Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Ce găsim pe lista celor mai folositoare unelte pentru grădină

Fără uneltele potrivite, cel mai priceput grădinar se simte ca peștele pe uscat: nu poate executa nici cele mai simple lucrări în grădină. De la strângerea frunzelor, la tăierea arbuștilor, grădinăritul se realizează cu grebla, foarfeca sau fierăstrăul de mână. Ce alte unelte nu trebuie să îți lipsească și cum le alegi pe cele mai bune?

Numărul uneltelor și accesoriilor pentru gradină este destul de mare: unelte mici, care au diverse întrebuințări, unelte cu care lucrezi pământul, unelte pentru îngrijirea copacilor, foarfeci pentru gard și vie, mașini și utilaje pentru îngrijirea gazonului, unelte pentru zăpadă și, bineînțeles, echipamentul de protecție, care poate fi diferit de la o lucrare la alta.

Nu trebuie să le achiziționezi pe toate, decât dacă ai, într-adevăr, o grădină complexă, iar alături, o livadă. Uneltele și accesoriile de bază nu trebuie să lipsească, însă, indiferent ce lucrări te asteaptă în grădină.

Iată care sunt acestea:

1. Mănușile pentru grădinărit, din pânză, sunt indispensabile. Pentru stropirea pomilor sau a viei, pregătește un set separat de mănuși groase, alături de cizmele de grădină, o salopetă și o mască pentru protecție.

2. Cizmele și șortul de grădină cu buzunare sunt utile oricând.

3. Sapa nu este doar unealta agricultorului, ci și a grădinarului. Cu sapa afânăm pământul, săpăm în jurul culturilor de legume, îndepărtăm buruienile mari, dar într-o grădină restrânsă ne putem folosi și de sapăligă.

4. Cazmaua este folosită pentru săparea adâncă a terenului. O cazma bună are coada suficient de lungă cât să nu ne solicite spatele foarte mult, lemnul folosit de obicei fiind frasinul, bradul sau fagul. Există și cazmale cu mâner metalic și cazmale cu coadă scurtă, destinate unor lucrari specifice (săparea șanțurilor, diverse lucrări agricole).

5. Târnăcopul te ajută să spargi bolovani sau butuci, să demolezi elemente din construcții sau să sapi un teren pietros.

6. Grebla și furca sunt, de asemenea, necesare, rolul lor fiind însă diferit. Furca ne ajută să scoatem arbuștii din sol, să îndepărtăm buruienile și să ne ocupăm de aerarea pământului plin cu pietriș. Cu grebla facem curățenie: strângem frunzele și alte resturi vegetale din care vom obține compostul de grădină, spargem bulgării de pământ rezultați în urma săpării și nivelăm solul.

7. Foarfeca de grădină nu trebuie să lipsească din trusa de unelte.

Poți alege o foarfecă universală, sau, și mai bine, 2-3 modele diferite: foarfeca de tip nicovală, pentru tăierea crengilor; foarfeca pentru viță-de-vie, utilă atunci când ai de recoltat nu doar struguri, ci și fructe și legume; foarfeca pentru tunderea ierbii și a marginilor de gazon.

8. Alături de foarfecă, fierăstrăul de grădină te ajută la tăierea pomilor și arbuștilor.

9. Toporul este la fel de util, nu doar ca unealtă pomicolă (tăierea ramurilor groase), ci și pentru diferite alte lucrări de amenajare a grădinii.

10. Pentru îngrijirea gazonului, utilajele sunt mai eficiente decât uneltele de mână: mașina de tuns iarba, trimmer-ul, aeratorul electric și dispozitivul de împrăștiere a îngrășămintelor sunt toate utile. Trimmer-ul poate înlocui mașina de tuns atunci când suprafața cu gazon este mică sau denivelată, când avem de tuns marginile gazonului sau alte zone unde mașina de tuns gazonul nu poate să ajungă.

Aeratorul electric este un utilaj care arată ca o mașină de tuns iarba, dar care face altceva: perforează pământul, lăsând în urmă găuri care permit apei și aerului să între în sol, și ajută astfel gazonul să crească rapid și sănătos.

În grădină, vei avea nevoie și de lopată, araci, roabă, stropitoare, furtun și o cutie pentru păstrarea compostului.

te-ar mai putea interesa

Povestea lui Cristian
Cristian are o casă cu terasă, ceea ce înseamnă că rareori are parte de intimitatea pe care şi-o dorește, mai ales în grădina sa. El vrea să aibă un spaţiu intim în aer liber
citește mai mult
Povestea Sarei
Sara se ocupă de grădina ei în fiecare weekend încercând să cultive cele mai bune legume și să le protejeze de dăunători. Îşi doreşte să obţină legume proaspete şi
citește mai mult
Povestea Dorei
Cu o familie numeroasă, Dora joacă adesea rolul de gazdă. Dora adoră să fie gazdă, dar, de asemenea, iubește și practică yoga. Prin urmare, are nevoie de opțiuni inteligente de amenajare a spaţiului
citește mai mult
Pregătirea grădinii pentru cultivarea legumelor, fructelor și plantelor aromatice
Cultivarea propriilor legume, fructe și plante aromatice este o distracție pentru toată familia. N-ai mai făcut asta până acum? Nicio problemă. Dispui de un spațiu limitat? Nu-ți face griji!
citește mai mult
Ghid pentru cumpărarea gardurilor
Menține spațiul exterior sigur și privat Împrejmuirea cu gard reprezintă cel mai popular mod de a delimita o limită de teren și este o opțiune rentabilă și ușor de instalat pentru
citește mai mult
Idei pentru o grădină modernă
Amenajarea peisagistică și plantele creează un aspect contemporan Cauți ceva mai structurat decât o grădină rustică, dar mai puțin tradițional decât una clasică? Adu stilul
citește mai mult