Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cum să proiectezi grădina ideală

Cum să proiectezi grădina ideală

Se încarcă...
727 vizualizări

Grădina ta trebuie să fie un loc în care te poți retrage și reconecta cu natura, indiferent de forma sau mărimea acesteia. Acestghid te va îndruma cu privire la diversele designuri care pot inspira transformarea grădinii tale.


Începe cu un plan
Înainte de a găsi stilul potrivit de grădină pentru tine, trebuie să ai un plan asupra a ceea ce vrei să fie în centrul atențieiși cum vrei să obții acest lucru. De la planificarea în baza unui buget, până la alegerea unei caracteristici sau nevoi anume a grădinii tale, stabilirea unui plan va ușura cu mult decizia cu privire la tipul de grădină potrivit pentru tine și familia ta.
Pentru mai multe informații, citește articolul nostru „Cum să îți planifici grădina ideală”.
În ce direcție este orientată grădina ta?
Dacă încerci să determini care va fi stilul grădinii tale, este important să stabilești mai întâi dacă poți crește plantele pe care speri să le păstrezi și în ce direcție este îndreptată grădina ta.
Grădinile îndreptate spre sud au parte de căldura solară cea mai intensă pe parcursul zilei, astfel că plantele iubitoare de soare, precum mușețelul, allium sau iarba-osului, sunt perfecte pentru această grădină. Nu uita să folosești suficient ameliorator de sol care reține apaîn acest tip de grădină, pentru a ajuta plantele să se simtă bine.
O grădină orientată spre nord nu va primi prea multă lumină în timpul zilei și vor exista multe zone umbrite. Nu dispera, multe plante cu frunziș bogat preferă mai puțină lumină, ca de exemplu ghioceii, rododendronul și lăcrămioarele.
Grădina ta este călduroasă și uscată vara, dar foarte friguroasă iarna? Atunci ai o grădină orientată spre est și vor exista unele dificultăți la creșterea plantelor și florilor. Petuniile, gălbenelele și alte plante anuale sunt minunate și înfloresc anual, pentru a oferi o notă de culoare grădinii tale.
Cu o grădină spre vest, te bucuri de ce este mai bun din ambele situații. Nu va fi prea cald sau prea rece și aproape orice plantă se va dezvolta frumos, inclusiv camelia și mușcatele.


Grădini la malul mării
Dacă ai norocul de a locui la mare, te vei bucura de temperaturi mai ridicate iarna, vei avea parte rar de îngheț, în schimb vânturi puternice vor veni dinspre mare, aducând cu ele multă sare. Pentru a-ți proteja grădina de vânt, investește într-o barieră puternică și în plante rezistente, precum:
-Iarba pitică de pampas – ideală pentru grădini mici, are flori pufoase de culoare albă argintie.
-Iarba șarpelui – albinelor le plac florile mici mov, care înfloresc toată vara.
-Erigeron – fluturilor le place această plantă cu flori rezistente.

Sfat important: O modalitate bună de a verifica dacă o plantă este suficient de rezistentă este de a examina suprafața exterioară a frunzelor acesteia. Cu cât frunzele sunt mai groase și lucioase, cu atât planta este mai puternică. Plantele cu frunze cu perișori sau puf sunt, de asemenea, mai rezistente și pot supraviețui în zonele mai expuse.


Găsește-ți propriul stil
Alegerea stilului de grădină care ți se potrivește ție și stilului tău de viață se rezumă la gustul tău personal și la ceea ce vrei să obții de la grădina ta, dacă este un loc care subliniază aspectul rural al casei tale sau un loc în care te eliberezi de stres într-un oraș aglomerat. Poate dura un timp până găsești ceea ce va funcționa pentru tine, la fel cum poți fi influențat și inspirat de tradițiile în materie de grădini din întreaga lume.


Grădină contemporană
Indiferent dacă ai o grădină mică sau mare, poți crea acest stil concentrându-te pe linii precise și curate. Nu aglomera grădina cu prea multe plante și culori diferite; dacă vrei să creezi o senzație de calm și armonie, folosește nuanțe pale printre plante perene. Poți echilibra aceasta cu materiale naturale și atemporale, precum lemnul, piatra și ardezia. Dacă te interesează să creezi acest stil de grădină, uită-te la modul de utilizare a spațiului tău și dacă poți folosi copaci sau gard viu tuns pentru a crea intimitate și calm.
Dacă ți se potrivește acest stil, nu uita să păstrezi totul simplu și curat, astfel vei obține un spațiu în care să evadezi din stilul de viață haotic și să te relaxezi în casa ta.


Balcon
Adăugarea de mobilier de exterior și a unei varietăți de plante în ghivece poate schimba cu totul balconul tău. Transformă-l într-un spațiu în care îți servești cafeaua de dimineață sau micul dejun cu setul nostru pentru cafea jaz. Acesta este ușor și durabil, precum și ușor de deplasat și curățat.
Atunci când îți proiectezi balconul, gândește-te la lumina naturală de care dispui și la condițiile meteorologice. Adăugând plante perene în ghivece, incluzi culori superbe care vor dura pe tot parcursul anului.
Atunci când te interesezi de plante, gândește-te la coșuri suspendate și ghivece. Rozmarinul și lavanda sunt plante excelente pentru ghivece și îți vor umple balconul cu arome calmante și reconfortante.


Sfat important: Ancorează ghivecele cu plante, în caz de condiții meteorologice extreme și pentru a nu cădea din balcon. Le poți introduce în mortar, fixa cu bolțuri de zidărie cu expansiune sau prinde cu sârmă galvanizată dură atașată de șuruburi cu ochi.


Grădină clasică
Grădina clasică este cunoscută pentru cercurile perfecte, liniile drepte și simetria cu straturile de flori, mărginită de gard viu jos sau lavandă. Este un stil simplu, care poate fi ușor de întreținut în funcție de tipul de plante alese; un gard viu jos va trebui tuns doar o datăsau de două ori pe an pentru a-l păstra curat și ordonat. Cu acest tip de grădină, poți folosi spațiul pentru a crea un loc relaxant în care să stai și să tedestinzi.

Grădină tradițională de la țară
Grădinile tradiționale de la țară au un design distinct și relaxant, care combină materialele tradiționale și plantarea densăcuplantele decorative și comestibile. Acest stil se axează mai mult pe plantarea și împrăștierea plantelor pentru a crea un efect aleatoriu și oarecumsălbatic. Aleile șerpuite și pavajul dintre straturile de flori îți permit să uzi straturile și să explorezi grădina. Având în vedere accentul pe plantare, vei încuraja vietățile să îți viziteze grădina: de la albine la fluturi, vor fi atrase toate de gălbenele, degețelul-roșu, salvie, sedum și lavandă.
Dacă vrei o grădină tradițională, spațiul tău trebuie să aibă condiții de la însorite și uscate, posibil mai în apropierea casei, până la cele umbrite și umede, mai departe în grădină. Amestecarea unei varietăți de culori este cea mai bună metodă de a crea efectul de grădină tradițională,însă florile foarte mari, precum daliile, crizantemele și trandafirii hibrizi moderni, pot părea nelalocul lor când sunt plantate alături de flori mai mici și delicate de pajiște.


Grădină mediteraneeană
Dacă preferi senzația de vacanță, combinația dintre ghivecele din teracotă și mobilierul de exterior îți oferă acest lucru zilnic. Plantele suculente, măslinii și mușcatele în ghivece din teracotă sunt ideale pentru orice grădină, dar arată excelent mai ales în balcoane. Dacă ai spațiu suficient, montarea de plăci de teracotă sau piatră de culoarea mierii pe terase sau alei va crea senzația aceasta chiar la ușa ta! Dacă ai o grădină orientată spre nord sau est, crearea acestui efect va fi mai dificilă, poate arăta mohorât, iar plantele nu se vor dezvolta. Este mult mai bine dacă ai o grădină adăpostită orientată spre sud sau sud-vest.


Grădină japoneză
Visezi la o grădină calmă, idilică, în care să poți petrece un moment la sfârșitul unei zile ocupate? Atunci acest stil poatefipotrivit pentru tine, este complet opusul unei grădini haotice moderne și necesită un nivel redus de întreținere. Mai puțin înseamnă mai mult într-o grădină în stil japonez, care de obicei include un spațiu delimitat simplu, cu pietriș și câteva pietre mari amplasate atent. Conform tradiției, un model nou trebuiegreblat în pietriș în fiecare zi pentru a simboliza curățarea spirituală și pregătirea pentru o nouă zi. Chiar dacă realizarea de modele în pietriș nu te definește, poți crea un spațiu care să te ajute să te relaxezi și să te destinzi. Pentru această grădină este necesară plantarea minimalistă, dar poți folosi rododendron, bonsai și bambus, fără a uita să adaugi o zonă delicată cu apă.


Grădină urbană
Dacă trăiești în oraș și ai doar o curte mică sau un balcon, poate fi dificil să creezi un stil de grădină care să se potrivească stilului tău de viață urban (și bugetului tău). Cheia unui stil urban este să păstrezi designul minimalist și să repeți modelele sau plantele pentru un impact maxim. Poți face ca spațiul de care dispui să fie funcțional, cu mobilier de exterior, precum un set pentru cafea GoodHome jaz -designul ușor și durabil este ideal pentru o grădină de orice mărime, dar va fi perfect pentru un spațiu urban, astfel că te poți relaxa.
Dacă dorești să incluzi mai multă culoare în stilul tău de viață urban, de ce nu ți-ai crea propria oază de plante? Folosirea lavandei la orice intrare în balcon sau în spațiul exterior îți poate îmbunătăți dispoziția după o zi lungă.


Gândește-te să cultivi:
Ferigi: vor adăuga textură, iar ferigile arborescente înalte sunt extraordinare la crearea unui punct de interes.
Paltinul: este un tip de arțar japonez recomandat pentru grădinile mici și crește lent.

Trachelospermum: această plantă perenă cățărătoare maximizează orice spațiu ai, iar frunzele rezistă și în lunile de iarnă.


Grădină ușor de întreținut
Toate grădinile, indiferent de mărime, au nevoie de o formă de întreținere periodică. Planificarea modului în care te poți dedica acestui lucru este o etapă importantă atunci când concepi grădina. Unele elemente au nevoie de mai multă grijă decât altele, așa că decizia ta de acum poate face o mare diferență pe termen lung. Iată lista noastră de verificare pentru o grădină ușor de întreținut:
suprafețe: Gazonul este, de obicei, elementul care necesită cea mai multă muncă dintr-o grădină. Zonele cu pavaj sau pietriș necesită maipuțină atenție.
delimitări: Zidurile pot fi scumpe, dar nu necesită practic întreținere.
plantare: Alege plante cățărătoare care se prind singure, arbuști pereni cu creștere lentă și plante viguroase ce acoperă solul.
straturi și borduri: Pregătește solul temeinic, asigurându-te că toată suprafața poate fi accesată fără a călca primăvara pe solul gol cu mulci.
combaterea buruienilor: Plantează printr-un strat de material pentru eliminarea buruienilor. Pentru mai multe sfaturi privind eliminarea buruienilor, consultă articolul nostru „Cum să ...”.
udare: Folosește mulci pentru a reține umezeala în straturi, adaugă cristale pentru reținerea apei în recipiente și instalează un sistem automat de irigare.


Proiectarea grădinii tale ideale este ceva personal, poți să te inspiri din aceste stiluri sau pur și simplu să faci ceva potrivit pentru tine și familia ta. Indiferent de ce alegi, este important să fie un spațiu în care să vrei să îți petreci timpul.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360