Poate că acest cuvânt nu îți sună atât de cunoscut, dar un gabion reprezintă un coș din sârmă umplut cu pietriș. În continuare, vei află cum poți folosi gabioanele pentru a îți decora grădina. Dar mai întâi…
O scurtă istorie a gabioanelor
Chiar dacă astăzi gabioanele sunt folosite des în decorațiunile pentru grădini, istoria lor este mult mai veche și mai practică. Leonardo da Vinci însuși pare să fi folosit gabioane la construcția fundației castelului San Marco din Milano. Pe atunci, el folosea probabil coșuri împletite din răchită, pe care le umplea cu pietre.
Treptat, metalul a înlocuit lemnul, ca material principal din care sunt făcute coșurile. Astăzi, gabioanele sunt în general făcute cutii din plasă de oțel, sudată și zincată, umplute apoi cu pietre, dar și cu diverse alte materiale precum bucăți de cărămidă sau lemne.
Chiar dacă ele sunt încă folosite în construcții (mai ales în lucrări de stabilizare a terenurilor, a malurilor râurilor, în lucrări de drenaj etc.), gabioanele îți pot decora grădina în diverse moduri spectaculoase.
Gardurile din gabioane
O soluție perfectă pentru oricine dorește un gard rezistent, gabioanele sunt mai ușor de realizat decât orice lucrare de zidarie. Gardul din gabion poate fi continuu sau format din mai mulți stâlpi cu panouri din lemn sau metal între ele.
Gabioanele ca decorațiuni
Deoarece pot fi practic realizate în orice dimensiuni, gabioanele joase sunt adesea folosite în realizarea băncilor și a altor piese de mobilier de grădină. De asemenea, pot fi folosite pentru a delimita eficient spațiul curții tale.
Gabioanele și plantele
Deoarece cutiile din sârmă sunt umplute cu materiale naturale, plantele și gabioanele sunt întotdeauna o combinație plăcută ochiului. Nu uita că ele au fost inițial gândite că ziduri de susținere pentru teren, așa că pot servi cu ușurință la susținerea pământului unei peluze cu flori. De asemenea, gabioanele pot fi ușor împodobite cu plante agățătoare.
După cum vezi, gabioanele îți pot transforma grădina într-un mod inedit. În plus, ele reprezintă o investiție durabilă. Dacă este sudată corect, sârma unui gabion rezistă 30 de ani la presiunea pietrelor din interiorul coșului.