Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cuptoare de grădină. Cum construiești un cuptor și modele care să te inspire

Cuptoare de grădină. Cum construiești un cuptor și modele care să te inspire

Se încarcă...
7584 vizualizări

Gustul mâncării pregătite în cuptor în aer liber este imposibil de obținut în cuptorul pe gaz. Privește modelele alese de noi și convinge-te de utilitatea lui.

1. Cuptoare de grădina

2. Cum se construiește un cuptor de grădină


3. Modele de cuptoare de grădină

Cuptoare de grădină

Cuptorul de grădină este un accesoriu diferit de grătarul de grădină, dar la fel de util și de ușor de construit. De altfel, construcția poate cuprinde atât cuptorul, cât și grătarul, dar pot fi realizate și separat.

Este, fără îndoială, un accesoriu ce merită atenția ta, dacă locuiești la casă și îți dorești să te bucuri de aroma specială pe care o conferă pregătirea mâncărurilor în cuptorul cu lemne.

Utilitatea unui cuptor de grădina. Preparate ce se pot găti în el

În cuptorul de grădina se pot pregăti o mulțime de mâncăruri delicioase, care vor capătă o savoare aparte. Poți pregăti atât feluri tradiționale românești, dar și din bucătăria internațională. Este un accesoriu foarte util și pentru pensiunile care vor să-și încânte musafirii cu gusturi alese.

Cuptoarele de grădina pot fi folosite pentru a coace produse după rețete tradiționale – pâine de casă, sărmăluțe în oală de lut și gătite la cuptor cu lemne, dar și cozonac, colaci, turte din mălai. Poți pregăti cu ajutorul lui și pizza pe vatra, așa cum fac și italienii. Dacă optezi pentru construirea unui cuptor de curte cu afumatoare, poți să o folosești pentru a afumă preparate tradiționale din carne, dar și peste sau brazeturi (cașcaval, caș)

Tipuri de cuptoare de grădină în funcție de materiale

Cuptorul de grădina nu este doar util într-o gospodărie, ci este și un element de design care adaugă un plus de farmec într-o curte. El poate fi construit destul de ușor cu puțînă îndemânare și dacă urmăm pașii corecți. Nu toate cuptoarele de grădina sunt la fel, diferă materialele utilizate, dar și modelele. Iată ce variante ai la dispoziție în ceea ce privește materialul.

Cuptoare de grădină din cărămidă

Este cel mai des utilizat material atât pentru grătare, cât și pentru cuptoare. De obicei se folosește cărămidă refractară (cunoscută și sub numele de șamotă). Este un material trainic și cu un aspect versatil, ce se potrivește cu succes atât în curți moderne, cât și în curți rustice.

Cuptoare de grădina din piatră

Cuptoarele din piatră sunt și ele foarte populare și au un aspect spectaculos, impunător. Este un material rezistent, perfect pliat pentru o astfel de construcție.

Cuptoare de grădina din lut

Se poate folosi și lutul pentru construcția cuptoarelor, mai ales pentru cele în formă de dom. Este un material special, potrivit în curți tradiționale, care urmează un design rustic.

Tipuri de cuptoare de grădină în funcție de forma acestora

Formă cuptorului este importantă pentru felul în care se va găti mâncarea în el. Poți construi un cuptor de grădina de orice formă, desigur, însă cele mai populare sunt:

Cuptoare de grădina în formă de dom

Formă lui este semisferica, fapt ce facilitează distribuția uniformă a căldurii. Este un design folosit des, dar este mai greu de construit din cauza formei sferice.

Cuptoare de grădina în formă de tunel

Este cuptorul rectangular, pe care îl întâlnim în majoritatea curților. Este mai ușor de construit și proiectul poate fi gata chiar și într-o singură zi, spre deosebire de cel în formă de dom.

Cum se construiește un cuptor de grădină

Un cuptor de grădină poate fi construit de orice persoană care are puțină îndemânare și ceva cunoștințe în ceea ce privește lucrări de mică anvergură. Desigur, etapele construcției depind în mare măsură de cât de mare va fi cuptorul, dacă este un ansamblu din grătar și cuptor, cât și de formă și materialul pentru care ai optat.

Amplasarea corectă a cuptorului de grădină

Amplasarea cuptorului este importantă, dat fiind că este vorba de o sursă de foc și o sursă de fum. Cuptorului se așază în așa fel încât fumul să nu ajungă în casă, așa că cel mai bine ar fi ca el să fie amplasat chiar în față ușii de acces în casă dacă acest lucru e posibil. Nu trebuie să uităm, însă, că el nu trebuie așezat nici prea departe de casă pentru că atunci când vom pregăti mâncarea va fi greu să traversăm toată curtea pentru a ajunge la el.

Spațiul necesar pentru construirea unui cuptor de grădină

Spațiul de care ai nevoie pentru construirea unui cuptor depinde în mare măsură de dimensiunile pe care le dorești pentru cuptorul tău. 2 metri pătrați doar pentru cuptor sunt suficienți, însă nu uită că ai nevoie de spațiu de desfășurare în jur și de o aerisirea bună.

Materialele necesare pentru construirea unui cuptor de grădina

Necesarul de materiale depinde de cât de complex este proiectul. Orientativ, însă, și indiferent de proiect, de altfel, vei avea nevoie de:

· Cărămizi clasice și refractare

· Mortar refractar (praf șamotă)

· Ciment

· Nisip

· Scândură și OSB

· Tencuiala și var/vopsea lavabilă

· Ușa

Etapele construirii unui cuptor de grădină

Construcția unui cuptor de grădină urmează, în mare, aceiași pași că și realizarea grătarului. Pentru a-l realiza nu ai nevoie de autorizație de construcție, așa că nu îți rămâne decât să începi treaba. Uite care sunt etapele construcției:

Construirea fundației cuptorului de grădina – Se realizează prin săparea zonei până la o adâncime de circa 20 de cm, după care se toarnă betonului. Această etapă durează în general o zi, pentru că fundația să se usuce complet.

Construirea soclului cuptorului de grădina – Peste fundație se construiește soclul cu cărămizi și mortar așezate unele peste altele.

Construirea vetrei cuptorului de grădina – Vatra se construiește tot prin zidire, asemeni soclului.

Construirea cupolei cuptorului de grădină – Cupola se construiește fie prin zidire, fie prin modelarea unei forme rotunde cu ajutorul unui cofraj, în situația în care cupola este din lut.

Construirea sau montarea hornului cuptorului de grădină – Hornul ar trebui să fie cât mai înalt, iar construirea lui se realizează prin zidirea cărămizilor.

Montarea ușii cuptorului de grădină – Montarea ușii este finalul lucrărilor și se face prin simplă așezare a ușii la intrarea în cuptor.

Accesorii utile pentru un cuptor de grădină

Dacă vrei să folosești cât mai bine cuptorul de grădină, vei mai avea nevoie și de o serie de accesorii precum paleta de inox, racleta de inox, o matură pentru cuptor, un termometru.

SFAT PRACTIC : Pentru a decora cuptorul poți alege niște uși deosebite, dar și o fațada decorativă.

Modele de cuptoare de grădină

Dincolo de utilitatea unui cuptor de grădină, nu trebuie să uităm de factorul estetic deoarece, în definitiv, scopul este să creezi un loc perfect pentru relaxare, care să îți încânte și papilele gustative, dar și ochii.

Cuptoare de grădină în stil rustic

Cuptoarele în stil rustic sunt printre cele mai căutate modele, iar privind modelul de mai jos putem înțelege cu ușurință de ce sunt atât de populare.

Cuptoare de grădină în stil modern

Într-o curte modernă și alături de o casă cu arhitectură contemporană, un cuptor de grădină modern se potrivește cel mai bine.

Cuptoare de grădină în stil medieval

Stilul medieval este și el unul căutat, iar un cuptor în acest stil se potrivește bine într-o grădină, mai ales dacă folosim și alte elemente decorative desprinse din acest stil.

Dacă ai o curte suficient de mare, ar fi chiar păcat să nu ai și un cuptor de grădină, alăturat poate și unui grătar. Cu ajutorul lui poți prepara mâncăruri cu o savoare ce nu se poate compara cu gătitul clasic, și, după cum vezi, este un element fermecator și care nu se construiește greu.

 

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360