Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT
Idei și inspirație Catalog online Prețuri mici zilnic Despre noi Cariere Servicii Spoturi TV MAGAZINE BRICO DEPÔT

Ghid util în alegerea ușilor și ferestrelor de calitate, potrivite casei tale

Construcția unei case implică o varietate de aspecte ce trebuie planificate în detaliu. Când vorbim, însă, despre alegerea ușilor și a ferestrelor ce întregesc tabloul locuinței ideale, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante. Procesul de selecție a tâmplăriei nu este unul foarte ușor, însă, dacă ești atent la câteva repere esențiale, te asiguri că ai făcut alegerile potrivite pentru locuința ta.

Ce aspect trebuie să iei în calcul atunci când faci o investiție pe termen lung pentru casa ta?

Arhitectura locuinței
În momentul în care ai decis că este nevoie de o schimbare în casa ta, trebuie, în primul rând, să lași ochiul de architect să decidă care sunt soluțiile optime, pentru o îmbinare armonioasă a elementelor ce o compun. Având în vedere că ușile și ferestrele definesc imaginea de ansamblu a casei, e necesar că acestea să se muleze tipului de arhitectură adoptat.

Uși interioare, uși exterioare, dar pe care o alegi oare?
La capitolul design interior, ușa din stejar, cu geam sau cea din PVC constituie două repere semnificative, ținând cont de faptul că acestea se pliază pe stiluri și design-uri diferite, putând fi destinate securizarii unor camere specifice cum ar fi dormitorul sau baia. De aceea, alege în mod corespunzător ușile de la interiorul casei, în funcție de spațiile pe care dorești că acestea să le delimiteze.
Ușile de exterior au rolul de a proteja locuința de factorii externi, de aceea trebuie să confere un grad de securitate mai ridicat decât cele de interior, iar materialele din care sunt confecționate au un rol decisiv. Metalul este specific exteriorului, în timp ce lemnul sau PVC-ul se pliază pe cerințele design-ului interior.

Fereastra, oglida casei tale
În cazul ferestrelor, documentează-te bine asupra tipurilor care există pe piață, inainte de a face o achiziție. Este ideal să ai în vedere că există urmatoarele modele:


Fereastra clasică
Definită prin simplitate, această fereastră dispune de balamale care permit o deschidere dreaptă. Fereastra clasică este foarte ușor de întreținut și este potrivită unui stil arhitectural minimalist. Modelul este preferat de foarte multe persoane, tocmai pentru că este caracterizat prin accesibilitate.

Fereastra suflantă
Destinată celor care sunt dispuși să petreacă mai mult timp pentru curățarea și îngrijirea ei, fereastră suflanta prezintă un tip de deschidere exterioară benefic economisirii de spațiu în cameră. În plus, aceasta nu permite apei să pătrundă în interior, conferind, în schimb, o aerisire permanentă a încăperii în care este amplasată.
 
Fereastra pivotantă
Ce beneficii are pentru tine? Ei bine, fereastra pivotantă oferă o luminozitate sporită și poate fi curățată în mod facil, datorită axului ce permite o rotație de până la 90 de grade. Totuși, trebuie să știi că acest tip de fereastră nu oferă vizibilitate, iar deplasarea în proximitatea ei poate fi incomodă.

 
Fereastra culisantă
Specifice locuințelor moderne, ferestrele culisante permit deschiderea prin alunecare, datorită fantei cu care sunt dotate.
 

Pe lângă acestea, există alte câteva tipuri de ferestre adesea întâlnite în locuințele unifamiliale, având rol auxiliar în decorarea casei. Bovindou, luminatoare, fronton sau lucarnă – acestea sunt destinate pasionaților de finețe și se încadrează în categoria Premium.
Este de dorit să ai o viziune clară asupra modului în care vrei să arate locuința ta și care sunt prioritățile, pentru a putea vedea cu ce stil de fereastră te identifici.


Cromatica este definitorie
De cele mai multe ori, după ce ai făcut achiziția tipul potrivit de ușă sau fereastră, realizezi că te afli din nou în față unei mari dileme: culoarea. Când vine vorba de alegerea cromaticii, varianta cea mai bună este să asortezi ușa sau fereastra cu aspectul pe care îl au pereții holului sau ai living-ului unde le poziționezi. În ceea ce privește ferestrele, cel mai indicat este să te raportezi la nuanța fațadei casei, pentru a putea oferi un aspect armonios întregii locuințe.


Ceea ce trebuie să mai știi este că, în funcție de cromatică, vei asigura camerei fie luminozitate – în cazul ușilor de culoare deschisă, fie sobrietate – dacă optezi pentru o culoare închisă.
Un alt criteriu în funcție de care este aleasă culoarea se regăsește în stilul arhitectural al casei. Pentru o casă în stil Provence, poți alege nuanțe pastel, în timp ce pentru o locuința construită în stil clasic, te poți orienta către uși și ferestre albe sau chiar bogat ornamentate, de culori închise. Pe de altă parte, când vine vorba despre construcțiile minimaliste sau High-Tech, simplitatea și nuanțele reci iau locul decorațiilor excesive, recomandate fiind ușile și ferestrele din sticlă mata sau chiar transparență.

 

 

Cât de mare este investiția în ferestrele și ușile casei tale
Este foarte important ca, odată investit un anumit buget în ușile și ferestrele casei, acestea să fie durabile pe termen lung și să garanteze securitatea locuinței. De aceea, calitatea este un element cheie atunci când pui pe hârtie ceea ce crezi că este necesar pentru locuința ta. Așadar, fie că alegi să asortezi tâmplăria cu parchetul ori cauți o simetrie între uși și ferestre, este esențial să te asiguri că acestea îți vor oferi beneficii multiple.


După ce ai stabilit toate detaliile, iar fiecare aspect este așa cum ți-ai dorit, nu rămâne decât să te bucuri de rezultatul final, alături de familia ta. O casă decorată cu gust este o casă plină de energie pozitivă!

te-ar mai putea interesa

Casele construite din containere - accesibile, durabile și prietenoase cu mediul
Case din containere Construirea unei case din containere Idei de amplasare și relocarea unei case din containere Case din containere Folosite inițial pe șantier, la câmp, în
citește mai mult
Soclul sau brâul casei: ce rol are, cum îl izolezi, plachezi și înfrumusețezi
Dacă esti în procesul de construcție a unei case, te vei confrunta cu momentul ridicării brâului, un element structural important, care poate determina durabilitatea căminului tău. Pentru
citește mai mult
Cum construiești fundația casei - etape de realizare și sfaturi utile pentru o fundație rezistentă
Fundația este un element esențial al unei construcții, deoarece de realizarea ei corectă depinde ridicarea întregii structuri a unei case. Tocmai de aceea este important să respecți câteva
citește mai mult
Case de lemn - modele de inspirație, plan și sfaturi de construire
Casele din lemn sunt privite mai degrabă ca niște construcții de vacanță, destinate petrecerii timpului pe perioade scurte de timp, însă ele pot fi și locuințe permanente. Pline de farmec,
citește mai mult
Cum ai grijă de exteriorul casei?
Prima impresie este adesea foarte importantă. Iar dacă ne referim la case, exteriorul este cel care cucerește privirile și provoacă admirația. Menținerea unui exterior curat nu este cel mai ușor
citește mai mult
Umplerea găurilor, fisurilor și etanșeizarea cu silicon sau spumă. Ghid complet
Înlocuirea ferestrelor și diverse alte lucrări de renovare necesare într-o casă lasă în urme. Umplerea golurilor cu silicon acrilic Siliconul acrilic este unul dintre materialele
citește mai mult