Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Ghid pentru îngrijirea și plantarea florilor de primăvară

Unul dintre motivele pentru care iubim atât de mult primăvara este bogăția florală pe care ne-o oferă. Acasă, plantele de balcon, dar și întreaga grădină se trezesc la viață și ne înfrumusețează și împarfumează spațiul verde.

Pentru a planta și păstra cât mai bine florile de primăvară în grădina ta, ți-am pregătit un ghid cu sfaturi de care să ții cont acum, la început de sezon cald. Spor la citit și la grădinărit!

La ce să fii atent primăvara, înainte de plantarea oricărei flori

Ce flori înfloresc primăvara în grădina ta?

Ce flori să plantezi primăvara în grădina ta?

La ce să fii atent primăvara, înainte de plantarea oricărei flori

Înainte de a planta orice floare în grădina ta, trebuie să te asiguri că spațiul verde este pregătit complet pentru noul sezon cald. Asigură-te, deci, că ai uneltele potrivite, că solul este gata pentru plantare și că ai deja o viziune despre cum dorești să arate grădina ta atunci când totul va fi gata. Toate detaliile despre cele mai importante lucrări din grădină primăvara sunt aici.

Ce flori înfloresc primăvara în grădina ta?

Ghioceii

Cu toții stim că vestitorii primăverii sunt ghioceii. Ei înfloresc în perioada februarie-aprilie și sunt primele semne ale apropierii sezonului cald. Este bine de știut că preferă locurile luminoase sau semiumbrite și că udarea moderată este importantă pentru creșterea lor frumoasă. Ca bulbul de ghiocel să rămână sănătos, stratul de pământ trebuie să fie bogat în substanțe nutritive și bine drenat – nu trebuie lăsat să se usuce nici după trecerea perioadei de înflorire.

Dacă este primul an în care ghioceii înfloresc în grădina ta, este recomandat să scoți bulbii după ce florile și frunzele lor au început să se usuce și să îi lași la repaus pentru aproximativ două luni. Toamna îi poți planta la loc, definitiv de aceasă dată, într-un substrat fertil, cu umiditate constantă. Bulbii fără frunze trebuie plantați la o adâncime de trei ori mai mare decât dimensiunea lor.

Pentru că sunt plante perene, în următoarea primăvară ghioceii vor înflori ca noi, aducându-ți primele semne ale anotimpului cald.

Zambilele

Pe lângă ghiocei, unele dintre cele mai întâlnite flori de primăvară sunt zambilele. Vin în foarte multe variante de culori și sunt pe atât de ușor de plantat pe cât sunt și de îngrijit. Au nevoie doar de un loc luminos și de un sol foarte bine drenat. De aceea, este recomandat ca bulbii lor să fie plantați într-un substrat de sol argilos în combinație cu unul nisipos, pentru ca umiditatea să fie cât mai bună.

Pentru a menține bulbii activi și durata de viață a florilor, ai grijă să îndepărtezi florile uscate de pe tulpină și, după ofilirea tuturor, să aplici un strat de fertilizator care să stimuleze zambilele.

După un an sau doi de la plantare, este recomandat ca bulbii să fie scoși și depozitați: învelește-i în hârtie și plasează-i într-un loc uscat și aerisit până în toamnă, când îi vei replanta (luna perfectă este octombrie). La plantare, bulbii se plasează la o adâncime de 25-20 de cm în pământ și la o distanță de 10-15cm unul de celălalt. Pentru că zambilele dezvoltă și bulbi laterali, îndepărtează-i și replantează-i și pe aceia, care vor înflori de asemenea în scurt timp.

Lalelele

Lalelele sunt o alegere minunată pentru a-ți înfrumuseța grădina primăvara. Printre cele mai îndrăgite flori ale sezonului cald, acestea cresc de asemenea din bulbi și nu necesită foarte multe cunoștințe de grădinărit pentru plantare sau pentru îngrijire.

Aceste flori se dezvoltă cel mai frumos la soare, însă tolerează și zonele ușor umbrite din grădina ta. Perioada de plantare este toamna, în septembrie sau octombrie, când temperatura este pe la 10-15 grade, urmând ca bulbii să se dezvolte pentru înflorire pe tot parcursul iernii. Înainte de a-i planta, ai grijă ca solul să fie fertil și bine fărâmițat – poți adăuga îngrășământul sau fertilizatorul în timp ce sapi solul.

Este foarte important să alegi cei mai sănătoși bulbi pentru lalele. La Brico Depot, îți punem la dispoziție bulbi pentru diverse soiuri de lalele, pe care să îi selectezi astfel încât să fie perfecți pentru plantare și pentru cum dorești să arate grădina ta. Dimensiunea lor nu este neapărat un criteriu de selecție – aspectul esențial este ca bulbii să fie tari și consistenți.

Pentru plantare, lasă cel puțin 15 centimetri între bulbi și poziționează-i la o adâncime de 10-15 centimetri în pământ, cu fața în jos. Bătătorește apoi solul și udă-l cu apă din abundență. Următoarea udare trebuie să aibă loc primăvara, când apar primele frunze. Pentru a proteja laleaua, până atunci, adaugă mușchi sau paie, care să protejeze rădăcinile în timpul iernii.

Lăcrămioarele

Alături de ghiocei, zambile și lalele, lăcrămioarele ne lumiează grădinile în fiecare primăvară. Ele sunt flori ideale pentru grădinarii începători, pentru că nu necesită foarte multă îngrijire și dau un aspect și un parfum frumos spațiului verde, chiar dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție să te ocupi de ele.

Spre deosebire de florile amintite mai devreme, lăcrămioarele preferă spațiile umbrite din grădina ta. Perioada lor de înflorire debutează în luna mai, deci le poți planta oricând în timpul primăverii, până în luna mai, pentru a te bucura de ele în același sezon cald. Solul pentru lăcrămioare trebuie să fie umed și bogat în elemente nutritive, iar locul ferit de lumină. Astfel, lăcrămioarele pot acoperi frumos zone din grădină pe care, de altfel, le-ai lăsa goale – de exemplu, la baza arbuștilor.

Pentru plantarea rizomilor de lăcrămioare, ai nevoie de gropi superficiale, de 3-5 centimetri adâncime. După uscarea florilor, nu îndepărta tijele rămase, pentru că acestea vor hrăni solul și vor pregăti lăcrămioarele pentru o dezvoltare și mai frumoasă în anul care urmează!

Ce flori să plantezi primăvara în grădina ta?

Dacă plănuiești să îți extinzi grădina, primăvara este un moment ideal pentru a planta noi flori care să îți mențină spațiul verde viu pe tot parcursul anului. În acest sezon, se plantează panseluțele, violetele și anemonele.

Tot ce trebuie să știi despre plantarea butașilor în grădina ta este aici.

Dacă îți dorești să îi deconectezi puțin pe cei mici de la tehnologie sau dacă pur și simplu vreți să petreceți timp împreună, plantarea alături de copii poate fi distractivă. Îi poți provoca la o activitate de acest gen pentru a-i familiariza mai mult cu natura și pentru a-i învăța să aibă grijă de roadele pe care le oferă.

 

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult