flori de care să te bucuri și pe care să-l scurtezi probabil mai târziu în vară.
Lucrări universale în grădină
Întreținerea grădinii în luna iulie înseamnă să urmărești prognoza meteo mai mult decât o făceai până acum. Va trebui să uzi ghivecele mai mici și coșurile, iar suporturile pentru plante vor trebui udate de două ori pe zi, mai ales dacă urmează o perioadă de secetă. Noi recomandăm să uzi solul din jurul plantelor seara, atunci când este mai răcoare. Astfel, plantele vor avea mai mult timp să absoarbă totul. Hrănește plantele cu fertilizatorul potrivit și cu mulci, mai ales în livadă și în grădina de legume.
La începutul lui iulie vei putea să însămânțezi plante pentru straturi cum ar fi micșuneaua și nu-mă-uita; poți însămânța și plante bianuale, ca de exemplu cele de degețel-roșu și nalbă de grădină. Aceste plante bianuale vor începe să dezvolte rădăcini și tulpini, astfel că te vei bucura de florile lor abia în anul care vine.
Curăță straturile, bordurile, coșurile suspendate și suporturile pentru plante. Această activitate poate include scurtarea plantelor sau eliminarea florilor uscate de pe plantele cu flori pentru a încuraja înflorirea unora noi până la finalul verii. Dacă ai plantat plante cățărătoare, asigură-te că le-ai fixat. Vor crește repede și vor avea nevoie de suport pentru a nu se rupe.
Nu uita să ții pasul cu combaterea dăunătorilor și a buruienilor din grădina ta. Dacă ai un iaz, va trebui să cureți algele, algele filamentoase sau reziduurile din el și să-l păstrezi plin ochi cu apă.
Gardurile vii și plantele cățărătoare
Soarele favorizează creșterea explozivă, însemnând că vei avea mai mult de lucru tunzând și întreținând toate plantele de grădină, inclusiv gardurile vii și plantele cățărătoare. Dacă gardurile tale vii sunt din tisă sau din dafin, acesta ar putea fi primul și ultimul moment în care le vei tunde în acest an, iar dacă sunt din chiparos Leyland (cunoscut și ca leylandii) atunci ar putea fi deja a treia oară când apelezi la foarfeca pentru gard viu.
Tunde gardurile vii din lemn câinesc sau alte specii care cresc repede și leagă plantele cățărătoare pe măsură ce cresc, pentru a le sprijini mai bine.
Dacă ai arbuști care înfloresc în iunie, cum sunt Philadelphus (mălinul) și Weigela, curăță-i la loc după ce au înflorit. Wisteria (glicina) trebuie curățată din nou cu o foarfecă de grădină; asigură-te că tai lăstarii laterali în forma pe care ți-o dorești pentru anul viitor.
Natură și faună sălbatică
Dacă vremea este caldă, în special dacă este o perioadă de secetă, gândește-te la fauna grădinii tale și la lucrurile de care ar putea avea nevoie. Competiția pentru hrană se va înteți în rândul păsărilor acum când puii au părăsit cuibul. Asigură-te că păstrezi hrănitoarele pentru păsări pline - investește în unele care vor ține la distanță veverițele și alți dăunători. Adăpătoarea pentru păsări trebuie păstrată curată și plină cu apă proaspătă.
Dacă ai în grădină un iaz, puii de broaște și brotaci își vor face apariția în această lună. Pentru a-i ține la adăpost și a le oferi un loc în care să se ascundă de prădători, plantează frunziș în jurul iazului.
Creează despărțituri la bază pentru a ajuta broscuțele și aricii să treacă dintr-o grădină în alta. Nu trebuie să fie o gaură prea mare, poate să fie ascunsă în spatele unui arbust, a unei plante cățărătoare sau a unor flori colorate, pentru a distrage atenția.