În timp ce vara se apropie, excesul de praf al orașelor devine din ce în ce mai vizibil. Iar partea cea mai frustrantă e că nicăieri nu se vede mai bine decât pe mașină ta. Timpul scurt pe care îl ai la dispoziție face că mersul la spălătorie să nu fie întotdeauna o opțiune. Oricum, nu trec mai mult de trei zile după o spălare până când primul strat de murdărie își face prezența.
Dacă stai la casă, spălatul mașinii în curte poate fi o soluție prin care nu doar că vei economisi timp și bani, dar vei transformă această activitate într-un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber. Iată câteva trucuri practice care ți-ar putea fi de folos.
Folosește uneltele potrivite
Un furtun de grădină conectat la sursă de apă din curtea te poate fi suficient pentru a spală mașină, însă va face procesul mult mai îndelungat. Presiunea apei folosită la irigarea curții nu este chiar atât de puternică pentru a curăța în mod eficient toată murdăria de pe caroseria autoturismului, astfel că vei pierde mult mai mult timp până când vei reuși să elimini petele mai dificile și vei consuma și mai multă apă.
Dacă vrei să oferi o spălare cu adevărat eficientă, ai putea opta pentru un aparat de curățat cu presiune. Astfel de ustensile – folosite chiar și la spălătoriile profesionale – îți vor ușura munca în mod considerabil, oferind mașinii tale o curățare exterioară deplină și rapidă.
Întotdeauna spală mașină la umbră
Soarele poate usca foarte repede apa și detergentul pe care îl folosești. Dacă speli mașină la soare, e posibil să nu ai suficient timp pentru a clăti caroseria. În plus, dacă stai la umbră, te ferești și tu de insolație sau de efectele nocive ale razelor UV.
Dacă nu ai un spațiu în curte cu suficientă umbră, mai bine aștepți până la înserat. După o zi lungă și toridă de vara, spălatul mașinii ți se va părea o activitate relaxantă și răcoritoare.
Două găleți și doi bureți
Dacă clatesti buretele în aceeași găleată în care ai apă cu soluția de curățat, nu faci decât să așezi murdăria spălată înapoi pe caroserie. Este o greșeală pe care mulți o fac atunci când spală mașină și o poți evita folosind două găleți – una pentru apă cu detergent, a două pentru clatit buretele.
De asemenea, ar fi bine să folosești doi bureți atunci când speli mașină: unul pentru caroserie și unul pentru roți și jante – care sunt în mod inevitabil mult mai murdare. Ideal ar fi să ai la îndemână doi bureți mari și moi, deoarece cârpele din material textil pot lasă urme inestetice.
Folosește o soluție de curățat potrivită
Detergentul de vase sau soluția de spălat geamuri nu sunt cu adevărat eficiente pentru textura caroseriei, putând provoca pierderea luciului vopselei. Alege un șampon auto adecvat pentru spălarea exterioară a mașinii; unele soluții conțîn și ceară, care poate da un strop de luciu caroseriei.
Atenție la curățarea interiorului
Folosirea unui aspirator de casă pentru a curăță tapițeria mașinii este periculoasă. Va trebui să îl conectezi la curentul din garaj sau din locuință și, oricât de atent ai fi, nu știi cum pot ajunge firele în contact cu apa.
Cel mai bine ar fi să folosești un aspirator auto pe care îl poți alimenta direct de la bricheta mașinii. Este mai sigur, mai comod, iar dimensiunile sale reduse înseamnă că vei putea curata zone ale tapițeriei inaccesibile unui aspirator de casă.
La final, usucă mașina cu multă grijă
Treaba ta nu se va termina până când caroseria nu va fi uscată. Dacă lași mașină să se usuce la soare, șamponul și apa pot lasă urme inestetice. Din nou, cârpele din textile nu sunt recomandate, deoarece fibrele lor se pot desprinde.
Pentru uscare, este indicat să folosești lavete din piele de căprioară sau din microfibre. Șterge cu atenție caroseria, asigurându-te că nu lași nicio pată de umezeală.
Dacă urmezi aceste sfaturi, îți vei face mașina să arate ca nouă, iar tu vei fi mulțumit de timpul investit în această activitate plăcută.