Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Cele mai frumoase tradiții de Paște, la noi și la alții

Se încarcă...
398 vizualizări

Ca orice sărbătoare importantă, Paștele scoate la iveală nenumarate tradiții, și asta nu doar în țara noastră.

În țara noastră, alături de cele mai cunoscute tradiții de Paște – curățenia de primăvară, înnoirea hainelor, vopsirea și incondeierea ouălor, pregătirea mielului și a pascăi, aducerea luminii acasă în noaptea de Înviere – există și altele, la fel de frumoase:

În Norvegia, ziua de Paște este prilej de citit romane polițiste și dezlegat mistere, în timp ce în Suedia, copiii, deghizați în vrăjitoare, colindă din ușă în ușă pentru a primi dulciuri. Finlandezii plantează acum zâzanie (sau salbatie), că simbol al unui nou ciclu de viață, iar grecii din Corfu sparg vasele din lut aruncându-le în stradă, pentru a atrage norocul.

În Statele Unite, în ziua de Paște se oficiază botezuri, se organizează parade, se dăruiesc crini, se consumă ouă umplute și cotlete de miel, iar cei mici pornesc la vânătoare de ouă colorate. În Germania, de Paște se aprind focuri înalte, iar pe mese găsim pască cu stafide și migdale, dar și friptură, cârnați, bere și vin.

1. Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere și adusă acasă, pentru a afuma, în formă de cruce, peretele de la răsărit, trebuie păstrată tot restul anului, pentru diferite trebuințe.

2. În satele din Moldova, în ziua de Paște, localnicii se spală pe față cu apă dintr-un vas în care au pus mai întâi o monedă și un ou roșu, ritual despre care se crede că aduce sănătate și prosperitate.

3. În Trasilvania, unul dintre obiceiurile cunoscute este stropitul fetelor de măritat cu parfum, în a două zi de Paște, tradiție care s-a păstrat din secolul 19, când în locul parfumului, bărbații foloseaua apa. Se crede că femeile își păstrează frumusețea și prospețimea astfel.

4. Tot în Ardeal, în noaptea de sâmbătă, tinerii împodobesc cu crengi de brad porțile caselor fetelor nemăritate, primind în schimb bucate pregătite de acestea.

5. Tradiția de a face din ciocnitul ouălor vopsite o adevărată competiție între meseni, până când se sparge și cel mai rezistent ou, este întâlnită și în Bulgaria. Aici, oul câștigător este numit borak (luptătorul).

6. În unele zone, prima masă de Paște are loc imediat după slujba de Înviere. Pe masă se vor găsi coșul cu ouă, drobul de miel, cozonacul și paharele cu vin.

7. Ziua de Paște vine și cu numeroase superstiții: se spune că nu este bine să dormi acum, pentru că vei fi somnoros tot anul, sau că, dis-de-dimineață, trebuie să privești într-un vas cu apă neîncepută, pentru a avea vedere bună și noroc tot restul anului.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360