Idei și inspirație
Cum să împarți grădina în zone folosind plante și borduri

Cum să împarți grădina în zone folosind plante și borduri

Se încarcă...

Grădina ta ar trebui să se potrivească perfect cu stilul tău de viață. Cu o planificare corectă, poți utiliza plante pentru acrea zone cu borduri și secțiuni utile pentru nevoile tale.
Folosirea plantelor pentru a face delimitări sau a crea paravane este o alternativă naturală elegantă față de cea a unui zid sau a unui gard impozant. Bordurile sunt, de asemenea, o modalitate fantastică de a adăuga culoare grădinii tale, fără a ocupa prea mult spațiu util.


Îți oferim câteva idei rapide pentru utilizarea plantelor ca barieră:
•Folosește gard viu pentru a delimita grădina sau aleea carosabilă. Include un amestec de plante, pentru un aspect mai interesant. Socul este grozav pentru băuturi răcoritoare de vară, în timp ce fucsiile îți oferă o pată de culoare.
•Ia în considerare cultivarea de plante și legume cățărătoare, care să urce pe un gard de sârmă sau un spalier, separând astfelsecțiunile grădinii tale.
•Ierburile ornamentale înalte pot adăuga o notă elegantă grădinii tale, oferind astfel o liniște încântătoare. Folosește-le la împărțirea secțiunilor sau umplerea bordurilor.
•Bambusul este perfect ca paravan natural. Plantează-l în ghivece mari pentru a evita extinderea exagerată a rădăcinilor.
•Plantează bordurile pe straturi, pentru a evita ca o eventuală boală sau acțiune a dăunătorilor să-ți afecteze întreaga bordură, iar acest lucru va contribui și la blocarea zgomotului provenit de la traficul rutier sau din grădinile învecinate.
•Folosește ghivece, suporturi pentru plante și coșuri suspendate ca modalități mobile de separare a secțiunilor. Include plantecurgătoare în coșuri suspendate, pentru a crea o perdea naturală.
folosirea plantelor pentru a defini zonele distincte ale grădinii tale.


Împărțirea grădinii în zone diferite reprezintă o modalitate excelentă de a profita de tot spațiul tău exterior. De exemplu, ai putea avea o zonă pentru servirea meselor, cu un set practic de mobilier pentru masă; o zonă de relaxare, fie cu un hamac, la un set pentru cafea sau cu șezlonguri de soare; și o zonă pentru copii, pentru a se juca într-un spațiu sigur, dedicat lor.
Ți-ai dori un spațiu pentru cultivarea fructelor și a legumelor, fie pe parcele de pământ, fie într-o seră? Ai putea folosi un spalier pentru a crea un perete de plante cățărătoare, precum sângele voinicului sau roșii. Folosește ghidul nostru pentru cultivarea propriilor fructe și legume pentru a te ajuta cu primii pași.


Aceste zone diferite pot fi separate de garduri sau ziduri, însă plantele reprezintă o modalitate naturală excelentă de a crea secțiuni individuale fără o barieră solidă.
Dacă te gândești să creezi o zonă pentru primirea oaspeților, cu un spațiu separat de joacă pentru copii, o pergolă sau o mică boltă ar fi foarte bună pentru împărțirea secțiunilor grădinii fără a afecta linia vizuală. Întinde clematite sau glicină în sus și de-a lungul bolții tale pentru a crea un aspect plăcut. Caprifoiul este o altă opțiune atrăgătoare, cu un parfum dulce minunat pe durata lunilor calde.

Ierburile înalte constituie o barieră naturală splendidă; de asemenea, sunt ușor de îngrijit și întreținut. Poți decide cât să le lași să crească și poți selecta varietăți diferite pentru a crea un amestec de culori și umbre. Plantează un amestec de ierburi ornamentale împreună în mănunchiuri, pentru un decor frumos. Acestea pot fi adăugate și în suporturi dreptunghiulare de plante, pentru un aspect contemporan elegant. Orice plantecufrunze lungi și definite vor fi bune la separarea acestor secțiuni. Dacă ai o grădină mare, o plantă ca feriga australiană GoodHome va aduce o notă exotică spațiului tău.
Adăugarea de plante aromatice și parfumate în borduri sau ghivece, de-a lungul aleilor utilizate frecvent, va adăuga un alt nivel interesant grădinii tale. Alege arome care calmează, precum lavanda, mușețelul sau rozmarinul, și plantează-le aproape de alee, pentru a le simți parfumulde fiecare dată când treci pe lângă ele.


Sfaturi importante pentru utilizarea plantelor la definirea unei delimitări
În loc să instalezi un gard sau să construiești un perete de-a lungul delimitării grădinii tale sau a aleii carosabile, ce-ar săfi pui în practică o alternativă naturală? Gardul viu este o metodă simplă și ușoară de a crea o barieră privată, care necesită întreținere minimă. Un gard viu poate adăuga și mai multă securitate: un gard solid poate fi escaladat, dar este mult mai complicat de trecut de un gard viu înalt și țepos!
Dă culoare gardului viu cu un amestec de plante. Păducelul, dafinul și alunul sunt opțiuni fantastice de gard viu care se „înțeleg” bine împreună. Cimișirul este unul din gardurile vii cel mai ușor de întreținut, iar datorită densității sale este excelent la crearea unei delimităriclare.
Dacă vrei un gard viu care oferă nu doar intimitate, ce zici de soc? Din fructe se face un gem delicios, iar florile pot fi folosite pentru o băutură răcoritoare de vară –asigură-te însă că le prepari bine, deoarece pot fi otrăvitoare dacă sunt consumate crude!
Pentru un gard viu colorat, include câteva fucsii rezistente – Fuchsia Magellanica este o alegere excelentă pentru garduri vii. Aceasta va crește înaltă, iar florile agățătoare viu colorate vor crea un decor atrăgător toată vara și la început de toamnă.
O opțiune alternativă, dar la fel de fermecătoare, este gardul viu din salcie. Ramurile salciei întrepătrunse creează un separator atrăgător, care poate defini o delimitare care nu este prea impozantă.


Folosirea plantelor pentru intimitate
Bambusul este excelent pentru crearea unei bariere naturale, datorită înălțimii, iar culorile sale delicate de verde și galben creează o atmosferă liniștită. Plantează-l în ghiveci pentru a evita ca rădăcinile să se extindă prea mult în grădină și să cauzeze probleme. Astfel, îl poți și muta după nevoie. Câteva ghivece mari umplute cu bambus pot fi suficiente pentru a crea un paravan pentru intimitate, care va rezista ani întregi, cu o îngrijire minimă.
Dacă adaugi plante pe o bordură, de cele mai multe ori este util să le plantezi în straturi. Acest lucru nu numai că asigură maimultă intimitate, dar în situația în care un tip de plantă este afectat de dăunători sau de boală, celelalte plante vor menține paravanul.
Plantarea în straturi este și o modalitate de a bloca zgomotul provenit de la traficul rutier sau din grădinile învecinate. Poziționează gardul viu și arbuștii mai denși spre partea din spate a bordurii și adaugă plante mai mici și mai colorate în partea din față. Combinarea ierburilor ornamentale în straturi poate aduce sunete liniștitoare în grădină, pentru a contribui la reducerea altor zgomote sau elemente care ar putea distrage atenția.

Poți crea un perete despărțitor aspectuos lăsând plantele cățărătoare să urce pe un gard de sârmă. Clematitele sau iedera cresc foarte rapid, așa că îți vor acoperi gardul în timp scurt. Combină cele două plante pentru un decor colorat și alege un amestec de varietăți diferite de clematite pentru a păstra florile pe durata întregului an.


Creează borduri colorate
Dacă dorești să aduci un suflu nou grădinii tale, o metodă simplă și eficientă ar fi adăugarea de plante colorate în borduri.
Atunci când alegi plantele pentru borduri, gândește-te ce s-ar potrivi cu tipul tău de sol și câtă lumină ajunge în grădina ta. Astfel, eviți să alegi ceva ce arată bine în magazin, însă se ofilește în grădina ta. Atunci când adaugi plante noi, mărunțește solul existent cu o furcă degrădină și aplică un compost universal, pentru a crea o bază sănătoasă.
Umple partea din spate a bordurilor cu plante mai mari și mai dese, precum hortensiile; acestea sunt ușor de întreținut și oferăo acoperire bună și multă culoare. Poți include câteva plante mai înalte în față, dacă sunt subțiri și nu blochează restul plantelor.
Plantele care se înmulțesc singure, precum degețelul-roșu sau allium, reprezintă un mod excelent de a adăuga o pată de culoare an după an. De ce să nu adaugi câteva plante cățărătoare, cum ar fi passiflora sau glicina? Acestea vor crea un fundal curgător colorat, care nu necesită prea multă întreținere. Ajută-le să se întindă pe spaliere, pentru a nu-ți deteriora pereții sau gardurile.
Pentru a păstra grădina plină de culoare pe tot parcursul anului, alege un amestec de plante care înfloresc în anotimpuri diferite, inclusiv unele varietăți care rămân verzi tot anul. Citește ghidul nostru despre crearea unei grădini colorate, pentru a te ajuta să alegi cele mai bune plante pentru spațiul tău.


Creează o oază în aer liber cu ghivece, suporturi pentru plante și coșuri suspendate
Dacă grădina ta include în mare parte pardoseală sau gresie, atunci ghivecele, suporturile pentru plante și coșurile suspendate sunt o opțiune excelentă pentru a adăuga culoare fără a fi nevoie să sapi borduri. Acestea îți oferă, de asemenea, posibilitatea de a te răzgândi ușorșide a crea noi secțiuni în spațiul tău atunci când prioritățile tale se schimbă.
Pentru un aspect mai tradițional, umple ghivece rotunde cu plante drăguțe și colorate, cum sunt fucsiile, gura-leului sau gălbenelele. Mușcata este o altă alegere fantastică pentru a adăuga o pată de culoare ghivecelor tale.
Pentru un aspect mai contemporan, alege linii simple și suporturi pentru plante și ghivece unghiulare. Un suport pentru plante dreptunghiular umplut cu ierburi ornamentale poate crea un decor superb și adăuga o senzație de liniște spațiului tău.


Coșurile suspendate sunt de mulți ani favoritele grădinilor tradiționale de la țară. Umple-le cu panseluțe, primule și petunii pentru a obține o pată de culoare splendidă. Poți adăuga violete sau iederă pentru a crea un decor vertical încântător. Plantele curgătoare din coșurile tale realizează cu ușurință o „perdea” ce poate fi modificată pentru spațiul tău exterior. Agață-le de console și lasă plantele curgătoare să crească, creând separări delicate între zonele spațiului tău.
Dacă preferi un aranjament deja realizat, care poate fi agățat în grădina ta cu efort minim, există o varietate excelentă de coșuri suspendate preplantate.
Sperăm că ți-am oferit câteva idei despre cum poți crea secțiuni în spațiul tău exterior folosind plantele ca bariere naturale. Cu puțină planificare și creativitate, poți adăuga borduri frumoase și utile, făcând din grădina ta un loc de care toată lumea se poate bucura.

Vezi și alte articole despre întreținerea plantelor:

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360