Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Grădină
Idei și inspirație Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Care sunt cele 5 modele de foișor din lemn și cum le poți integra în grădina ta?

Care sunt cele 5 modele de foișor din lemn și cum le poți integra în grădina ta?

Când vine vorba de grădina ta, puține lucruri au un impact vizual atât de puternic precum un foișor. Oamenii le construiesc de mii de ani și încă nu au găsit o solutie mai elegantă prin care să se bucure de natură sau să petreacă în aer liber, în pofida condițiilor meteo neprietenoase.

Așadar, nu-ți rămâne decât să afli cum să alegi foișorul potrivit pentru grădina ta.

De ce să alegi un foișor din lemn

Răspunsul este unul cât se poate de simplu: lemnul nu se va demoda niciodată. Fiind un material organic, el se integrează în mod natural în peisajul grădinii tale, orice formă ar avea și în orice culoare l-ai vopsi.

Foișorul din lemn este mai ușor de montat de montat decât, de exemplu, un foișor din metal. Poate fi însă combinat și cu alte materiale (precum piatră sau cărămidă), pentru un design elegant și rustic, dar și pentru a-i spori rezistența structurii în fața intemperiilor.

5 tipuri de foișor din lemn

Chiar dacă designerii pot combină mai multe stiluri atunci când realizează un foișor, există câteva modele bine definite, inspirate de curente arhitecturale din toate colțurile lumii.

Foișorul victorian

Așa cum îi spune numele, acest tip de foișor este inspirat de moda englezească din timpul lungii domnii a Reginei Victoria. De cele mai multe ori are o formă hexagonala, stâlpii sunt completați de arcade rotunjite, iar acoperișurile mari reflectă o parte din sobrietatea epocii victoriene.

Și nu îți face griji, nu trebuie să ai o casă în stil victorian pentru a costrui un astfel de foișor.

 

 

 

 

 

 

Foișorul pagoda

Inspirate de vechile pagodele ale culturilor din Asia de Sud-Est, aceste foișoare pot aduce o particică din Orientul Îndepartat în grădina ta. Deși îmbinarea elementelor decorative asiatice cu cele europene este adesea considerată un kitsch, asemanarea acestui foișor cu o pagodă reală este suficient de subtilă pentru a se putea îmbina armonios cu casa și gradina ta.

 

 

 

 

 

 

 

Pavilionul

Acest foișor are adesea un design simplu, dreptunghiular. Este sustinut doar de stalpi, fără alți pèreți adiționali, ceea ce îl face mult mai ușor de construit decât alte tipuri de foișor. Din fericire, designul minimalist înseamnă și că pavilionul poate fi de o mărime considerabilă și adaposti un numar mare de oaspeți în timpul unei petreceri în aer liber.

 

 

 

 

 

 

 

Pergola

Pergola se deosebește de alte tipuri de foișor prin faptul că este de obicei formată doar din stâlpi și acoperiș, fără vreun alt suport adițional. Acoperișul este de obicei pătrat și simplu; designul și funcționalitatea pergolei sunt foarte potrivite pentru locuințele moderne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotonda

Numele este folosit mai degrabă pentru a desemna o construcție de mari dimensiuni, cu o cupolă circulară susținută de coloane groase. Este un model foarte elegant de foișor, însă mai rar realizat integral din lemn.

Alte criterii pentru alegerea foișorului

Înainte de a te hotărî asupra stilului, va trebui să te gândești la utilitatea pe care o va avea construcția în grădina ta. Un foișor mic cu design clasic poate fi un loc intim în care să poți citi sau savura un pahar de vin. Dacă îți dorești un loc de joc și relaxare pentru familie și prieteni, vei avea nevoie de un foișor în care să poți introduce și câteva piese de mobilier.

Dacă însă vrei un loc pentru petreceri în aer liber, soluția cea mai practică ar fi un pavilion de dimensiuni mari. Sub el vei putea instala o masă mare cu fotolii, un gratar sau chiar o bucătărie de grădină.

Orice ai alege, foișorul va deveni negreșit centrul de interes al grădinii tale.

te-ar mai putea interesa

Tradițional Tradițional
Cea mai așteptată sărbătoare a anului este, de departe, Crăciunul. Nu doar pentru multitudinea de cadouri pe care le primim și dăruim în fiecare an, dar mai ales pentru atmosfera caldă care ne &...
citește mai mult
Cabana fermecată Cabana fermecată
Sunt momente când tot ce îți dorești este să te întorci la lucrurile simple, care îți alină sufletul și îți aduc pace interioară. Vrei să rememorezi acele clipe di...
citește mai mult
Vesel și colorat Vesel și colorat
Știai că, deși Crăciunul este o Sărbătoare celebrată de milioane de oameni, modul în care este percepută și trăită de fiecare dintre noi diferă? Fie că vine cu aroma cozonacilor proaspăt...
citește mai mult
O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led O minunăție de iarnă: omul de zăpadă cu led
În preajma Crăciunului, cu toții ne dorim același lucru: o ninsoare ca în basme care să îmbrace în alb toate casele și străzile. Desigur, cei mici sunt cei mai fericiți atunci...
citește mai mult
Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun Cum să îți creezi propriul tău brad de Crăciun
Ai fost vreodată pus în situația în care nu ai putut să îți împodobești bradul? Fie pentru că te temi de entuziasmul animalelor de companie, care văd în acel brăduț Evere...
citește mai mult
Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase Cum să îți decorezi casa cu instalații luminoase
Ce poate fi mai minunat în perioada Sărbătorilor decât miile de luminițe, în diferite culori, mărimi și forme, ce împodobesc străzile și casele tuturor? În toate orașele,...
citește mai mult