Idei și inspirație
Cum poți să îți construiești singur un helesteu în curte: 15 imagini care să te inspire

Cum poți să îți construiești singur un helesteu în curte: 15 imagini care să te inspire

Se încarcă...

Apele liniștite au un efect calmant și relaxant asupra stării de spirit și, după modelul parcurilor, pot deveni, pentru curți și grădini, un element decorativ care atrage toate privirile. Dacă ai și o pasiune pentru pescuit, ai toate motivele să construiești un heleșteu la tine acasă.

Heleșteul este un bazin cu apă sau iaz special amenajat pentru creșterea și reproducerea peștilor. Poți avea o astfel de așezare de apă în propria curte, așa cum au ales deja mulți români care locuiesc la sat sau la oraș și care, printre răsaduri, cresc pești.

Pentru unii dintre aceștia, iazul din curte a devenit chiar o afacere, sau sursă de hrană pentru grătarele organizate cu prietenii. Pentru alții, rămâne un element de decor. În funcție de dimensiuni și de condițiile create, bazinele de acasă pot fi populate cu crap, caraș, păstrăv, lin, roșioară; mai rar, cu biban sau șalău, pentru creșterea cărora este nevoie de un control mai atent al reproducerii.

Ce ar trebui să știi despre construcția unui heleșteu în curte, dacă îți dorești să urmezi exemplul celor care se bucură deja de efectele pozitive ale apei și de peste pe săturate?

Care sunt elementele de care ai nevoie

Săparea gropii și consolidarea malurilor


Ce implică întreținerea


Idei pentru amenajarea iazului. 15 fotografii

Care sunt elementele de care ai nevoie

Poți construi un iaz betonat sau poți consolida pământul săpat. Ceea ce trebuie să reții, indiferent de dimensiunile, conturul și locul în care alegi să construiești, este că există o adâncime ideală, de aproximativ 2 metri – 2,5 metri.

Sursă de alimentare poate fi apa din fântână, de la izvor sau de la pompă din curte. Un alt element pe care trebuie să îl iei în calcul este spațiul în care se va află heleșteul, având grijă să alegi un loc avantajos din punct de vedere estetic, dar chiar mai important – un loc care să permită conectarea rapidă la sursă de apă și o deversare cât mai bună, în caz de precipitații abundente.

Cum obții acest lucru? Înainte să începi să sapi, alege un teren ușor în pantă, deoarece, dacă sapi aici un șanț pentru drenare, în paralel cu malul, vei asigura scurgerea eficientă a apei în caz de ploi abundente, indundatii, topirea zăpezii. De asemenea, pentru a suplimenta sursele de apă, este recomandat să alegi un loc din curte în care pânză freatică se află la suprafață – poți observă asta după topirea zăpezii, în locurile unde se acumulează o cantitate mai mare de apă sau pământul se menține umed mai mult timp.

Săparea gropii și consolidarea malurilor

Pentru săparea gropii poți alege forma dreptunghiulară, pătrată, rotundă sau neregulată – această din urmă fiind poate cea mai indicată, din punct de vedere estetic, pentru că imită aspectul unui lac veritabil. Așa cum am precizat deja, groapă trebuie să aibă o adâncime de 2 metri, maxim 3, așa încât nivelul apei, după umplere, să ajungă la valori de aproximativ 1,5-2 metri.

Pentru a proteja viața peștilor, nu uită să sapi, la final, și un șanț sau o groapă pe fundul helesteului, deoarece aceștia au tendința să se strângă aici atunci când temeperaturile scad considerabil.

Prin săpare, vei ajunge la straturi de pământ care se pot surpă, așa că malurile vor avea nevoie de consolidare. Această se realizează, de obicei, cu ajutorul unor barne sau pari de lemn, care se fixează pe fundul gropii, în zonele aflate în vecinătatea malurilor.

SFAT PRACTIC: Indiferent ce tip de pietriș sau rocă alegi pentru curtea ta, eliminarea buruienilor va face parte întotdeauna din întreținere.

Ce implică întreținerea

Dacă vrei să menții apa curată și sănătoasă pentru pești și să eviți acumularea de alge și mirosurile neplăcute, este necesară dezvoltarea unui microclimat specific bălților, cu pești mai mici și plante de apă.

Idei pentru amenajarea iazurilor - 15 fotografii

Ai libertate în privința elementelor decorative din zona iazului, atâta timp cât repecti anumite reguli specifice microclimatului de baltă, printre care și asigurarea liniștii de care au nevoie peștii. Umple bazinul cu apă și înconjoară-l cu plante iubitoare de apă – papură, răchită (care are și rol de consolidare a malului), nuferi – dar și cu diverse flori. Toate acestea asigura și umbră pentru pești.

Iată 15 idei care să te inspire, în amenajarea unui heleșteu de curte:

  • Heleșteu pentru curțile și grădinile de dimensiuni reduse

  • Mini-bazin care imită heleșteul

  • Modele complexe de heleșteu

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360