Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Care sunt cele 5 modele de foișor din lemn și cum le poți integra în grădina ta?

Când vine vorba de grădina ta, puține lucruri au un impact vizual atât de puternic precum un foișor. Oamenii le construiesc de mii de ani și încă nu au găsit o solutie mai elegantă prin care să se bucure de natură sau să petreacă în aer liber, în pofida condițiilor meteo neprietenoase.

Așadar, nu-ți rămâne decât să afli cum să alegi foișorul potrivit pentru grădina ta.

De ce să alegi un foișor din lemn

Răspunsul este unul cât se poate de simplu: lemnul nu se va demoda niciodată. Fiind un material organic, el se integrează în mod natural în peisajul grădinii tale, orice formă ar avea și în orice culoare l-ai vopsi.

Foișorul din lemn este mai ușor de montat de montat decât, de exemplu, un foișor din metal. Poate fi însă combinat și cu alte materiale (precum piatră sau cărămidă), pentru un design elegant și rustic, dar și pentru a-i spori rezistența structurii în fața intemperiilor.

5 tipuri de foișor din lemn

Chiar dacă designerii pot combină mai multe stiluri atunci când realizează un foișor, există câteva modele bine definite, inspirate de curente arhitecturale din toate colțurile lumii.

Foișorul victorian

Așa cum îi spune numele, acest tip de foișor este inspirat de moda englezească din timpul lungii domnii a Reginei Victoria. De cele mai multe ori are o formă hexagonala, stâlpii sunt completați de arcade rotunjite, iar acoperișurile mari reflectă o parte din sobrietatea epocii victoriene.

Și nu îți face griji, nu trebuie să ai o casă în stil victorian pentru a costrui un astfel de foișor.

 

 

 

 

 

 

Foișorul pagoda

Inspirate de vechile pagodele ale culturilor din Asia de Sud-Est, aceste foișoare pot aduce o particică din Orientul Îndepartat în grădina ta. Deși îmbinarea elementelor decorative asiatice cu cele europene este adesea considerată un kitsch, asemanarea acestui foișor cu o pagodă reală este suficient de subtilă pentru a se putea îmbina armonios cu casa și gradina ta.

 

 

 

 

 

 

 

Pavilionul

Acest foișor are adesea un design simplu, dreptunghiular. Este sustinut doar de stalpi, fără alți pèreți adiționali, ceea ce îl face mult mai ușor de construit decât alte tipuri de foișor. Din fericire, designul minimalist înseamnă și că pavilionul poate fi de o mărime considerabilă și adaposti un numar mare de oaspeți în timpul unei petreceri în aer liber.

 

 

 

 

 

 

 

Pergola

Pergola se deosebește de alte tipuri de foișor prin faptul că este de obicei formată doar din stâlpi și acoperiș, fără vreun alt suport adițional. Acoperișul este de obicei pătrat și simplu; designul și funcționalitatea pergolei sunt foarte potrivite pentru locuințele moderne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotonda

Numele este folosit mai degrabă pentru a desemna o construcție de mari dimensiuni, cu o cupolă circulară susținută de coloane groase. Este un model foarte elegant de foișor, însă mai rar realizat integral din lemn.

Alte criterii pentru alegerea foișorului

Înainte de a te hotărî asupra stilului, va trebui să te gândești la utilitatea pe care o va avea construcția în grădina ta. Un foișor mic cu design clasic poate fi un loc intim în care să poți citi sau savura un pahar de vin. Dacă îți dorești un loc de joc și relaxare pentru familie și prieteni, vei avea nevoie de un foișor în care să poți introduce și câteva piese de mobilier.

Dacă însă vrei un loc pentru petreceri în aer liber, soluția cea mai practică ar fi un pavilion de dimensiuni mari. Sub el vei putea instala o masă mare cu fotolii, un gratar sau chiar o bucătărie de grădină.

Orice ai alege, foișorul va deveni negreșit centrul de interes al grădinii tale.

te-ar mai putea interesa

Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
Balconul este singurul spațiu exterior de care dispune Otilia. Ea dorește să profite la maxim de suprafața mică și să creeze un loc drăguț în care să se relaxeze, să ia masa și să primească
citește mai mult
Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Ada și Dan au o grădină mare, dar simplă, pe care și-ar dori să o transforme într-un spațiu plăcut pentru întreaga familie. Ei vor să împartă diferite zone în care să
citește mai mult
Povestea Mariei și a lui David. Cum să-ți transformi grădina într-o gradină ecologică
Maria și David sunt dintotdeauna preocupați de reciclare, folosirea de resurse minime și păstrarea unui nivel redus de consum de energie. Cu toate acestea, ar vrea să facă mai multe pentru a ajuta
citește mai mult
Povestea Alinei și a lui Mihai. Idei pentru o grădină colorată și plină de lumină
Alina și Mihai și-ar dori un spațiu colorat și plin de lumină în care să se relaxeze și să primească oaspeți. Totuși, grădina lor are destul de multe pante și este în calea vântului.
citește mai mult
Povestea Ioanei și a lui Petru. Soluții pentru reducerea zgomotului în grădină
Grădina Ioanei și a lui Petru este destul de neglijată, așa că și-ar dori să creeze un spațiu mai intim și o zonă în care să se poată relaxa, să pună ghivece și să ia masa. Și-ar
citește mai mult
Lucrări de efectuat în grădină în decembrie
Sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii în decembrie Sezonul festiv este în plină desfășurare, și printre petrecerile de sărbători și decorarea bradului de Crăciun,
citește mai mult