Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Freza de zapadă - ghid complet. Caracteristici. Extraopțiuni. Cum o alegi

Freza de zapadă - ghid complet. Caracteristici. Extraopțiuni. Cum o alegi

Se încarcă...
795 vizualizări

Freza de zăpadă e echipamentul cu care cureți eficient zăpada. Alege-o în funcție de putere, dimensiune și alte caracteristi esențiale, descrise în acest ghid.

1. Caracteristicile principale ale unei freze de zăpadă
i. Tip de alimentare/puterea motorului
îi. Numărul de stadii
iii. Tipul de evacuare
iv. Lățimea de lucru
v. Distanță de degajare a zăpezii și unghiul de rotire al toboganului
2. Freza electrică sau freza pe benzină? Avantaje și dezavantaje
3. Care sunt opțiunile suplimentare ale unei freze de zăpadă
4. Detalii de care să ții cont când alegi o freza de zăpadă
5. Cum se întreține o freza de zăpadă
6. 3 greșeli majore pe care să le eviți când alegi o freza de zăpadă

Iarna bate la ușă și Autoritatea Națională pentru Meteorologie (ANM) anunță că începând cu luna decembrie temperaturile vor fi în scădere, iar ninsorile abundente nu vor întârzia să apară.

Vei avea, deci, multă zăpadă de curățat. Că să scapi de corvoadă, cel mai simplu ar fi să rezolvi problema folosind o freza pentru zăpadă.

Citește până la capăt acest ghid complet și află cum să o alegi pe cea mai potrivită:

Caracteristicile principale ale unei freze de zăpadă

Stabilește, mai întâi, cât de mare și cât de puternică trebuie să fie freza ta de zăpadă. O poți face, fără să greșești, ținând cont de următoarele caracteristici:

Tip de alimentare/puterea motorului

În funcție de sursa de energie pe care o folosesc, frezele sunt de două feluri:

Electrice. Se mai numesc suflante de zăpadă și sunt alimentate de curent continuu, de la priză, prin intermediul unui cablu rezistent la ger. Puterea motorului este mică, de doar 2-3 KW, așa că și capacitatea de a curată zăpadă este scăzută. Există și freze electrice fără fir, care funcționează cu acumulatori Lithiu Ion, dar puterea acestora este și mai redusă

Alimentate cu benzină. Au rezervoare de până la 5 litri și putere mare, ajungând chiar la 20 CP. Sunt cele mai performanțe freze, folosite pentru deszăpezirea spațiilor întinse, chiar și în condiții meteo dificile.

Numărul de stadii

Cu cât este mai mare numărul de stadii al frezei, cu atât este această mai performanță. Pe piață găsești freze cu:

un stadiu. Folosesc un burghiu cauciucat pentru a ridica zăpada și a o proiecta. Reprezintă alegerea potrivită atunci când stratul de zăpadă pe care îl ai de curățat este încă pufos.

2 stadii. Au, pe lângă burghiu, un rotor cu două faze. Sunt ideale pentru a sparge gheață și pentru a împrăștia munții de zăpadă întărită care se strâng pe trotuare.

3 stadii. Principiul de funcționare este similar cu al frezei cu 2 stadii. Deosebire este că frezele cu 3 stadii sunt mai robuste și au accelerator, care permite creșterea vitezei de lucru cu până la 50 %. Sunt cele mai potrivite pentru deszăpezirea unor spații vaste, după ninsori abundente. De asemenea, pot fi folosite cu succes pentru spargerea gheții sau curățarea zăpezii amestecate cu noroi.

Tipul de evacuare

Există frezele cu evacuare a zăpezii:

într-o singură treaptă. Sunt cele ușoare, manevrabile și care pot fi folosite pentru a curată suprafețe înguste, cum ar fi treptele, aleile și curțile mici

în 2 trepte. Sunt mari și au 2 lame de frezare. Prima dintre ele are rolul de a sparge gheață, în timp ce a două fărămițează, ridică și aruncă zăpada la distanță

Lățimea de lucru

Reprezintă lățimea maximă pe care o poate curață, la o trecere, freza de zăpadă. Utilajele electrice de putere mică au o lățime de lucru de 25-30 cm. Frezele cu puteri mai mari, care pot fi folosite în spații deschise, ajung să curețe, la o trecere, suprafețe chiar mai late de 60 cm.

Distanța de degajare a zăpezii și unghiul de rotire al toboganului

Frezele de mică putere, folosite în spații înguste, aruncă zăpadă la distanțe mici, de cel mult 60 de cm. Echipamentele profesionale, cu două sau trei stadii, pot proiecta însă zăpadă pe care au sfărâmat-o și la 10 metri înălțime și 20 metri depărtare.

Pentru a deszăpezi eficient orice suprafață și în orice condiții meteo, unghiul de rotire al toboganului – componentă care dirijează zăpadă degajată – trebuie să fie mai mare de 200 de grade.

FREZA ELECTRICĂ sau FREZA PE BENZINĂ? Avantaje și dezavantaje

Fiecare dintre cele două tipuri de freze pentru zăpadă și-ar putea fi de folos. Totul depinde de suprafața pe care o ai de curățat și de cantitatea de zapadă care trebuie îndepărtată.

Freza electrică

  • Avantaje:

are dimensiuni reduse, este ușoară (5-10 kg) și poate fi manevrată fără mare efort

este cea mai eficientă în spații înguste, cum ar fi treptele, aleile și curțile mici

nu necesită alimentare cu combustibil și nici schimbarea uleiului

are preț accesibil

  • Dezavantaje:

are putere mică și este ineficientă în spații mai mari de 200 m pătrați sau acoperite cu strat de zapadă de peste 30 cm

cea cu fir depinde de alimentarea la priză. Cea cu acumulatori are putere foarte mică și autonomie redusă

Freza pe benzină

  • Avantaje:

are putere mare și poate fi folosită pentru a îndepărta straturi de zapadă de până la 70 cm

poate fi utilizată la deszapezirea terenului accidentat

poate avea extraopțiuni, cum ar fi manerele încălzite sau oprirea automată

  • Dezavantaje:

e scumpă, comparativ cu cea electrică

e grea, ajungâd să cântărească și 70 kg

necesită întreținere și schimb de consumabile

Care sunt opțiunile suplimentare ale unei freze de zăpadă

Dacă știi că suprafețele pe care trebuie să le cureți de zăpadă sunt vaste, te-ai putea numără printre utilizatorii care au nevoie de o freză cu extraopțiuni. Iată-le pe cele mai utile 7 dintre ele:

Servodirecția. O găseșți la frezele alimentate cu benzină, cu două și trei stagii. Te ajută să manevrezi freza ușor, atunci când ai de curățat o alee sau o curte lungă și îngustă. Sistemul îți va permite să înclini ghidonul frezei folosindu-ti chiar și numai vârfurile degetelor.

Mânerele încălzite. Fac manevrarea frezei mult mai confortabilă. Le găseșți pe frezele alimentate cu benzină, cu 2 sau 3 stadii. Sunt utile când ai de curățat zăpadă înghețată de pe suprafețe mari, iar șederea ta în frig se prelungește.

Oprirea automată. Se produce în momentul în care nu atingi mânerele frezei, vreme de mai multe minute. E o măsură de siguranță, menită să prevină eventuală accidentare a unei persoane sau a unui animal aflat în zăpadă.

Înălțimea reglabilă. O freza ușoară, electrică, va avea o înălțime de lucru de circa 30 de centimetri. Asta înseamnă că nu va putea îndepărta un strat de zăpadă mai gros de atât. Frezele profesionale au, însă, înălțime reglabilă, putând fi folosite și pentru un strat de 30 de cm, straturi mai groase de 70 de cm

Farul. E montat în partea din față a frezei și îți permite să continui curățenia și pe timp de noapte. Frezele de ultima generație folosesc faruri LED, mai puternice și mai economice.

Șenilele sau cauciucurile late. Atunci când cureți o alee asfaltată sau pavată cu dale, sistemul de rulare al frezei nu prea contează. Atunci când deszapezesti o suprafață denivelata sau una în pantă – pentru a depozita materiale de construcții, să spunem – vei avea nevoie de o freza care să aibă senile sau cauciucuri late, aderențe.

Controlul vitezei de înaintare. Din cauza că sunt grele și nu pot fi împinse cu ușurință, frezele pe benzină cu două și trei stagii au mai multe viteze. Sistemul acesta de deplasare a fost creat pentru a te ajută să înaintezi ușor, indiferent de tipul de teren pe care îl deszapezesti. Există chiar și extraoptiunea de autopropulsie. Activează-o și freza va înainta fără să o mai împingi.

Detalii de care să ții cont când alegi o freză de zăpadă

Ține cont și de următoarele criterii, ca să te asiguri că freza pe care o alegi este tocmai aceea care îți trebuie:

Spațiul pe care-l ai de curățat

Dacă ai de curățat un spațiu îngust – cum ar fi o curte sau o alee cu suprafață mai mică de 200 m – cea mai indicată ar fi o freza ușoară, manevrabilă, cu lățime de lucru de doar 25-30 cm. Această îți va permite să îndepărtezi inclusiv zăpadă depusă în spații greu accesibile.

Atunci când spațiul pe care îl ai de deszăpezit este vast, te poți orienta spre o freza alimentată cu benzină, cu capacitate mai mare de degajare. Atunci când terenul e denivelat sau în pantă, soluția sigură este o freza cu trei stadii.

Grosimea stratului de zăpadă

O freza electrică te poate ajută să cureți un strat de zăpadă afânată de până la 20 cm grosime. Pentru îndepărtarea unor cantități mai mari sau pentru a sparge zăpadă înghețată vei avea nevoie de o freza alimentată cu benzină. Una performanță poate îndepărta și straturi de zăpadă groase de 70 de centimetri.

Oferta producătorului

Cumpără doar freze de zăpadă care au garanție de cel puțîn 24 de luni.

Merită toată atenția ta și ofertele de extindere a garanției. Pentru astfel de opțiuni vei plăti, lunar, ceva în plus. Vei avea, însă, siguranță că freza ta de zăpadă va fi reparată gratuit, doar de către specialiști.

Alege să îți iei freza de la producători sau comercianți care îți oferă suport tehnic online și telefonic.

Cum se întreține o freza de zăpadă

Suflantele electrice de zăpadă nu necesită întreținere. În cazul lor, ar trebuie doar să te asiguri că sunt depozitate într-un loc uscat.

Freza cu benzină, în schimb, trebuie întreținută. Uite care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care ar trebui să le faci:

Adaugă, în benzină, un aditiv special cumpărat de la producător, care să eficientizeze consumul și să prevină corodarea motorului

Verifică, înainte de prima utilizare din fiecare an, starea bujiilor. Dacă acestea sunt deteriorate, contactează un service autorizat care să le schimbe, înainte să pui freza în funcțiune

Dacă freza nu este dotată cu sistem electric de pornire, înseamnă că are nevoie de schimburi de ulei. Fă-le cât de des ți-o cere producătorul. În caz contrar, freza se va defectă

3 greșeli majore pe care să le eviți când alegi o freză de zăpadă

Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii, atunci când își aleg o freza de zăpadă:

Greșeală 1: Cea mai scumpă e cea mai eficientă. La deszăpezit, eficientă ține de alegerea utilajelor potrivite, nu a acelora care sunt mai scumpe. Degeaba cheltuiești o avere pe o freza mare, cu trei stadii, mânere încălzite și senile, dacă ai de deszăpezit doar o curte îngustă și niște trepte. Mult mai repede ai fi terminat treaba cu o suflanta electrică, ușoară și ieftină.

Greșeală 2: Extraoptiunile sunt mofturi. Nu e chiar așa. Dacă ai de curățat o suprafață întinsă, iar afară sunt -20 Grade Celsius, mâinile îți vor îngheța, oricâte perechi de mănuși ai alege să porți. Într-o astfel de situație, mânerele încălzite își vor dovedi eficientă. În același fel, abia când vei încerca să împingi o freza profesională care cântărește 70 kg vei înțelege cât de util e sistemul cu mai multe viteze de deplasare a utilajului.

Greșeală 3: Orice freza mică face, până la urmă, treaba uneia mari. E parțial adevărat. Cu o freza electrică lată de 25 cm vei deszăpezi o alee, chiar dacă va dura de două ori mai mult dacă ai fi folosit una lată de 50 cm. Dacă însă vei încerca să cureți zăpadă înghețată de pe o pantă cu o suflanta electrică, șansele să reușești sunt aproape nule.

Învață să îți alegi freza potrivită și vei reuși să cureți zăpadă repede, eficient și fără efort. Ca să reușești, va trebui să ții cont de puterea echipamentului, de dimensiunile sale și de capacitatea să de lucru.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360