Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Grădina de acasă cu ierburi aromatice - cum alegi plantele și cum le îngrijești

Grădina de acasă cu ierburi aromatice - cum alegi plantele și cum le îngrijești

Se încarcă...
5382 vizualizări

Balconul poate să fie locul perfect pentru grădina de acasă, cu ierburi aromatice. Atâta vreme cât le sunt oferite condițiile necesare, adică lumină, căldură, apă, un sol adecvat și puțină atenție, plantele aromatice sunt foarte ușor de cultivat, cresc repede, sunt spornice și nepretențioase. În plus, vei avea și satisfacția, cu totul specială, de a le folosi proaspete, direct din grădina ta, și te vei răsfața cu aromele acestora. 

    • Busuiocul
    • Cimbrul
    • Rozmarinul
    • Salvia
    • Menta
    • Mărarul
    • Pătrunjelul
    • Leușteanul
    • Coriandrul

Criterii de care să ții cont când alegi plantele aromatice

Plantele aromatice au nevoie de condiții diferite de lumină, sol și umiditate, dar, cu toate acestea, sunt foarte adaptabile și pot evolua frumos, deși condițiile din balcon nu sunt perfecte. Un beneficiu pe care îl poți exploata eficient, pentru grădina cu plante aromatice dintr-un balcon închis sau semideschis, este acela ca temperatura este aproximativ constantă, iar plantele sunt ferite de efectul vântului. 

Când alegi plantele, ia în calcul următoarele aspecte: 

  • spațiul pe care îl ai la dispoziție;
  • tipul vaselor în care vor sta plantele:
    • ghivece individuale;
    • jardiniere;
    • vase comune;
  • gradul de însorire, ierburile aromatice având nevoie de condiții specifice de lumină și căldură, respectiv:
    • mult soare (cele cu frunze înguste, mici și țepoase);
    • semiumbră (toate care au frunze cărnoase);
  • dimensiunile plantei aromatice și spațiul de care acesta are nevoie:
    • tufele care pot fi tunse;
    • plantele individuale;
  • tipul plantei:
    • perene - care evoluează continuu an după an; 
    • anuale - care au un ciclu de viață anual, de la germinare până la producerea semințelor;

Pe lângă acestea, alegerea finală a plantelor pe care urmează să le cultivi în balconul de acasă se face în funcție de preferințele culinare. Mai poate fi luat în calcul și faptul că unele dintre ierburile aromatice nu sunt prețuite doar pentru gustul și mirosul lor, ci și pentru aspect, fiind decorative, medicinale și funcționând ca repelent natural (alungă muștele și țânțarii).

Fie că vei alege plante anuale, fie că optezi pentru cele perene, la Brico Dépôt vei găsi seminte sau colecții de semințe de plante aromatice, pentru a amenaja grădina din balcon. Totodată, în oferta Brico Dépôt există substrat și pământ adecvat pentru orice tip de plantă, precum și fertilizanti și ghivece, sisteme de prindere și suporți, astfel ca, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, să realizezi o grădină orizontală sau verticală. De asemenea, ai posibilitatea de a comanda online sau direct din magazin inclusiv accesoriile necesare și poți opta pentru livrare la domiciliu sau ridicare direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

Ce plante poți cultiva și care sunt nevoile acestora

Unele dintre cele mai bune, parfumate și ușor de cultivat plante aromatice sunt:  

busuioc

Busuiocul

  • Este o plantă anuală cu origine mediteraneană. Se seamănă în răsadnițe în martie și, după răsărire, se poate transferă în ghiveci. Se simte bine în vase ceramice nesmălțuite, ca să poată respira. Crește încet în prima lună, apoi foarte repede.
  • Are nevoie de câteva ore de soare pe zi, pământ gras și afânat. Nu necesită fertilizanți, dar trebuie udat des. Busuiocul nu trebuie să aibă rădăcinile umede noaptea, astfel că trebuie udat dimineața sau în prima parte a zilei.
  • Busuiocul este folosit nu doar în bucătărie, ci şi ca plantă decorativă sau pentru a ţine departe insectele. Este inclusă în categoria plantelor medicinale.
  • Sunt mai multe soiuri de busuioc, care pot fi plantate împreună, într-un vas cu gura largă:
    • busuioc roșu: are culoare violacee și flori roz, este mai dulce și mai aromat decât cel verde;
    • busuioc lămâios: este verde și are o tentă fină de lămâie;
    • busuioc grecesc: are miros foarte puternic și o vagă aromă de anason și cuișoare, cu gust acrișor și ușor iute.

cimbru

Cimbrul

  • Este o plantă perenă, cu viaţă lungă. Există aproximativ 30 de specii diferite de cimbru, cu arome asemănătoare. Se cultivă prin însămânțare în martie sau se plantează răsaduri de 10 centimetri, direct în ghiveci.
  • Rezistent și puțin pretențioas faţă de factorii de mediu, are nevoie de mult soare. În ghiveci, trebuie udat mai rar și numai dacă pământul este uscat. Prea multă apă scade concentrația de ulei volatil și, implicit, aroma.
  • Are nevoie de un sol gras, fertilizatori cu azot, primăvara, și de un vas înalt, pentru că formează o rădăcină pivotantă, lungă. Formează tufe cu o singură rădăcină și mai multe tulpini care pot ajunge și la 50 de centimetri; poate fi tuns pentru formare de îndată ce tulpina de la bază are aspect lemnos. Rezistă ani la rând în același recipient, dacă i se împrospătează anual substratul.

rozmarin

Rozmarinul

  • Are frunze cerate veșnic verzi, ca ale bradului, și este foarte decorativ. În fapt, este un arbust peren de talie mică, iar tuns, poate lua orice formă, deși tendința este aceea de a crește în înălțime.
  • Cel mai simplu mod de a-l cultiva este prin însămânțare direct în ghiveci, primăvara sau toamna, iar după răsărire, se lasă cele mai viguroase trei-patru fire. Are nevoie de ghivece largi, dar nu foarte adânci. Iarna poate fi mutat în casă, pentru că nu suportă temperaturi mai mici de 5 grade Celsius.
  • Se dezvoltă în orice tip de sol: cele sărace stimulează intensitatea aromelor, dar determină o creștere mai lentă. Nu necesită apă decât la câteva zile, când solul este uscat, dar are nevoie de mult soare.
  • Poate fi tuns pentru formare și consum, la un an de la răsărire. Primăvara, tufa se tunde drastic, pentru a stimula regenerarea și creșterea de lăstari.

salvie

Salvia

  • Plantă perenă, medicinală, aromatică și decorativă, salvia se poate cultiva din semințe plantate direct în ghiveci, în lunile ianuarie-februarie. Are frunzele veșnic verzi, alungite și ascuțite la vârf, aspre, aproape albe pe partea inferioară. Există soiuri de salvie care au frunzele purpurii, crem, roșiatice sau gălbui.
  • Salvia are nevoie de soare, aceasta fiind singura condiție esențială. Se udă ocazional, când solul este uscat. Este o plantă solitară (nu suportă compania altor plante aromate) și are nevoie de un sol bogat, care va trebui fertilizat anual.
  • Înflorește în mai-iunie, iar florile seamănă bine cu cele de lavandă. Frunzele pot fi culese după maturizare, ce are loc la un an după plantare, vârstă de la care trebuie tunsă după înflorire. Recoltarea frecventă întreține planta.

menta

Menta 

  • Există numeroase soiuri de mentă, care pot fi plantate împreună. Indiferent de soi, este perenă, se regenerează foarte repede și este foarte aromată.
  • Înmulțirea se face prin semințe care se pot planta direct în ghiveci sau prin fragmentarea plantei mamă, primăvara și toamna.
  • Frunzele recoltate înainte de înflorire sunt cele mai parfumate. Este una dintre primele plante medicinale utilizate și reprezintă un repelent natural extrem de eficient.
  • Formază tufe dese, care se simt bine în zone luminate, dar departe de bătaia directă a razelor de soare. Suportă vântul și, atunci când frunzele se mișcă, împrăștie aroma specifică. Nu suportă înghețul (cu excepția soiurilor sălbatice).
  • Are nevoie de: un vas cu gura largă, adânc, în care să crească singură și să evolueze natural, fertilizatori (de două ori pe an) și de un pământ de compost organic, amestecat cu nisip sau pietriș fin. Trebuie udată frecvent și nu suportă băltirea apei.

marar

Mararul

  • Plantă anuală, cu viață scurtă și germinație rapidă, mărarul poate fi cultivat în balcon, în vase largi și puțin înalte. Are nevoie de soare, lumina fiind esențială și influențând direct cantitatea de uleiuri aromate din plantă, și de un sol fertil. Crește bine în compost amestecat cu pământ de flori. Plantă aromată frecvent utilizată în gastronomie, mărarul este și o foarte eficientă plantă medicinală.
  • Semințele se seamănă direct în vasul de cultură, oricând din martie până în iunie, pentru mai multe recolte. Frunzele pot fi culese după 6-8 săptămâni de la semănat, când planta ajunge la 15-20 de centimetri înălțime.
  • Trebuie udat frecvent cu apă puțină și fertilizat la câteva zile după însămânțare.

patrunjel

Patrunjelul

  • Plantă anuală spornică și simplu de cultivat, pătrunjelul poate fi semănat uniform, direct într-un vas cu diametrul de 12-15 centimetri, de la începutul lunii martie până în august. Germinează în 14-20 de zile.
  • Pentru că este sensibil, locul potrivit este cel umbrit, cu lumină indirectă. Are nevoie de un sol fertil, nisipos. Trebuie udat constant cu puțină apă, astfel încât solul să fie mereu ușor umed.
  • Pentru a spori producția, frunzele trebuie culese cu atenție, pentru a nu afecta tulpina fragilă.
  • Soarele puternic, lipsa apei și solul neprietenos duc la îngălbenirea frunzelor, care nu-și mai revin.

leustean

Leusteanul

  • Excepțional de aromat și foarte rezistent, leușteanul este o plantă perenă care poate fi cultivată din semințe sau, și mai bine, plantând răsaduri, primăvara. Din semințe germinează în două săptămâni, iar plantele cresc relativ greu, la început. În primul an, va forma o rădăcină puternică, pivotantă, care oferă plantei vitalitate.
  • Este foarte puțin pretențios, generează multe tulpini, iar frunzișul se regenerază repede, după ce este cules.
  • Are nevoie de un ghiveci înalt, dar nu foarte larg, în care poate trăi mulți ani, chiar și fără fertilizare, dacă solul este împrospătat anual, la suprafață, cu un strat nou și hrănitor.
  • Trebuie udat periodic, mai ales în zilele foarte calde. Are nevoie de soare câteva ore pe zi și de umbră, când soarele este foarte puternic. Are tendința de a forma tufe.

coriandru

Coriandrul

  • Poate fi semănat în orice moment al anului. Cel mai bine se simte într-un vas puțin adânc și mai larg. Are nevoie de un sol nisipos, care să permită un drenaj bun al apei și care trebuie îmbogățit regulat, cu nutrienți. După germinare, plantele trebuie rărite.
  • Pentru a crește frumos, are nevoie de udări periodice (la două-trei zile), soare și căldură. Este una dintre plantele aromatice care, în sezonul rece, trebuie aduse în interior, aproape de căldură.
  • Recoltarea frunzelor se poate face la trei luni după răsărire. După înflorire, florile polenizate produc semințe extrem de parfumate. Pentru că este o plantă anuală, după formarea semințelor, vegetația încetează. Semințele pot germina singure, dacă ajung în sol, producând o serie nouă de plante. 

plante aromatice

10 sfaturi utile pentru ierburi aromatice spectaculoase

O grădină cu plante aromatice în balcon poate deveni cel mai plăcut și mai deconectant hobby. Caracteristic ierburilor aromatice este faptul că germinează și cresc repede, fără a avea nevoie de condiții speciale. Pentru ca rezultatele să fie spectaculoase și bucuria celui care le îngrijește maximă, câteva sfaturi utile pot fi de ajutor. 

 1. Pentru germinarea mai rapidă a semintelor de pătrunjel, leuștean și coriandru, acestea se pot ține în apă călduță pentru două ore, înainte de a fi puse în pământ.  

 2. Este eficient ca fiecare plantă să aibă vasul propriu, chiar dacă multe dintre ele au nevoie de același tip de substrat. Plantele anuale pot sta în vase mici de plastic, dar, pentru cele perene, mai ales dacă urmărești formarea de tufe sau sunt foarte decorative, (salvia, cimbrul, rozmarinul, menta), alege vase ceramice.

 3. Acordă plantelor perene o perioadă anuală de repaus, astfel:

A. Pentru plantele cu frunze căzătoare (menta și cimbrul):

    • tunde-le și redu udările la cel mult una pe săptămână;
    • pune-le în locuri răcoroase și umbrite (de exemplu, pe podeaua balconului), în decembrie și ianuarie;
    • în martie, se readuc la lumină, se fertilizează sau se împrospătează solul, pentru o nouă perioadă de vegetație. 

B. Pentru plantele cu frunze veșnic verzi (rozmarinul, salvia): 

    • în ianuarie-februarie se răresc udările la cel mult una la 10-14 zile, cu apă puțină; 
    • la începutul lui martie, plantele mari se pot transfera în sol nou și în vase mai mari, dacă este necesar, fără a îndepărta solul vechi de pe rădăcină, și se reiau udările; 
    • la câteva zile după transfer, se tund ramurile bătrâne, cele uscate și vârfurile celor viabile, pentru a stimula producția de lăstari;
    • în final, se fertilizează plantele care nu au fost transferate în sol nou și se udă normal, pentru a le stimula vegetația. 

 4. Ierburile viguroase, prolifice, cum ar fi menta, oregano și salvia, au nevoie de mult spațiu. Nu trebuie să stea lângă plante anuale sau sensibile, cum sunt busuiocul și rozmarinul.

 5. Toate plantele aromatice sunt sensibile la excesul de apă, indiferent dacă sunt perene sau anuale. Chiar și busuiocul, cea mai avidă după apă dintre toate, nu suportă băltirea. O soluție practică, ce previne riscul apariției bolilor și a mucegaiurilor, este eliminarea apei din farfuriile de scurgere, la o oră după udare. Un alt sfat bun este ca, la baza ghiveciului, înaintea stratului de pământ, să așezi pietriș fin sau nisip. Rădăcinile plantelor vor fi ferite de umezeală. 

 6. Folosește fertilizanți lichizi. Este necesară respectarea indicațiilor fiecărui producător, în ceea ce privește diluarea acestora. La fel de bun este și compostul așezat la suprafața ghiveciului simplu sau amestecat cu nisip. Nu fertiliza plantele din septembrie până la începutul lui martie, când etapa de vegetație este în declin, cu excepția culturilor rapide de mărar și pătrunjel. 

 7. Tunderea ierburilor lemnoase (cimbrul, salvia, rozmarinul) se face mereu primăvara, cel mai bine în momentul înfloririi forsythia (arbustul decorativ cu flori galbene), și poate fi radicală, atunci când se urmărește întinerirea plantei, încurajând, de asemenea, o creștere mai stufoasă și proaspătă.

 8. Ciupirea primului set de frunze, chiar deasupra nodului frunzei, va permite mugurilor laterali care nu cresc să se dezvolte, iar planta va deveni mai bogată. Este un tratament util pentru mentă, cimbru, leuștean și poate fi făcut la orice ramură nouă. 

 9. Recoltarea frunzelor sau a crenguțelor se face numai când plantele au mai mult de 10-15 centimetri înălțime. Trebuie ocolite mereu ramurile tinere. Cel mai bine, recoltarea se face dimineață, când este răcoare, sau înainte de înflorire. După recoltare, plantele aromatice se utilizează imediat, se pun la uscat sau se congelează. 

 10. Aerează periodic solul de la suprafața ghiveciului sau jardinierei ori vasului în care se află planta. Un strat de pământ nou, de preferat compost, se așază numai după ce stratul superficial vechi este îndepărtat. 

Una dintre caracteristicile plantelor aromatice este că sunt rezistente la dăunători, tocmai datorită uleiurilor eterice pe care le conțin. În cazul în care sunt, totuși, atacate, acestea trebuie tratate rapid sau îndepărtate din grădină, pentru a nu contamina și restul plantelor. O metodă care funcționează mereu și este inofensivă pentru plante este apa oxigenată. Prepară o soluție de apă oxigenată și apă distilată, în proporție de 1:1, și pulverizeaz-o pe zona bolnavă. Repetă, dacă este necesar, de câteva ori, la interval de 24 de ore. În majoritatea cazurilor, are efect garantat. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360