Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Ce găsim pe lista celor mai folositoare unelte pentru grădină

Fără uneltele potrivite, cel mai priceput grădinar se simte ca peștele pe uscat: nu poate executa nici cele mai simple lucrări în grădină. De la strângerea frunzelor, la tăierea arbuștilor, grădinăritul se realizează cu grebla, foarfeca sau fierăstrăul de mână. Ce alte unelte nu trebuie să îți lipsească și cum le alegi pe cele mai bune?

Numărul uneltelor și accesoriilor pentru gradină este destul de mare: unelte mici, care au diverse întrebuințări, unelte cu care lucrezi pământul, unelte pentru îngrijirea copacilor, foarfeci pentru gard și vie, mașini și utilaje pentru îngrijirea gazonului, unelte pentru zăpadă și, bineînțeles, echipamentul de protecție, care poate fi diferit de la o lucrare la alta.

Nu trebuie să le achiziționezi pe toate, decât dacă ai, într-adevăr, o grădină complexă, iar alături, o livadă. Uneltele și accesoriile de bază nu trebuie să lipsească, însă, indiferent ce lucrări te asteaptă în grădină.

Iată care sunt acestea:

1. Mănușile pentru grădinărit, din pânză, sunt indispensabile. Pentru stropirea pomilor sau a viei, pregătește un set separat de mănuși groase, alături de cizmele de grădină, o salopetă și o mască pentru protecție.

2. Cizmele și șortul de grădină cu buzunare sunt utile oricând.

3. Sapa nu este doar unealta agricultorului, ci și a grădinarului. Cu sapa afânăm pământul, săpăm în jurul culturilor de legume, îndepărtăm buruienile mari, dar într-o grădină restrânsă ne putem folosi și de sapăligă.

4. Cazmaua este folosită pentru săparea adâncă a terenului. O cazma bună are coada suficient de lungă cât să nu ne solicite spatele foarte mult, lemnul folosit de obicei fiind frasinul, bradul sau fagul. Există și cazmale cu mâner metalic și cazmale cu coadă scurtă, destinate unor lucrari specifice (săparea șanțurilor, diverse lucrări agricole).

5. Târnăcopul te ajută să spargi bolovani sau butuci, să demolezi elemente din construcții sau să sapi un teren pietros.

6. Grebla și furca sunt, de asemenea, necesare, rolul lor fiind însă diferit. Furca ne ajută să scoatem arbuștii din sol, să îndepărtăm buruienile și să ne ocupăm de aerarea pământului plin cu pietriș. Cu grebla facem curățenie: strângem frunzele și alte resturi vegetale din care vom obține compostul de grădină, spargem bulgării de pământ rezultați în urma săpării și nivelăm solul.

7. Foarfeca de grădină nu trebuie să lipsească din trusa de unelte.

Poți alege o foarfecă universală, sau, și mai bine, 2-3 modele diferite: foarfeca de tip nicovală, pentru tăierea crengilor; foarfeca pentru viță-de-vie, utilă atunci când ai de recoltat nu doar struguri, ci și fructe și legume; foarfeca pentru tunderea ierbii și a marginilor de gazon.

8. Alături de foarfecă, fierăstrăul de grădină te ajută la tăierea pomilor și arbuștilor.

9. Toporul este la fel de util, nu doar ca unealtă pomicolă (tăierea ramurilor groase), ci și pentru diferite alte lucrări de amenajare a grădinii.

10. Pentru îngrijirea gazonului, utilajele sunt mai eficiente decât uneltele de mână: mașina de tuns iarba, trimmer-ul, aeratorul electric și dispozitivul de împrăștiere a îngrășămintelor sunt toate utile. Trimmer-ul poate înlocui mașina de tuns atunci când suprafața cu gazon este mică sau denivelată, când avem de tuns marginile gazonului sau alte zone unde mașina de tuns gazonul nu poate să ajungă.

Aeratorul electric este un utilaj care arată ca o mașină de tuns iarba, dar care face altceva: perforează pământul, lăsând în urmă găuri care permit apei și aerului să între în sol, și ajută astfel gazonul să crească rapid și sănătos.

În grădină, vei avea nevoie și de lopată, araci, roabă, stropitoare, furtun și o cutie pentru păstrarea compostului.

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile
  2. Altoirea pomilor - metode și sfaturi
  3. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?
  4. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare
  5. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor
  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult