Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Ca orice sărbătoare importantă, Paștele scoate la iveală nenumarate tradiții, și asta nu doar în țara noastră.

În țara noastră, alături de cele mai cunoscute tradiții de Paște – curățenia de primăvară, înnoirea hainelor, vopsirea și incondeierea ouălor, pregătirea mielului și a pascăi, aducerea luminii acasă în noaptea de Înviere – există și altele, la fel de frumoase:

În Norvegia, ziua de Paște este prilej de citit romane polițiste și dezlegat mistere, în timp ce în Suedia, copiii, deghizați în vrăjitoare, colindă din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. Finlandezii plantează acum zâzanie (sau salbatie), că simbol al unui nou ciclu de viață, iar grecii din Corfu sparg vasele din lut aruncându-le în stradă, pentru a atrage norocul.

În Statele Unite, în ziua de Paște se oficiază botezuri, se organizează parade, se dăruiesc crini, se consumă ouă umplute și cotlete de miel, iar cei mici pornesc la vânătoare de ouă colorate. În Germania, de Paște se aprind focuri înalte, iar pe mese găsim pască cu stafide și migdale, dar și friptură, cârnați, bere și vin.

1. Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere și adusă acasă, pentru a afuma, în formă de cruce, peretele de la răsărit, trebuie păstrată tot restul anului, pentru diferite trebuințe.

2. În satele din Moldova, în ziua de Paște, localnicii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care au pus mai întâi o monedă și un ou roșu, ritual despre care se crede că aduce sănătate și prosperitate.

3. În Trasilvania, unul dintre obiceiurile cunoscute este stropitul fetelor de măritat cu parfum, în a două zi de Paște, tradiție care s-a păstrat din secolul 19, când în locul parfumului, bărbații foloseaua apa. Se crede că femeile își păstrează frumusețea și prospețimea astfel.

4. Tot în Ardeal, în noaptea de sâmbătă, tinerii împodobesc cu crengi de brad porțile caselor fetelor nemăritate, primind în schimb bucate pregătite de acestea.

5. Tradiția de a face din ciocnitul ouălor vopsite o adevărată competiție între meseni, până când se sparge și cel mai rezistent ou, este întâlnită și în Bulgaria. Aici, oul câștigător este numit borak (luptătorul).

6. În unele zone, prima masă de Paște are loc imediat după slujba de Înviere. Pe masă se vor găsi coșul cu ouă, drobul de miel, cozonacul și paharele cu vin.

7. Ziua de Paște vine și cu numeroase superstiții: se spune că nu este bine să dormi acum, pentru că vei fi somnoros tot anul, sau că, dis-de-dimineață, trebuie să privești într-un vas cu apă neîncepută, pentru a avea vedere bună și noroc tot restul anului.

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult