Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Ce plante se potrivesc cel mai bine grădinilor însorite și umbrite

Ce plante se potrivesc cel mai bine grădinilor însorite și umbrite

Se încarcă...

De la tipul de sol până la locul unde trăiești și cât soare ajunge în grădina ta, există plante diferite care preferă diferite circumstanțe și alegerea locului potrivit pentru fiecare are multe avantaje, printre care:

 • rădăcini mai sănătoase
 • plante mai puternice
 • întreținere minimă

Fie că grădina ta are parte de căldura soarelui pe tot parcursul zilei sau este menținută la răcoare de umbră, există plante pentru toate tipurile de medii.


8 plante care preferă umbra
Dacă ai o grădină umbrită nu înseamnă că nu te poți bucura de straturi abundente de plante și flori frumoase. Există foarte multe plante care sunt atrase de partea mai întunecată:

 • hosta
 • degețel-roșu
 • lalea pestriță
 • spânz
 • mantaua-doamnei
 • astrantia
 • cyclamen
 • flori de primăvară cu bulbi

Ce plante cresc cel mai bine la umbră?
Nu toate zonele umbrite sunt la fel. Solul din zona ta umbrită este umed sau uscat? Există multe plante cărora le va surâde să se stabilească în colțurile mai umede și mai întunecate ale grădinii tale. Și nu este nevoie să te limitezi la soiuri doar cu frunziș, cum ar fi ferigile și iedera.


Ce să plantezi în zonele umbrite cu umezeală
Mai jos sunt prezentate 5 dintre cele mai bune plante pentru zonele umbrite cu umezeală.

Hosta
Hosta este una dintre cele mai bine-cunoscute plante care crește în zone umede și umbrite, iar frunzele îndrăznețe și adeseori pestrițe ale acesteia adaugă dramatism oricărei grădini. Pentru frunze albe pestrițe, alege soiul Hosta Albomarginata.


Îngrijirea plantelor
Frunzele plantelor Hosta mai mici cresc până la 30cm, iar ale celor mai mari până la 75cm. Limacșii și melcii adorăplantele Hosta. Alungă-i folosind produse ecologice împotriva melcilor.


Degețel-roșu
Fiecare parte a acestei plante este otrăvitoare, așadar poartă mănuși pentru grădinărit atunci când o manipulezi. Există diverse soiuri, iar Alba,cu florile ei mari albe, iluminează cu adevărat zonele mai întunecoase.


Îngrijirea plantelor
Degețelul-roșu nu are nevoie de prea multă atenție. Plantă bienală, aceasta își împrăștie singură semințele, așa că după ce plantezi una, vor apărea altele în fiecare an.


Lalea pestriță
Acest bulb crește fără probleme în zone umbrite și umede, având o floare delicată de forma unui clopoțel, cu model asemănător pieii de șarpe. Florile de Fritillaria Mileagris (lalea pestriță) sunt de culoare mov și mai există și un soi alb, denumit Fritillaria Alba.


Îngrijirea plantelor
Laleaua pestriță este o floare rezistentă. Atunci când este plantată într-o zonă umedă adecvată, se înmulțește și apare an de an. Este o plantă joasă, cu înălțimea maximă de 30cm.


Mantaua-doamnei
O plantă care necesită întreținere minimă, care înflorește în diverse medii, inclusiv unul umed și umbrit. Pentru un decor frumos, combină cu primula, care se simte la fel de bine la umbră și în umezeală.


Îgrijirea plantelor
Când începe să capete o formă neregulată, tai-o până la nivelul solului și îi vor crește frunze proaspete foarte rapid.


Spânz
Este o plantă foarte elegantă, cu flori în culori deosebite, cu denumiri la fel de drăguțe, cum ar fi Christmas Carol și trandafir lenten (Lenten Rose). Aceste flori au un impact extraordinar atunci când sunt plantate în grup.

Îngrijirea plantelor
Vei vedea că se răspândesc și își împrăștie semințele într-un spațiu restrâns. Singura problemă reală pe care este posibil să o întâmpini este că, uneori, pot dezvolta pete negre.
Nu uita:Atunci când plantezi în sol umed la umbră, afânează cu o furcă baza fiecărei găuri în care plantezi, pentru a permite rădăcinilor plantelor noi să pătrundă în solul umed și rece.


Ce să plantezi în zonele umbrite uscate
5 dintre cele mai bune plante pentru zonele umbrite uscate.Având în vedere lipsa de lumină și de umezeală din zonele umbrite uscate, acestea pot reprezenta unul dintre cele mai dificile medii pentru plante. Ameliorarea solului este esențială: îmbunătățirea structurii solului îi va permite acestuia să rețină mai multă apă.


Astrantia
Plantă perenă foarte frumoasă, cu flori delicate, de forma unor pernițe cu ace. Florile pot rezista luni de zile, schimbându-și și închizându-și culoarea pe măsură ce se maturizează.


Îngrijirea plantelor
Mulciul va ajuta aceste plante să reziste în locul uscat și umbrit în care se află; redu cantitatea aplicată doar la sfârșitul sezonului de înflorire.


Cyclamen
Se simte cel mai bine în zone uscate, umbrite, sub copaci și arbuști.


Îngrijirea plantelor
Această floare cu aspect delicat este de fapt destul de rezistentă și fără pretenții. Ud-o ușor primăvara și vara și îndepărtează-i frunzele moarte și alte resturi toamna.


Flori de primăvară
Acestea cresc bine în solul uscat și umbrit de sub arborii de foioase, înainte să se formeze coronamentul acestora spre sfârșitul primăverii.


Îngrijirea plantelor
Există produse împotriva dăunătorilor pe care le poți pulveriza pe bulbi înainte de plantare, dând astfel bulbilor un gust neplăcut pentru veverițe și șoareci, pe care îi va alunga.

8 plante care preferă lumina
Există foarte multe plante care se simt bine în lumina soarelui, dar dacă grădina ta este expusă permanent soarelui trebuie să te asiguri că alegi plante care rezistă la căldură. Printre plantele care preferă soarele se numără:

 • lavanda
 • macul
 • allium
 • dalia
 • sângele-voinicului
 • Pennisetum villosum
 • limba-mării (candytuft)
 • luminița-nopții

Cel mai ușor lucru pe care îl poți face pentru a-ți ajuta plantele să se dezvolte frumos este să le identifici nevoile: consultă etichetele plantelor pentru a găsi informații despre locul în care trebuie plantate în grădina ta: la umbră sau la lumină.


Ce plante cresc cel mai bine la soare?
Lavanda
Perfectă pentru grădinile însorite, se simte cel mai bine în țările mediteraneene cu temperaturi ridicate, fiind astfel ideală pentru plantarea în zona cea mai însorită a grădinii tale.


Îngrijirea plantelor
Lavanda necesită puțină apă sau nutrienți după ce este plantată. În ceea ce privește curățarea, taie-i florile la sfârșitul verii sau începutul toamnei.


Macul
De la gigantul soi oriental, până la cei cu flori duble și crețe, macii pot avea diverse culori și mărimi și se simt cel mai bine în zonele însorite ale grădinii, în combinații de efect.


Îngrijirea plantelor
Macii sunt ușor de îngrijit și se înmulțesc cu succes singuri, vei vedea cum apar în toate zonele însorite.

Allium
Ceapa decorativă și soiurile gigant adaugă un element arhitectural bordurilor tale.

Îngrijirea plantelor
Aceste plante se simt cel mai bine în lumina directă a soarelui și înfloresc o perioadă îndelungată. Cresc din bulbi care nu necesită scoatere din pământ și reprezintă o completare a grădinii tale cu foarte puține cerințe de întreținere.


Dalia
Daliileau recâștigat popularitate în ultimii ani în principal datorită opțiunilor numeroase și soiurilor noi moderne. Având origine mexicană, le place un mediu cald și uscat.


Îngrijirea plantelor
Este indicat să scoți daliile din pământ pentru un randament bun al bulbilor pe care îi plantezi în fiecare an. Operația constă în scoaterea plantei, depozitarea la interior peste iarnă și replantarea acesteia. Astfel ai mai multe șanse de a valorifica maxim daliile tale în fiecare an.

Sângele-voinicului
Sângele-voinicului este o plantă anuală care iubește soarele și, datorită parfumului său splendid și unic, ar trebui să fie o prezență obligatorie în orice grădină.


Îngrijirea plantelor
Acestor plante anualetrebuie să li se culeagă în permanență florile pentru a crește mai puternice și a încuraja formarea de flori noi.

Luminița-nopții


Adaugă o notă de galben deschis grădinii tale, care devine aproape strălucitoare spre asfințit. Acest lucru este datorat fertilizării plantelor de către insecte polenizatoare nocturne.
Îngrijirea plantelor
Luminița-nopții nu are nevoie de îngrijire sau întreținere, trebuie doar să îi tai din tulpini la sfârșitul verii.


Limba-mării (Candytuft) albă
O plantă anuală care înflorește rapid și are un parfum delicat. Folosește-o pentru acoperirea rapidă a solului gol. Este perfectă pentru atragerea fluturilor.


Îngrijirea plantelor
Ud-o bine atunci când o plantezi, însă după ce crește devine rezistentă la secetă.


Sfat important

Dacă amplasezi plantele care necesită multă întreținere în locuri în care ai acces regulat, îți vei reaminti să le oferi atențiade care au nevoie: toaletare, curățare flori moarte, fertilizare sau tratamente pentru dăunători sau boli. Amplasează plantele care au nevoie de îngrijire minimă în zonele mai îndepărtate ale grădinii tale.

Dacă ai plantat un arbust sau o plantă perenă și observi că nu prea s-a dezvoltat, încearcă să-l/să o muți într-o altă parte a grădinii.Nici chiar grădinarii experimentați nu nimeresc întotdeauna din prima! Momentul optim de a muta plantele este primăvara și toamna sau înainte și după sezonul de creștere al acestora.


Cum să îți îmbunătățești solul

Nu ești limitat doar la ceea ce poate oferi grădina ta în mod natural. Există diverse tipuri de amelioratori de sol pe care îi poți utiliza pentru a îmbunătăți calitatea solului. Adăugarea unor cantități suficiente de materie organică va îmbunătăți nivelul de nutrienți din solul tău, precum și capacitatea acestuia de a reține apa. După ce ai plantat planta potrivită în locul potrivit, aplică mulci cu un strat de compost sau așchii de scoarță–mulciul elimină buruienile și păstrează umezeala în sol. De asemenea, oferă și un aspect frumos grădinii tale.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360