Idei și inspirație
leagan de lemn

Cum construiești un leagăn de grădină: pași de urmat și materiale necesare

Se încarcă...

Dacă vrei să faci o surpriză plăcută celor mici sau dacă îți este dor de copilul din tine, construirea unui leagăn de grădină poate fi o soluție creativă, pentru care vei găsi o motivație aparte. Există mai multe modele de leagăne din care poți alege, începând cu leagănul cu structura clasică, în formă de „A”, și până la modelele cu suporturi mai complexe, cu foișor și copertină.

Materiale necesare pentru construirea unui leagăn de grădină

Un leagăn poate face ca grădina ta să pară mai primitoare și reprezintă un accesoriu excelent pentru zona exterioară a casei tale. Poate fi locul ideal pentru a te relaxa și a admira natura.

Ce materiale îți trebuie pentru cadru

Cele mai utilizate materiale pentru realizarea leagănelor de grădină sunt lemnul și fierul. Aceste materiale sunt utilizate pentru cadrul leagănului, în timp ce balansoarul poate fi confecționat combinând două sau mai multe materiale precum: 

  • lemnul;
  • fierul forjat;
  • materialele textile rezistente;
  • sfoara;
  • cauciucul.

Lemnul: este cel mai utilizat material pentru construirea leagănelor de grădină. Poate fi utilizat lemnul finisat, pentru realizarea unui leagăn de lemn pătrat, sau lemnul rotund, pentru modelele de leagăn rustic de lemn. Pentru a rezista factorilor de mediu, lemnul utilizat este recomandat să fie de esență tare și tratat, pentru a face față intemperiilor. 

Principalele amenințări exterioare ce pot deteriora lemnul sunt: 

  • Umiditatea: deși lemnul este un material rezistent, umiditatea poate pătrunde în structura acestuia, prin mici crăpături. Cu timpul, la diferențele de temperatură, lemnul poate crăpa, mai multă umiditate va penetra lemnul și, astfel, se creează mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare.
  • Razele ultraviolete: afectează rezistența lemnului, îl decolorează și, în urma expunerii continue, lignina, adezivul natural al lemnului, este distrusă, iar fibrele de celuloză sunt expuse mucegaiului. 

Bine de știut:

  • Tratarea lemnului de exterior este o etapă importantă, pentru a-l proteja de acțiunea factorilor de mediu și de dăunători. Folosește mai întâi o substanță antimucegai, după care aplică un strat de grund special pentru lemn
  • Asigură o protecție suplimentară lemnului, aplicând peste stratul de grund unul de lac.

Fierul forjat: în ultimii ani, utilizarea fierului forjat pentru realizarea diferitelor obiecte și accesorii a devenit tot mai populară. Fierul forjat are avantajul de a putea fi modelat în diferite forme și, astfel, pot fi realizate elemente inedite pentru:

  • garduri;
  • porți;
  • mese și scaune;
  • leagăne de grădină;
  • suporturi pentru flori;
  • foișoare;
  • băncuțe.

Fierul forjat oferă obiectelor confecționate din acest material un aer romantic și elegant, iar pentru leagănele de grădină, fierul forjat este utilizat adesea datorită rezistenței sale și aspectului elegant.

Metalul galvanizat: este adesea întâlnit la modelele de leagăne de grădină disponibile în magazine. Acestea sunt realizate dintr-o combinație de metal și material textil. 

Este un material comun, datorită fiabilității sale. Este folosit pentru realizarea obiectelor ce vor fi utilizate în spații exterioare: garduri, acoperisuri, leagăne de grădină, pasarele, conducte. Întrebuințările sale se extind în domenii diverse. 

Bine de știut:

  • Galvanizarea presupune aplicarea unui strat de zinc peste metal, pentru a-l proteja de rugină. Poți recunoaște cu ușurință metalul galvanizat, datorită luciului pe care îl capătă în urma procesului de acoperire cu zinc.

Ce materiale îți trebuie pentru balansoar

Balansoarul sau scaunul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul sau din materiale diferite. Susținerea poate fi: 

  • flexibilă: lanțuri metalice, sfoară;
  • fixă: brațe de metal, fier forjat.

Dacă îți dorești un model de leagăn inedit, atunci poți opta pentru un balansoar realizat din suport circular metalic, cu șezutul confecționat din sfoară înnodată.

Așadar, balansoarul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul, respectiv:

  • lemn;
  • fier forjat;
  • metal galvanizat, în combinație cu materiale textile, sfoară, cauciuc.

În ultimii ani, a devenit tot mai popular și un alt material din care poate fi realizat balansoarul: plasticul reciclat. 

Plasticul reciclat: cunoscut și sub numele de cherestea sintetică, acesta imită aspectul cherestelei reale și reprezintă o alternativă mai accesibilă la materialul lemnos. Este un material rezistent, ce nu putrezește, nu este afectat de insecte și este rezistent la apă. Cu toate acestea, fiind un material ușor, s-ar putea să nu se comporte prea bine în zilele în care bate vântul, iar vara ar putea fi afectat de razele prea puternice ale soarelui.

De ce să alegi materialele pentru realizarea unui leagăn de grădină de la Brico Dépôt

La Brico Dépôt găsești materialele necesare pentru construirea unui leagăn de grădină, dar totodată, ai și posibilitatea de a alege dintre modelele de balansoare disponibile în magazin. Colaborarea cu Brico Dépôt se traduce printr-o serie de avantaje de care vei beneficia, printre care:

  • accesul la o gamă variată de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
  • posibilitatea de a comanda online produsele dorite, cu livrare direct la ușă;
  • opțiunea de a ridica produsele comandate în doar 4 ore de la plasarea comenzii;
  • accesul la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

Cum construiești un leagăn de grădină - etape de urmat

Dacă primul gând este că realizarea unui leagăn de grădină este dificil de dus la bun sfârșit, te asigurăm ca indicațiile noastre vor fi suficient de explicite, astfel încât să poți realiza un leagăn de grădină complet echipat, în doar câteva ore. Din lemnul rotund și gros se poate realiza un leagăn rustic de grădină, stabil și rezistent. Lemnul pătrat este utilizat pentru confecționarea de cadre moderne pentru balansoarele de grădină.

Balansoarele din fier sunt mai dificil de realizat în regim propriu și se recomandă contactarea unor profesioniști în confecții metalice. Din fier forjat se pot realiza modele de leagăne de grădină elegante și rezistente.

Modelul pe care ți-l propunem poate fi realizat din lemn pătrat sau rotund, în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru grădina ta. 

Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa 1 - Organizarea planului de acțiune

Prima etapă a realizării unui leagăn de grădină din lemn o reprezintă studierea cu atenție a proiectului de execuție și a listei de materiale și scule necesare. Acest pas este foarte important pentru a-ți face o idee de ansamblu asupra elementelor pe care le deții și a celor pe care urmează să le achiziționezi pentru acest model leagăn lemn.

De asemenea, un alt aspect important se referă la utilizarea echipamentelor de protectie corespunzătoare activităților pe care urmează să le efectuezi.

Așadar, pentru a realiza un leagăn de grădină, vei avea nevoie de următoarele:

  • proiectul de execuție;
  • lista de materiale;
  • uneltele și sculele necesare;
  • echipamente de protecția muncii.

Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 2-a - Realizarea cadrului

Pentru a fi sigur că vei putea achiziționa toate materialele dintr-un singur loc, o vizită la Brico Dépôt te-ar putea ajuta. Vei putea alege materialele necesare dintr-o gamă variată de produse.

Dimensiunile unui leagăn din lemn potrivit pentru cei mici și cei mari

Îți vom explica pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a realiza un leagăn de grădină din lemn. Modelele de leagăn pe cadre în formă de „A” sunt foarte des întâlnite, pentru că au o structura solidă și sunt ușor de realizat. Aceste modele de leagăn de grădină sunt formate din două cadre în formă de „A”, o grindă solidă și două contravântuiri concepute pentru a atenua balansarea laterală. 

Pentru realizarea cadrului, ia în calcul o amprentă la sol de minim 2,5 m x 2 m, iar în ceea ce privește înălțimea, un leagăn de grădină potrivit pentru copii și adulți ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 2 m. 

Dacă optezi pentru un leagăn de grădină din lemn pătrat, atunci cea mai comună dimensiune utilizată pentru astfel de structuri este de 100 mm x 100 mm (grosime și lățime). Ar trebui să găsești astfel de grinzi în majoritatea depozitelor de cherestea sau de materiale de construcții. 

grinda lemn

Dacă preferi să folosești cherestea rindeluită în locul grinzilor din cherestea brută, este posibil ca dimensiunea să fie un pic mai mică, însă este o marjă nesemnificativă și nu va afecta execuția. Cel mai important este ca lemnul să fie potrivit pentru utilizarea în exterior și să prezinte cât mai puține noduri. Grinzile ce prezintă noduri de mari dimensiuni nu sunt potrivite pentru realizarea cadrului. 

Furnizorul de cherestea te va putea sfătui cu privire la cele mai potrivite tipuri de cherestea disponibile și la măsurile de siguranță care ar putea fi necesare atunci când lucrezi cu un anumit tip de lemn. Pentru mai multe detalii despre lemnul potrivit pentru realizarea unui leagăn de grădină, te poți adresa reprezentanților Brico Dépôt, care îți vor oferi toate informațiile necesare, astfel încât să alegi cea mai bună variantă.

De asemenea, poți realiza acest model de cadru și din lemn rotund, pentru un aspect mai rustic. Poți găsi astfel de lemn rotund în depozitele de cherestea.

Lista de materiale pentru realizarea cadrului

Indiferent ce variantă de lemn alegi, pentru realizarea cadrului unui leagăn de grădină vei avea nevoie de grinzi din lemn, după cum urmează:

  • 4 bucăți la 2400 m, pentru picioarele celor 2 cadre în formă de A;
  • 1 bucată la 2700 mm lungime pentru grindă;
  • 1 bucată de 3000 mm lungime. Din această grindă vei tăia contravântuirile.

placi metalice zincate perforate

În funcție de proiectul ales, vei avea nevoie, de asemenea, de:

  • plăci metalice zincate perforate, pentru îmbinarea lemnului; 
  • suruburi galvanizate de diferite dimensiuni;
  • cuie galvanizate cu cap plat, de diferite dimensiuni.

Lista de unelte și scule necesare 

Înainte să te apuci de treabă, ar fi indicat să te asiguri că ai pregătit sculele și uneltele necesare, pentru a economisi timp. Așadar, pentru realizarea cadrului de lemn, vei avea nevoie de următoarele:

  • fierastrau;
  • maşină de găurit electrică;
  • cheie reglabilă;
  • ruletă ;
  • marker;
  • pilă pentru lemn;
  • ciocan;
  • șurubelniță;
  • foi abrazive pentru șlefuire.

fierastrau manual

Pași de urmat pentru realizarea cadrului

Pasul 1. Pregătește toate elementele din lemn

Taie toate grinzile necesare. Începe cu grinzile pentru suporturile în formă de „A”. La capetele celor 4 grinzi vei efectua câte o tăietură oblică, astfel încât lemnul să se îmbine perfect.

cum construiesti un leagan

Pasul 2. Așază pe poziție primul cadru lateral (în formă de „A”)

Așază primele 2 grinzi în poziția de „A” pe un suport, fie el și unul improvizat. Poziționează și contravântuirea, mai aproape de partea superioară a cadrului.  

Pasul 3. Fixează primul cadrul în forma de „A”

Atunci când elementele cadrului „A” (două picioare și o contravântuire orizontală) sunt poziționate corect, acestea pot fi fixate împreună, cu ajutorul unei plăci perforate și al șuruburilor.

Folosește o placă perforată de 80 × 100 pentru a fixa locul unde se unesc cele două picioare și fixează o placă perforată în formă de „U”, în partea superioară a cadrului „A”. Folosește șuruburi galvanizate pentru a fixa contravântuirile orizontale la picioarele cadrului.

Fixează provizoriu breteaua orizontală de picioare, cu câteva cleme, înainte de a da găurile pentru șuruburi.

Pasul 4. Adaugă grinzile diagonale

Fixează o contravântuire diagonală la contravântuirea orizontală a cadrului în formă de „A”, folosind câteva cuie galvanizate de 100 mm și o placă de prindere.

Pasul 5. Repetă pașii de mai sus pentru realizarea celui de-al doilea cadru lateral (în formă de „A”)

În continuare, ocupa-te de cel de-al doilea cadru „A”, dar fără a adăuga grinzile diagonale, deoarece acea contravântuire va fi adăugată atunci când cadrul (aproape) complet va sta în picioare.

Pasul 6. Fixează grinda pe un cadru lateral

Înclină un cadru „A” împotriva grinzii de susținere, astfel încât să rezulte un fel de piramidă cu 3 laturi. Practic, partea superioară a cadrului „A” și contravântuirea diagonală vor fi aliniate.

Asigură-te că extremitatea grinzii depășește cadrul „A” cu 100 mm și că grinda se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A”. 

Fixează grinda pe cadrul „A”, cu ajutorul plăcilor perforate și al cuielor galvanizate.

Pasul 7. Ridică primul cadru în poziție verticală

Ridică în poziție verticală cadrul și echilibrează grinda principală pe partea superioară a celuilalt cadru „A”.

Asigură-te că grinda de susținere se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A” și apoi fixeaz-o cu ajutorul cuielor în suportul de prindere.

Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 3-a - Construirea balansoarului 

Balansoarul leagănului poate fi realizat din diferite materiale, în funcție de opțiunea personală și de creativitate. Balansoarele din lemn și cele din metal sunt cele mai întâlnite modele, însă nu trebuie să te limitezi doar la aceste materiale. Există balansoare cu formă circulară, confecționate din sfoară, sau balansoare confectionate din cauciuc, de tip anvelopă auto. Aceste din urmă modele sunt preferatele copiilor, iar pe un cadru pot fi montate două astfel de balansoare.

Balansoarele din metal pot fi achiziționate din magazinele de profil, iar dacă dorești un model anume, poți achiziționa fierul, iar apoi îl poți preda unui atelier de confecții metalice, pentru a realiza leagănul de grădină dorit.

Dacă îți dorești un balansoar din lemn, atunci îl poți confecționa chiar tu, urmând instrucțiunile de mai jos. 

Pentru leagănul de grădină, îți propunem un model de balansoar din lemn, ușor de realizat și al cărui sistem de prindere este realizat din sfoară. Am preferat sfoara în locul clasicelor lanțuri, deoarece oferă o notă mai prietenoasă leagănului din lemn de dimensiuni reduse și completează armonios amenajarea gradinii tale.

Lungimea ideală pentru un balansoar de grădină potrivit pentru 2 persoane poate fi cuprinsă între 1.2 m și 1.5 m.

Unelte și echipamente necesare

Balansoarul poate fi realizat integral din lemn, inclusiv cadrul acestuia, iar la final, dacă vei dori să acoperi culoarea lemnului, vei avea posibilitatea să-l vopsești.

Prin urmare, pentru realizarea balansoarului, vei avea nevoie de:

  • fierăstrău;
  • burghiu electric;
  • mașină de găurit;
  • daltă;
  • clește;
  • ciocan;
  • pistol de vopsit și/sau pensulă de 75 mm;
  • ochelari de protecție;
  • căști pentru urechi.

sipca rindeluita

Materiale necesare pentru construirea balansoarului

  • 7 m de lemn tratat;
  • 10 m de sfoară;
  • șuruburi de exterior;
  • șuruburi cu ochi;
  • hârtie abrazivă;
  • lac pentru exterior/vopsea.

Pași de urmat pentru realizarea balansoarului

Pasul 1: Realizează șezutul balansoarului

Începe cu realizarea șezutului. Confecționează cadrul pentru baza scaunului, din piese de lemn. Șlefuiește toate marginile tăiate și pregătește găurile.

Pasul 2: Fixează spătarul

Confecționează și fixează piesele de susținere pentru spătarul scaunului. Atașează suporturile pentru cotiere.

Pasul 3: Pregătește lamelele și fixează-le pe suport

Taie lamelele la lungimea dorită și fixează-le în poziție, folosind marginea îngustă a unei lamele ca distanțier.

Pasul 4: Fixează cotierele

Atașează cotierele și fizeaxă-le cu șuruburi autofiletante, în găurile realizate în prealabil.

Pasul 5: Poziționează șuruburile cu ochi și realizează sistemul de prindere

Dacă alegi sfoara ca sistem de prindere a balansoarului, atunci realizează găurile pentru bolțurile de prindere și adaugă șuruburile cu ochi în partea inferioară a grinzii de sus.

Trece sfoara prin ochiurile scaunului, reglează înălțimea și înnoadă strâns. 

Pentru balansoarele susținute cu lanț, sistemul de prindere este și mai simplu. Fixează primul capăt al lanțului de partea din față a leagănului, iar apoi trece lanțul peste grinda de susținere. În final, fixează și cel de-al doilea capăt în partea din spate a leagănului.

Repetă acest pas și pentru cealaltă prindere.

snur de iuta

tipuri de leagane

Acum ar trebui să ai în fața ta un superb leagăn din lemn, care îți completează grădina și care te îmbie să-ți petreci diminețile de vară relaxându-te în balansoar. 

Tipuri de leagăne de grădină pentru familia ta

Un leagăn poate face ca fiecare zi petrecută în grădină să se transforme într-un episod de vacanță. Înainte de a decide asupra modelului ce se potrivește cel mai bine în grădina ta, vezi ce tipuri de modele de leagăne există:

Dimensiunile leagănului de grădină

  • Leagăn tip cuib - pentru o singură persoană: sunt foarte populare în ultimii ani, mai ales datorită dimensiunilor reduse, ce îl fac potrivit pentru orice grădină. Balansoarul este fixat pe un suport propriu, realizat din metal sau lemn.
  • Leagăn cu copertină - poate fi confecționat atât din lemn, cât și din metal sau fier forjat, fiind recomandat pentru 2-3 persoane. Modelele confecționate din metal sunt prevăzute cu copertină și șezut realizat din material textil, în timp ce copertina leagănelor din lemn poate fi acoperită cu șindrilă bituminoasă, iar balansoarul poate fi construit din lemn.
  • Balansoar tip pat - este realizat din metal rezistent și fixat pe un cadru propriu. Spre deosebire de leagănul clasic, din metal cu structură proprie, acest model are șezutul alungit, astfel încât te poți întinde. Este un model recomandat pentru 2 persoane.

Stilul leagănului de grădină

  • Leagăn rustic de grădină - este leagănul din lemn rotund, gros, scaunul leagănului fiind, de asemenea, construit din lemn. Prinderea se poate realiza cu lanțuri sau sfoară. Poate fi construit pentru a fi utilizat de 2 sau 3 persoane și necesită întreținere periodică, pentru a menține aspectul lemnului.
  • Leagăn modern - este construit din materiale precum oțelul, fierul forjat sau chiar lemnul pătrat. Acest tip de leagăn este fixat pe cadre proprii și poate fi acoperit cu saltele speciale pentru balansoare sau cu perne. Sistemul de prindere poate fi realizat din același material precum cadrul, în cazul leagănelor din oțel și fier, sau din sfoară ori lanț, în cazul leagănului din lemn pătrat.

Modul de fixare al leagănului

  • Leagăn suspendat - este leagănul copilăriei, realizat din sfoară și o șipcă groasă din lemn. Suportul de prindere este adesea reprezentat de ramurile groase ale unui arbore. 
  • Leagăn fixat pe un cadru propriu - este vorba despre modelele de leagăne de grădină montate pe un cadru, de obicei, realizat din același material: lemn, fier forjat, metal. De asemenea, astfel de leagăne pot fi construite combinând două materiale. De exemplu, cadrul poate fi realizat din lemn, iar balansoarul din metal, sau pe un cadru din metal poate fi fixat un balansoar din lemn.

Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu

Un leagăn de grădină este un accesoriu funcțional ce completează confortul și decorul grădinii tale. Realizarea unui leagăn de grădină pe cont propriu poate fi o soluție creativă de prelucrare a lemnului. Ai nevoie de unelte de prelucrare a lemnului, de câteva planuri și de o după-amiază liberă sau două.

Asamblarea facilă și faptul că necesită un număr redus de materiale fac construirea unui leagăn de grădină o activitate potrivită pentru primele încercări în lucrul cu lemnul.

Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu:

  • poate fi o alternativă mai ieftină la produsele din magazine;
  • un astfel de proiect îți poate dezvolta creativitatea și viziunea în spațiu;
  • îți oferă satisfacție personală;
  • poate fi o activitate de grup, în care să se implice și ceilalți membri ai familiei.

Leagănele sunt accesorii de exterior de care se poate bucura toată familia. Alegerea unui balansoar depinde de spațiul disponibil din grădină și de stilul de amenajare a grădinii. În oferta Brico Dépôt găsești modele de balansoare de grădină moderne, ce pot completa decorul grădinii, iar livrarea în doar 4 ore a modelului dorit va aduce relaxarea mai aproape de tine.

balansoar de gradina

În concluzie, un leagăn reprezintă un accesoriu potrivit pentru grădină, pentru că, indiferent cât de mult îți place interiorul casei tale, vei fi întotdeauna atras să petreci timp afară. Serile de vară petrecute pe terasă sunt de neînlocuit. Deci, de ce să nu le petreci, printre altele, relaxându-te într-un leagăn?

Ai nevoie de răbdare, un gram de îndemânare și puțină inspirație, pentru a realiza, în câteva ore, un minunat leagăn de grădină, de care să se bucure întreaga familie.

Sursă foto: Shutterstock.com, bricodepot.ro

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360