Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Ca orice sărbătoare importantă, Paștele scoate la iveală nenumarate tradiții, și asta nu doar în țara noastră.

În țara noastră, alături de cele mai cunoscute tradiții de Paște – curățenia de primăvară, înnoirea hainelor, vopsirea și incondeierea ouălor, pregătirea mielului și a pascăi, aducerea luminii acasă în noaptea de Înviere – există și altele, la fel de frumoase:

În Norvegia, ziua de Paște este prilej de citit romane polițiste și dezlegat mistere, în timp ce în Suedia, copiii, deghizați în vrăjitoare, colindă din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. Finlandezii plantează acum zâzanie (sau salbatie), că simbol al unui nou ciclu de viață, iar grecii din Corfu sparg vasele din lut aruncându-le în stradă, pentru a atrage norocul.

În Statele Unite, în ziua de Paște se oficiază botezuri, se organizează parade, se dăruiesc crini, se consumă ouă umplute și cotlete de miel, iar cei mici pornesc la vânătoare de ouă colorate. În Germania, de Paște se aprind focuri înalte, iar pe mese găsim pască cu stafide și migdale, dar și friptură, cârnați, bere și vin.

1. Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere și adusă acasă, pentru a afuma, în formă de cruce, peretele de la răsărit, trebuie păstrată tot restul anului, pentru diferite trebuințe.

2. În satele din Moldova, în ziua de Paște, localnicii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care au pus mai întâi o monedă și un ou roșu, ritual despre care se crede că aduce sănătate și prosperitate.

3. În Trasilvania, unul dintre obiceiurile cunoscute este stropitul fetelor de măritat cu parfum, în a două zi de Paște, tradiție care s-a păstrat din secolul 19, când în locul parfumului, bărbații foloseaua apa. Se crede că femeile își păstrează frumusețea și prospețimea astfel.

4. Tot în Ardeal, în noaptea de sâmbătă, tinerii împodobesc cu crengi de brad porțile caselor fetelor nemăritate, primind în schimb bucate pregătite de acestea.

5. Tradiția de a face din ciocnitul ouălor vopsite o adevărată competiție între meseni, până când se sparge și cel mai rezistent ou, este întâlnită și în Bulgaria. Aici, oul câștigător este numit borak (luptătorul).

6. În unele zone, prima masă de Paște are loc imediat după slujba de Înviere. Pe masă se vor găsi coșul cu ouă, drobul de miel, cozonacul și paharele cu vin.

7. Ziua de Paște vine și cu numeroase superstiții: se spune că nu este bine să dormi acum, pentru că vei fi somnoros tot anul, sau că, dis-de-dimineață, trebuie să privești într-un vas cu apă neîncepută, pentru a avea vedere bună și noroc tot restul anului.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult