Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Ca orice sărbătoare importantă, Paștele scoate la iveală nenumarate tradiții, și asta nu doar în țara noastră.

În țara noastră, alături de cele mai cunoscute tradiții de Paște – curățenia de primăvară, înnoirea hainelor, vopsirea și incondeierea ouălor, pregătirea mielului și a pascăi, aducerea luminii acasă în noaptea de Înviere – există și altele, la fel de frumoase:

În Norvegia, ziua de Paște este prilej de citit romane polițiste și dezlegat mistere, în timp ce în Suedia, copiii, deghizați în vrăjitoare, colindă din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. Finlandezii plantează acum zâzanie (sau salbatie), că simbol al unui nou ciclu de viață, iar grecii din Corfu sparg vasele din lut aruncându-le în stradă, pentru a atrage norocul.

În Statele Unite, în ziua de Paște se oficiază botezuri, se organizează parade, se dăruiesc crini, se consumă ouă umplute și cotlete de miel, iar cei mici pornesc la vânătoare de ouă colorate. În Germania, de Paște se aprind focuri înalte, iar pe mese găsim pască cu stafide și migdale, dar și friptură, cârnați, bere și vin.

1. Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere și adusă acasă, pentru a afuma, în formă de cruce, peretele de la răsărit, trebuie păstrată tot restul anului, pentru diferite trebuințe.

2. În satele din Moldova, în ziua de Paște, localnicii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care au pus mai întâi o monedă și un ou roșu, ritual despre care se crede că aduce sănătate și prosperitate.

3. În Trasilvania, unul dintre obiceiurile cunoscute este stropitul fetelor de măritat cu parfum, în a două zi de Paște, tradiție care s-a păstrat din secolul 19, când în locul parfumului, bărbații foloseaua apa. Se crede că femeile își păstrează frumusețea și prospețimea astfel.

4. Tot în Ardeal, în noaptea de sâmbătă, tinerii împodobesc cu crengi de brad porțile caselor fetelor nemăritate, primind în schimb bucate pregătite de acestea.

5. Tradiția de a face din ciocnitul ouălor vopsite o adevărată competiție între meseni, până când se sparge și cel mai rezistent ou, este întâlnită și în Bulgaria. Aici, oul câștigător este numit borak (luptătorul).

6. În unele zone, prima masă de Paște are loc imediat după slujba de Înviere. Pe masă se vor găsi coșul cu ouă, drobul de miel, cozonacul și paharele cu vin.

7. Ziua de Paște vine și cu numeroase superstiții: se spune că nu este bine să dormi acum, pentru că vei fi somnoros tot anul, sau că, dis-de-dimineață, trebuie să privești într-un vas cu apă neîncepută, pentru a avea vedere bună și noroc tot restul anului.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult