În ziua de astăzi, ne dorim ca lucrurile pe care le achiziționăm să aibă de toate: confort, securitate, design modern și utilitate. Mereu apar alternative la produse, și, din acest motiv, ne-am gândit să acordăm atențieunei variante de împrejmuire a spațiului exterior tot mai des utilizată. Nu este deloc o noutate că grădina este afectată frecvent de umezeală sau de apariția dăunătorilor și a ciupercilor. Zidurile pot influența negativ dezvoltarea plantelor, iar acest lucru este de evitat. Dacă până acum ai văzut doar garduri înalte, ori frumoase, dar deloc sigure, dorim să îți prezentăm o alternativă a împrejmuirilor clasice – gabionul.
Pe scurt, ce este gabionul? Cu siguranță că până acum, ai văzut măcar o dată, chiar și fugitiv, anumite structuri metalice sau plase de sârmă umplute cu piatră, întâlnite adesea pe cursurile râurilor. Ei bine, acelea sunt gabioanele. Au fost proiectate special pentru a asigura stabilitatea terenurilor, dar și pentru a oferi, în același timp, siguranță și o estetică deosebită. Se folosesc adesea pentru terasarea grădinilor, mobilier exteriorsau obiecte creative. Iar acum că știi ce înseamnă un gabion, îți vom prezenta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți construi și tu unul, chiar la tine acasă.
Mai întâi de toate, trebuie să ai la îndemână următoarele materiale: ruletă, ghete de protecție, mănuși de protecție, cleme de sârmă, nivelă mică cu bulă de aer, patenți, coșuri pentru gabion. Pentru umplere poți folosi: cărămizi reciclate, pietre, bușteni (tăiați la dimensiune) sau pietriș fin. După ce ți-ai pus mănușile de protecție, poți începe treaba.
Primul pas – alege o suprafață plană, fermă, potrivită pentru amplasarea unui gabion. Măsoară locul cu ruleta și marchează baza.
Pasul 2– verifică dacă baza este plană în ambele direcții cu ajutorul nivelei cu bule.
Pasul 3 – pentru coșul gabionului taie cu patentul ambalajele din plastic și împăturește-l în forma dorită.
Pasul 4 – prinde clemele de sârmă la fiecare 250 mm și fixează-le bine, utilizând tot patentul.
Pasul 5 – amplasează gabionul pe suprafața stabilită la pasul 1. Dacă înălțimea acestuia depășește 800 mm, poți betona în pământ o tijă de suport, chiar în centrul suprafeței.
Pasul 6 – urmează să umpli coșul gabionului cu pietre sau alte materiale. Asigură-te că ai calculat bine necesarul pentru umplere.
Pasul 7 – adaugă în mod compact umplutura, punând pietrele cele mai aspectuoase în față.
Pasul 8 – pune pietrele mai mari sau mai mici decât dimensiunea dorită la mijloc și umple coșul la o treime din înălțime.
Pasul 9 – atașază un cârlig de sârmă cu brațe la fiecare 350 mm. Pasul 10 – umple coșul gabionului până la capăt, pune capacul și prinde-l cu cleme.
Simplu, rapid și eficient.
Pentru mai multe sfaturi și idei te invităm să descoperi obiectele decorative pentru grădină, dar și sistemele noastre de împrejmuire, în orice magazin Brico Depôt din țară. Te așteptăm!