Ai transport gratuit la cumpărături de peste 1500 lei, online și în magazine, până pe 25 septembrie. Consultă aici regulamentul campaniei.
Idei și inspirație
Modele de acoperiș, tipuri de materiale și tot ce trebuie să știi când te pregătești să construiești un acoperiș

Modele de acoperiș, tipuri de materiale și tot ce trebuie să știi când te pregătești să construiești un acoperiș

Se încarcă...
10714 vizualizări

Una dintre cele mai importante etape în construirea unei case o reprezintă alegerea și montarea acoperișului. Acesta trebuie să fie cel potrivit pentru casa ta, astfel încât să te protejeze de intemperii, de frig și să nu fie expus infiltrațiilor de apă și umezeală. Însă care sunt elementele care definesc un acoperiș bun? Iată tot ce trebuie să știi despre modelele de acoperișuri existente și tipurile de materiale disponibile, astfel încât să faci cea mai bună alegere pentru locuința ta.

Termeni care te fac un expert în construcția de acoperișuri

Orice acoperiș este alcătuit din trei componente: șarpantă, învelitoare și elemente auxiliare. Șarpantă este, practic, structura pe care se sprijină acoperișul și poate fi confecționată din lemn, fier sau beton armat, cea mai ieftină fiind cea din lemn, care este însă și mai puțîn rezistență față de celelalte două materiale.


La alegerea unei învelitori de acoperișuri, ai mai multe variante care te pot pune în dificultate. Poți opta pentru o învelitoare din tablă cutată (țiglă metalică), șindrile bituminoase, țiglă ceramică sau țiglă din beton, fiecare material având avantajele sau dezavantajele sale.


Elementele auxiliare ale unui acoperiș sunt burlanele, jgheaburile, coturile de evacuare, parapezile de acoperiș, doliile, palniile de scurgere, carligele sau alte racorduri. Alegerea acestor elemente auxiliare depinde atât de preferințele tale, cât și de formă sau mărimea casei pe care o construiești.

Ce model de acoperiș este potrivit pentru casa ta

Tipul de acoperiș ideal pentru casa ta depinde foarte mult de forma și dimensiunile acesteia. În principiu, acoperișurile sunt de două tipuri, deși există o complexitate a formelor mult mai elaborată, care nu poate fi încadrată în aceste categorii:


1. acoperișuri cu pantă
2. acoperișuri cu terasă


Acoperișurile cu pantă sunt cele mai des întâlnite și sunt preferate de proprietarii de locuințe, deoarece ele permit și crearea unor spații de depozitare la etaj sau amenajarea unor spații de locuit, așa cum este cazul mansardelor sau al podurilor.
Acoperișurile cu terasă arată impozant pentru casele mari, însă dezavantajul lor este că nu permit scurgerea apei la fel de ușor ca acelea în pantă. De aceea, nu este recomandată utilizarea acestui tip de acoperiș în zonele cu precipitații abundente.


Și alegerea materialului depinde foarte mult de climatul în care locuiești. Zonele montante sau de depresiune, cu căderi masive de zăpadă în timpul iernii, geruri și precipiatii bogate au nevoie de materiale mai rezistente și mai scumpe, astfel încât să izoleze cât mai bine locuința atât din punct de vedere termic, cât și al infiltrațiilor de apă. Unele învelitori de acoperiș, așa cum este cazul acelor șindrile bituminoase, sunt mai rezistente în față gerului și precipitațiilor, spre deosebire de acoperișurile cu țiglă metalică, spre exemplu.
 

Un acoperiș ieftin sau rezistent? Alegerea materialului de învelire a acoperișului


Acoperișul casei tale trebuie să îndeplinească mai multe funcții. În primul rând, el oferă protecție casei tale și un aspect finalizat, motiv pentru care trebuie să facă față nevoii de izolare a locuinței. Pe de altă parte, el trebuie să se integreze cât mai armonios în esetica locuinței tale și să ii dea un plus de valoare. Pe piața materialelor de construcții au apărut numeroase materiale noi în ultimii ani, însă și prețurile lor sunt pe măsură. Există însă deja o varietate mare de materiale mai ieftine și rezistente, la fel de eficiente, pentru care nu trebuie să faci economii tot anul ca să ți le permiți.


Țigla ceramică este extrem de rezistentă, este un material clasic cu un aspect plăcut și este potrivită mai ales pentru casele construite într-un stil tradițional. Dezavantajul sau este că are o greutate destul de mare, așa că înainte să o montezi trebuie să te asiguri că locuința va putea suporta fără probleme toată greutatea adăugată.


Țigla metalică are o rezistență de zeci de ani, este mai ușoară decât țiglă ceramică, iar acum o găsești disponibilă în numeroase forme și culori, astfel încât să o integrezi cu succes în designul casei tale. Dezavantajul sau este că nu izolează fonic foarte bine, însă are, totuși, o rezistență bună în față gerului și a ninsorilor.


Țigla din beton este mai grea decât țigla ceramică, dar are o rezistență mai mare. Aceasta va fi la fel de eficientă în a-ți izola locuința și după zeci de ani, însă în timp își va pierde culoarea, sub acțiunea schimbărilor climatice.


Șindrilă bituminoasă este ușor de montat, poate fi folosită pentru orice tip de casă, este ieftină și are o greutate mică, fiind preferată din aceste motive de numeroși proprietari. Dezavantajul sau este dat de capacitatea mică de ventilație și izolație, astfel că, dacă optezi pentru acest material, va trebui să izolezi și pe interior acoperișul.


Pe lângă aceste materiale, mai există și plăci din fibrociment sau ardezie, învelitori din stuf sau păi, care vor da un aer pitoresc oricărei case, însă întreținerea lor este costisitoare și dificilă, panouri din policarbonat, utile pentru acoperirea unei terase, sau chiar șindrile de lemn, a căror întreținere ar putea să ți se pară mult prea pretențioasă.


Așadar, există și materiale mai scumpe, și unele mai ieftine, pentru orice buzunare. Trebuie însă să ții cont de faptul că un material rezistent îți va izola mai bine locuința, deci ai putea să îți scazi facturile cu încălzirea, iar durata sa de viață de zeci de ani înseamnă că există posibilitatea să nu îl mai schimbi niciodată. Privește construcția acoperișului drept o investiție pe viață: dacă faci economii acum și alegi materiale de calitate slabă, pe termen lung vei plăti mult mai mult decât dacă îți alegi cu grijă materialele potrivite pentru locuința ta.

 

Zapada și vântul, testele de rezistență ale unui acoperiș


Orice acoperiș își arată adevărata eficiență iarnaa, când trebuie să te protejeze de ger, de zăpadă și de vânt, fără să se deplaseze, fără ca apa să se infiltreze în casă și să nu permită pătrunderea frigului în casă. Un acoperiș construit corect va trebui să suporte și presiunea pusă de greutatea zăpezii, așa că ține cont și acest aspect atunci când alegi materialele. De asemenea, dacă locuiești în zone cu ninsori abundente, este mai bine să optezi pentru un acoperiș în pantă, cu numeroase burlane, jgheaburi și cuve pentru colectarea și evacuarea apei.


Confortul termic al casei, influențat de calitatea acoperișului


Diferențele între un acoperiș eficient termic și unul de calitate slabă se văd mai ales în cheltuielile cu facturile pe timpul iernii. Când ai un acoperiș rezistent, cu capacitate bună de izolare, și locuința ta va păstra mai bine căldura, o va recircula și nu va permite pătrunderea aerului rece de afară.

Acoperișuri pentru câteva sezoane sau pentru o viață întreagă


Durata de viață a unui acoperiș depinde și de tipul de material ales, dar și de manoperă pentru acoperiș. Cu cât lucrarea este mai bine executată, cu atât acoperișul va fi mai rezistent și va trece cu succes testul timpului. Însă orice material se uzează și își pierde calitatea odată cu trecerea anilor. Există și acoperișuri care pot dura peste 50 de ani, cu condiția să fie montate de o echipă de profesioniști, materialele să fie de calitate, iar acoperișul să fie întreținut corect.


De asemenea, ar fi bine să știi din timp ce elementele auxiliare vrei să adaugi acoperișului tău, astfel încât montarea să fie gândită din timp în funcție de aceste detalii. Hidroizolatiile pentru acoperiș sunt utile și eficiente pentru orice tip de acoperiș, deci va trebui să iei în calcul și acest aspect, iar izolațiile pentru acoperiș, în special izolația pentru mansarde, trebuie făcută cât mai repede după montarea invelitorilor.

Alte materialele necesare pentru construcția unui acoperiș din lemn

Când construiești șarpantă acoperișului, ai de ales dintre mai multe materiale: lemn, metal sau beton. Lemnul este unul dintre cel mai folosite materiale, fiind ieftin și practic, chiar dacă nu la fel de rezistent precum metalul sau betonul armat. Atunci când se construiește șarpantă din lemn, se folosesc niște scânduri pentru astereala, care acoperă scheletul șarpantei, sunt bătute în cuie și vor oferi o susținere suplimentară acoperișului. Montajul unui acoperiș trebuie făcut de o echipa de constructori profesioniști, pentru a evita micile incidente sau, mai grav, chiar prăbușirea acoperișului.

Accesoriile necesare pentru un acoperiș de calitate

Există numeroase alte accesorii pe care le poți monta, pe lângă învelitoare și sistemul pluvial. Acestea includ elemente de siguranță, care sunt esențiale oricărui acoperiș.
• Parazăpezile de acoperiș se montează pentru a împiedica alunecările de zăpadă de pe casă, în special în cazul acoperișurilor cu înclinație mare sau cu o suprafață extinsă. Grilajul se fixează pe niște suporturi speciale, care diferă în funcție de materialul ales pentru învelitoarea acoperișului.
• Sistemul pluvial pentru acoperișuri asigură colectarea și scurgerea apei rezultată în urma ploilor sau a topirilor de zăpezi și este, de regulă, alcătuit din jgheburi și burlane care ajută la direcționarea apei.
• Coșurile sunt utile oricărei case în care proprietarul dorește să-și construiască o sobă din teracotă sau un șemineu. Coșul permite evacuarea fumului, însă pentru construcția acestuia în deplină siguranță va trebui să apelezi la o echipă de profesioniști. La baza acestuia trebuie montat și un set care să împiedice infiltrarea apei.
• Doliile se montează sub învelitoare și permit dirijarea apei către sistemul pluvial.
• Coamele mari și mici protejează împotriva infiltrațiilor, în special la intersecțiile dintre două ape (pante).
• Bordurile de perete sunt utilizate la intersecția apelor cu pereții calcan, acele ziduri despărțitoare, iar rolul lor este de a izola și de a împiedică apă să se infiltreze.

Concluzii. Lista lucrurilor de care ai nevoie pentru un acoperiș de calitate

Construcția unui acoperiș de calitate înseamnă să alegi materiale de calitate, să optezi pentru un acoperiș potrivit pentru locuința ta, să găsești o echipa de profesioniști care să îți monteze impecabil toate elementele și să îți dotezi acoperișul cu sisteme care îi sporesc rezistența și siguranța.
Bineînțeles, este dificil să ții cont în egală măsură de toate aceste sfaturi când ești constrâns de un buget limitat, însă, ia în considerare faptul că un acoperiș este o investiție de durată, iar de calitatea sa depinde confortul și eficiență termică a locuinței tale.

Îți place postarea aceasta?
0
0
Postarea Anterioară
Se încarcă...
Postarea Următoare
Se încarcă...
Copyright ©️ 2024 Brico Dépôt România, Reg. Com. J40/9990/2001, CUI: RO14328360