Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
6 soluții creative prin care poți să-ți transformi balconul într-o grădină luxuriantă

6 soluții creative prin care poți să-ți transformi balconul într-o grădină luxuriantă

Se încarcă...
2502 vizualizări

Balcoanele sunt de obicei microclimate care diferă semnificativ de climatul de pe pământ. Pot exista chiar diferite microclimate într-un balcon mic. Dacă o zonă este umbrită, se creează un climat, iar dacă o zonă este expusă vântului, se creează alt climat. Condițiile climatice dintr-un balcon pot fi extreme, cu fluctuații mari de temperatură.

O grădină în balcon poate fi cât de simplu sau de complicată îți dorești. Asta depinde de spațiu, lumină și de timpul, energia și banii pe care vrei să îi investești.

Noi o să îți prezentăm, în cele ce urmează, câteva soluții care te ajută să înțelegi mai bine cum să îți organizezi o grădina de plante pe un balcon de mici dimensiuni, ce tipuri de plante se potrivesc climatului, personalității tale dar, mai ales, stilului tău de viață.

1. Dacă ai un balcon mic, încearcă o abordare verticală

Grădinile verticale nu sunt o invenție nouă, grădinarii folosesc această metodă în cultivarea plantelor agățătoare precum dovleceii sau fasolea. Într-un balcon mic, varianta aceasta poate să fie câștigătoare întrucât nu îl aglomerează mai mult, ci se folosește de pereți, în feluri cât se poate de creative, pentru a susține ghivece cu plante.

Grădinile pe perete ocupă puțin spațiu în balcon, sunt ușor de întreținut și este mai ușor să culegi roadele. Totuși, trebuie să ai în vedere următoarele:

· ai nevoie de un perete pe care bate soarele, pentru că plantele să crească și să se mențină verzi;

· dacă alegi să poziționezi rafturi sau ghivece pe un perete foarte înalt, poate fi greu să uzi plantele; nu construi structuri de suport pentru plante mai sus decât poți ajunge confortabil;

· sistemul construit trebuie să fie destul de rezistent încât să susțină greutatea ghivecelor, a pământului și a plantelor;

· peretele pe care se construiește trebuie să fie protejat de umezeală; poți folosi un strat de polietilenă pentru a delimita de perete structura grădinii.

2. Dacă vrei să obții un impact vizual memorabil, organizează o grădina suspendată

Chiar dacă ai un balcon foarte mare sau unul în care abia încape o masă, fiecare centimetru contează. Astfel, în loc să ocupi spațiul de pe podea cu un ghiveci mare, mai bine agăți ghivecele de tavan, ferestre sau alte elemente de structură. Ce să mai spunem că plasarea plantelor în spațiu în stil candelabru este, fără doar și poate, o soluție care atrage atenția.

Dacă agăți un ghiveci în dreptul ferestrelor, nu doar că ai o calitate a aerului mai bună, ci te poți bucura de o lumină aproape verde, filtrată prin frunzele plantelor. Mai mult, te poți distra găsind moduri cât mai creative de a le prinde și aranja pe tavan, prin structuri metalice sau chiar cu ajutorul unei simple sfori.

De exemplu, dacă ai suport de întins rufe la uscat pe balcon, îl poți folosi și drept suport de plante. Pentru a crea un astfelt de suport, ai nevoie doar de sfoară și ghivece.

3. Fii creativ cu pământul care rămâne expus în ghivece

Deși nu e o practică foarte comună, îmbrăcarea ghivecelor prin acoperirea pământului expus cu diverse materiale, precum pietre, sticlă sau lemn, are un efect benefic asupra plantelor.

Pe lângă aspectul plăcut, care poate crea un efect de întreg, de unitate în microgrădina din balcon, îmbrăcarea pământului expus din ghivece mai are un beneficiu. În cazul unui climat arid, solul din ghivece se poate usca imediat, dar materialele așezate deasupra pământului pot împiedică apa să se evapore prea repede.

4. Alege plante rezistente și ușor de întreținut, pentru un balcon verde tot timpul anului

La prima vedere, o grădină în balcon nu pare să fie diferită față de o grădina exterioară, în răsadnițe. Ai o mică suprafață aflată în exterior și câteva plante în ghiveci care semnalizează celorlalți că acolo este locul în care casă ta se întâlnește cu natura. Dar apoi realizezi care sunt provocările:

· Ce plante pot supraviețui vântului puternic și umbrei?

· Cum poți uda plantele fără să inunzi vecinii de la etajele inferioare?

· Ce se întâmplă când vine iarna?

Plantele care prosperă în medii alpine sau în grădini stâncoase sunt alegerea potrivită pentru grădinile de balcon. Balcoanele seamănă cu spațiile alpine datorită condițiilor în care cresc plantele, frig, lumina puțînă și vânt puternic. Mai mult, florile alpine trăiesc cu mai puțină apă, deci va trebui să acorzi mai puțină atenție irigiatiei lor.

· Include planta Armeria roz pentru a avea flori roz înflorite primăvara târziu;

· Planta Delosperma produce flori asemănătoare margaretelor, pentru o perioada lungă de timp;

· Dianthus este o floare rezistentă și cu un miros pregnant plăcut;

· Floarea Penstemon poate atrage albine și fluturi care vor stimula înmulțirea plantelor.

Dacă nu ești pregătit să ai grijă de plante sezoniere, alege unele care rezistă tot anul și de care nu trebuie să ai prea multă grijă ca să înflorească:

· Vinca reprezintă o specie de flori care nu are nevoie de plivire sau îngrijire specială;

· Calibrachoa seamănă cu petuniile și vor supraviețui chiar și în cazul unui vânt puternic.

5. Păstrează o unitate vizuală

Trucul pentru a obține o grădină reușită pe balcon este să creezi diversitate fără că aranjarea să arate aglomerată sau haotică. Pentru a construi o unitate vizuală, e bine să te limitezi la 3 culori, din care una va fi oricum verde. Un balcon prea încărcat de culori și texturi poate fi atât obositor pentru ochi, cât și greu de întreținut.

Mai mult, acordă atenție materialelor din care sunt realizate ghivecele și modului de drenare a apei. Ghivecele din material poros, precum teracotă permit o drenare mai bună a apei față de cele din plastic, care nu permit apei să părăsească solul. Pentru că rădăcinile plantelor să nu fie înecate, poți da găuri la baza ghivecelor și să pui o farfurioară sub ele, unde să se adune excesul de apă.

6. Scade timpul necesar întreținerii grădinii tale de plante

După ce ți-ai organizat și plantat grădina pe balcon, te poți gândi ce poți face pentru a salva din timpul necesar pentru îngrijire. Dacă investești într-un sistem eficient, vei avea mai mult timp de relaxare, în care să te bucuri de verdeață crescută de ține. Pentru a scurtă din timpul de udare a plantelor, poți urmă aceste sfaturi:

· dacă ai un balcon mare, care nu este acoperit și în care ai multe plante, folosește un furtun pentru a udă mai multe în același timp;

· Hidrogranulele sunt niște granule din argilă care sunt folosite pentru plantele care nu suportă un exces de apă la rădăcina. Pentru că plantele tale să primească cantitatea de apă de care au nevoie, fără să fie înecate sau să se usuce, pune un strat subțire de granule în ghiveci înainte de plantare;

· Utilizează un instrument care se montează în pământul plantei și poate extrage apă necesară dintr-un recipient exterior, o dată la ceva timp; astfel, poți udă plantă chiar și doar o dată la 2 săptămâni;

· Mai mult, poți investi și într-un sistem de irigare automat; astfel, poți controla când plantele sunt udate, fără să depui efortul de a turna apă în fiecare ghiveci. Un detaliu care îți permite să îți păstrezi plantele sănătoase și verzi chiar și atunci când ești plecat în concediu.

Dacă urmezi sfaturile de mai sus, vei obține o grădină pe balcon care nu doar că îți va impresiona vizitatorii și vecinii, dar îți va oferi și o oază verde de relaxare după o zi de muncă.

Cât de mare este balconul tău? Câte idei din soluțiile de mai sus vei integra în grădina ta de pe balcon?

Vezi si alte idei despre amenajarea balconului:

  1. Idei extraordinare pentru balcon

  2. Sfaturi practice și idei pentru amenajarea balconului

  3. Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360