Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Ce găsim pe lista celor mai folositoare unelte pentru grădină

Ce găsim pe lista celor mai folositoare unelte pentru grădină

Fără uneltele potrivite, cel mai priceput grădinar se simte ca peștele pe uscat: nu poate executa nici cele mai simple lucrări în grădină. De la strângerea frunzelor, la tăierea arbuștilor, grădinăritul se realizează cu grebla, foarfeca sau fierăstrăul de mână. Ce alte unelte nu trebuie să îți lipsească și cum le alegi pe cele mai bune?

Numărul uneltelor și accesoriilor pentru gradină este destul de mare: unelte mici, care au diverse întrebuințări, unelte cu care lucrezi pământul, unelte pentru îngrijirea copacilor, foarfeci pentru gard și vie, mașini și utilaje pentru îngrijirea gazonului, unelte pentru zăpadă și, bineînțeles, echipamentul de protecție, care poate fi diferit de la o lucrare la alta.

Nu trebuie să le achiziționezi pe toate, decât dacă ai, într-adevăr, o grădină complexă, iar alături, o livadă. Uneltele și accesoriile de bază nu trebuie să lipsească, însă, indiferent ce lucrări te asteaptă în grădină.

Iată care sunt acestea:

1. Mănușile pentru grădinărit, din pânză, sunt indispensabile. Pentru stropirea pomilor sau a viei, pregătește un set separat de mănuși groase, alături de cizmele de grădină, o salopetă și o mască pentru protecție.

2. Cizmele și șortul de grădină cu buzunare sunt utile oricând.

3. Sapa nu este doar unealta agricultorului, ci și a grădinarului. Cu sapa afânăm pământul, săpăm în jurul culturilor de legume, îndepărtăm buruienile mari, dar într-o grădină restrânsă ne putem folosi și de sapăligă.

4. Cazmaua este folosită pentru săparea adâncă a terenului. O cazma bună are coada suficient de lungă cât să nu ne solicite spatele foarte mult, lemnul folosit de obicei fiind frasinul, bradul sau fagul. Există și cazmale cu mâner metalic și cazmale cu coadă scurtă, destinate unor lucrari specifice (săparea șanțurilor, diverse lucrări agricole).

5. Târnăcopul te ajută să spargi bolovani sau butuci, să demolezi elemente din construcții sau să sapi un teren pietros.

6. Grebla și furca sunt, de asemenea, necesare, rolul lor fiind însă diferit. Furca ne ajută să scoatem arbuștii din sol, să îndepărtăm buruienile și să ne ocupăm de aerarea pământului plin cu pietriș. Cu grebla facem curățenie: strângem frunzele și alte resturi vegetale din care vom obține compostul de grădină, spargem bulgării de pământ rezultați în urma săpării și nivelăm solul.

7. Foarfeca de grădină nu trebuie să lipsească din trusa de unelte.

Poți alege o foarfecă universală, sau, și mai bine, 2-3 modele diferite: foarfeca de tip nicovală, pentru tăierea crengilor; foarfeca pentru viță-de-vie, utilă atunci când ai de recoltat nu doar struguri, ci și fructe și legume; foarfeca pentru tunderea ierbii și a marginilor de gazon.

8. Alături de foarfecă, fierăstrăul de grădină te ajută la tăierea pomilor și arbuștilor.

9. Toporul este la fel de util, nu doar ca unealtă pomicolă (tăierea ramurilor groase), ci și pentru diferite alte lucrări de amenajare a grădinii.

10. Pentru îngrijirea gazonului, utilajele sunt mai eficiente decât uneltele de mână: mașina de tuns iarba, trimmer-ul, aeratorul electric și dispozitivul de împrăștiere a îngrășămintelor sunt toate utile. Trimmer-ul poate înlocui mașina de tuns atunci când suprafața cu gazon este mică sau denivelată, când avem de tuns marginile gazonului sau alte zone unde mașina de tuns gazonul nu poate să ajungă.

Aeratorul electric este un utilaj care arată ca o mașină de tuns iarba, dar care face altceva: perforează pământul, lăsând în urmă găuri care permit apei și aerului să între în sol, și ajută astfel gazonul să crească rapid și sănătos.

În grădină, vei avea nevoie și de lopată, araci, roabă, stropitoare, furtun și o cutie pentru păstrarea compostului.

Vezi și alte articole despre îngrijirea pomilor:

  1. Plantarea pomilor fructiferi: Când și cum se plantează - Sfaturi utile
  2. Altoirea pomilor - metode și sfaturi
  3. Pomii fructiferi columnari - Câte soiuri există și cum le poti cultiva în casa ta?
  4. 7 soiuri de pomi fructiferi pitici pentru grădini mici - sfaturi utile pentru plantare
  5. Cum realizezi simplu și eficient toaletarea pomilor
  6. Arbori ornamentali cu creștere rapidă - care sunt cei mai potriviți pentru gradina ta

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult