Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cuști de iepuri: modele și sfaturi de construire

Cuști de iepuri: modele și sfaturi de construire

Construirea unor cuști pentru iepuri nu este complicată și poate fi realizate cu ușurință cu puțină îndemânare și cu informațiile corecte. Dacă ești interesat de creșterea iepurilor, vei avea neapărată nevoie de niște cuști corespunzătoare pentru ei. Construcția lor nu necesită cunoștințe inginerești, însă tot ai nevoie de câteva informații legate de nevoile acestor animale, dar și despre materialele pe care le poți utiliza. Ți-am pregătit un articol din care vei învața cum să construiești cuștile pentru iepuri, de la A la Z.


1. Reguli de construcție pentru cuștile de iepuri

  • Alegerea locului pentru o cușcă de iepuri
  • Compartimentarea unei cuști de iepure
  • Pereții unei cuști de iepuri
  • Acoperișul unei cuști de iepuri
  • Fixarea hrănitorilor și adapatorilor din cușca de iepuri
  • Cuibul de fatare din cușca de iepuri
  • Scurgerea reziduriilor și curățarea unei cuști de iepuri


2. Tipuri și modele de cuști de iepure

  • Cuști de iepuri de interior
  • Cuști de iepuri de exterior
  • Cuști de iepuri cu un singur compartiment
  • Cuști de iepuri multicompartimentate
  • Cuști de iepuri supraetajate


3. Materiale folosite pentru cuștile de iepure

  • Lemnul utilizat la cuștile de iepuri
  • Plasa metalică pentru cuști de iepuri
  • Accesorii și alte materiale pentru cuștile de iepuri

Reguli de construcție pentru cuștile de iepuri

Pentru ca iepurii să fie sănătoși și să aibă parte de confortul de care au nevoie pentru a se dezvolta, este nevoie să respecți câteva reguli foarte importante. În ceea ce privește creșterea animalelor, cuniculicultură este pe locul al patrulea în lume și al doilea în UE din punct de vedere numeric, motiv pentru care autoritățile europene plănuiesc să elaboreze câteva reguli pentru bunăstarea iepurilor, reguli pe care cunicultorii trebuie să le respecte.

Iepurii trebuie să stea în cuști bine aerisite, de dimensiuni suficient de mari încât fiecare dintre ei să aibă loc pentru a se mișcă, inclusiv pentru a sări, cât și cuști separate pentru pui și adulți. De asemenea, nu se vor așeza în aceleași compartimente animale de sex opus. În plus, este de preferat că exemplarere mature de sex masculin necastrate să fie așezate în cuști diferite pentru a se evita eventualele lupte pentru teritoriu. Iată și alte aspecte de luat în considerare:

Alegerea locului pentru o cușcă de iepure

Locul ideal pentru o cușcă de iepure este unul ferit de soare, dar și protejat de frig în timpul iernii. Iepurii au nevoie de o temperatură cuprinsă între 14 și 24 de grade Celsius, iar locul în care sunt amplasate cuștile este foarte important pentru că aceste condiții să fie îndeplinite.

SFAT PRACTIC: Ține cont și de faptul că locul în care amplasezi cuștile va determina eforturile pe care le depui pentru a le curața. Așadar, așază-le undeva unde accesul este facil și asigură-te că pilonii sunt înalți, pentru că iepurii să fie feriți de câini, pisici sau rozătoare.

Compartimentarea unei cuști de iepure

Compartimentarea se face cu atenție la nevoile iepurilor. Aceștia trebuie să aibă suficient loc de mișcare. Dimensiunile ideale pentru cuștile de iepuri sunt cele care asigură 750 cm pătrați pentru fiecare kilogram din greutatea iepurelui. Dimensiunile unei cuști pentru iepuri sunt de obicei – 80 cm lățime, 90 cm lungime și 50 cm înălțime.

Pereții unei cuști de iepuri

Orice cușcă pentru iepuri trebuie să aibă cel puțin trei pereți dintr-un material compact, de obicei lemn (scândură). Al patrulea perete, cel din față, fie lipsește complet și există un loc îngrădit în față cuștii unde animalele pot ieși, fie este vorba despre un perete prevăzută cu plasă de sârmă.

Acoperișul unei cuști de iepuri

Acoperișul trebuie să fie dintr-un material compact și va fi așezat orizontal. Menirea lui este să protejeze animalele de precipitații și de temperaturi extreme, așa că el nu trebuie să permită pătrunderea apei atunci când plouă și nici să creeze efect de seră în zilele caniculare.

De asemenea, acoperișul ar trebuie să fie cu câțiva centimetri mai lat și mai lung decât cușca, pentru că ploile să nu afecteze animalele.

Fixarea hrănitorilor și adapatorilor din cușcă de iepuri

Cuștile pentru iepuri trebuie să fie prevăzute cu hrănitori și adapatori. Mâncarea și recipientele pentru apă nu trebuie puse pe podeaua cuștii, pentru că ele pot fi răsturnate și se pot murdari. Așadar, soluția este că adapatorile și hranitorile să fie fixate pe unul dintre perețîi cuștii, la o înălțime de circa 10 cm de podea.

Cuibul de fătare din cușcă de iepuri

Un alt accesoriu important este cuibul de fătare pentru femele. Acesta arată că o lădiță de lemn și are un orificiu care îi permite femelei să între în el. Plafonul lui este mobil, astfel încât crescătorul să poată scoate puii cu ușurință, doar ridicând acoperișul.

Cuibul de fătare se introduce în cușcă femelei gestante cu 4-5 zile înainte de fătare, pe un perete lateral și trebuie prevăzut cu un strat gros de paie.

Scurgerea reziduriilor și curățarea unei cuști de iepuri

Pentru sănătatea animalelor, crescătorii trebuie să le asigure un mediu curat și igienic. Cuștile se curăță periodic, iar pentru scurgerea reziduurilor o parte din podea, sau chiar întreaga podea, este realizată din plasă și prevăzută cu o tăvița în care vor fi colectate dejecțiile. În cazul în care podeaua este compactă, este nevoie de un strat gros de paie, ce va fi îndepărtat și împrospătat ori de câte ori este nevoie.

Tipuri și modele de cuști de iepuri

Cuștile pentru iepuri pot fi de mai multe tipuri, în funcție de locul în care sunt amplasate, dar și de preferințele tale.

Cuști de iepuri de interior

În cazul în care cuștile de iepuri sunt amplasate în interior, cuștile pot fi realizate doar din plasă de sârmă, prevăzute cu tăvițe pentru dejecții sub fiecare dintre ele. Trebuie asigurată o bună ventilare a încăperii și o temperatură cuprinsă între 14 și 24 de grade Celsius în orice anotimp.

Cuști de iepuri de exterior

În cazul cuștilor de iepuri de exterior vorbim despre o grijă sporită la materiale, astfel încât ele să nu permită pătrunderea ploii. Acoperișul trebuie să fie realizat în așa fel încât apa să se scurgă, și să fie cu câțiva centimetri mai mare decât cușcă, pentru că apă care curge de pe el să nu ajungă pe podeaua cuștii.

 

Cuști de iepuri cu un singur compartiment

Acestea au un singur compartiment, cu suficient spațiu de mișcare pentru fiecare dintre exemplare și fără ca animalele să trăiască împreună dacă sunt de sex opus. Jumătatea din stânga a cuștii se recomandă a fi realizată din plasă de sârmă pe cadru de lemn.

Cuști de iepuri multicompartimentate

Cuștile multicompartimentate sunt prevăzute cu un compartiment separat pentru odihnă și hrănire. În cazul în care cușca este multicompartimentată, este suficient că doar peretele din față și ușă să fie realizate din plase de sârmă pe cadru de lemn.

 

Cuștii de iepuri supraetajate

Cuștile de iepuri supraetajate sunt foarte des utilizate de cunicultori. Ele ajută la economisirea spațiului, fără să răpească din confortul animalelor. Cuștile supraetajate trebuie să aibă podele prevazute cu tăviță pentru dejecții și este de preferat că pereții dintre iepuri să fie din material compact.

 

Materiale folosite pentru cuștile de iepure

Ca în cazul tuturor construcțiilor, materialul utilizat este extrem de important pentru a asigura un mediu prielnic dezvoltării sănătoase a iepurilor. Totodată, materialul este important și pentru că de el depinde rezistența în timp a cuștii.

Iată ce trebuie să știi despre acest aspect:

Lemnul utilizat la cuștile de iepuri

Lemnul trebuie ales cu multă grijă. Poate fi vorba despre plăci din OSB, scânduri sau cadru din lemn prevăzut cu plasă de sârmă. De asemenea, cadrul și pilonii de susținere se realizează tot din lemn, iar în interior se utilizează placaj sau scânduri. Pardoseală poate fi și ea realizată din stinghii din lemn, iar plafonul este și el din lemn, dar tratat împotriva umezelii.

Plasa metalică pentru cuști de iepuri

Un alt material utilizat la cuștile pentru iepuri este plasa de sârmă, de obicei sudată, zincată și de preferat cu ochiuri mici.

Accesorii și alte materiale pentru cuștile de iepuri

Pentru cuștile iepurilor se pot folosi diverse accesorii, precum cele din plastic, pentru podele, care ajută la scurgerea dejecțiilor în tavitele speciale și ajută la menținerea curățeniei în cuștile iepurilor. Alte accesorii ce pot fi cumpărate separat sunt adapatoarele și hrănitoarele care se pot fixa de unul dintre pereții.

După câte observi, cușca pentru iepuri nu este o construcție problematică, însă are particularități de care trebuie să ții cont neapărat pentru sănătatea animalelor tale.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult