Dacă îți dorești să cultivi plante frumoase și puternice cu care să te mândrești, trebuie să te asiguri că acestea primesc nutrienții corespunzători. Este nevoie de mai mult decât udatul obișnuit pentru a obține cele mai bune rezultate. Iată un ghid rapid și ușor care te va ajutasă-ți păstrezi grădina sănătoasă.
Elemente esențiale pentru sănătate
Plantele au nevoie de o varietate de nutrienți pentru a rămâne într-o stare bună. Principalii trei nutrienți sunt azotul, potasiul și fosforul. Acțiunea acestora va păstra plantele puternice, fiecare plantă preferând niveluri mai ridicate sau mai reduse din fiecare element.
Din fericire, datorită nutrienților moderni, nu este nevoie să fii expert în sănătatea plantelor și să știi care plante au nevoie de care niveluri de nutrienți de fiecare dată când plantezi! Opțiunile universale se potrivesc pentru majoritatea plantelor și grădinilor. Pentru orice excepții,există nutrienți speciali destinați acelor plante cu nevoi particulare.
Straturi și borduri
Fertilizatorii granulari sau pudră de uz general sunt buni la pregătirea solului, fie pentru plantare, fie pentru a completa nivelurile de nutrienți. De asemenea, aceștia sunt ideali pentru majoritatea plantelor de grădină. Momentul optim de aplicare este primăvara, la începutul sezonului de cultivat. Fertilizatorul trebuie amestecat în stratul superior al solului. Growmore și Blood, Fish and Bone sunt opțiuni populare. Fertilizanții reprezintă una dintre cele mai bune alegeri pentru plantat, deoarece ajută rădăcinile să devină puternice.
Fertilizator pentru plante acide - ericaceu
Termenul „ericaceu” este folosit pentru a face referire la solurile acide și plantele care cresc în aceste soluri. Fertilizatorul ericaceu este perfect pentru plantele care preferă solul acid. Rododendronul, camelia și pieris sunt câteva plante cărora le priește acest tip de fertilizator. Nu vor avea nevoie de nutrienți dacă le crești în mediul potrivit, însă dacă le cultivi în vase este important să le hrănești periodic.
Fertilizatori
Cu excepția cazului în care cultivi ceva special, fertilizatorii universali sunt excelenți pentru a păstra plantele sănătoase. Poți alege dintre fertilizatori care pot fi turnați, solubili sau cu eliberare lentă, în funcție de ce preferi.
Fertilizatori lichizi
Fertilizatorii lichizi sunt furnizați de obicei în formă concentrată, trebuind pur și simplu adăugați în apă. Plantele pot accesa acest tip de fertilizator cel mai rapid deoarece pot absorbi rapid nutrienții. Singurul dezavantaj al nutrienților lichizi este faptul că trebuie aplicați mai des, deoarece nu rezistă foarte mult timp în sol.
Fertilizatori care pot fi turnați
Aceștia elimină mare parte din efortul de a hrăni plantele, deoarece sunt fertilizatori lichizi pre-amestecați pe care îi torni direct pe rădăcini. Cu toate acestea, la fel ca în cazul fertilizatorilor lichizi descriși mai sus, va trebui să repeți operațiunea mai des, lucru care întimp se poate dovedi mai costisitor.
Fertilizatori cu eliberare lentă
Aceștia sunt fertilizatori granulari pe care îi poți amesteca în compost atunci când plantezi sau îi poți aplica la suprafațăpentru a completa nivelul nutrienților. Aceștia eliberează nutrienții în sol lent, ceea ce înseamnă că vor rezista timp mai îndelungat decât lichidele.Această opțiune reduce din presiunea hrănirii periodice.
Nutrienți pentru roșii
Cultivarea roșiilor este incredibil de populară, multe persoane crescându-le în vase și nu direct în sol. Pentru a încuraja recolte foarte mari și obținerea de fructe delicioase, cel mai bine este să aplici un fertilizator pentru roșii. Acesta este un fertilizator special, cu conținut ridicat de azot, care încurajează înflorirea și formarea fructelor.
Nivelul ridicat de azot face ca acest fertilizator să fie foarte util și pentru înflorirea în coșuri suspendate sau vase, deoarece încurajează înflorirea.
Nutrienți pentru gazon
Dacă îți dorești un gazon bogat și sănătos, poate fi o idee bună să-l fertilizezi și pe acesta. Nu te îngrijora însă, acest lucru nu presupune un efort mare și poate fi realizat de două ori pe an, în timpul sezonului de creștere.
Nutrienții granulari sunt, de obicei, cei mai populari și sunt aplicați cu dispozitive de împrăștiere pentru a asigura o aplicare corectă. De asemenea, sunt disponibili nutrienți lichizi, care pot produce un rezultat mai rapid datorită absorbției de către frunze, nu de către rădăcini.