Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.

Grădină și balcon

  • pavele vs beton

    Pavele vs beton amprentat: care este soluția optimă pentru curtea ta

    Cum să profiți la maximum de spațiul grădinii tale, indiferent de dimensiunile acesteia? Începe prin a te gândi foarte bine la ceea ce îți dorești: vrei o grădină de flori sau una de legume? Poate îți dorești un colț cu terasă și bucătărie de vară, unde să poți lua masa și să te relaxezi alături de familie și prieteni? De ce nu, ai putea amenaja chiar o zonă de joacă pentru copii. 

    Sunt lucruri pe care le poți realiza ușor în grădina ta, alegând cele mai bune soluții și materiale, pentru a crea o oază verde, ușor de întreținut și de care te poți bucura tot timpul anului. Primul pas îl reprezintă curățarea grădinii și planificarea lucrărilor de amenajare. Apoi, două soluții la îndemână sunt pavajul și betonul amprentat. Iar dacă nu știi pe care dintre cele două să o alegi, iată care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și câteva criterii care te pot ajuta să iei decizia potrivită.

    Planificarea lucrărilor de amenajare

    curatare gradina

    Înainte de a începe amenajarea grădinii, aceasta trebuie mai întâi curățată: aruncă obiectele inutile, apoi curăță și tunde gazonul. Este prima etapă care va marca începutul lucrărilor de amenajare. Practic, pregătești o pânză goală, pe care vei începe ușor să creezi tabloul perfect al grădinii tale și sa planifici proiectul pentru gradina. Abia acum vei putea mai ușor să faci un bilanț al nevoilor și dorințelor tale și, mai ales, al bugetului necesar pentru aceste schimbări.

    Dacă mărimea grădinii o permite, ideal este să creezi diferite spații: 

    • o zonă de joacă pentru copii;
    • mobilier de grădină pentru mesele în aer liber;
    • un petic de pământ, pentru a cultiva fructele și legumele preferate;
    • grădina de flori;
    • o cabană mică de grădină, pentru a depozita toate uneltele, accesoriile, dar și obiectele voluminoase, precum mașina de tuns iarbă, betoniera, ghivecele, sacii cu pământ, bicicletele copiilor etc.

    De asemenea, dacă decizi să amenajezi terasa, bucătăria de vară sau locul de luat masa, nu uita că vor fi necesare lucrări de nivelare a terenului, cum ar fi realizarea unei sape. Alegând materialele potrivite, care îți vor ușura munca, poți face chiar tu aceste operațiuni.

    La Brico Dépôt, partenerul tău de încredere, vei găsi o mulțime de produse eficiente și practice, de la pardoseala pentru exterior, pavaje, dale, borduri până la numeroase accesorii, care îți vor ușura considerabil procesul de lucru și te vor ajuta să-ți pui în practică ideile. Disponibile la prețuri avantajoase pentru orice buget, aceste produse pentru exterior îți permit să amenajezi spațiul din curte exact așa cum ai visat. 

    Avantajele și dezavantajele pavelelor

    amenajare cu pavele

    Pavelele sunt bucăți de beton, piatră, cărămidă sau țiglă, folosite în special pentru pavajul la exterior: alei, terase, piscine, chiar fațade sau, uneori, la construcția grătarelor. Nu sunt recomandate pentru parcările destinate mașinilor de tonaj greu și, de asemenea, nu se folosesc la interior. La fel ca dalele, pavelele pot avea finisaje diferite:

    • netede: lustruite, șlefuite, tăiate;
    • brute; sablate, tratate la flacără;
    • rotunjite: piatră veche, cubică.

    Pavelele sunt o alegere nu doar estetică, ci mai ales practică, iar aici vorbim despre avantaje precum:

    • Costul de întreținere mic. Orice tip de pavele ai alege, se curăță ușor, doar cu apă, fără a avea nevoie de detergenți speciali.
    • Întreținerea facilă. Chiar dacă în timp se crapă sau se deteriorează, pot fi scoase și înlocuite ușor.
    • Gradul de siguranță ridicat, fiind antiderapante. Acest lucru le face o alegere potrivită nu doar când plouă și sunt umede, dar și pe timpul iernii, când reduc considerabil riscul de alunecare.
    • Designul variat, ușor de integrat în orice stil de amenajare. Pot fi executate într-o gamă largă de forme și culori; astfel, se pot combina facil, pentru a crea modele unice de alei sau terase.
    • Rezistența la trafic intens. Datorită materialelor din care sunt realizate, pavelele sunt foarte rezistente la trafic intens și intemperii. 
    • Investiția rentabilă. Dacă sunt bine întreținute, pavelele au o durată de viață lungă.
    • Versatilitatea. Sunt o soluție la îndemână, pe care o poți monta pe orice suprafață.

    Tipuri de pavaj

    Opțiunile în ceea ce privește pavajul sunt numeroase, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui:

    • pavaj din piatră compozită - cu aspect modern, îngrijit, în diferite finisaje și nuanțe de culori;
    • pavaj ecologic grilă - pentru pietriș și iarbă; se montează ușor și se întreține la fel de ușor;
    • pavaj din beton amprentat - deși estetic, este mai puțin rezistent și se crapă mai ușor; montarea lui este destul de costisitoare și poate fi realizată doar de către persoane experte, cu ajutorul unor echipamente speciale de amprentare;
    • pavaj din cărămidă - deși întreținerea lui este puțin costisitoare, prețurile de montaj sunt mai ridicate;
    • pavaj din beton simplu - costurile de montaj și întreținere sunt medii, însă riscă să se fisureze destul de ușor;
    • pavaj din piatră spartă sau pietriș - montarea este puțin costisitoare și ușoară, dar piatra va trebui înlocuită și nivelată constant;
    • pavaj din piatră cubică sau granit - costurile inițiale de montaj sunt ridicate, însă este mai ușor de întreținut și rezistă bine în timp.

    La Brico Dépôt te așteaptă o gamă largă de tipuri de pavaj. De asemenea, beneficiezi de sfaturi și idei de amenajare a casei și grădinii, de inspirație pentru planurile tale și de produse și accesorii potrivite pentru orice stil și orice idee, oricât ar fi de îndrăzneață. În plus, ai posibilitatea de a comanda produsele dorite online sau să le ridici direct din magazin, la patru ore după plasarea comenzii.

    Dezavantajele pavelelor

    Dincolo de toate avantajele, pavelele au și câteva inconveniente pe care este bine să le cunoști în egală măsură, ca să poți alege în cunoștință de cauză. Iată care sunt cele mai importante dintre ele: 

    • Pavelele din beton își pot pierde culoarea în timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru cele care nu sunt acoperite cu un strat rezistent la uzură.
    • Dacă pavelele nu au fost acoperite cu un strat protector, acestea sunt mai susceptibile la buruieni decât cele din cărămidă, de exemplu.
    • Așezarea pietrelor de pavaj necesită, uneori, multă muncă. Este important să se instaleze o bordură pentru a preveni mișcarea pavelelor, precum și un strat de nisip sau pietriș. Toate aceste lucruri contribuie la mărirea costului final al unei lucrări.

    Avantajele și dezavantajele betonului amprentat

     

    avantaje beton amprentatBetonul amprentat este un material de construcție compozit, ce conține agregate, ciment, coloranți, fibre elastice, aditivi și apă. El se obține printr-o tehnologie specială, iar montarea sa se realizează prin imprimarea cu ajutorul unor matrițe, reușind astfel să capete aspectul și forma pietrelor naturale, a cărămizii, rocilor sau chiar a lemnului. 

    Este un tip de beton diferit de alte produse decorative de acest fel, iar această diferență este oferită de caracteristicile sale unice:

    • Originalitatea sa, întrucât se obține prin presarea unei amprente (matrițe) pe betonul proaspăt turnat. Astfel, vei avea pardoseli decorate, originale și unice.
    • Design personalizat: betonul imprimat face posibilă obținerea unor efecte variate asupra finisajului.
    • Are un efect estetic armonios: poți imprima, cu ajutorul șabloanelor, diverse modele, după dorințele tale.
    • Nu necesită întreținere specială, doar spălare cu apă.
    • Nu se scufundă și nu se deformează (nu apar denivelări).
    • Nu permite apariția vegetației nedorite sau a insectelor.
    • Poate fi curățat cu ușurință de pete (ulei, petrol etc.).
    • Perioada scurtă de execuție.
    • Este rezistent în timp, dar și la șocuri, uzură, schimbări de temperatură.
    • Este antiaderent; astfel, se previn riscurile de accidentare.

    Dezavantajele betonului amprentat

    În ciuda numeroaselor sale avantaje, acest beton ne poate rezerva, uneori, și surprize neplăcute. Acestea nu se datorează întotdeauna compoziției materialului în sine, ci, mai degrabă, condițiilor de instalare, costurilor de vânzare și de manoperă, uneori, foarte mari.

    • Realizarea lucrărilor: realizarea și așezarea betonului decorativ trebuie făcute cu meticulozitate, de către un expert în domeniu. Este nevoie de expertiză, deoarece instalarea sa depinde de un amestec echilibrat de apă și ciment. Dacă, de exemplu, amestecul este prea lichid, sigur va crăpa.
    • Prețul realizării: printre dezavantajele realizării acestui tip de beton se numără și costul ridicat de achiziție și furnizare de servicii. Într-adevăr, datorită numeroaselor sale caracteristici, betonul amprentat este mai scump decât alte soluții pentru acoperirile de sol. Dar, atunci când iei în considerare durabilitatea și expertiza necesare pentru realizarea acestuia, merită costul. 
    • Constrângerile climatice: anumite condiții climatice pot fi un obstacol pentru buna desfășurare a lucrărilor de așezare a betonului decorativ. Într-adevăr, montarea acestui material nu se poate face la temperaturi prea reci sau în perioadele prea umede. Uscarea ar putea avea de suferit, deoarece necesită temperaturi ridicate pentru a avea loc fără constrângeri.
    • În plus, chiar dacă betonul amprentat este solid și rezistă în timp, nu se recomandă instalarea lui în locuri unde este supus regulat presiunilor puternice, precum un garaj sau o parcare.

    Cu toate acestea, betonul decorativ este un produs de calitate superioară. Dacă optezi pentru el, alege cu atenție meșterul, locul și perioada de instalare. Respectând acești parametri, vei beneficia mai mult timp de pe urma investiției tale.

    Cum amenajezi cu pavele și beton amprentat - ponturi utile

    În cazul în care te-ai decis deja pentru una dintre cele două opțiuni prezentate, iată câteva recomandări utile, pentru ca amenajarea curții tale să fie una de succes.

    Amenajarea cu pavele

    avantaje pavele

    • Înainte de toate, trebuie să măsori suprafața pe care vrei să o pavezi, pentru a afla cantitatea de materiale necesare, și nu uita să cumperi câteva pavele în plus, pentru eventuale retușuri. 
    • Grosimea pavelelor interblocate poate varia între 4 și 10 cm. Pentru construcția unei alei, se recomandă amplasarea pietrelor de pavaj de cel puțin 6 cm grosime.
    • Cu cât calea de acces va suporta mai multă greutate, cu atât piatra de pavaj folosită ar trebui să fie mai groasă. Pentru proiectarea unei terase sau a unui trotuar de grădină, o grosime de 4 cm poate fi suficientă.
    • Instalarea pavelelor, ca și a dalelor, este ușoară și la îndemâna oricui. Se așază una lângă cealaltă, pe un pat de nisip sau mortar stabilizat. Instalarea nu necesită întotdeauna aplicarea unui chit pentru rosturi.
    • Buruienile trebuie eliminate înainte de amplasarea pavajului, iar utilizarea unui nisip polimeric poate ajuta la prevenirea creșterii lor între îmbinări.
    • Dacă spațiul o permite, aleile ar trebui să aibă cel puțin 90 cm lățime, pentru a circula fără dificultate.

    Amenajarea cu beton amprentat

    • Calitatea betonului, dar și a materialelor aditive care intră în compoziția betonului amprentat, precum praful întăritor colorant, praful antilipire, lacul protector, fibrele de polipropilenă, trebuie să fie una superioară, pentru a evita exfolierea sau crăparea lui rapid în timp.
    • Pentru alei, se recomandă o grosime de minim 6 cm, iar pentru spațiile unei parcări sau ale aleilor de acces auto, minim 10 cm.
    • Betonul amprentat are o structură elastică: iarna se contractă, iar vara se dilată. Așadar, va avea nevoie de spații de dilatare; altfel, apare riscul de a se crăpa.
    • Betonul amprentat trebuie întreținut în mod regulat, prin reaplicarea stratului protector. Astfel, își va păstra luciul și culoarea mult timp.

    lucrari de amenajare

    Indiferent dacă optezi pentru dale, pavele sau beton amprentat, nu uita să iei în calcul recomandările și criteriile de selecție menționate mai sus, pentru a face cele mai bune alegeri, în funcție de dorințele și nevoile tale.

    Sursa foto: Shutterstock

    7708 vizualizări
  • leagan pentru gradina

    Cum construiești un leagăn de grădină: pași de urmat și materiale necesare

    Dacă vrei să faci o surpriză plăcută celor mici sau dacă îți este dor de copilul din tine, construirea unui leagăn de grădină poate fi o soluție creativă, pentru care vei găsi o motivație aparte. Există mai multe modele de leagăne din care poți alege, începând cu leagănul cu structura clasică, în formă de „A”, și până la modelele cu suporturi mai complexe, cu foișor și copertină.

    Materiale necesare pentru construirea unui leagăn de grădină

    Un leagăn poate face ca grădina ta să pară mai primitoare și reprezintă un accesoriu excelent pentru zona exterioară a casei tale. Poate fi locul ideal pentru a te relaxa și a admira natura.

    Ce materiale îți trebuie pentru cadru

    Cele mai utilizate materiale pentru realizarea leagănelor de grădină sunt lemnul și fierul. Aceste materiale sunt utilizate pentru cadrul leagănului, în timp ce balansoarul poate fi confecționat combinând două sau mai multe materiale precum: 

    • lemnul;
    • fierul forjat;
    • materialele textile rezistente;
    • sfoara;
    • cauciucul.

    Lemnul: este cel mai utilizat material pentru construirea leagănelor de grădină. Poate fi utilizat lemnul finisat, pentru realizarea unui leagăn de lemn pătrat, sau lemnul rotund, pentru modelele de leagăn rustic de lemn. Pentru a rezista factorilor de mediu, lemnul utilizat este recomandat să fie de esență tare și tratat, pentru a face față intemperiilor. 

    Principalele amenințări exterioare ce pot deteriora lemnul sunt: 

    • Umiditatea: deși lemnul este un material rezistent, umiditatea poate pătrunde în structura acestuia, prin mici crăpături. Cu timpul, la diferențele de temperatură, lemnul poate crăpa, mai multă umiditate va penetra lemnul și, astfel, se creează mediul propice pentru dezvoltarea microorganismelor dăunătoare.
    • Razele ultraviolete: afectează rezistența lemnului, îl decolorează și, în urma expunerii continue, lignina, adezivul natural al lemnului, este distrusă, iar fibrele de celuloză sunt expuse mucegaiului. 

    Bine de știut:

    • Tratarea lemnului de exterior este o etapă importantă, pentru a-l proteja de acțiunea factorilor de mediu și de dăunători. Folosește mai întâi o substanță antimucegai, după care aplică un strat de grund special pentru lemn
    • Asigură o protecție suplimentară lemnului, aplicând peste stratul de grund unul de lac.

    Fierul forjat: în ultimii ani, utilizarea fierului forjat pentru realizarea diferitelor obiecte și accesorii a devenit tot mai populară. Fierul forjat are avantajul de a putea fi modelat în diferite forme și, astfel, pot fi realizate elemente inedite pentru:

    • garduri;
    • porți;
    • mese și scaune;
    • leagăne de grădină;
    • suporturi pentru flori;
    • foișoare;
    • băncuțe.

    Fierul forjat oferă obiectelor confecționate din acest material un aer romantic și elegant, iar pentru leagănele de grădină, fierul forjat este utilizat adesea datorită rezistenței sale și aspectului elegant.

    Metalul galvanizat: este adesea întâlnit la modelele de leagăne de grădină disponibile în magazine. Acestea sunt realizate dintr-o combinație de metal și material textil. 

    Este un material comun, datorită fiabilității sale. Este folosit pentru realizarea obiectelor ce vor fi utilizate în spații exterioare: garduri, acoperisuri, leagăne de grădină, pasarele, conducte. Întrebuințările sale se extind în domenii diverse. 

    Bine de știut:

    • Galvanizarea presupune aplicarea unui strat de zinc peste metal, pentru a-l proteja de rugină. Poți recunoaște cu ușurință metalul galvanizat, datorită luciului pe care îl capătă în urma procesului de acoperire cu zinc.

    Ce materiale îți trebuie pentru balansoar

    Balansoarul sau scaunul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul sau din materiale diferite. Susținerea poate fi: 

    • flexibilă: lanțuri metalice, sfoară;
    • fixă: brațe de metal, fier forjat.

    Dacă îți dorești un model de leagăn inedit, atunci poți opta pentru un balansoar realizat din suport circular metalic, cu șezutul confecționat din sfoară înnodată.

    Așadar, balansoarul leagănului poate fi realizat din același material precum cadrul, respectiv:

    • lemn;
    • fier forjat;
    • metal galvanizat, în combinație cu materiale textile, sfoară, cauciuc.

    În ultimii ani, a devenit tot mai popular și un alt material din care poate fi realizat balansoarul: plasticul reciclat. 

    Plasticul reciclat: cunoscut și sub numele de cherestea sintetică, acesta imită aspectul cherestelei reale și reprezintă o alternativă mai accesibilă la materialul lemnos. Este un material rezistent, ce nu putrezește, nu este afectat de insecte și este rezistent la apă. Cu toate acestea, fiind un material ușor, s-ar putea să nu se comporte prea bine în zilele în care bate vântul, iar vara ar putea fi afectat de razele prea puternice ale soarelui.

    De ce să alegi materialele pentru realizarea unui leagăn de grădină de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești materialele necesare pentru construirea unui leagăn de grădină, dar totodată, ai și posibilitatea de a alege dintre modelele de balansoare disponibile în magazin. Colaborarea cu Brico Dépôt se traduce printr-o serie de avantaje de care vei beneficia, printre care:

    • accesul la o gamă variată de produse la prețuri competitive, iar oferta este îmbogățită în fiecare lună;
    • posibilitatea de a comanda online produsele dorite, cu livrare direct la ușă;
    • opțiunea de a ridica produsele comandate în doar 4 ore de la plasarea comenzii;
    • accesul la produse din surse sustenabile – peste 70% dintre produsele de la Brico Dépôt sunt din surse sustenabile.

    Cum construiești un leagăn de grădină - etape de urmat

    Dacă primul gând este că realizarea unui leagăn de grădină este dificil de dus la bun sfârșit, te asigurăm ca indicațiile noastre vor fi suficient de explicite, astfel încât să poți realiza un leagăn de grădină complet echipat, în doar câteva ore. Din lemnul rotund și gros se poate realiza un leagăn rustic de grădină, stabil și rezistent. Lemnul pătrat este utilizat pentru confecționarea de cadre moderne pentru balansoarele de grădină.

    Balansoarele din fier sunt mai dificil de realizat în regim propriu și se recomandă contactarea unor profesioniști în confecții metalice. Din fier forjat se pot realiza modele de leagăne de grădină elegante și rezistente.

    Modelul pe care ți-l propunem poate fi realizat din lemn pătrat sau rotund, în funcție de stilul pe care ți-l dorești pentru grădina ta. 

    Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa 1 - Organizarea planului de acțiune

    Prima etapă a realizării unui leagăn de grădină din lemn o reprezintă studierea cu atenție a proiectului de execuție și a listei de materiale și scule necesare. Acest pas este foarte important pentru a-ți face o idee de ansamblu asupra elementelor pe care le deții și a celor pe care urmează să le achiziționezi pentru acest model leagăn lemn.

    De asemenea, un alt aspect important se referă la utilizarea echipamentelor de protectie corespunzătoare activităților pe care urmează să le efectuezi.

    Așadar, pentru a realiza un leagăn de grădină, vei avea nevoie de următoarele:

    • proiectul de execuție;
    • lista de materiale;
    • uneltele și sculele necesare;
    • echipamente de protecția muncii.

    Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 2-a - Realizarea cadrului

    Pentru a fi sigur că vei putea achiziționa toate materialele dintr-un singur loc, o vizită la Brico Dépôt te-ar putea ajuta. Vei putea alege materialele necesare dintr-o gamă variată de produse.

    Dimensiunile unui leagăn din lemn potrivit pentru cei mici și cei mari

    Îți vom explica pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a realiza un leagăn de grădină din lemn. Modelele de leagăn pe cadre în formă de „A” sunt foarte des întâlnite, pentru că au o structura solidă și sunt ușor de realizat. Aceste modele de leagăn de grădină sunt formate din două cadre în formă de „A”, o grindă solidă și două contravântuiri concepute pentru a atenua balansarea laterală. 

    Pentru realizarea cadrului, ia în calcul o amprentă la sol de minim 2,5 m x 2 m, iar în ceea ce privește înălțimea, un leagăn de grădină potrivit pentru copii și adulți ar trebui să aibă o înălțime de aproximativ 2 m. 

    Dacă optezi pentru un leagăn de grădină din lemn pătrat, atunci cea mai comună dimensiune utilizată pentru astfel de structuri este de 100 mm x 100 mm (grosime și lățime). Ar trebui să găsești astfel de grinzi în majoritatea depozitelor de cherestea sau de materiale de construcții. 

    grinda lemn

    Dacă preferi să folosești cherestea rindeluită în locul grinzilor din cherestea brută, este posibil ca dimensiunea să fie un pic mai mică, însă este o marjă nesemnificativă și nu va afecta execuția. Cel mai important este ca lemnul să fie potrivit pentru utilizarea în exterior și să prezinte cât mai puține noduri. Grinzile ce prezintă noduri de mari dimensiuni nu sunt potrivite pentru realizarea cadrului. 

    Furnizorul de cherestea te va putea sfătui cu privire la cele mai potrivite tipuri de cherestea disponibile și la măsurile de siguranță care ar putea fi necesare atunci când lucrezi cu un anumit tip de lemn. Pentru mai multe detalii despre lemnul potrivit pentru realizarea unui leagăn de grădină, te poți adresa reprezentanților Brico Dépôt, care îți vor oferi toate informațiile necesare, astfel încât să alegi cea mai bună variantă.

    De asemenea, poți realiza acest model de cadru și din lemn rotund, pentru un aspect mai rustic. Poți găsi astfel de lemn rotund în depozitele de cherestea.

    Lista de materiale pentru realizarea cadrului

    Indiferent ce variantă de lemn alegi, pentru realizarea cadrului unui leagăn de grădină vei avea nevoie de grinzi din lemn, după cum urmează:

    • 4 bucăți la 2400 m, pentru picioarele celor 2 cadre în formă de A;
    • 1 bucată la 2700 mm lungime pentru grindă;
    • 1 bucată de 3000 mm lungime. Din această grindă vei tăia contravântuirile.

    placi metalice zincate perforate

    În funcție de proiectul ales, vei avea nevoie, de asemenea, de:

    • plăci metalice zincate perforate, pentru îmbinarea lemnului; 
    • suruburi galvanizate de diferite dimensiuni;
    • cuie galvanizate cu cap plat, de diferite dimensiuni.

    Lista de unelte și scule necesare 

    Înainte să te apuci de treabă, ar fi indicat să te asiguri că ai pregătit sculele și uneltele necesare, pentru a economisi timp. Așadar, pentru realizarea cadrului de lemn, vei avea nevoie de următoarele:

    • fierastrau;
    • maşină de găurit electrică;
    • cheie reglabilă;
    • ruletă ;
    • marker;
    • pilă pentru lemn;
    • ciocan;
    • șurubelniță;
    • foi abrazive pentru șlefuire.

    fierastrau manual

    Pași de urmat pentru realizarea cadrului

    Pasul 1. Pregătește toate elementele din lemn

    Taie toate grinzile necesare. Începe cu grinzile pentru suporturile în formă de „A”. La capetele celor 4 grinzi vei efectua câte o tăietură oblică, astfel încât lemnul să se îmbine perfect.

    cum construiesti un leagan

    Pasul 2. Așază pe poziție primul cadru lateral (în formă de „A”)

    Așază primele 2 grinzi în poziția de „A” pe un suport, fie el și unul improvizat. Poziționează și contravântuirea, mai aproape de partea superioară a cadrului.  

    Pasul 3. Fixează primul cadrul în forma de „A”

    Atunci când elementele cadrului „A” (două picioare și o contravântuire orizontală) sunt poziționate corect, acestea pot fi fixate împreună, cu ajutorul unei plăci perforate și al șuruburilor.

    Folosește o placă perforată de 80 × 100 pentru a fixa locul unde se unesc cele două picioare și fixează o placă perforată în formă de „U”, în partea superioară a cadrului „A”. Folosește șuruburi galvanizate pentru a fixa contravântuirile orizontale la picioarele cadrului.

    Fixează provizoriu breteaua orizontală de picioare, cu câteva cleme, înainte de a da găurile pentru șuruburi.

    Pasul 4. Adaugă grinzile diagonale

    Fixează o contravântuire diagonală la contravântuirea orizontală a cadrului în formă de „A”, folosind câteva cuie galvanizate de 100 mm și o placă de prindere.

    Pasul 5. Repetă pașii de mai sus pentru realizarea celui de-al doilea cadru lateral (în formă de „A”)

    În continuare, ocupa-te de cel de-al doilea cadru „A”, dar fără a adăuga grinzile diagonale, deoarece acea contravântuire va fi adăugată atunci când cadrul (aproape) complet va sta în picioare.

    Pasul 6. Fixează grinda pe un cadru lateral

    Înclină un cadru „A” împotriva grinzii de susținere, astfel încât să rezulte un fel de piramidă cu 3 laturi. Practic, partea superioară a cadrului „A” și contravântuirea diagonală vor fi aliniate.

    Asigură-te că extremitatea grinzii depășește cadrul „A” cu 100 mm și că grinda se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A”. 

    Fixează grinda pe cadrul „A”, cu ajutorul plăcilor perforate și al cuielor galvanizate.

    Pasul 7. Ridică primul cadru în poziție verticală

    Ridică în poziție verticală cadrul și echilibrează grinda principală pe partea superioară a celuilalt cadru „A”.

    Asigură-te că grinda de susținere se află în unghi drept (90°) față de cadrul „A” și apoi fixeaz-o cu ajutorul cuielor în suportul de prindere.

    Cum construiești un leagăn de grădină: Etapa a 3-a - Construirea balansoarului 

    Balansoarul leagănului poate fi realizat din diferite materiale, în funcție de opțiunea personală și de creativitate. Balansoarele din lemn și cele din metal sunt cele mai întâlnite modele, însă nu trebuie să te limitezi doar la aceste materiale. Există balansoare cu formă circulară, confecționate din sfoară, sau balansoare confectionate din cauciuc, de tip anvelopă auto. Aceste din urmă modele sunt preferatele copiilor, iar pe un cadru pot fi montate două astfel de balansoare.

    Balansoarele din metal pot fi achiziționate din magazinele de profil, iar dacă dorești un model anume, poți achiziționa fierul, iar apoi îl poți preda unui atelier de confecții metalice, pentru a realiza leagănul de grădină dorit.

    Dacă îți dorești un balansoar din lemn, atunci îl poți confecționa chiar tu, urmând instrucțiunile de mai jos. 

    Pentru leagănul de grădină, îți propunem un model de balansoar din lemn, ușor de realizat și al cărui sistem de prindere este realizat din sfoară. Am preferat sfoara în locul clasicelor lanțuri, deoarece oferă o notă mai prietenoasă leagănului din lemn de dimensiuni reduse și completează armonios amenajarea gradinii tale.

    Lungimea ideală pentru un balansoar de grădină potrivit pentru 2 persoane poate fi cuprinsă între 1.2 m și 1.5 m.

    Unelte și echipamente necesare

    Balansoarul poate fi realizat integral din lemn, inclusiv cadrul acestuia, iar la final, dacă vei dori să acoperi culoarea lemnului, vei avea posibilitatea să-l vopsești.

    Prin urmare, pentru realizarea balansoarului, vei avea nevoie de:

    • fierăstrău;
    • burghiu electric;
    • mașină de găurit;
    • daltă;
    • clește;
    • ciocan;
    • pistol de vopsit și/sau pensulă de 75 mm;
    • ochelari de protecție;
    • căști pentru urechi.

    sipca rindeluita

    Materiale necesare pentru construirea balansoarului

    • 7 m de lemn tratat;
    • 10 m de sfoară;
    • șuruburi de exterior;
    • șuruburi cu ochi;
    • hârtie abrazivă;
    • lac pentru exterior/vopsea.

    Pași de urmat pentru realizarea balansoarului

    Pasul 1: Realizează șezutul balansoarului

    Începe cu realizarea șezutului. Confecționează cadrul pentru baza scaunului, din piese de lemn. Șlefuiește toate marginile tăiate și pregătește găurile.

    Pasul 2: Fixează spătarul

    Confecționează și fixează piesele de susținere pentru spătarul scaunului. Atașează suporturile pentru cotiere.

    Pasul 3: Pregătește lamelele și fixează-le pe suport

    Taie lamelele la lungimea dorită și fixează-le în poziție, folosind marginea îngustă a unei lamele ca distanțier.

    Pasul 4: Fixează cotierele

    Atașează cotierele și fizeaxă-le cu șuruburi autofiletante, în găurile realizate în prealabil.

    Pasul 5: Poziționează șuruburile cu ochi și realizează sistemul de prindere

    Dacă alegi sfoara ca sistem de prindere a balansoarului, atunci realizează găurile pentru bolțurile de prindere și adaugă șuruburile cu ochi în partea inferioară a grinzii de sus.

    Trece sfoara prin ochiurile scaunului, reglează înălțimea și înnoadă strâns. 

    Pentru balansoarele susținute cu lanț, sistemul de prindere este și mai simplu. Fixează primul capăt al lanțului de partea din față a leagănului, iar apoi trece lanțul peste grinda de susținere. În final, fixează și cel de-al doilea capăt în partea din spate a leagănului.

    Repetă acest pas și pentru cealaltă prindere.

    snur de iuta

    tipuri de leagane

    Acum ar trebui să ai în fața ta un superb leagăn din lemn, care îți completează grădina și care te îmbie să-ți petreci diminețile de vară relaxându-te în balansoar. 

    Tipuri de leagăne de grădină pentru familia ta

    Un leagăn poate face ca fiecare zi petrecută în grădină să se transforme într-un episod de vacanță. Înainte de a decide asupra modelului ce se potrivește cel mai bine în grădina ta, vezi ce tipuri de modele de leagăne există:

    Dimensiunile leagănului de grădină

    • Leagăn tip cuib - pentru o singură persoană: sunt foarte populare în ultimii ani, mai ales datorită dimensiunilor reduse, ce îl fac potrivit pentru orice grădină. Balansoarul este fixat pe un suport propriu, realizat din metal sau lemn.
    • Leagăn cu copertină - poate fi confecționat atât din lemn, cât și din metal sau fier forjat, fiind recomandat pentru 2-3 persoane. Modelele confecționate din metal sunt prevăzute cu copertină și șezut realizat din material textil, în timp ce copertina leagănelor din lemn poate fi acoperită cu șindrilă bituminoasă, iar balansoarul poate fi construit din lemn.
    • Balansoar tip pat - este realizat din metal rezistent și fixat pe un cadru propriu. Spre deosebire de leagănul clasic, din metal cu structură proprie, acest model are șezutul alungit, astfel încât te poți întinde. Este un model recomandat pentru 2 persoane.

    Stilul leagănului de grădină

    • Leagăn rustic de grădină - este leagănul din lemn rotund, gros, scaunul leagănului fiind, de asemenea, construit din lemn. Prinderea se poate realiza cu lanțuri sau sfoară. Poate fi construit pentru a fi utilizat de 2 sau 3 persoane și necesită întreținere periodică, pentru a menține aspectul lemnului.
    • Leagăn modern - este construit din materiale precum oțelul, fierul forjat sau chiar lemnul pătrat. Acest tip de leagăn este fixat pe cadre proprii și poate fi acoperit cu saltele speciale pentru balansoare sau cu perne. Sistemul de prindere poate fi realizat din același material precum cadrul, în cazul leagănelor din oțel și fier, sau din sfoară ori lanț, în cazul leagănului din lemn pătrat.

    Modul de fixare al leagănului

    • Leagăn suspendat - este leagănul copilăriei, realizat din sfoară și o șipcă groasă din lemn. Suportul de prindere este adesea reprezentat de ramurile groase ale unui arbore. 
    • Leagăn fixat pe un cadru propriu - este vorba despre modelele de leagăne de grădină montate pe un cadru, de obicei, realizat din același material: lemn, fier forjat, metal. De asemenea, astfel de leagăne pot fi construite combinând două materiale. De exemplu, cadrul poate fi realizat din lemn, iar balansoarul din metal, sau pe un cadru din metal poate fi fixat un balansoar din lemn.

    Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu

    Un leagăn de grădină este un accesoriu funcțional ce completează confortul și decorul grădinii tale. Realizarea unui leagăn de grădină pe cont propriu poate fi o soluție creativă de prelucrare a lemnului. Ai nevoie de unelte de prelucrare a lemnului, de câteva planuri și de o după-amiază liberă sau două.

    Asamblarea facilă și faptul că necesită un număr redus de materiale fac construirea unui leagăn de grădină o activitate potrivită pentru primele încercări în lucrul cu lemnul.

    Avantajele construirii unui leagăn de grădină pe cont propriu:

    • poate fi o alternativă mai ieftină la produsele din magazine;
    • un astfel de proiect îți poate dezvolta creativitatea și viziunea în spațiu;
    • îți oferă satisfacție personală;
    • poate fi o activitate de grup, în care să se implice și ceilalți membri ai familiei.

    Leagănele sunt accesorii de exterior de care se poate bucura toată familia. Alegerea unui balansoar depinde de spațiul disponibil din grădină și de stilul de amenajare a grădinii. În oferta Brico Dépôt găsești modele de balansoare de grădină moderne, ce pot completa decorul grădinii, iar livrarea în doar 4 ore a modelului dorit va aduce relaxarea mai aproape de tine.

    balansoar de gradina

    În concluzie, un leagăn reprezintă un accesoriu potrivit pentru grădină, pentru că, indiferent cât de mult îți place interiorul casei tale, vei fi întotdeauna atras să petreci timp afară. Serile de vară petrecute pe terasă sunt de neînlocuit. Deci, de ce să nu le petreci, printre altele, relaxându-te într-un leagăn?

    Ai nevoie de răbdare, un gram de îndemânare și puțină inspirație, pentru a realiza, în câteva ore, un minunat leagăn de grădină, de care să se bucure întreaga familie.

    Sursă foto: Shutterstock.com, bricodepot.ro

    9814 vizualizări
  • foisor pentru gradina

    Cum construiești un foișor dreptunghiular în grădina ta: etape și materiale necesare

    Atunci când te gândești la construirea unui foișor, trebuie să ai în vedere faptul că acesta, pe lângă funcția utilă de a servi drept loc de relaxare, are și rolul de a înfrumuseța o curte sau o grădină. Pentru a te asigura că foișorul de grădină pe care îl construiești corespunde tuturor nevoilor tale, urmărește sfaturile din acest articol. 

    terasa din lemn

    De ce să construiești un foișor de grădină

    Construirea unui foișor pentru grădină îți aduce numeroase beneficii de care te poți bucura împreună cu familia și prietenii. Iată care sunt cele mai importante avantaje ale unui foișor de grădină:

    • Extinde spațiul de relaxare. Scopul principal al unui foișor pentru grădină este să fie un spațiu exterior umbrit, în care să te poți relaxa în weekend sau după o zi petrecută la birou.
    • Oferă mai mult confort. Pentru că te protejează împotriva factorilor de mediu, un foișor de grădină îți permite realizarea unor activități în aer liber, indiferent de momentul zilei sau de anotimp, oferind, în același timp, un grad sporit de confort.
    • Înfrumusețează proprietatea. Pe lângă avantajele practice, un foișor va îmbunătăți aspectul grădinii, fiind un excelent element de decor exterior.

    terasa cu bucatarie

    Un foișor din lemn este o structură de sine stătătoare destul de complexă, însă, dacă urmezi cu atenție toți pașii necesari pentru construirea unui foișor de grădină, cu siguranță vei obține rezultate excelente care te vor încânta atât pe tine, cât și pe membrii familiei tale.

    foisor din lemn de trandafir

    Nu trebuie să îți faci griji nici cu privire la procesul de construcție a unui foișor. Brico Dépôt îți pune la dispoziție sfaturi utile, care să te ajute în acest proces, și materiale necesare, precum cherestea și plăci OSB. 

    foisor modern

    Ești în căutare de placi de OSB? Intră pe Brico Dépôt! Sigur vei găsi produsele de construcție potrivite pentru amenajarea foișorului tău. 

    foisor octogonal

    Etape de construcție a unui foișor dreptunghiular

    constructie foisor

    Procesul de construcție a unui foișor dreptunghiular de grădină este compus din 8 pași care, pe lângă timp, necesită îndemânare și folosirea unor materiale de calitate, cum ar fi mai multe tipuri de plăci din lemn. Pentru a te asigura că foișorul de grădină va arăta conform așteptărilor tale, este important să parcurgi următorii pași:

    1. Alege locul de construcție al foișorului dreptunghiular

    foisor alb

    Când începi construcția unui foișor dreptunghiular de grădină, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să decizi locul în care îl vei amplasa. Pentru a te asigura că iei o decizie cât mai bună, în realizarea foișorului trebuie să ții cont de câteva elemente importante: 

    • zona grădinii în care amplasezi foișorul; 
    • distanța față de casă;
    • tipul de teren potrivit pentru construcția unui foișor din lemn.

    foisor cu gratar

    ÎN CE ZONĂ A CURȚII AMPLASEZI FOIȘORUL DE GRĂDINĂ

    Un foișor de lemn poate fi considerat un refugiu, departe de zgomotul orașului și de aglomerație, așa că este indicat să îl construiești într-o zonă mai retrasă a grădinii. Nu este recomandată amplasarea lui lângă poartă, de exemplu, din cauza zgomotului stradal și a lipsei de intimitate.

    foisor cu gratar de caramida

    Cel mai bun loc de construire a unui foișor dreptunghiular este în spatele casei, în cazul în care există o zonă verde suficient de spațioasă, astfel încât să permită amplasarea acestuia. De asemenea, dacă vrei un grătar în grădină, ține cont și de locul unde acesta este amplasat, pentru că foișorul trebuie să fie așezat în imediata lui apropiere. Astfel, vei avea o zonă practică amenajată în grădină, unde să poți pregăti prânzul sau cina și să iei masa alături de familie și de cei dragi.

    foisor lipit de casa

    LA CE DISTANȚĂ DE CASĂ CONSTRUIEȘTI FOIȘORUL

    În funcție de nevoile tale și de spațiul disponibil, trebuie să analizezi la ce distanță față de casă poți să construiești foișorul. În cazul în care dorești să instalezi aici un frigider sau un televizor, atunci e bine ca foișorul să nu fie foarte departe de casă, întrucât trebuie să te asiguri că poți să instalezi corespunzător electronicele sau electrocasnicele dorite.

    foisor de piatra

    Dacă, însă, dorești ca foișorul să servească doar ca spațiu de relaxare, unde să poți bea o cafea dimineața sau să stai la povești cu prietenii, atunci îl poți construi la o distanță de câțiva metri de casă, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil.

    foisor comod

    Vrei să amenajezi un foișor comod și relaxant, la doar câțiva pași de casă? Nimic mai simplu. Alegând câteva piese de mobilier de gradina vei putea amenaja foișorul așa cum îți dorești!

    soba foisor

    CE FEL DE TEREN ESTE POTRIVIT PENTRU UN FOIȘOR DE GRĂDINĂ

    Evită terenurile mlăștinoase sau nisipoase, pentru că pământul s-ar putea tasa, din cauza greutății foișorului de grădină. De asemenea, este indicat să nu îl amplasezi nici peste alte utilități ale casei, precum diversele cabluri electrice sau canalul colector al fosei septice, deoarece, dacă vei avea nevoie de o intervenție, la un moment dat, va fi foarte dificil de ajuns la utilități.

    schita foisor

    2. Creează o schiță a foișorului de lemn

    O schiță a foișorului de lemn nu necesită o foarte mare îndemânare și o poți face de unul singur, fără a apela la un arhitect. Odată ce ai stabilit locul amplasării foișorului, trebuie să stabilești doar dimensiunile, în funcție de spațiul pe care îl ai disponibil și de modul în care îți dorești să arate. 

    design foisor

    Dacă ai deja experiență în construcții, poți alege un model de foișor complex, care să îți pună în valoare proprietatea sau, dacă nu ești sigur ce tip de foișor se potrivește grădinii tale, poți apela la specialiști, pentru recomandări utile.

    3. Pregătește terenul pentru construcție

    Odată ce ai ales locul în care vei amplasa foișorul de grădină, trebuie să nivelezi pământul, să elimini iarba și pietrele, iar mai apoi, să delimitezi cu o sfoară spațiul viitorului foișor. După ce ai parcurs acești pași, urmează construirea structurii foișorului, care poate fi o podină din lemn sau o platformă de beton. 

    pavare foisor

    Gropile pentru stâlpii de susținere trebuie să aibă cel puțin un metru adâncime și un strat de aproximativ 10 centimetri de pietriș. Fixează stâlpii de susținere în gropi și verifică unghiul corect, cu ajutorul unui poloboc (nivelă). Ultimul pas din această etapă este turnarea cimentului, iar mai apoi, trebuie să aștepți 48 de ore, ca să se întărească.

    sustinere fosior

    Ești în plin proces de construcție a foișorului și vrei să vezi dacă totul este drept înainte de a trece la etapa următoare? Poți face acest lucru foarte simplu folosind o nivela de la Brico Dépôt. 

    lac pentru lemn

    4. Construiește podeaua și grinzile de susținere ale acoperișului

    Atunci când te apuci de construcția podelei foișorului, trebuie să fii foarte atent, deoarece este o etapă extrem de importantă pentru construcția foișorului de grădină. Plasează patru grinzi pe margini, pentru a delimita podeaua, iar mai apoi, în funcție de dimensiunea foișorului tău, plasează și grinzile din mijloc, pe orizontală, la distanțe egale. Nu uita să folosești polobocul, pentru a te asigura că grinzile sunt aliniate perfect.

    Bine de știut: 

    • grinzile trebuie să fie suficient de uscate și să nu aibă crăpături, pentru că, în acest mod, oferă o durabilitate cât mai îndelungată foișorului de grădină. 
    • pentru a asigura durabilitatea foișorului tău de grădină, poți să folosești cherestea și grinzi nerindeluite.

    Mai departe, pune scândurile podelei peste grinzile așezate orizontal și fixează-le cu ajutorul unor șuruburi sau cuie. Indiferent ce opțiune de fixare alegi, asigură-te că șuruburile sau cuiele nu sunt prea aproape de marginea scândurii, altfel, riști să crape.

    lemn pentru foisor

     5. Construiește un acoperiș în două ape

    Odată ce ai trecut de etapele anterioare, vei vedea că foișorul de grădină începe să prindă contur, astfel că a venit timpul să treci la următoarea etapă: construirea acoperișului. Aici poți opta pentru un acoperiș în două ape, construit din foi de tablă și format din două laturi care formează un triunghi.

    acoperis foisor

    După ce amplasezi grinzile orizontale în vârful stâlpilor și le fixezi cu șuruburi, trebuie să amplasezi un stâlp vertical mai lung, de aproximativ 3 metri, în mijlocul foișorului, pentru a susține acoperișul. În vârful acestui stâlp, amplasează un butuc de aproximativ 10 centimetri lungime, iar mai apoi, taie colțurile astfel încât să obții 8 laturi: în fiecare dintre ele va fi fixată o grindă de susținere. 

    grinzi foisor

    Următorul pas este să fixezi căpriorii în grinzile superioare la un capăt și în butucul din centru la celălalt capăt, iar mai apoi, prinde-i în șuruburi, cu ajutorul unei bormașini, pentru o siguranță cât mai mare. 

    foisor toamna

    Cheresteaua este esențială dacă vrei să construiești un foișor din lemn. Alege cherestea de la Brico Dépôt. O poți ridica la doar patru ore de la comandă din magazin sau îți vine direct acasă. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să o montezi. 

    foisor romantic

    Pentru construirea acoperișului propriu-zis, poți să folosești un placaj din lemn lăcuit sau tratat chimic, care să reziste împotriva umezelii sau mucegaiului. O alternativă a foilor de tablă este opțiunea de a îmbrăca placajul în șindrilă bituminoasă, pentru o rezistență mai mare, în cazul intemperiilor.

    foisor confortabil

    6. Construiește balustrada foișorului dreptunghiular

    Această etapă este una opțională. Dacă îți dorești un foișor de grădină cu un aspect cât mai plăcut, poți să construiești o balustradă, în trei pași simpli. Prima dată fixează cu șuruburi traversele inferioare între stâlpii de susținere ai foișorului, la o distanță de aproximativ 10 centimetri de podea, iar mai apoi, fixează traversele superioare la o distanță de aproximativ 80 de centimetri de cele superioare. Al treilea pas și ultimul este de a fixa balustradele verticale în funcție de cum îți dorești să arate.

    foisor dreptunghiular

    foisor modern lemn

    7. Finalizarea lucrării

    Construcția foișorului este gata, însă, înainte de amenajare, trebuie să te asiguri că îi oferi o imagine de ansamblu unitară și finisată. Pentru asta, trebuie să șlefuiești cu un șmirghel de calitate toate suprafețele din lemn și să aplici câteva straturi de vopsea protectoare pentru lemn, care îl va proteja de ploi și îngheț.

    mobila pentru foisor

    Pentru ca foișorul să aibă o durată de viață cât mai mare, aplică și un strat de email pentru lemn. Alege o nuanță clasică precum maro sau negru ori îndrăznește să ieși din anonimat cu o culoare puternică!  

    fosior acoperit

    8. Amenajarea foișorului

    foisor simplu

    Dacă îți dorești un foișor simplu, unde să petreci câteva momente de liniște după o zi lungă la birou, atunci este suficient să optezi pentru o masă și câteva scaune din lemn. Dacă spațiul îți permite, poți să amplasezi și un dulap într-un colț, în care să depozitezi diverse ustensile utile. 

    fosior mare

    Pentru un foișor de grădină mai complex, poți să instalezi și un frigider, unde să depozitezi diverse băuturi ori mâncare sau un televizor care să contribuie la buna dispoziție în clipele petrecute în foișor. Nu uita să adaugi și niște flori în ghiveci sau plante verzi, pentru un aspect deosebit.

    foisor cu flori

    Un foișor nu este complet fără câteva ghivece de flori. Optează pentru plante mereu verzi sau flori de sezon. Astfel, te vei bucura de culoare și miros ori de câte ori te relaxezi în foișor!

    materiale constructie foisor

    Materiale și unelte necesare pentru construcția unui foișor de grădină

    materiale constructie foisor

    Atunci când plănuiești să începi construcția unui foișor de grădină, este bine să știi din timp care sunt materialele de care vei avea nevoie, pentru a duce planul la bun sfârșit. 

    instalare pardoseala foisor

    Materiale necesare pentru construcția unui foișor

    Pe lângă folosirea unui echipament corespunzător, precum mănușile și ochelarii de protecție, iată o listă cu materialele de care vei avea nevoie pentru construcția unui foișor de grădină:

    • stâlpi groși de lemn;
    • forme cilindrice pentru turnarea betonului;
    • ciment, nisip, pietriș;
    • betonieră compactă;
    • stinghii și scânduri;
    • cuie și șuruburi;
    • daltă de lemn;
    • ruletă, poloboc, scară, creion de tâmplărie;
    • balustrade.

    unelte constructie foisor

    Unelte necesare pentru construcția unui foișor

    Pentru a ridica un foișor este indicat să te înarmezi cu uneltele potrivite pentru această lucrare. Mai jos sunt uneltele de care vei avea nevoie:

    • Mașină de găurit - îți permite să realizezi găuri în lemn, metal, piatră și chiar zidărie. Dacă optezi pentru o mașină de găurit și înșurubat, cu siguranță o vei folosi și pentru alte treburi în gospodărie.
    • Motoburghiu pentru pământ - esențial pentru a face găurile pentru stâlpii verticali ai foișorului. Permite să realizezi găuri de 25 cm sau mai mult în deplină siguranță. Pe lângă foișor, mai poate fi folosit pentru a înlocui stâlpii gardului sau pentru instalarea spalierilor pentru butucii viei.
    • Fierăstrăul circular - te ajută să tai grinzi, căpriori și alte elemente de construcție pentru foișor. Posibilitatea de reglare a unghiului te ajută să realizezi tăieturi precise în siguranță.

    fierastrau circular

    Având la îndemână un fierastrau circular, vei tăia perfect grinzi și căpriori pentru foișor. În plus, un instrument de acest fel îți permite să reglezi rapid unghiul tăieturilor, astfel că totul va decurge fără probleme.

    • Fierăstrău pendular - permite să tai lemn, metal și plastic. Te ajută să realizezi decupaje diverse în scândură sau șipci atât pentru foișor, cât și pentru alte lucrări în gospodărie.
    • Mașină de șlefuit - ajută la finisarea bucăților de lemn pe care le vei folosi la ridicarea foișorului și permite inclusiv netezirea suprafețelor verticale și a muchiilor. Scândurile vor avea un aspect neted și plăcut. 
    • Menghină rapidă - oferă o forță mare de prindere, permițându-ți să lucrezi în siguranță, cu efort minim. Dispune de o siguranță specială care previne deschiderea accidentală.

    masina de slefuit

    De ce să îți alegi materialele și uneltele de la Brico Dépôt

    La Brico Dépôt găsești cele mai inspirate soluții pentru construirea și amenajarea foișorului. Mai jos sunt doar câteva dintre avantajele alegerii Brico Dépôt ca partener în construirea unui foișor:

    • Amenajezi un foișor funcțional, confortabil, ușor de întreținut și sustenabil;
    • Îți organizezi foișorul eficient, indiferent de stilul de amenajare, dimensiuni sau formă;
    • Ai acces la o gamă bogată de produse și accesorii pentru grădină/foișor;
    • Poți comanda produsele dorite, iar acestea îți vin direct acasă. Alternativ, le poți ridica din magazin la doar patru ore de la comandă;
    • Ai acces la produse de calitate la prețuri competitive;
    • Te bucuri de materiale sustenabile - Brico Dépôt are peste 70% dintre produse din surse sustenabile, iar procentul este în creștere.

    Tipuri de foișoare

    Ai la dispoziție o gamă variată de tipuri de foișoare. Cel mai popular este foișorul din lemn, însă poți citi și despre alte modele pentru a vedea care ți se potrivește cel mai bine. 

    Foișoare din lemn

    În general, sunt modele de foișoare închise. Sunt cele mai ieftine și ușor de realizat. Pentru a avea o lungă durată de viață, este necesar să aplici un lac. Foișorul poate fi realizat din lemn brut, care trebui șlefuit, sau din cherestea. 

    tipuri de foisoare

    Foișoare din cărămidă

    Foișoarele din cărămidă sunt mai rezistente decât cele din lemn. În plus, rezistă mai bine la acțiunea vântului și nu necesită tratamente atât de dese. De asemenea, sunt ignifuge, un aspect foarte important dacă plănuiești să faci grătar în foișor. Acesta oferă și protecție termică în sezonul rece, deci, vei putea folosi foișorul inclusiv de Crăciun, dacă îți dorești acest lucru. 

    foisor caramida modern

    Foișorul din cărămidă poate reprezenta o alternativă ceva mai costisitoare, însă face mai bine față probei timpului. Un alt avantaj îl constituie faptul că este mai prietenos cu mediul și are un aspect estetic deosebit. 

    Vrei să îți construiești foișorul din cărămidă? Optează pentru caramizi pentru constructie de la Brico Dépôt. Comandă-le online și îți vin direct acasă! 

    Foișoare din metal

    Metalul este un alt material rezistent, potrivit pentru foișor. Îmbină stilurile clasic și modern, fiind indicat pentru a construi un foișor solid. Se curăță ușor cu apă și detergent, nu este afectat de carii și nici nu putrezește. 

    Pentru un foișor cu structură ușoară, poți opta pentru aluminiu. Dacă dorești un foișor ceva mai rezistent, poți alege oțelul. Pentru un foișor în stil vintage, mergi pe varianta fierului forjat.

    foisor din metal

    Foișor din piatră

    Piatra este unul dintre cele mai rezistente materiale, dar și unul dintre cele mai scumpe. Se întreține ușor. Foișorul va avea un aspect natural, asemănător camerelor casei. Se potrivește pentru a completa o grădină în stil rustic. Izolează foarte bine termic și contra umezelii, asigurând un ambient plăcut, indiferent de condițiile climatice. 

    Un dezavantaj îl constituie construcția propriu-zisă, materialele și manopera. 

    foisor piatra modern

    Foișoare dreptunghiulare cu grătar

    Foișoarele dreptunghiulare cu grătar sunt amenajate pentru a lua masa cu prietenii și pentru a petrece timp alături de cei dragi. Un foișor cu grătar trebuie să arate bine și să fie funcțional (bine echipat cu grătar, chiuvetă, loc de gătit și luat masa etc.). 

    foisor de piatra cu gratar

    Poate fi închis complet, astfel putând fi folosit și iarna, sau poate fi deschis, în funcție de preferințe. 

    foisoare cu gratar

    Foișoare moderne

    Dacă dorești să te îndepărtezi de stilul clasic, poți opta pentru un foișor modern. Dacă lemnul definește un foișor clasic, pentru stilul modern poți folosi metalul, betonul, piatra naturală sau chiar sticla. 

    foisor modern lipit de casa

    Spre deosebire de varianta clasică, într-un foișor modern poți implementa sisteme inovative de aerisire, precum și un acoperiș retractabil. 

    foisor pe apa

    Foișor într-o apă

    Foișorul într-o apă are un singur versant cu o pantă mai mică sau mai mare, după nevoi și preferințe. Este folosit mai ales în grădinile de dimensiuni mai mici. 

    Poate fi montat în continuarea unei terase. Foișorul într-o apă este, de regulă, metalic sau din policarbonat, pentru a oferi protecție în fața ploii și a razelor ultraviolete.

    Foișor lipit de casă

    Foișorul lipit de casă poate fi extrem de atractiv. Lipit de casă, permite accesul în foișor direct din bucătărie sau dormitor. Poate fi folosit pentru a servi cafeaua în liniște, pentru a lua masa alături de cei dragi sau chiar pentru a găti vara. 

    Poate fi protejat de acoperișul casei sau poți acoperi foișorul cu materiale ușoare, care nu necesită o structură clasică (lemn, cărămidă etc.). 

    intretinere foisor

    Întreținerea foișorului

    Pentru a te bucura de foișor cât mai mult timp, este necesar să îl întreții periodic. Mai jos sunt câteva aspecte pe care să le iei în considerare:

    • Insecte - mai ales albine și viespi. Acestea ar trebui îndepărtate cu o perie cu mânerul lung. Dacă există cuiburi de insecte, va trebui să folosești un pesticid specific;
    • Crăpături - este indicat să inspectezi foișorul cel puțin de două ori pe an pentru a vedea dacă există crăpături. Cum le observi, este recomandat să iei măsuri pentru a le repara. Altfel, se pot transforma în probleme mari;
    • Probleme meteorologice - verifică foișorul după furtuni, ploi abundente sau alte evenimente meteo intense. Dacă există daune, le vei putea remedia. Pe termen lung, aceste inspecții vor preveni deteriorarea iremediabilă a acoperișului sau a pardoselii;
    • Mucegai și/sau ciuperci - dacă observi mucegai sau ciuperci, este important să iei măsuri pentru a-l elimina. De asemenea, aerisește bine spațiul pentru a preveni pătrunderea umezelii în pereți.

    Construind un foișor de grădină, nu numai că vei schimba complet aspectul grădinii, ci vei crea un spațiu intim și relaxant, perfect pentru a petrece timp împreună cu familia și prietenii. Procesul de construire necesită timp și îndemânare, însă rezultatele finale cu siguranță îți vor aduce o satisfacție majoră.

    Sursă foto: Shutterstock

    24029 vizualizări
  • Grădina de acasă cu ierburi aromatice - cum alegi plantele și cum le îngrijești
  • Cum alungi energiile negative din casă - top 10 plante ca să îți asiguri starea de bine
  • Ce plante sunt toxice pentru animalele de companie - topul speciilor de evitat
  • Ghid practic pentru iluminatul curții - tipuri de lumini exterioare și cum realizezi un design original
  • Lucrări de toamnă în grădină - cum le realizezi și ce rol au
  • Cum faci mulcirea solului și ce beneficii are pentru grădina ta
  • Curățarea și întreținerea mobilierului de terasă: sfaturi utile
  • Povestea Otiliei. Idei de amenajare a unui spațiu de relaxare în balcon
  • Povestea Adei și a lui Dan. Amenajarea grădinii pentru întreaga familie
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360