Idei și inspirație
Irigarea prin picurare, soluția optimă pentru udarea plantelor

Irigarea prin picurare, soluția optimă pentru udarea plantelor

Se încarcă...

Sistemul de irigare prin picurare este cea mai eficientă metodă care asigură necesarul de apă pentru culturile de legume sau plante și are numeroase avantaje.

În articolul de mai jos îți vom prezenta care sunt componentele acestui sistem, care sunt avantajele lui, dar și câteva sfaturi pentru udarea culturilor.

Ce este sistemul de irigare prin picurare

Sistemul de irigare prin picurare este obligatoriu pentru cultura de legume din spații protejate, dar și pentru cele din câmp, fiind una dintre cele mai eficiente metode de irigare. Aceasta functionează prin picurarea unei cantități mici de apă, într-o perioadă scurtă de timp, și preîntâmpină scurgerea apei în adâncimea solului unde planta nu o mai poate folosi.

Sistemul de irigare prin picurare se poate automatiza și poate fi folosit și pentru fertirigare cu soluții nutritive, fiind o soluție eficientă, care asigură o productivitate ridicată a culturilor.

Care sunt componentele principale ale sistemului și ce rol are fiecare

Există numeroase produse pentru liniile de picurare, iar acestea pot fi alese în funcție de tipul culturii la care vor fi folosite, suprafața terenului, debitul de apă și calitatea ei. Un sistem de irigare este ușor de instalat și proiectat, fiind compus din următoarele elemente:

· sursa de apă – aceasta poate fi o rețea centralizată, o sursă locală precum o fântână sau bazine de stocare. În cazul unui sistem de irigare prin picurare pentru sere și solarii, unde consumul de apă este mare, este indicat ca sursa de apă să fie mai ieftină, pentru a reduce costurile.

· sistemul de filtrare – acesta trebuie să fie obligatoriu dimensionat în funcție de calitatea apei și de suprafața irigată.

· conducta distribuitoare – este reprezentată de țeavă de polietilenă, cu diametru de 25 mm sau 40 mm, în funcție de necesarul de apă consumat și de tipul sursei de apă.

· liniile de picurare – acestea pot fi de tip bandă sau tub și se amplasează la o distanță de 50 – 60 cm una de altă. În cazul culturilor de legume, liniile de picurare trebuie să aibă un diametru de 17 mm și grosimea peretelui de 0.6 mm, cu picurători amplasați din 20 în 20 de cm și cu un debit pe picurător de 1 l/oră/picurător.

· bandă de irigare – trebuie montată la suprafața solului, cu liniile de picurare orientate în sus. Duzele de picurare pot fi situate la o distanță cuprinsă între 15 și până la 40 de cm. Un sistem de irigații funcționează la presiuni cuprinse între 0,5 și 2 bari, în funcție de grosimea peretelui.

Alte echipamente necesare pentru funcționarea optimă a sistemului de irigare

Pe langă elementele principale ale sistemului de irigare prin picurare, mai pot fi amplasate alte elemente care asigură o bună funcționare a sistemului și, totodată, o cultură agricolă bună:

  • echipament tip venturi – acesta permite administrarea de fertilizanți (îngrășăminte, stimulatori de creștere), insecticide sau fungicide, odată cu apa.
  • filtrul – este obligatoriu deoarece duzele de picurare se pot infunda din cauza impurităților din apă. Se pot monta înainte de hidrofor sau pe furtunul normal, cu adaptare.

Care sunt costurile pentru instalarea sistemului

Sistemul de irigare prin picurare este economic și ideal pentru legumicultură și horticultură. Este eficient și are un consum redus de apă și energie electrică.

Pentru un hectar este nevoie de 15.000 de km de bandă pentru irigat și 150.000 de picuratoare, amplasate din 10 în 10 cm. Un singur picurător poate consuma până la 2 litri de apă pe oră, ceea ce înseamnă că totalul pentru un hectar va fi de 300.000 de litri/oră, la jumătate față de un sistem de aspersoare.

Prețul mediu pentru un sistem de irigare prin picurare este de 4.500 lei pentru un hectar, dar poate varia în funcție de complexitatea sistemului, tipul liniilor de picurare sau necesitățile culturii.

Sfaturi pratice pentru udarea plantelor

După amplasarea sistemului, este necesar ca irigarea să fie făcută în mod corect. Uite câteva sfaturi utile de care să ții cont:

· udarea plantelor trebuie făcută dimineața sau seara, iar temperatura apei să fie apropiată de cea de afară.

· plantele trebuie udate o dată la 2-3 zile, iar timpul de udare este de 15-30 de minute.

· cantitatea de apă poate varia între 1-2 litri și 4 litri/plantă/zi, în funcție de condițiile meteo. În zilele reci este recomandată o cantitate mai mică, iar în zilele călduroase o cantitate mai mare.

· dacă folosești folie de mulcire, sistemul de irigare prin picurare trebuie montat sub folie.

· aplicarea fertilizantilor trebuie făcută cât mai des, în cantități mici, pentru a nu afecta plantele din cauza unei cantități mari de îngrășăminte.

Avantajele folosirii sistemului de irigare prin picurare

Spre deosebire de sistemele de sprinklere, care au o eficiență între 75 și 85%, sistemele de irigare prin picurare au o eficiență de peste 90%. Printre avantajele sistemului de irigare prin picurare se numără următoarele:

  • apa poate fi dozată în funcție de cultură și de etapa de dezvoltare, reducându-se pierderile de apă.
  • fiecare plantă în parte va primi cantitatea optimă de apă, necesară la un anumit moment pe durata ei de dezvoltare.
  • consumul de apă este redus cu 20 – 40% deoarece apa este absorbită în sol înainte de a se evapora în aer.
  • alimentarea cu apă se face numai pe zona rândurilor de plante, iar spațiul dintre rânduri rămâne uscat.
  • plantele sunt udate numai în zona rădăcinii, direct pe sol, ceea ce înseamnă că este redusă apariția buruienilor între plante.
  • solul este udat direct, fără umezirea plantelor, împiedicând astfel apariția și înmulțirea bolilor și a dăunătorilor. Sunt evitate sau micșorate unele tratamente chimice, ceea ce împiedică poluarea recoltei.
  • manoperă pentru executarea lucrărilor de instalare a sistemului de irigare prin picurare este mult mai redusă față de celelalte modalități de irigare.
  • permite dozarea precisă a cantităților de îngrășăminte care sunt administrate în funcție de necesarul plantei în diferitele faze de creștere.
  • instalația de fertirigare prin picurare nu necesită personal calificat pentru exploatare.
  • este singura metodă de udare care permite automatizarea completă, deoarece debitul și presiunea apei pot fi reglate cu precizie. În plus, declanșarea udării poate fi făcută în baza informațiilor înregistrate de senzori privind umiditatea solului, temperatura și umiditatea aerului.

Toate aceste avantaje de mai sus asigură eficiența sistemului de irigare prin picurare și cresc productivitatea culturilor cu până la 100%.

Vezi și alte articole despre întreținerea plantelor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360